Ibrakadabra, zielone pokoje i krukowate, cz.4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ibrakadabra, zielone pokoje i krukowate, cz.4.

Post »

Jaguś - jak dobrze mieć sąsiada...
Ja też Wodnik, chociaż wg. niektórych horoskopów Ryba, jedno mokre i drugie też ;:306
Mnie jednak przez całe życie jakoś do Wodnika bliżej
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak tak tak Jaguś, chcę ciut Twojego kozłka...jakby się dało ;:138 A widzisz...to mi się nie zdawało, że mi mignął w Twoim wątku :uszy
Ta trojeść ...bardzo ciekawa, i co najważniejsze miododajna...jak ja kocham te motyle i wszelakie latające...więc jak można ich więcej przyciągnąć kwiatami to dosadzam właśnie takie ;:108
Jagódki roślinka cudna...pogooglam trochę co to za jedna ;:108
Hej hej ....czy Ty się wybierasz na zlot w czerwcu do Sulejowa...,bo mam coś dla Ciebie :uszy niebieskiego :uszy
A jeśli chodzi o Szuwarka...to może by mu jako dietkę narzucić co ;:224 Moje kocie paniusie wszystkie linię trzymają ;:224
ps.Jest istny wysyp podobnych dzwonków co Majce wkleiłaś...w Ikei ;:172 całe połacie ;:173
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Kwitnący grubosz to rzadkość :-). Piękna jest róża Avalon, widziałam ją w innym ogrodzie i coraz bardziej mi się podoba.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Powiem tak ...Clerodendrum ugandense jest niesamowity w tych motylich błękitach ...żaden motyl , ale to żaden nie potrafi mu dorównać .
Natomiast ...no cóż ...Isabell Reneissance jest warta nie tylko zachodu ...ale i wschodu ...słońca ;:108 .Widzę , że masz np. Kronenburg i Big Purple - ten ostatni jest cudowny - to jakby nie patrzeć - odcień czerwieni .
Avalon - ach... i och ... nie mam , ale kiedyś postaram się go przydybać ...bo warty jest tego ...to misterne ułożenie płatków ... ;:224
Umówmy się ...Ty mnie wódź na pokuszenie Avalonem ...ja Ciebie Isabell.
Serdeczności kombinujące ( lubię , gdy moje jest na wierzchu ) ...jako moja imienniczka masz pewnie tak samo ;:306 .
A , przepraszam ...imieniny obchodzisz latem ( nawet nie wiedziałam , że tak też można ;:oj ) , czy też w październiku ? Denerwuje mnie to , iż do tej pory - wiem , bo zawsze czekałam na ten dzień -imieniny obchodziłam 15. X. Mało tego - weszłam w dyskusję z księdzem - nomen - omen , na weselu ...który to utwierdzał mnie w przekonaniu , że patronką mą jest Św. Jadwiga Śląska , której to święto jest 16 października . Na co ja mu ; ... jaka ja tam święta ...Mamusia dała mi to imię na pamiątkę Królowej Jadwigi ...a on na to ...też święta ...może i tak ...ale bliżej mi do niej , niż do Św. Jadwigi Śląskiej . Tak to zakończyła się dyskusja ...z moim na wierzchu ...nie dopuszczałam innej opcji , jak ta , że 15.X. zawsze był mym świętem ...a kalendarz zrobił ...16.X ...na co ja się absolutnie nie zgadzam . Narobili zamieszania ...najpierw księża - drukując kalendarz po swojemu ...za nimi poszli strażacy ...wszyscy na siłę mnie chcą uszczęśliwić ...Doszło do tego ,że moja rodzona córka zadzwoniła ... ;:oj ...16 . X . ...bo w kalendarzu widnieje Jadwigi ...a ja jej na to ..co ty nie wiesz , kiedy mama ma imieniny od x lat ?
Ależ się rozpisałam ...niezależnie od tego ...nasze imię znaczy ... walka , bo czymże jest nasza wędrówka po ziemskim padole ..czyż nie walką o przetrwanie ...kolejnego dnia ?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Jak by Ci się trojeść krwista (Asclepias Incarnata) znowu mocno rozrosła, to pamiętaj, że w Beskidach jej nie ma. A powinna ;:224 :;230
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

W mieście ptactwa mniej ale i tak odnotowuję duży ruch w ogrodowej stołówce.
Prognozy mówią coraz częściej od odwilży, a więc chyba rozjedzie się całe białe i zostanie w Nas jeszcze większa tęsknota za wiosenną, soczystą zielenią.
Gorące buziaki ze Śląska ;:196
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Jajku, Ibrakadabra wygląda jak modelka ;:167
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Jagódko, cieszę się, że zaprosiłaś mamę do swojego ogródka to i ja jako kierowca skorzystam. Widziałam Twój ogród wczesną wiosną. Chętnie zobaczyłabym go latem gdy kwitnie Twoje 99 (101)? róż.
Zachwycam się Twoim drzewkiem szczęścia- cóż zrobiłaś, że tak pięknie zakwitł?
Dla mnie Twój wątek nie jest sentymentalny ;:185 . Rok temu to, aż brzuch bolał mnie ze śmiechu, gdy podczytywałam przekomarzania z Lisicą. Piszesz, ze mitygujesz się przed spotkaniem. Rozumiem dużo ciekawiej w otoczeniu ogrodu. Mamę też trudno mi namówić, ale postaramy się być.
Jagódko Małopolska Jeśli chodzi o sprawę imienin, to wertowałam ten problem, gdy szukałam daty imienin mojej córki Antoni. Na kalendarzach świeckich bym nie polegała często są tam błędy, nie weryfikowane i powielane przez wydawnictwa. Stąd duże rozbieżności między kalendarzami z różnych wydawnictw. Wikipedia, która zbiera informacje z różnych źródeł, podawała w roku przystępnym imieniny Antoni trzykrotnie -28 lutego i 29 lutego oraz 1 marca. Prawda była taka, że patronka bł. Antonia Florencka zmarła 29 lutego stąd takie zamieszanie. Jadwigę też wikipedia w październiku podaje 2-krotnie i przy 15 i 16 października
Jako, że imieniny to dzień wspomnienia zmarłej patronki- dzień jej śmierci. To jeśli bliżej Ci do królowej Jadwigi to powinnaś obchodzić 17 lipca.
http://www.santiebeati.it/dettaglio/92253
http://pl.wikipedia.org/wiki/17_lipca
Jeśli do świętej Jadwigi Śląskiej to 16 X
http://www.santiebeati.it/dettaglio/74160
A ty Jagódko Pomorska kiedy obchodzisz to święto?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro nie ma Gospodyni , to ...myszy harcują i ...dobrze ...przynajmniej nie musimy czekać , aż odśnieży ...albo wda się w dysputy z odśnieżającym zięciem P.Porządnickiej ...albo , odsypia nocne ...Polaków rozmowy w wirtualnej przestrzeni ;:306 .
Pozwól , więc Jagodo Nadmorska , że odpowiem Alicji ...
Otóż imieniny - odkąd sięgam pamięcią ...a pamięć mam dobrą ...obchodziłam już od piątej klasy szkoły podstawowej :tan ...Ech , co to były za imieniny ...na tapecie ..to znaczy na gramofonie marki Bambino " leciały " niezapomniane piosenki tłoczone na winylowych płytach ; ' Czerwonych Gitar ' i ' Niebiesko - Czarnych '. Skoro ja się urodziłam w październiku ...to imieniny obchodzę we wspomnianym miesiącu ...Przyjęte jest tak ...chociaż nigdzie nie ma wzmianki w tym temacie ...iż najpierw się rodzimy , a potem mamy imieniny .
Jadwigi , w kalendarzu jest ...cztery razy ...a w zamierzchłych czasach - tylko widniały raz , właśnie 15 października . Nie wyobrażam sobie , bym obchodziła imieniny latem , skoro mnie na świecie jeszcze nie było ...ale , ale - nie powiem ...wtedy jest najpiękniejszy okres ...wszystko kwitnie dookoła , no , a co najważniejsze ...można balować na dworze .
Znakiem tego ...jestem ..jesienna dziewczyna ;:306 ...żadna Śląska ...tylko Jadwiga Królowa Polski .... ;:306 .
A teraz do Ciebie - Jagodo Nadmorska ...podoba mi się Twoja trojeść amerykańska w kolorze starego , ale ciemnego różu ...ostróżki też masz całkiem , całkiem ...
Jak wszystko ...łącznie z kotami ...jest u Ciebie " wypasione " .

Serdeczności z zaśnieżonej Małopolski ;:167 ;:168 ...sypie , podwiewa , ale temp. -8*C .
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

No dobra to pod nieobecność właścicielki poharcujmy dalej.
Jagódko Małopolska za naszych młodych lat to nie było imienin Jadwigi w lipcu, bo naszą Królową Jadwigę beatyfikowano w 1979, a kanonizowano w 1997. Więc dopiero od tego czasu oficjalnie stała się patronką tego imienia.
Więc teraz możesz świętować dwukrotnie raz w październiku na część Jadwigi Śląskiej, a poprawiny w lipcu na cześć Królowej Jadwigi. ;:136
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jagódko, trzęsę się trzęsę o roślinki. Trochę trudu włożyłam w ich posadzenie. Jednak jestem nieco spokojniejsza. Mam trochę śniegu :tan . Jaka ironia, cieszę się ze śniegu :wink: . Jednak jest to pierzynka dla roślin, a dla dziecka radość. W niedzielę robiliśmy odśnieżanie podjazdu i "śnieżne aniołki" lub jak kto woli "orły na śniegu". Ubaw po pachy. Miał być psi zaprzęg na dwa białaski, ale Azja zbyt leciwa, a Hiro zbyt zwariowany, no i psom się upiekło. Sanek w ogóle nie wyciągałam z szopy, żeby nie kusić losu i nie musieć ich sama ciągnąć.
Oglądając Twoje rośliny, mam wrażenie, że masz ogród dużo większy niż masz w rzeczywistości ;:oj , umiesz je ładnie upychać na rabatach ;:108 .
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Dzień dobry :!:
Zima pełną gębą, śnieżek sypie, mrozu chyba nie ma, wszystko zastygło w puszystej bieli i tylko ptaki się dziarsko kręcą. To za oknem.

A na ekranie upalny sierpień.

Obrazek

Obrazek

Ambo, "Wodniki mają znakomity refleks, szybko reagują i dostosowują się do różnych okoliczności. Przyjmują przelotne idee, trendy i wartości, chwytają nadarzające się okazje. Pociągają je ciekawostki z dziedziny techniki, postępowe ideologie i prądy myślowe. Temperament niezależny, dyplomatyczny, tolerancyjny, a nawet przyzwalający, altruistyczny, przyjazny, lecz także niestały, gwałtowny, czasami niezdyscyplinowany. Wywrotny, buntowniczy, niekiedy nielojalny. Wodniki pragną żyć w zgodzie z innymi, mieć dużo przyjaciół. Czasem ukrywają swoje problemy uczuciowe. Mają otwarty umysł, są dociekliwe. Lubią eksperymentować, kultywują sztukę paradoksu, umiejąc jednocześnie ocenić sytuację z właściwej perspektywy. Uwielbiają zaskakiwać, przyjmować rolę "adwokata diabła", dyskutować o sprawach absurdalnych. Pobłażliwe dla siebie i innych, są szczerze związane z ukochaną osobą."
To tyle horoskopu. A ile w tym Ciebie?

Czujne oko masz, Keetee ;:306. Są duże szanse na kozłka. Trojeść tez sobie spraw. Fajna roślina. Ja też uwielbiam owady i wybieram rośliny, które je wabią.
Na zlot do Sulejowa nie pojadę ;:145. Ale ciekawość mnie zeżre, co też dla mnie masz... ;:224.
He, he, odchudzić Szuwarka, mission impossible ;:306.
Ale moja kocia paniusia, Ibrakadabra, linię ma jak się patrzy ;:333.
Zdjęcia będą na końcu tego wpisu.
PS. Do Ikei zajrzę jutro ;:65, dzięki.

Kocico, jeśli chcesz mieć różyczki, to Avalona koniecznie sobie spraw.
A grubosz kwitnie u mnie już dobre kilka lat...

Jagódko Małopolska, clerodendrum będzie moje na bank :!:
Wzajemne kuszenie roślinami bardzo mnie bawi, ma swoje dobre strony - można się dowiedzieć o czymś nowym (np. o tych błękitnych motylkach!), ale i złe - drenuje portfele!
Kusić można więc do bólu lub do dna sakiewki, grunt to nie dać się skusić na rośliny sprzeczne z naturą ogrodnika, bo potem tylko kłopot, co z tym fantem zrobić... Ogród jest wszak odbiciem duszy ogrodnika. Tylko niektórym odpowiadają wszystkie barwy we wszystkich zestawieniach.
Mnie nie.
Skąd Ci przyszło do głowy, że imieniny obchodzę latem?
Jak świat światem, zawsze 15 października i tak będzie zawsze, mimo zamętu, jakiego ktoś narobił w kalendarzach. Zatem obie wzniesiemy kielichy tego dnia.

Hi, hi, Sweety, a mi się wydawało, że w Beskidach jest wszystko, absolutnie wszystko ;:306.

Dzięki, Aage, wyobraź sobie, że tylko raz byłam na Śląsku, w Katowicach...
Ja Ci ślę całuski z białego Wybrzeża. Cieszą mnie pogłoski o rychłej odwilży, ale na razie... zasypało na biało... Posmutniałaś ostatnio, czy mi się wydaje?

Ech, Fraszko, Ibrakadabra, to kocia Miss Świata :!: Przynajmniej dla mnie.

Cześć, Alicjo, Twoja wizyta w Zielonych Pokojach tą spóźnioną wiosną wynikła z okoliczności, w tym roku zaplanujemy wizytę dla przyjemności i koniecznie z Elą. Wśród burzy kwiatów, mam nadzieję...
O gruboszu najlepiej zapomnieć. Zajrzałam do niego po miesiącu, patrzę... kwitnie ;:oj.
Jak pisałam wyżej: 15 października.

