Ogródek Robaczka cz. 9
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek Robaczka cz. 9
Kasiu, przepięknie wszystko skomponowałaś. Mnie dopiero zaczynają się wypełniać rabaty z różami, wiosną same róże były, a teraz dosadzam i dosadzam, oczywiście podglądając Ciebie
. No i nie chwaląc się powoli zaczynają się porządkować rośliny na rabatach. Poznaję ję i grupuję. Jednak do takiego ideału to jeszcze daleka droga przede mną i chyba nigdy Cię nie doścignę.

- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Oj mają do czego przylatywać te motylki, pszczółki i ważki. Robaczku cudowne zdjęcia, a elfik zapiera dech... 

Owady intensywnie pracują, a u nas okres urlopowy. Aż głupio tak leniuchować, kiedy małe stworzonka latają jak oszalałe i spieszą się, żeby zrobić wszystko, co mają zrobić przed zimą. 

- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu, wspaniale zatrzymałaś w kadrze motyle. Rozpoznaję tylko tego czerwonawego - rusałkę pawik. U mnie liatry dopiero zaczynają kwitnienie, ale dziś wypatrzyłam rusałkę na budlei. Zdradź proszę dokładną nazwę tych przetaczników: http://farm8.staticflickr.com/7416/9336 ... d6f3_b.jpg 

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Dokładnie to samo bym napisała co Ewuś dlatego tylko kopiuję i idęewamaj66 pisze:Na swoją zgubę zaglądam do CiebieZaraz w ogóle stracę zainteresowanie ogrodem, tylko pogrążę się w odmętach zazdrości
Jeśli Ty widzisz przerwę w kwitnieniu, to chyba patrzysz na jakiś inny ogród

Jeżówka White Swan jest cudna

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Kasiu śliczne zdjęcia u mnie też motyle szaleją szczególnie wtedy jak idę bez aparatu
Czy jest jakaś roślina której Ty nie masz? Moja jarzmianka kwitła bardzo krótko (nowokupiona) i nie wydaje więcej kwiatków, a szkoda bo tak lubię tą roślinkę.

Czy jest jakaś roślina której Ty nie masz? Moja jarzmianka kwitła bardzo krótko (nowokupiona) i nie wydaje więcej kwiatków, a szkoda bo tak lubię tą roślinkę.
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Kasiu,piękne łany jeżówek,tak mi się marzy taka duza kępa obojetnie jakiego koloru.
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Małgosiu, jeżówki kupiłam wiosną bo kilka sztuk White Swan, Milkshake, Meringue i Fatal Attraction. Posadzilam w jednym miejscu i spora kępa jest już w pierwszym sezonie. W przyszłym pewnie będę przesadzać, ale takie uroki zapychania rabat na efekt natychmiastowy ;-) Może znajdziesz dla takiej kępki miejsce? Jeszcze możesz posadzić
Marysiu, grasujących motyli są setki, nie jestem w stanie uchwycić większości, zwłaszcza tych radośnie świdrujących parami w powietrzu
Trzeba często mrugać oczami, ponoć wtedy więcej zostaje w pamięci ;-))
Jest wiele roślin na mojej liście marzeń, których z różnych względów nie mam i mieć nie będę
Głównie z prozaicznej przyczyny, braku miejsca, przynajmniej w tym ogrodzie..bo kto wie czy to ostatni jaki urządzam...?
Swoją drogą, niby wszyscy znamy złotą zasadę sztuki ogrodowej - czasami mniej znaczy więcej - ale zewsząd tyle pokus, żeby dosadzić kolejne roślinkę i kolejną....
Jarzmianki są przecudne, pokochałam je bez reszty. Mam je od tej wiosny i zaczęły kwitnąć bardzo wcześnie bo już pod koniec maja, a wciąż pojawiają się kolejne kwiatuszki. Posadziłam kilka sztuk z 4 odmian, jedne były mniejsze (1-2 listki), inne większe, a teraz wszystkie jakoś rosną. Mam nadzieję, że się wysieją i będę mogła Cię obdarować
Majeczko, co ty opowiadasz kochana...
Masz taki piękny, kolekcjonerski ogród..ogromny obszar tworzony z pasją od wielu lat. Czego chcieć więcej?
Jeżówki mam piewrszy raz, kupiłam wiosną i choć miałam wątpliwości ja zgrają się z różami, to nie żałuję. Na rabacie angielskiej nie kwitnie teraz praktycznie żadna róża, a one rozweselają to miejsce!
Milenko, ten przetacznik to Christa - dość wysoki, intensywny błękitno-foletowy odcień i charakterystyczny ogon syreny na końcu. Od dołu liście ma brzydkie, jak większość przetaczników u mnie, ale podsadzony lawendą spełnia swoją rolę
Linetko, skrzydlate robaczki grasują na rabacie, a inne to fotografują
Praca w ogrodzie to odpoczynek, więc przyjemne z pożytecznym w jednym
Nemezjo, dziękuję! sadząc rośliny jesienią planowałam na rabacie angielskiej roślinki miododajne, sprzyjające pszczołom i motylom. Cieszę się, że zabieg się udał i cieszy wszystkie zmysły
Marzenko, wszystkie plany powstawały w długie jesienne i zimowe wieczory. Do znudzenia rysowałam, kreśliłam, notowałam, zestawiałam zdjęcia, planowałam układ, wysokości, kolory..miałam przy tym dużo frajdy i był to jakiś sposób na pogodowe spadki nastrojów. Tym bardziej mnie cieszy, że udało się plany z ekranu przenieść do ogrodu i co więcej, spotyka się to z tak serdecznym przyjęciem, dziękuję! Twój ogród powstaje na dobrą sprawę od jednego sezonu - jeszcze jest czas na plany i realizacje, dasz radę!
Sweety, moje budleje też dopiero zaczynają, czas kwitnienia to też kwestia odmiany - u Agi kwitną już od kilku dni.
Weekend miałam wyjazdowo-rodzinny, ale udało mi się zahaczyć o jedną szkółkę różaną i wróciłam bogatsza o kolejne donice, których nie mam gdzie sadzić
Kilka fotek z wczoraj....

