Galeria.Dalie Stanisława cz.2
- Przemekt23
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dalie Stanisława cz.2
Dzięki Małgosiu za informację. Ale dziś u mnie padał śnieg brrr
U was też?

Przemku - zgodnie z przysłowiem: W marcu jak w garncu...
Przyszły nowinki z Łotwy - Stanisław zachwycony jest odmianą Ance - - idealna do bukietów i w pięknej kolorystyce. Znajdziecie ją w tym katalogu:
https://plus.google.com/photos/10093514 ... banner=pwa
zdj. nr 40
Przyszły nowinki z Łotwy - Stanisław zachwycony jest odmianą Ance - - idealna do bukietów i w pięknej kolorystyce. Znajdziecie ją w tym katalogu:
https://plus.google.com/photos/10093514 ... banner=pwa
zdj. nr 40
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Przemekt23
Witaj Basiu.
Mi przypadły do gustu nr. 2 ,52, 186, 361,
.Larytaski 
Mi przypadły do gustu nr. 2 ,52, 186, 361,

- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podzielam zdanie Stanisława , piękna kolorystyka .....już ją widzę w wazonie..... 

Nie jest największych rozmiarów - kwiat tylko 12 cm średnicy - ale takie właśnie najdłużej stoją w wazonie. Z katalogu łotewskiego parę ładnych by się jeszcze przydało mieć - ale nie wiadomo dokładniej, jakie jeszcze odmiany otrzymał Stanisław...
http://www.dalijas.lv/

http://www.dalijas.lv/

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Sadzić czy nie sadzić? - oto jest pytanie.
Stanisławie, co Ty na to?
Wg mojej wiedzy to jeszcze troszkę za wcześnie. Ziemia jeszcze zimna i noce nie za ciepłe. Najwcześniej sadziłam w okolicy 15 kwietnia...
Ale jak popatrzyłam dziś na moje lekko podeschnięte karpy to myślę, że najlepiej by im zrobił pobyt w wilgotnej ziemi. Przydałoby się jakieś salomonowe rozwiązanie. Może ktoś ma jakieś pomysły?
Wykluczając oczywiście pomysł posadzenia w donicach na ganku albo w nieogrzewanej szklarni, bo nie mam takiej możliwości...
A chciałoby się żeby jak najszybciej można było podziwiać takie piękności jak poniżej:

Stanisławie, co Ty na to?
Wg mojej wiedzy to jeszcze troszkę za wcześnie. Ziemia jeszcze zimna i noce nie za ciepłe. Najwcześniej sadziłam w okolicy 15 kwietnia...
Ale jak popatrzyłam dziś na moje lekko podeschnięte karpy to myślę, że najlepiej by im zrobił pobyt w wilgotnej ziemi. Przydałoby się jakieś salomonowe rozwiązanie. Może ktoś ma jakieś pomysły?
Wykluczając oczywiście pomysł posadzenia w donicach na ganku albo w nieogrzewanej szklarni, bo nie mam takiej możliwości...
A chciałoby się żeby jak najszybciej można było podziwiać takie piękności jak poniżej:

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu ja też mam ten dylemat sadzić czy nie sadzić , Ryszard chyba już swoje posadził
Pisałam już ,że najwcześniej sadziłam 9 kwietnia i nie było za ciepło ,ale teraz nie wiem.

Pisałam już ,że najwcześniej sadziłam 9 kwietnia i nie było za ciepło ,ale teraz nie wiem.
Pozdrawiam Alicja
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Kontakt:
Miła Alicjo!alicjad31 pisze:Basiu ja też mam ten dylemat sadzić czy nie sadzić , Ryszard chyba już swoje posadził![]()
Posadziłem tylko te dalie które były najwięcej przesuszone tzn.21 odmian 1/7część którą mam do posadzenia.Następne karpy będę sadził w nadchodzącym tygodniu!

Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Cieszę się Ryszardzie, że zaglądasz do naszego wątku.
W przyszłym tygodniu ma być już w miarę ciepło a jeszcze w następnym zapowiadają 18-20 stopni. Więc na pewno będzie można już sadzić. Ryszardzie, czy Ty nawilżasz karpy przed sadzeniem? Moje w tym roku jakoś przeschły (ale nie są zmarszczone), nie widać na nich oczek i trochę mnie to martwi. Chociaż z drugiej strony to przecież jeszcze jest marzec i trudno się spodziewać, żeby tak wcześnie miały oczka... Ja już postanowiłam, że rozpocznę sadzenie dopiero ok 8-9 kwietnia. Chociaż czas sadzenia zgodnie z kalendarzem biodynamicznym rozpoczyna się 4 kwietnia i to od razu dniami kwiatowymi...
W przyszłym tygodniu ma być już w miarę ciepło a jeszcze w następnym zapowiadają 18-20 stopni. Więc na pewno będzie można już sadzić. Ryszardzie, czy Ty nawilżasz karpy przed sadzeniem? Moje w tym roku jakoś przeschły (ale nie są zmarszczone), nie widać na nich oczek i trochę mnie to martwi. Chociaż z drugiej strony to przecież jeszcze jest marzec i trudno się spodziewać, żeby tak wcześnie miały oczka... Ja już postanowiłam, że rozpocznę sadzenie dopiero ok 8-9 kwietnia. Chociaż czas sadzenia zgodnie z kalendarzem biodynamicznym rozpoczyna się 4 kwietnia i to od razu dniami kwiatowymi...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- alicjad31
Spotkałam dzisiaj moją dalszą sąsiadkę ,która od wielu lat mnie odwiedza gdy kwitną moje dalie .Ona będzie swoje dalie sadzić po niedzieli ,więc ja chyba też swoje zacznę sadzić też po niedzieli 

Pozdrawiam Alicja
- Przemekt23
Ja wczoraj dwie karpy posadziłem na próbę. Myślę że raczej takich niskich spadków temperatur już nie będzie , ale tego nikt nie jest pewien na 100%.Paczuszki od P . Stasia nadal nie mam.
.Miłej soboty dla wszystkich 

- alicjad31
Przemku ta moja sąsiadka twierdzi ,że gdyby nawet były jakieś przymrozki to zanim karpy wypuszczą listki to nic im się nie stanie .
Moja sąsiadka jest osobą rozważną i wie co mówi .
Moja sąsiadka jest osobą rozważną i wie co mówi .
Pozdrawiam Alicja
- Przemekt23
Może w przyszłym tygodniu coś dosadzę. Gdyby utrzymała się dłużej taka pogoda jak dziś to można bez problemu sadzić. Czego wszystkim życzę. Pan Stanisław pewnie już ma sadzonki zielne w inspektach
. I dalej pobiera sadzonki z karp matecznych. To trzeba się napracować tyle odmian uff. 

- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Kontakt:
Basiu odpowiadam co do nawilżania:w zeszłym roku 2013 wlewałem do otworu(dołka) wodę, następnie warstwę żółtego piasku, do tego dołka( otworu) karpa dalii + ziemia kompostowa.Te dalie które posadziłem w dniu 23.03 to dzień wcześniej padał deszcz i ziemia była bardzo mokra. Po posadzeniu również padało.A co do oczek na karpach to moje też ich nie miały!Wszystkie moje karpy z sezonu 2013 są bardzo mocno przesuszone i zmarszczone.Nie przejmuję się tym,będę sadził wcześniej co wyjdzie to wyjdzie.BarbaraR pisze: Ryszardzie, czy Ty nawilżasz karpy przed sadzeniem? Moje w tym roku jakoś przeschły (ale nie są zmarszczone), nie widać na nich oczek i trochę mnie to martwi. Chociaż z drugiej strony to przecież jeszcze jest marzec i trudno się spodziewać, żeby tak wcześnie miały oczka...

Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Ryszardzie,
tak też staram się myśleć - co będzie to będzie - que será será - ale byłoby mi trochę przykro, jakbym coś zawaliła i moje niedbalstwo lub niefrasobliwość byłyby jedyną przyczyną, że się nie udało.
Lepiej dwa razy spytać niż raz zbłądzić.
A z tym piaskiem dobry pomysł, bo trzyma wilgoć - nie wiem tylko skąd by tu wziąć 1-2 worki piasku... Na działce i w okolicy ziemia gliniasta, do Wisły dość kawałek i żadnej innej rzeczki z piaskiem w okolicy ani, ani... Zostają markety i składy budowlane.
Z innej beczki - jak posuwa się praca nad albumem?
tak też staram się myśleć - co będzie to będzie - que será será - ale byłoby mi trochę przykro, jakbym coś zawaliła i moje niedbalstwo lub niefrasobliwość byłyby jedyną przyczyną, że się nie udało.
Lepiej dwa razy spytać niż raz zbłądzić.
A z tym piaskiem dobry pomysł, bo trzyma wilgoć - nie wiem tylko skąd by tu wziąć 1-2 worki piasku... Na działce i w okolicy ziemia gliniasta, do Wisły dość kawałek i żadnej innej rzeczki z piaskiem w okolicy ani, ani... Zostają markety i składy budowlane.
Z innej beczki - jak posuwa się praca nad albumem?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara