Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Już mi się ten sposób gdzieś obił o oczy.Zalewa do ogórków i papryki,którą stosuję od lat to:4 szkl.wody , 1/3 szkl. octu 10% , łyżka soli , 4 łyżki cukru po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,dwa goździki.Do słoika czosnek,marchewka i cebulka w piórka z kawałeczkiem piętki,żeby się nie rozlatywała.Z pasteryzacji wyjmuję jaj całkiem zmienią kolor.4-6 minut od zagotowaniaq.
Mam w planie zrobić ogórki z selerem i pietruszką,przepisy w sieci.
Mam w planie zrobić ogórki z selerem i pietruszką,przepisy w sieci.
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Poszukuję przepisu na mizerię do słoików łagodną bez curry i bez oleju(swój sprawdzony przepis gdzieś posiałam) 

Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- 100p
- Posty: 149
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Czy ktoś robił kalarepki w slojach i czy warte polecenia. Czytam w necie, ze robi sie w zalewie octowej lub z kwaskiem cytrynowym. Niby pasuje do sałatek. Ale komentarzy brak. Mam jeszcze sporo kalarepy, zasialam tez juz na jesień fioletowa a mniejsza w zamrażarce brak. Poradzicie coś.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja robię z tego przepisuiwek pisze:Poszukuję przepisu na mizerię do słoików łagodną bez curry i bez oleju(swój sprawdzony przepis gdzieś posiałam)
http://m.wielkiezarcie.com/recipes/3000 ... onspage=23
Jest pyszna i świetnie się przechowuje. Niestety,ma w składzie olej.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- kama_80
- 1000p
- Posty: 1363
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kórnik k/Poznania
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Może macie przepis na botwinkę bez octu? Moja mama robiła z kaskiem cytrynowym ale proporcji nikt nie pamięta.
Pozdrawiam Jola
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Po prostu zamiast octu daj kwasek,pamiętając,że 100 g 10% octu to 10 g kwasku,tak w przybliżeniu.
Roma jadłem marynowane rzodkiewki,pycha.Jeśli chodzi o smak ,to kalarepka niewiele rożni się od rzodkiewki,więc też powinna być super.
Roma jadłem marynowane rzodkiewki,pycha.Jeśli chodzi o smak ,to kalarepka niewiele rożni się od rzodkiewki,więc też powinna być super.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Iwona ,w książce z '88 "Przetwory w gospodarstwie domowym " Kazimiery Pyszkowskiej ,mam przepis,którego nie wykorzystywałem,bo robię mizerię z olejem.
1 kg ogórków umyć ,poszatkować i zalać zalewą z pół szkl. wody,łyżeczki kwasku cytrynowego i 15 g soli.Popieprzyć.Po godzinie ułożyć w słoikach,zalać wytworzonym sokiem i pasteryzować 20 min-słoik 0,5 l.
Przepis 2.Rok '85.Anna Czerni "A B C gotowania-przetwory"
3 kg ogórków ,250 ml octu 10 % , łyżeczka soli , łyżka cukru , łyżeczka gorczycy.
Ogórki obrać,pokroić w grubsze plasterki,ułożyć w słoikach.Z 9 szkl. wody i podanych składników ugotować zalewę ,zalać nią ogórki i pasteryzować 15 min. może któryś z nich przypomina ten Twój?
Jest też przepis na ogórki pasteryzowane w całości, z jeszcze jednego takiego zeszytu z '84.
1 kg ogórków umyć ,poszatkować i zalać zalewą z pół szkl. wody,łyżeczki kwasku cytrynowego i 15 g soli.Popieprzyć.Po godzinie ułożyć w słoikach,zalać wytworzonym sokiem i pasteryzować 20 min-słoik 0,5 l.
Przepis 2.Rok '85.Anna Czerni "A B C gotowania-przetwory"
3 kg ogórków ,250 ml octu 10 % , łyżeczka soli , łyżka cukru , łyżeczka gorczycy.
Ogórki obrać,pokroić w grubsze plasterki,ułożyć w słoikach.Z 9 szkl. wody i podanych składników ugotować zalewę ,zalać nią ogórki i pasteryzować 15 min. może któryś z nich przypomina ten Twój?
Jest też przepis na ogórki pasteryzowane w całości, z jeszcze jednego takiego zeszytu z '84.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja robię ogórki z miodem .Są delikatne w smaku ,lubimy takie do obiadu ,do kanapek lub jako dodatek do surówki :
3,5 kg ogórków obieram ,kroję w plasterki ,posypuję 2 łyżeczkami soli i odstawiam na 8 godz.(na noc)
rano odlewam sok ,w pół litra soku (reszty soku nie używam ) rozpuszczam 1 szkl. cukru i 2 łyżki miodu i dodaję z powrotem do ogórków oraz pół szkl. octu i 4 łyżki gorczycy. Wszystko wymieszam i nakładam do słoików . Pasteryzuję 20 min.
3,5 kg ogórków obieram ,kroję w plasterki ,posypuję 2 łyżeczkami soli i odstawiam na 8 godz.(na noc)
rano odlewam sok ,w pół litra soku (reszty soku nie używam ) rozpuszczam 1 szkl. cukru i 2 łyżki miodu i dodaję z powrotem do ogórków oraz pół szkl. octu i 4 łyżki gorczycy. Wszystko wymieszam i nakładam do słoików . Pasteryzuję 20 min.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Na 3,5 kg ogórków tylko 2 łyżeczki soli? 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- halys
- 200p
- Posty: 202
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Od wielu lat robię syrop z mięty, dla mojej rodziny to najlepszy napój po zmieszaniu z wodą.
2 garści mięty (im więcej tym mocniejsza barwa i smak) zagotować w 2 litrach wody i odstawić to na 12 h pod przykryciem. Następnie odcedzić przez dość drobne sitko i dodać 2 kg cukru i 40 g kwasku cytrynowego. Zagotować i rozlać do butelek.
Wychodzi z tego około 2,8 litra syropu.
-- 5 sie 2015, o 06:34 --
Zapomniałam dodać, że tak samo postępuję z innymi zielskami. Np. w tym roku zrobiłam to z lipą - bardzo dobry. Trochę gorszy smakowo wyszła mieszanka z mięty, lipy i melisy. Ale jeśli człowiek nie próbuje i nie ryzykuje, ten nic nie ma.
2 garści mięty (im więcej tym mocniejsza barwa i smak) zagotować w 2 litrach wody i odstawić to na 12 h pod przykryciem. Następnie odcedzić przez dość drobne sitko i dodać 2 kg cukru i 40 g kwasku cytrynowego. Zagotować i rozlać do butelek.
Wychodzi z tego około 2,8 litra syropu.
-- 5 sie 2015, o 06:34 --
Zapomniałam dodać, że tak samo postępuję z innymi zielskami. Np. w tym roku zrobiłam to z lipą - bardzo dobry. Trochę gorszy smakowo wyszła mieszanka z mięty, lipy i melisy. Ale jeśli człowiek nie próbuje i nie ryzykuje, ten nic nie ma.
Życie, Ty wariacie...
- halys
- 200p
- Posty: 202
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Mam od znajomej przepis na ananasy z cukinii. Ponoć zastępują ananasy do mięs, ciast. Czy ktoś robił już coś takiego? Czy warto? Na pewno zrobię w tym roku (ale niewiele, 2-3 słoiczki) by spróbować.
2,5 kg obranej cukinii (pokroić w kostkę), 800 g cukru, 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego i 1 cukier wanilinowy. Wszystko to wymieszać i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnie gotować około 20 minut (zależy od twardości cukinii). Przełożyć do słoików i pasteryzować.
2,5 kg obranej cukinii (pokroić w kostkę), 800 g cukru, 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego i 1 cukier wanilinowy. Wszystko to wymieszać i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnie gotować około 20 minut (zależy od twardości cukinii). Przełożyć do słoików i pasteryzować.
Życie, Ty wariacie...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dwie garści mięty w prawie trzech litrach syropu,to nie za mało?
Dziadek robił inaczej.Do słoja dawał miętę,dużo mięty,ugniatał i wlewał trochę spirytusu.Potem to zalewał gęstym syropem cukrowym ugotowanym z sokiem z cytryny.Dzięki dodatkowi alkoholu był mocny,zielony kolor.Tyle pamiętam.
Dziadek robił inaczej.Do słoja dawał miętę,dużo mięty,ugniatał i wlewał trochę spirytusu.Potem to zalewał gęstym syropem cukrowym ugotowanym z sokiem z cytryny.Dzięki dodatkowi alkoholu był mocny,zielony kolor.Tyle pamiętam.
- halys
- 200p
- Posty: 202
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
2 garści mięty to wbrew pozorom nie tak mało. Syrop wychodzi wtedy o kolorze słomkowym. Ja zazwyczaj daję trochę więcej mięty, kolor jest bardziej intensywny, ale z całą pewnością nie zielony.
Wypróbuję przepis twojego dziadka, z alkoholem dla męża.
Wypróbuję przepis twojego dziadka, z alkoholem dla męża.
Życie, Ty wariacie...