Sojusz starego z nowym cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym cz.2

Post »

Ewo się sprzątało w weekend :D A te biało obrzeżone tulipany to pierwszy raz mam. Nie wiem, jak się toto potem prezentuje. W. chyba miał chwilowy "napad", bo kupił również jakieś irysy z biało obrzeżonymi liśćmi i konwalię w paskowanych liściach.
Maryś Przyleciałam w piątek, choć myślałam, żeby zostać na weekend, ale już mi się wiosny polskiej zachciało :D Do lasu pobiegłam rano zamiast odespać trudy wykładowcy. Urocze te skorupy z Bolesławca, prawda? Ten pękaty kubek jest troszkę krzywy i ma skazę na dolnej części, ale już jest mój ukochany!
Grażynko dziękuję za takie miłe słowa! ;:196 Mnie "naszło na robotę" w sobotę. Popieliłam różankę i podsypałam nawóz pod róże, a potem to już poszło :) A dziś już zimno i deszcz kropi pod czasu do czasu. Ale roboty w domu też niemało :?
Małgoś Przyjemnie patrzeć na te kolorowe łebki wszędzie :) Ten "tradycyjny" barwinek rośnie super i obficie kwitnie. Mam jeszcze dwie odmiany: V. minor "Illumination" ale mnie rozczarował, bo tworzy długie, rzadkie rozłogi i bardzo powoli rośnie. Drugi to "Artropurpurea", jeszcze malutka sadzonka. Miałam też barwinka większego, ale szybko padł :( U mnie tulipany tarda jeszcze w pąkach.

Na parapecie w biurze zakwitła zwartnica, nietypowo, bo najpierw ze zmaltretowanej cebuli wylazło kilka liści a potem pęd kwiatowy. Ma tylko dwa kwiaty, ale i tak zaskoczyła mnie wysiłkiem, ponieważ całość prezentowała się jako "trzy ćwierci do śmierci" . Za oknem za to leje intensywnie.

Beatrice serdeczne dzięki za dobre serduszko ;:167 . Zobaczę, w jakim stanie mój księgozbiór czekający na zniesienie ze strychu. Klin powinnam mieć, Buszu po polsku na pewno nie mam! Lesia nigdy nie miałam w kolekcji J.Ch. ale czytałam wielokrotnie pożyczone egzemplarze :) Kiedyś była niezapomniana wersja czytana przez I. Kwiatkowską w radiu... W. to szperacz :) Miał pojechać na chwile po te haczyki a zniknął na 3 godziny :shock: Dobrze, że haczyki przywiózł.
Kasiu tak, te zakupy to z Koła :) Jeszcze dostałam broszkę z krzemienia pasiastego, jakiś unikat podobno! Ja też oglądam zdjęcia z innych ogródków i różne "choroby" się mnie czepiają :D Cieszę się ogromnie, że podoba Ci się moje kolorowe otoczenie.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym wątku chyba się jeszcze nie wpisywałam, choć podglądałam... :)
Ale nie mogę pominąć milczeniem tak cudnych detalicznych zdjęć oraz giełdowych zdobyczy!
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Komplecik z Bolesławca prześliczny :D Kocham takie rzeczy ;:167
Tulipanów masz mnóstwo i to bardzo ładnych. No i dopatrzyłam się babcinego, białego narcyza :heja
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Zakupy wspaniałe. Bardzo lubię Bolesławiec ale
nie trafiłam na okazje, a w sklepie są drogie.
Pozdrawiam , Joanna
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

oooo...to już wiem, czego szukać dla Ciebie - takiego Bolesławca....pojadę na Gliniadę w sierpniu tam są rarytasy na co dzień niedostępne w sklepach ;:224 Wielkimi krokami zbliża się dzień, w którym musze się rozprawić z toną ksiązek własnych i siostry...w sensie w końcu je przepakować po porządku, więc jeśli czegoś poszukujesz szczególnie, daj znać - jest duże prawdopodobieństwo, że mam :wink:
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Ewo gajowa zapraszam, zapraszam :) Zoom w makro obiektywie 300mm daje pokusę do robienia zdjęć detalicznych :)
Aniu sweety ale żeby W. wpadł na pomysł kupna ceramiki! Znany szyderca i wyśmiewacz mojego nałogu filiżankowego :D Tulipany i mnie zaskoczyły, chyba W. coś nawtykał w tajemnicy przede mną. A ten babciny narcyz to mnie oszukał, bo on nie jest taki modelowy. Trąbkę ma jednak z innym szlaczkiem.
Joasiu Jo ja kiedyś na alle kupiłam kilka talerzy, półmiski i miseczki tzw. śniadaniowe, bardzo do zupy nadające się :) Inny wzór przywiozła mi siostra W. , widziałaś pewnie na zdjęciach z R. A tu troszkę krzywe ale też pikne i całkiem podobno niedrogo!
Patpowinnam zamachać gwałtownie rękami i odmówić ceramiki z B. ale wiesz, że się nie oprę pokusie, jak coś znajdziesz fajnego :oops: Oj, jak bym w tych Waszych książkach pogrzebała, oraz w innych "kocich workach" :D