Zastanawiam się, Jagódko, gdzie i kiedy rozmieściłaś u mnie te kamery, dzięki którym tak dobrze wiesz, co się u mnie dzieje ;:306.
A może to pokrewieństwo dusz...
"Wypasione" wszystko, powiadasz, z gospodynią włącznie ;:306. Czas na jakąś dietę ;:224.
PS. Imieniny zostają 15 października, nie dajmy sobie zasiać zamętu w głowie...

Sosenko, na zapas się nie martw, na razie nie jest źle, roślinom nic nie brak, a siarczyste mrozy zostały odwołane. A swoją drogą, jakie ci synoptycy maja durackie zadanie, prawie jak wróżenie z fusów ;:306.
Wywijanie orłów za śniegu, najlepsza zabawa z dzieciństwa ;:333.

A teraz z serii " bo życie właśnie po to jest, żeby pożyć" - kocia radość życia w wykonaniu Ibrakadabry

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ludziska, uczcie się od kotów, jak się cieszyć życiem - Jagoda
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

;:306 Podziwiam Jej Rozciągłość w całej okazałości ...no piękna kićka.... i linię ma ;:333 Moje okupują grzejniki...muszę im chyba zrobić takie miejscówki wieszane na kaloryferach, bo Puma co raz jak przyśnie ,to spada :;230
Za ta trojeścią się rozejrzę....pewnikiem, bo mi bardzo w oko wpadła ;:108
Na pewno się nie wybierzesz na zlot :?: Ja mam nadzieję dojechać...bardzo przynajmniej na to liczę ;:173 Aaaa co do prezenta...nie puszcze pary z gęby...niespodziewanka ma być ;:224 mam nadzieję ,że będzie Pani zadowolona...jak tak lookam,i się rozglądam po tych pokojach... to chyba nie masz :uszy
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JagiS pisze:Dzień dobry :!:

Jagódko Małopolska, clerodendrum będzie moje na bank :!:
Wzajemne kuszenie roślinami bardzo mnie bawi, ma swoje dobre strony - można się dowiedzieć o czymś nowym (np. o tych błękitnych motylkach!), ale i złe - drenuje portfele!

No , niestety , w większości mogę przyznać rację ...ale nie jest sztuką opróżnić portfel - tak może każdy , kto nie liczy się z pieniędzmi -...ale sztuką jest utrzymać jego zawartość i ...mieć poszukiwaną , wymarzoną roślinę . Jak ?...a no tak ...Ty mnie , a ja Tobie ...dwa w jednym ...wilk syty i owca cała ;:306
JagiS pisze: Skąd Ci przyszło do głowy, że imieniny obchodzę latem?
Jak świat światem, zawsze 15 października i tak będzie zawsze, mimo zamętu, jakiego ktoś narobił w kalendarzach. Zatem obie wzniesiemy kielichy tego dnia.
To nie mnie przyszło do głowy ...tylko raczej Alicja na siłę chce mnie wsadzić w lato ...niestety ...ja starej daty i takich zmian nie zniosło by serce me ;:224 . Jestem za ...a nawet przeciw ...szampana nalej mi ... ;:224
JagiS pisze: Zastanawiam się, Jagódko, gdzie i kiedy rozmieściłaś u mnie te kamery, dzięki którym tak dobrze wiesz, co się u mnie dzieje ;:306.
A może to pokrewieństwo dusz...
Chyba raczej pokrewieństwo dusz ...- chociaż - nie powiem ...można się przemieszczać telepatycznie ;:oj
JagiS pisze: "Wypasione" wszystko, powiadasz, z gospodynią włącznie ;:306. Czas na jakąś dietę ;:224.
Tego nie powiedziałam , że włącznie z Gospodynią ...ale reszta się zgadza ;:108 .
JagiS pisze: PS. Imieniny zostają 15 października, nie dajmy sobie zasiać zamętu w głowie...
Oczywiście ...w końcu nikt nie będzie mi mówił kiedy mam obchodzić imieniny ...chociaż prezenty i owszem ...nawet cztery razy w roku mogę przyjmować :heja
JagiS pisze: Ludziska, uczcie się od kotów, jak się cieszyć życiem - Jagoda
W rzeczy samej ...my się cieszymy ...nieprawdaż ?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

JagiS pisze:(...) Jakie barwy nadać Baden - Baden? Tobie po głowie chodzi Haendel, więc może śnieżna biel, żeby się nie pogryzła z Queen Elisabeth, czy może królową won, bo nie pasuje do niemieckiego baroku. A może bengalski róż ;:218.
Jagi, jestem za ;:172 QE mimo szlachetnej nazwy nie warta jest centralnego miejsca w Baden-Baden ;:185
Może wybierz top 5 na to miejsce i urządzimy sobie głosowanie z konkretnymi za i przeciw? ;:224
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”