Ogródek Robaczka cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 9

Post »

Kasiu, przepięknie wszystko skomponowałaś. Mnie dopiero zaczynają się wypełniać rabaty z różami, wiosną same róże były, a teraz dosadzam i dosadzam, oczywiście podglądając Ciebie :wink: . No i nie chwaląc się powoli zaczynają się porządkować rośliny na rabatach. Poznaję ję i grupuję. Jednak do takiego ideału to jeszcze daleka droga przede mną i chyba nigdy Cię nie doścignę.
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Oj mają do czego przylatywać te motylki, pszczółki i ważki. Robaczku cudowne zdjęcia, a elfik zapiera dech... ;:180
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Owady intensywnie pracują, a u nas okres urlopowy. Aż głupio tak leniuchować, kiedy małe stworzonka latają jak oszalałe i spieszą się, żeby zrobić wszystko, co mają zrobić przed zimą. :D
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, wspaniale zatrzymałaś w kadrze motyle. Rozpoznaję tylko tego czerwonawego - rusałkę pawik. U mnie liatry dopiero zaczynają kwitnienie, ale dziś wypatrzyłam rusałkę na budlei. Zdradź proszę dokładną nazwę tych przetaczników: http://farm8.staticflickr.com/7416/9336 ... d6f3_b.jpg ;:180
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

ewamaj66 pisze:Na swoją zgubę zaglądam do Ciebie ;:306 Zaraz w ogóle stracę zainteresowanie ogrodem, tylko pogrążę się w odmętach zazdrości :D Jeśli Ty widzisz przerwę w kwitnieniu, to chyba patrzysz na jakiś inny ogród :D
Dokładnie to samo bym napisała co Ewuś dlatego tylko kopiuję i idę ;:145
Jeżówka White Swan jest cudna ;:215 myślę o dokupieniu właśnie takich 'pustych' jeżówek w kolorach w miarę pasujących do róż. Liatry też mam i niektóre już kończą kwitnienie, bardo je lubię ;:173
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu śliczne zdjęcia u mnie też motyle szaleją szczególnie wtedy jak idę bez aparatu :lol:
Czy jest jakaś roślina której Ty nie masz? Moja jarzmianka kwitła bardzo krótko (nowokupiona) i nie wydaje więcej kwiatków, a szkoda bo tak lubię tą roślinkę.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Kasiu,piękne łany jeżówek,tak mi się marzy taka duza kępa obojetnie jakiego koloru.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Małgosiu, jeżówki kupiłam wiosną bo kilka sztuk White Swan, Milkshake, Meringue i Fatal Attraction. Posadzilam w jednym miejscu i spora kępa jest już w pierwszym sezonie. W przyszłym pewnie będę przesadzać, ale takie uroki zapychania rabat na efekt natychmiastowy ;-) Może znajdziesz dla takiej kępki miejsce? Jeszcze możesz posadzić ;:108
Marysiu, grasujących motyli są setki, nie jestem w stanie uchwycić większości, zwłaszcza tych radośnie świdrujących parami w powietrzu ;:173 Trzeba często mrugać oczami, ponoć wtedy więcej zostaje w pamięci ;-))
Jest wiele roślin na mojej liście marzeń, których z różnych względów nie mam i mieć nie będę :| Głównie z prozaicznej przyczyny, braku miejsca, przynajmniej w tym ogrodzie..bo kto wie czy to ostatni jaki urządzam...? ;:224 Swoją drogą, niby wszyscy znamy złotą zasadę sztuki ogrodowej - czasami mniej znaczy więcej - ale zewsząd tyle pokus, żeby dosadzić kolejne roślinkę i kolejną.... ;:131 Jarzmianki są przecudne, pokochałam je bez reszty. Mam je od tej wiosny i zaczęły kwitnąć bardzo wcześnie bo już pod koniec maja, a wciąż pojawiają się kolejne kwiatuszki. Posadziłam kilka sztuk z 4 odmian, jedne były mniejsze (1-2 listki), inne większe, a teraz wszystkie jakoś rosną. Mam nadzieję, że się wysieją i będę mogła Cię obdarować ;:196
Majeczko, co ty opowiadasz kochana... ;:124 Masz taki piękny, kolekcjonerski ogród..ogromny obszar tworzony z pasją od wielu lat. Czego chcieć więcej? ;:180
Jeżówki mam piewrszy raz, kupiłam wiosną i choć miałam wątpliwości ja zgrają się z różami, to nie żałuję. Na rabacie angielskiej nie kwitnie teraz praktycznie żadna róża, a one rozweselają to miejsce!
Milenko, ten przetacznik to Christa - dość wysoki, intensywny błękitno-foletowy odcień i charakterystyczny ogon syreny na końcu. Od dołu liście ma brzydkie, jak większość przetaczników u mnie, ale podsadzony lawendą spełnia swoją rolę ;:333
Linetko, skrzydlate robaczki grasują na rabacie, a inne to fotografują :lol: Praca w ogrodzie to odpoczynek, więc przyjemne z pożytecznym w jednym ;:333
Nemezjo, dziękuję! sadząc rośliny jesienią planowałam na rabacie angielskiej roślinki miododajne, sprzyjające pszczołom i motylom. Cieszę się, że zabieg się udał i cieszy wszystkie zmysły :D
Marzenko, wszystkie plany powstawały w długie jesienne i zimowe wieczory. Do znudzenia rysowałam, kreśliłam, notowałam, zestawiałam zdjęcia, planowałam układ, wysokości, kolory..miałam przy tym dużo frajdy i był to jakiś sposób na pogodowe spadki nastrojów. Tym bardziej mnie cieszy, że udało się plany z ekranu przenieść do ogrodu i co więcej, spotyka się to z tak serdecznym przyjęciem, dziękuję! Twój ogród powstaje na dobrą sprawę od jednego sezonu - jeszcze jest czas na plany i realizacje, dasz radę!
Sweety, moje budleje też dopiero zaczynają, czas kwitnienia to też kwestia odmiany - u Agi kwitną już od kilku dni.
Weekend miałam wyjazdowo-rodzinny, ale udało mi się zahaczyć o jedną szkółkę różaną i wróciłam bogatsza o kolejne donice, których nie mam gdzie sadzić :D