A dla Was, dziewczęta, kwiatuszek z biura:

Obrazek

W tle widać niezmordowanie kwitnący phalaneopsis.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Zuziu miło się pracuje w takim towarzystwie! w moim biurze zawsze było jak w ogrodzie zimowym, a jak odchodziłam to wszystkie kwiaty rozdałam, żeby obdarowani o mnie pamiętali jak spojrzą na kwiatuszek :roll: A te skorupki śliczne właśnie dlatego, że nierówne.
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Zuziu cudny ten Bolesławiec !! Muszę się wybrać kiedyś na taką giełdę ,bo zazdroszczę Wam takich perełek!
Lesia mam w identycznym wydaniu. To jedna z najlepszych pozycji Chmielewskiej.
Patrząc na Twój kwitnący ogród mam nadzieję ,że i ja kiedyś dojdę do takiego stanu ze swoim.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Marysiu, u mnie okienko małe i w ogóle mało miejsca. Ale widzę, ze niektóre doniczkowce lubią to miejsce :) Szeflera to już prawie od sufit sięga!
Aniu Bolesławiec też mnie urzekł :) Chmielewską poznałam od "Wszystko czerwone" a potem mój faworyt "Całe zdanie nieboszczyka" :)
Twój ogród już wygląda na "młody, perspektywiczny" :) Masz dryg do komponowania nasadzeń, i tych na rabatach i w pojemnikach.

Jeszcze kilka zdjęć z ponurego wtorkowego popołudnia.
Ten miał być babciny a jest jakiś taki inny...

Obrazek

A tu inne z rodzinki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szachownice

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze tulipany

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I różne inne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różanka bardziej przypomina bałaganiarski klombik :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to przedogródek z wygolonymi chorymi jałowcami i z wigwamem dla róży:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zuziu cebulkowe śliczne! te wąziutkie tulipanki urodziwe :D a tą drugą dąbrówkę to Ci oskubię :wink:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

I mnie te wąziutkie tulipanki uwiodły :D Już wiem, jakie będę kupować jesienią. No i szachownice-ta kostkowaną i jasną.
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Babciny, babciny! N. poeticus jak nic. Na wszelki wypadek powąchaj, ten zapach jest niepowtarzalny.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
szelma
100p
100p
Od: 5 lis 2013, o 15:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ te żonkile mają fantazyjne sukienki. ;:oj
A co się stało z ciemiernikiem? Już nie kwitnie? :(
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Marysiu dzięki :) A z hiacyntami ma podobnie, jak Ty opisujesz w swoim wątku. Dąbrówka pierwsza to Sugar Plum a ta druga nie mam pojęcia, podejrzewam Party Colors :?: ... jak się da coś urwać od niej, to pojedzie do Ciebie :)
Aniu sweety szachownice kostkowate polecam, są naprawdę urocze i dekoracyjne. U mnie dobrze rosną szachownice perskie ale one nieco później kwitną. Tulipanki oczywiście miały znaczniki ale poszły w sina dal... :?
EwoM naprawdę on ci jest? Bo ja się jakoś zasugerowałam tym czerwonym szlaczkiem na trąbce a tu nie ma! A zapachu nie czułam, ale może to ze względu na arktyczne temperatury...
Kasiu rety, ale wtopa :D Zrobiłam zdjęcie ciemiernikom także i wczoraj! I nie wstawiłam! O ja gupia.... :D Poprawię się wieczorem. A najdłużej kwitnie ten C. cuchnący! Prawie od początku zimy...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zuziu ;:196
Moje dąbrówki już mają świeczki ...lubię te niezwykłe roślinki chyba drugie po miodunkach :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”