Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Już mi się ten sposób gdzieś obił o oczy.Zalewa do ogórków i papryki,którą stosuję od lat to:4 szkl.wody , 1/3 szkl. octu 10% , łyżka soli , 4 łyżki cukru po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,dwa goździki.Do słoika czosnek,marchewka i cebulka w piórka z kawałeczkiem piętki,żeby się nie rozlatywała.Z pasteryzacji wyjmuję jaj całkiem zmienią kolor.4-6 minut od zagotowaniaq.
Mam w planie zrobić ogórki z selerem i pietruszką,przepisy w sieci.
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Poszukuję przepisu na mizerię do słoików łagodną bez curry i bez oleju(swój sprawdzony przepis gdzieś posiałam) :oops:
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
roma333
100p
100p
Posty: 149
Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Północna Wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Czy ktoś robił kalarepki w slojach i czy warte polecenia. Czytam w necie, ze robi sie w zalewie octowej lub z kwaskiem cytrynowym. Niby pasuje do sałatek. Ale komentarzy brak. Mam jeszcze sporo kalarepy, zasialam tez juz na jesień fioletowa a mniejsza w zamrażarce brak. Poradzicie coś.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

iwek pisze:Poszukuję przepisu na mizerię do słoików łagodną bez curry i bez oleju(swój sprawdzony przepis gdzieś posiałam) :oops:
Ja robię z tego przepisu
http://m.wielkiezarcie.com/recipes/3000 ... onspage=23

Jest pyszna i świetnie się przechowuje. Niestety,ma w składzie olej.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Posty: 1363
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kórnik k/Poznania

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Może macie przepis na botwinkę bez octu? Moja mama robiła z kaskiem cytrynowym ale proporcji nikt nie pamięta.
Pozdrawiam Jola
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Po prostu zamiast octu daj kwasek,pamiętając,że 100 g 10% octu to 10 g kwasku,tak w przybliżeniu.
Roma jadłem marynowane rzodkiewki,pycha.Jeśli chodzi o smak ,to kalarepka niewiele rożni się od rzodkiewki,więc też powinna być super.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Posty: 1363
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kórnik k/Poznania

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dziękuję :)
Pozdrawiam Jola
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Iwona ,w książce z '88 "Przetwory w gospodarstwie domowym " Kazimiery Pyszkowskiej ,mam przepis,którego nie wykorzystywałem,bo robię mizerię z olejem.

1 kg ogórków umyć ,poszatkować i zalać zalewą z pół szkl. wody,łyżeczki kwasku cytrynowego i 15 g soli.Popieprzyć.Po godzinie ułożyć w słoikach,zalać wytworzonym sokiem i pasteryzować 20 min-słoik 0,5 l.

Przepis 2.Rok '85.Anna Czerni "A B C gotowania-przetwory"

3 kg ogórków ,250 ml octu 10 % , łyżeczka soli , łyżka cukru , łyżeczka gorczycy.
Ogórki obrać,pokroić w grubsze plasterki,ułożyć w słoikach.Z 9 szkl. wody i podanych składników ugotować zalewę ,zalać nią ogórki i pasteryzować 15 min. może któryś z nich przypomina ten Twój?
Jest też przepis na ogórki pasteryzowane w całości, z jeszcze jednego takiego zeszytu z '84.
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

kaLo dziękuję :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1834
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja robię ogórki z miodem .Są delikatne w smaku ,lubimy takie do obiadu ,do kanapek lub jako dodatek do surówki :
3,5 kg ogórków obieram ,kroję w plasterki ,posypuję 2 łyżeczkami soli i odstawiam na 8 godz.(na noc)
rano odlewam sok ,w pół litra soku (reszty soku nie używam ) rozpuszczam 1 szkl. cukru i 2 łyżki miodu i dodaję z powrotem do ogórków oraz pół szkl. octu i 4 łyżki gorczycy. Wszystko wymieszam i nakładam do słoików . Pasteryzuję 20 min.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Na 3,5 kg ogórków tylko 2 łyżeczki soli? ;:oj
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
halys
200p
200p
Posty: 202
Od: 5 wrz 2011, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Od wielu lat robię syrop z mięty, dla mojej rodziny to najlepszy napój po zmieszaniu z wodą.
2 garści mięty (im więcej tym mocniejsza barwa i smak) zagotować w 2 litrach wody i odstawić to na 12 h pod przykryciem. Następnie odcedzić przez dość drobne sitko i dodać 2 kg cukru i 40 g kwasku cytrynowego. Zagotować i rozlać do butelek.
Wychodzi z tego około 2,8 litra syropu.

-- 5 sie 2015, o 06:34 --

Zapomniałam dodać, że tak samo postępuję z innymi zielskami. Np. w tym roku zrobiłam to z lipą - bardzo dobry. Trochę gorszy smakowo wyszła mieszanka z mięty, lipy i melisy. Ale jeśli człowiek nie próbuje i nie ryzykuje, ten nic nie ma.
Życie, Ty wariacie...
Awatar użytkownika
halys
200p
200p
Posty: 202
Od: 5 wrz 2011, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Mam od znajomej przepis na ananasy z cukinii. Ponoć zastępują ananasy do mięs, ciast. Czy ktoś robił już coś takiego? Czy warto? Na pewno zrobię w tym roku (ale niewiele, 2-3 słoiczki) by spróbować.

2,5 kg obranej cukinii (pokroić w kostkę), 800 g cukru, 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego i 1 cukier wanilinowy. Wszystko to wymieszać i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnie gotować około 20 minut (zależy od twardości cukinii). Przełożyć do słoików i pasteryzować.
Życie, Ty wariacie...
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dwie garści mięty w prawie trzech litrach syropu,to nie za mało?
Dziadek robił inaczej.Do słoja dawał miętę,dużo mięty,ugniatał i wlewał trochę spirytusu.Potem to zalewał gęstym syropem cukrowym ugotowanym z sokiem z cytryny.Dzięki dodatkowi alkoholu był mocny,zielony kolor.Tyle pamiętam.
Awatar użytkownika
halys
200p
200p
Posty: 202
Od: 5 wrz 2011, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

2 garści mięty to wbrew pozorom nie tak mało. Syrop wychodzi wtedy o kolorze słomkowym. Ja zazwyczaj daję trochę więcej mięty, kolor jest bardziej intensywny, ale z całą pewnością nie zielony.
Wypróbuję przepis twojego dziadka, z alkoholem dla męża.
Życie, Ty wariacie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”