Kilka fotek z wczoraj....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Comtesse de Bouchaud ?

Obrazek

Obrazek

...to miało być Kew Rambler.. :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Kasiu, wspaniałe zdjęcia! Pozwól, że dopytam o szczegóły: ta czerwona hortensja ogrodowa, pamiętasz może, jaka to odmiana? Moja jest bardzo podobna, a etykieta gdzieś zniknęła. :(
I co rośnie na rabacie biało-niebieskiej? Jest tam biała róża, a przed nią chyba lawenda? I coś jakby lobelia? Ale nie widzę dokładnie.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Linetko, ta hortensja ma kolor malinowo-różowy. Dostałam ją od koleżanki, u której kwitła..na niebiesko :lol: Nie znam niestety odmiany...Mam też trzy inne, z których 2 były w zeszłym roku niebieskie - wszystkie są różowe ;-))
Na rabacie biało-niebieskiej ( środkowa przy ścieżce) są białe róże, lobelia, lawenda i miniaturowe budleje, które jeszcze nie kwitną.
Grażynko, na białej rabacie są 3 Aspirine Rose i 3 Kenty (środkowa), na pierwszej jest 5 The Fairy i na ostatniej 5 Heidetraum.
Isiu, cieszę się, że Ci się podoba ;:196
Pat, fajnie, że wpadłaś! Ja też nie wyrabiam na zakrętach w Twoich wątkach, więc rozumiem ;:131
Na pergolach od frontu są róże i powojniki tyle że powojniki były sadzone późnym latem, a róże jesienią. To wszystko jeszcze maleństwa, w przyszłym roku powinny być widoczne bez lupy ;-))
Agness, dziękuję za odwiedziny i zapraszam serdecznie!
Gosiu, Schloss najładniejsza jest w pączku, kwiat potem traci wygląd i szybko przekwita. Poza tym wypuściła niekontrolowane baty ponad metr i została ścięta do wazonu :lol: Przetaczniki ciachnęłam - jedne tylko o kwiatostany inne całkiem, zobaczymy. Jutro muszę się wziąć za cięcie lawendy.... ;:224
Marysiu, te powojniki dzwonkowe to moi ulubieńcy, są w ogrodzie od początku. Bezproblemowe, kwitną całe lato!
Ewa, przerwa w kwitnieniu jest, jak wszędzie, ale sama wiesz, że przy większej ilości róż zawsze jest na czym oko zawiesić ;-)) Dziękuję za odwiedziny ;:196
Linetko, same smakołyki Ci w głowie ;:196
Boniu, moje róże te młodziutkie, sporo tegorocznych i jesiennych ale dają z siebie wszystko :uszy Byliny szybko zapełniają rabaty i tworzą ciekawe kompozycje z różami, więc warto urozmaicić nimi nasadzenia.