Comtesse de Bouchaud ?

...to miało być Kew Rambler..

Marysiu, grasujących motyli są setki, nie jestem w stanie uchwycić większości, zwłaszcza tych radośnie świdrujących parami w powietrzu

Jest wiele roślin na mojej liście marzeń, których z różnych względów nie mam i mieć nie będę

Majeczko, co ty opowiadasz kochana...

Jeżówki mam piewrszy raz, kupiłam wiosną i choć miałam wątpliwości ja zgrają się z różami, to nie żałuję. Na rabacie angielskiej nie kwitnie teraz praktycznie żadna róża, a one rozweselają to miejsce!
Milenko, ten przetacznik to Christa - dość wysoki, intensywny błękitno-foletowy odcień i charakterystyczny ogon syreny na końcu. Od dołu liście ma brzydkie, jak większość przetaczników u mnie, ale podsadzony lawendą spełnia swoją rolę

Linetko, skrzydlate robaczki grasują na rabacie, a inne to fotografują

Nemezjo, dziękuję! sadząc rośliny jesienią planowałam na rabacie angielskiej roślinki miododajne, sprzyjające pszczołom i motylom. Cieszę się, że zabieg się udał i cieszy wszystkie zmysły

Marzenko, wszystkie plany powstawały w długie jesienne i zimowe wieczory. Do znudzenia rysowałam, kreśliłam, notowałam, zestawiałam zdjęcia, planowałam układ, wysokości, kolory..miałam przy tym dużo frajdy i był to jakiś sposób na pogodowe spadki nastrojów. Tym bardziej mnie cieszy, że udało się plany z ekranu przenieść do ogrodu i co więcej, spotyka się to z tak serdecznym przyjęciem, dziękuję! Twój ogród powstaje na dobrą sprawę od jednego sezonu - jeszcze jest czas na plany i realizacje, dasz radę!
Sweety, moje budleje też dopiero zaczynają, czas kwitnienia to też kwestia odmiany - u Agi kwitną już od kilku dni.
Weekend miałam wyjazdowo-rodzinny, ale udało mi się zahaczyć o jedną szkółkę różaną i wróciłam bogatsza o kolejne donice, których nie mam gdzie sadzić

Kilka fotek z wczoraj....

