Pod Jesionem cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem cz.2

Post »

Ją też zamówiłam! ;:306 Ja swoje zakopcuje obok trawek i jeżówek. Zrobiłam totalny spontan ;:306 Były tak śliczne, ze brałam jak leci Dziś już urabiałam Tatę, czy pomoże mi sadzić wiosną! ;:224 On kocha róże, więc było łatwo. ;:170 Gorzej będzie jak zobaczy ile tego... :shock:
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 20:45

Post »

Z moimi jeżówkami zrobię tak jak radzisz. Ale Ty ile zakupów narobiłaś. ;:oj Ja się przymierzam dopiero wiosną. Też marzy mi się piękne rosarium. :roll: Nie mogę już doczekać się wiosny. Chociaż dzisiaj było pięknie w ogrodzie (11 stopni). Ciepło i przyjemnie ;:3 . Tylko rośliny chyba myślą, że już wiosna. Forsycja wygląda jakby za chwilę miała rozkwitnąć. ;:306
Pozdrawiam. Iga
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uuuu, poszalałaś! :D :D Renatka a Ty jeszcze masz miejsce na nowe rośliny? :wink:
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iga! U mnie też ładnie było, ale do 11 mżyło. Powiem Ci, że planowanie, to ważna sprawa..., ale w moim życiu nie występuje... ;:224
Martuniu! Twoich zakupów nie przebiję... ;:306 A miejsca to mam sporo..., bo mogę trawniki (których i tak nie mam) ograniczyć znacznie. H się nie martwi utratą trawników, bo to On je kosi... ;:306
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Marginetka
500p
500p

Post »

To zazdroszczę! Mój by tylko iglaki sadził i ciągle słyszę "posadzisz mi coś kwitnącego na trawniku to sama będziesz kosić" gupek :wink: nie wie, że przecież w czasie kwitnienia to się roślin raczej nie sadzi ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p

Post »

A mój stale narzeka, że ma za dużo do koszenia (jeszcze nie skończyłam z sianiem trawy) ;:112 . Ale go zdziwko chapnie jak w niektórych miejscach na wiosnę będę wycinać trawkę i zakładać rabaty kwiatowe. :tan
Pozdrawiam. Iga
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam ogólnie cierpliwego M-a, to z gruntu spokojny człowiek. Robię więc zasadniczo to na co mam ochotę, tyle że nie wszystko mogę zrobić przez moje ograniczenia... więc muszę jakoś Go przekonać do różnych prac, a to już jest inna bajka... :shock:
Dziś jednak udało się posadzić (na przechowalniku) I część moich ostatnich zakupów, a jutro ma być kolejny etap, tyle że tych części jest sporo, a od poniedziałku przymrozki.
Na chwilę obecną posadzone są tam jeżówki i trawki, brunera, języczka oraz sasanki papageno, co uczyniło łącznie szt. 39
Pozostało jednak ,,sporo" innych roślinek. Oj spore, to "sporo" ;:223 .
W tygodniu przyjadą jeszcze pewnie róże, a to kolejne sporo, choć tylko do zakopcowania.
Trzeba jeszcze pozabezpieczać wiele roślinek, a chwilowo mamy do tego celu tylko trochę gałązek świerkowych, bo kompostu brak.
Postanowiła, że jeśli tylko będę mogła się schylić obwiążę w tym roku juki. Nigdy tego nie robiłam, ale ponoć to konieczny zabieg... :(
Tak... lista potrzebnych prac spora... ;:224
A coby ugłaskać M-a, zakupiłam mu dwie małe śliczne sosenki i obiecałam zastanowić się nad kawałkiem żywopłotu z morwy... ;:209
Marginetka
500p
500p

Post »

Renatka, Ty lepiej tak nie fikaj ;:196 bo wiesz!
Jeden krzak to już jest kawałek żywopłotu, no nie? ;:306
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tam jestem zwolennikiem żywopłotu, bo i tak nie ja będę go sadzić.
H obstalował mi nawet taki mały szpadel (łopatką ogrodniczą to sobie można bratki sadzić), ale i tak sam musiał kopać dołki pod roślinki, bo nie dawałam rady tego zrobić, a trzeba zaznaczyć, że teren był wcześniej przekopany! ;:223 Moją rolą było więc wybieranie, która roślinka po której i odznaczanie tego na liście.
Morwa bardzo by się przydała, bo ponoć dobra jest przy nadmiarze cukru, a ja bardzo lubię jej owocki. Sporo w dzieciństwie czasu spędziłam na potężnej morwie, która rosła na naszym osiedlu. ;:204
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p

Post »

W głowie mi się nie mieści, że aż tyle masz jeszcze do posadzenia. :?: A swoją drogą, jak to jest z tymi jukkami? Ja swoich też nigdy nie obwiązywałam. A dlaczego trzeba? One tak pięknie wyglądają zimą. Nie przeforsuj się Renatko, żebyś nam wiosną zdrowa była. Jutro niedziela, powinnaś odpoczywać, a nie tyrać. ;:185 U nas przymrozek zapowiadali dopiero na środę, ale potem znowu ma się ocieplić. ;:3
Pozdrawiam. Iga
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widziałam już u kilku osób, takie obwiązanie. Ma to ponoć na celu ustrzeżenie rośliny przed szkodzeniami związanymi z nadmierną wilgocią i mrozem jednocześnie. Moje juki (w tym jedna odmianowa) dobrze radzą sobie zimą, choć czasem mają kiepskie przedwiośnie. Mam tych ,,zwykłych" kilka kępek i było by miło gdyby wiosną większość zakwitła, bo w tym roku kwitły tylko dwie (miały łącznie pięć kwiatów).
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p

Post »

To ja też tak zrobię, bo u mnie kwitło najwyżej 30%, z tym, że niektóre mam przesadzane po dzieleniu wiosną. Ja nawet nie wiem, jaka to odmiana, ale zimą też radziły sobie dobrze.
Pozdrawiam. Iga
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może wejdę jeszcze na wątek i poczyta, bo jakoś nie mam ochoty oglądać takich cudaków... ;:222
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

No ja mam tylko 161cm, więc szału nie ma. Drobna jestem i nigdy nie przytyję. Muszę się z tym pogodzić. Nawet ciąża nie pomogła. Ważę idealnie tyle co przed. :roll:
Muszę powiedzieć szczerzę, że na ten ogrodniczy w alejach to mam trochę żalu to personelu. Czasem nie wiedzą co i jak. Pytałam o bez czarny na jesieni to mi facet lilaka zwykłego pokazał, a jak kupowałam pernecję to miałam mieć piękne jagódki jesienią.. zapomniała pani dodać że muszę mieć więcej niż jedną sztukę. Oj ale daruję im jak mi clemka tego co chce ( 'Utopię ;:167 ') na wiosnę sprowadzą. Już 2 razy się przypominałam :wink:
Ja na wiosnę szykuje się do Szmita. Mam już kaskę odłożoną i zaklepanego kierowcę -moje mężu się zobowiązało. Jadę po ten czarny bez! Cudny czarny bez! ;:167
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten młody i młoda już nie pracuje w alejach. Raz, że skończył się sezon, a dwa że skarżyli się ponoć klienci. Do Szmita warto pojechać choćby dla ogrodu pokazowego! Tyle, że ciężko wrócić bez zakupów... ;:306 Choć ja starałam się ogarnąć... ;:170
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”