Mój niedawno kupiony ogródek działkowy - Onka37
Witajcie!
Pyziu, dziękuje za rewizytę, cieszę sieze podoba ci się u mnie i moje necierpki
,
Lamio- niecierpki są z nasion, wysiewałam je chyba w marcu, lub kwietniu na parapecie, trochę z nimi babrania, trzeba było je przepikować, ja robiłam to dwa razy.... i przyznam że trochę mnie to męczyło.. jest co prawda efekt i satysfakcja ale nie wiem czy zdecyduję się na przyszły rok, jak podejrzę które to nasionka (bo ja siałam z paczki) i będziesz chciała to mogę Ci wysłać, może też spróbujesz się nimi pobawić
Pyziu, dziękuje za rewizytę, cieszę sieze podoba ci się u mnie i moje necierpki
Lamio- niecierpki są z nasion, wysiewałam je chyba w marcu, lub kwietniu na parapecie, trochę z nimi babrania, trzeba było je przepikować, ja robiłam to dwa razy.... i przyznam że trochę mnie to męczyło.. jest co prawda efekt i satysfakcja ale nie wiem czy zdecyduję się na przyszły rok, jak podejrzę które to nasionka (bo ja siałam z paczki) i będziesz chciała to mogę Ci wysłać, może też spróbujesz się nimi pobawić
No gwiazda już się znalazła ! przez długi weekend (w piątek miałam wolne) nie byłam na działeczce u siebie tylko u mojej mamy... pojeździłam na rowerze, znalazłam 2 grzyby, kleszcza (brrrr), pograłam na gitarze i pośpiewałam, byłam Koszęcinie na country.....obżarłam się grillem.... i takie tam
Lamio to jest niecierpek waleriana ja siałam z torebki mix, tylko późno a powinno się w lutym marcu.... jak na razie nie wiem gdzie mają te nasionka
, może ktoś mi pomoże? bo przecież po co kupować jak takie połacie rosną.....
Lamio to jest niecierpek waleriana ja siałam z torebki mix, tylko późno a powinno się w lutym marcu.... jak na razie nie wiem gdzie mają te nasionka
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iwonko ja już kilka lat zbieram nasionka z niecierpków i wysiewam
Po przekwitnięciu kwiatka jest taka malutka kuleczka, która rośnie , robi się taka podłużna, jak nasionka są już dojrzałe, to ona pęka i wystrzela nasionkami, trzeba więc je ostrożnie zbierać, najlepiej podstawiać pod tą torebeczkę nasienną jakiś kubeczek i lekko ucisnąć, jeśli jest dojrzała, to sama wystrzeli nasionka do kubeczka, jeśli nie wystrzeli, to trzeba jeszcze poczekać- widocznie jeszcze nie dojrzałe
Niecierpki można też rozmnażać z sadzonek pędowych, bardzo łatwo się ukorzeniają. Niecierpki można jesienią przenieść do domu, warunki w mieszkaniu im odpowiadają i jeszcze bardzo długo mogą kwitnąc