Comtesse de Bouchaud ?

...to miało być Kew Rambler..

Kasiu, wspaniałe zdjęcia! Pozwól, że dopytam o szczegóły: ta czerwona hortensja ogrodowa, pamiętasz może, jaka to odmiana? Moja jest bardzo podobna, a etykieta gdzieś zniknęła. 
I co rośnie na rabacie biało-niebieskiej? Jest tam biała róża, a przed nią chyba lawenda? I coś jakby lobelia? Ale nie widzę dokładnie.

I co rośnie na rabacie biało-niebieskiej? Jest tam biała róża, a przed nią chyba lawenda? I coś jakby lobelia? Ale nie widzę dokładnie.
- robaczek_Poznan
Linetko, ta hortensja ma kolor malinowo-różowy. Dostałam ją od koleżanki, u której kwitła..na niebiesko
Nie znam niestety odmiany...Mam też trzy inne, z których 2 były w zeszłym roku niebieskie - wszystkie są różowe ;-))
Na rabacie biało-niebieskiej ( środkowa przy ścieżce) są białe róże, lobelia, lawenda i miniaturowe budleje, które jeszcze nie kwitną.
Grażynko, na białej rabacie są 3 Aspirine Rose i 3 Kenty (środkowa), na pierwszej jest 5 The Fairy i na ostatniej 5 Heidetraum.
Isiu, cieszę się, że Ci się podoba
Pat, fajnie, że wpadłaś! Ja też nie wyrabiam na zakrętach w Twoich wątkach, więc rozumiem
Na pergolach od frontu są róże i powojniki tyle że powojniki były sadzone późnym latem, a róże jesienią. To wszystko jeszcze maleństwa, w przyszłym roku powinny być widoczne bez lupy ;-))
Agness, dziękuję za odwiedziny i zapraszam serdecznie!
Gosiu, Schloss najładniejsza jest w pączku, kwiat potem traci wygląd i szybko przekwita. Poza tym wypuściła niekontrolowane baty ponad metr i została ścięta do wazonu
Przetaczniki ciachnęłam - jedne tylko o kwiatostany inne całkiem, zobaczymy. Jutro muszę się wziąć za cięcie lawendy....
Marysiu, te powojniki dzwonkowe to moi ulubieńcy, są w ogrodzie od początku. Bezproblemowe, kwitną całe lato!
Ewa, przerwa w kwitnieniu jest, jak wszędzie, ale sama wiesz, że przy większej ilości róż zawsze jest na czym oko zawiesić ;-)) Dziękuję za odwiedziny
Linetko, same smakołyki Ci w głowie
Boniu, moje róże te młodziutkie, sporo tegorocznych i jesiennych ale dają z siebie wszystko
Byliny szybko zapełniają rabaty i tworzą ciekawe kompozycje z różami, więc warto urozmaicić nimi nasadzenia.
Zostawiam jeszcze kilka ujęć i spadam do spania

heliotrop z nasionek kwitnie bajecznie!

...lawendowe drzewko szykuje się do kwitnienia...

...i pierwszy lawendowy bukiet się suszy, jutro będą kolejne!

Na rabacie biało-niebieskiej ( środkowa przy ścieżce) są białe róże, lobelia, lawenda i miniaturowe budleje, które jeszcze nie kwitną.
Grażynko, na białej rabacie są 3 Aspirine Rose i 3 Kenty (środkowa), na pierwszej jest 5 The Fairy i na ostatniej 5 Heidetraum.
Isiu, cieszę się, że Ci się podoba

Pat, fajnie, że wpadłaś! Ja też nie wyrabiam na zakrętach w Twoich wątkach, więc rozumiem

Na pergolach od frontu są róże i powojniki tyle że powojniki były sadzone późnym latem, a róże jesienią. To wszystko jeszcze maleństwa, w przyszłym roku powinny być widoczne bez lupy ;-))
Agness, dziękuję za odwiedziny i zapraszam serdecznie!
Gosiu, Schloss najładniejsza jest w pączku, kwiat potem traci wygląd i szybko przekwita. Poza tym wypuściła niekontrolowane baty ponad metr i została ścięta do wazonu

Marysiu, te powojniki dzwonkowe to moi ulubieńcy, są w ogrodzie od początku. Bezproblemowe, kwitną całe lato!
Ewa, przerwa w kwitnieniu jest, jak wszędzie, ale sama wiesz, że przy większej ilości róż zawsze jest na czym oko zawiesić ;-)) Dziękuję za odwiedziny

Linetko, same smakołyki Ci w głowie

Boniu, moje róże te młodziutkie, sporo tegorocznych i jesiennych ale dają z siebie wszystko

Zostawiam jeszcze kilka ujęć i spadam do spania

heliotrop z nasionek kwitnie bajecznie!