Zostawiam jeszcze kilka ujęć i spadam do spania ;:19

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

heliotrop z nasionek kwitnie bajecznie!

Obrazek

...lawendowe drzewko szykuje się do kwitnienia...

Obrazek

...i pierwszy lawendowy bukiet się suszy, jutro będą kolejne!

Obrazek
*moje wątki*
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Kasia :wit
brawa dla Flora Romantica ;:138 nabrała rozpędu ;:138 a na twoich fotkach jeszcze piekniejsza niż na żywo!
Ciekawe co wyjdzie z "Kew Rambler" ;:218 jakoś Mozartowo wygląda, może też być Maria Lisa http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.19219 Jak długie są jej pędy?
Awatar użytkownika
doroteczkaa
100p
100p
Od: 11 lip 2013, o 16:12

Post »

Cudownie...
Napatrzec sie nie moge ...
Nie musze być idealna..!... Wystarczy, ze jestem wyjątkowa!

W Ogrodzie Panny D.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Czy te zdjęcia mają potwierdzać, że u Ciebie prawie żadna róża teraz nie kwitnie?
Kasiu, masz piękny, różany gąszcz :D
Nie wiem jak to robisz, że tak bujnie wszystko rośnie. Czy w donicach przy altance to są bukszpany na pniu?
Lawendowe drzewko śliczne ;:215 Sama wyprowadziłaś ten pień?
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45

Post »

Kasiu jestem w Twoim zaczarowanym ogrodzie...
Tu jest nieopisana magia, ktora działa na mnie piorunująco ;:167
Pieknie jest... po prostu ;:170
Miłego dnia!
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry :wit
Piękna pogoda od rana, aż żal zostawiać ogród.... ;:131 Dzisiaj po pracy mam w planach cięcie lawendy - może macie skies sprawdzone metody suszenia i konserwacji by zachować kolor i kształt kwiatów jak najdłużej? Chce powiesić bukiety w altanie pod brzozą, w przewiewnym miejscu, w lekkim cieniu.

Monia, trudno żebym pokazywała przekwitłe kwiaty i łyse krzewy :;230 Jak widać, pokazuję głownie portrety, bo kwitną pojedyncze róże, nie licząc kaskad przy ścieżce.
W donicach przy altanie są bukszpany, na zimę przesadzę je do gruntu bo sporo podrosłoy.
Lawenda kupiona na małym pniu ubiegłej zimy - kwitnie po raz pierwszy ;:138

Dorotko, dziękuję - witam nowego gościa i zapraszam :wit
Ewa, gdyby to być Maria Lisa to byłoby fajnie ;:215 Widziałam cudny okaz w Rosarium.. ;:224 To młodziak, sadzony wiosną, pędy są jeszcze krótkie i kwitnie pierwszy raz..moze to właśnie ona? ;:170
Grażynko, dziękuję za przesympatyczny wpis, bardzo miło mi Cię gościć!

Miłego dnia wszystkim ;:4
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”