...lawendowe drzewko szykuje się do kwitnienia...

...i pierwszy lawendowy bukiet się suszy, jutro będą kolejne!

-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Kasia
brawa dla Flora Romantica
nabrała rozpędu
a na twoich fotkach jeszcze piekniejsza niż na żywo!
Ciekawe co wyjdzie z "Kew Rambler"
jakoś Mozartowo wygląda, może też być Maria Lisa http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.19219 Jak długie są jej pędy?

brawa dla Flora Romantica

Ciekawe co wyjdzie z "Kew Rambler"

- doroteczkaa
- 100p
- Od: 11 lip 2013, o 16:12
Cudownie...
Napatrzec sie nie moge ...
Napatrzec sie nie moge ...
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Czy te zdjęcia mają potwierdzać, że u Ciebie prawie żadna róża teraz nie kwitnie?
Kasiu, masz piękny, różany gąszcz
Nie wiem jak to robisz, że tak bujnie wszystko rośnie. Czy w donicach przy altance to są bukszpany na pniu?
Lawendowe drzewko śliczne
Sama wyprowadziłaś ten pień?
Kasiu, masz piękny, różany gąszcz

Nie wiem jak to robisz, że tak bujnie wszystko rośnie. Czy w donicach przy altance to są bukszpany na pniu?
Lawendowe drzewko śliczne

- Grazka226
- 1000p
- Od: 12 mar 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu jestem w Twoim zaczarowanym ogrodzie...
Tu jest nieopisana magia, ktora działa na mnie piorunująco
Pieknie jest... po prostu
Miłego dnia!
Tu jest nieopisana magia, ktora działa na mnie piorunująco

Pieknie jest... po prostu

Miłego dnia!
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
- robaczek_Poznan
Dzień dobry
Piękna pogoda od rana, aż żal zostawiać ogród....
Dzisiaj po pracy mam w planach cięcie lawendy - może macie skies sprawdzone metody suszenia i konserwacji by zachować kolor i kształt kwiatów jak najdłużej? Chce powiesić bukiety w altanie pod brzozą, w przewiewnym miejscu, w lekkim cieniu.
Monia, trudno żebym pokazywała przekwitłe kwiaty i łyse krzewy
Jak widać, pokazuję głownie portrety, bo kwitną pojedyncze róże, nie licząc kaskad przy ścieżce.
W donicach przy altanie są bukszpany, na zimę przesadzę je do gruntu bo sporo podrosłoy.
Lawenda kupiona na małym pniu ubiegłej zimy - kwitnie po raz pierwszy
Dorotko, dziękuję - witam nowego gościa i zapraszam
Ewa, gdyby to być Maria Lisa to byłoby fajnie
Widziałam cudny okaz w Rosarium..
To młodziak, sadzony wiosną, pędy są jeszcze krótkie i kwitnie pierwszy raz..moze to właśnie ona?
Grażynko, dziękuję za przesympatyczny wpis, bardzo miło mi Cię gościć!
Miłego dnia wszystkim

Piękna pogoda od rana, aż żal zostawiać ogród....

Monia, trudno żebym pokazywała przekwitłe kwiaty i łyse krzewy

W donicach przy altanie są bukszpany, na zimę przesadzę je do gruntu bo sporo podrosłoy.
Lawenda kupiona na małym pniu ubiegłej zimy - kwitnie po raz pierwszy

Dorotko, dziękuję - witam nowego gościa i zapraszam

Ewa, gdyby to być Maria Lisa to byłoby fajnie

Grażynko, dziękuję za przesympatyczny wpis, bardzo miło mi Cię gościć!
Miłego dnia wszystkim