Mój ogród przy lesie cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.9

Post »

Pokazałam Tą moja ogrodówkę Tereniu, więc jakbyś mogła zerknąć na nią ;:196 . U Ciebie ściółkowanie korą świetnie się sprawdza, więc ja chyba też zamiast kolejne roślinki to korę kupię .
Aż dziw bierze, że Ty te rośliny na piasku uprawiasz ;:180
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ urocze zdjęcia, Tereniu! Zachwycił mnie kolor ostatniej lilii - jest taka optymistyczna, ognista w swoim wyrazie...
Widać gołym okiem ile sił wkładasz w pielęgnację roślin, bo pięknie odwdzięczają się obfitym kwitnieniem i bogatym wybarwieniem...
Podziwiam!
...życząc udanego weekendu ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tajeczko jak pięknie...... wspaniałe ogromne kępy floksów.... wciąż zachwycam się ty fioletowym z białym środeczkiem...ale teraz oczarował mnie kolejny.... ten jaśniuteńki lila z białym środkiem....jest przepiękny ;:oj
Lilie, liliowce, liatry, clematisy.... kolorowo i wspaniale ;:138
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No rzeczywiście lubią cię te rosliny Tajeczko. Mimo suszy tak pięknie kwitną. Floksy masz niesamowite. Wielkie kępy. A muszą pachnieć, co? Moje są raczej marne i podeschnięte, ale gdy tylko koło nich przechodzę, od razu czuję ten piękny zapach.
Ja mam pytanie o liliowce, te przy studzience. Ile masz tam Teresko kęp, że to tak dorodnie wyglada? Bo chyba nie powiesz, że się tak bujnie z jednej rozrosły?
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Tereniu i u Ciebie floksy pięknie kwitną miedzy innymi kwiatami. Malwy masz jakby półpełne :D , bardzo mi sie podobaja- podobno pełne często łamią się od ciężaru kwiatów. U mnie niestety jakoś nie załapały, może jeszcze raz spróbuję z własnego siewu :)
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Tereniu czy na 10zdjęciu to jest milin :?:
piękne floksy ... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Witam po weekendzie. :wit
Upał okropny, trawa zaczyna żółknąć, ale byliny o dziwo jeszcze się trzymają, pomimo, że cały tydzień nie podlewane.
Róże jednak ledwo zakwitną, a już się obsypują.
Połowę soboty zajęło nam posadzenie sześciu nowych roślin, na plewienie zostało tylko pół dnia.
Zdziwicie się z pewnością, że tak się grzebiemy z tym sadzeniem, ale pod hortensję i różę M wybrał po trzy taczki piasku, później trzeba było siedem taczek kompostu licząc także dla nowych bylin przesiać. :wink:

Grażynko dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. ;:196 Cieszę się, że spacerujesz po moim ogrodzie . ;:108
Czy ja dobrze zrozumiałam, że nie masz u siebie floksów, czy chodzi Ci o konkretne odmiany?
Hortensja na zdjęciu to Grandiflora. Jest to moje najstarsza odmiana, rośnie sześć lat w ogrodzie.
Kwiaty zaczynają jej drobnieć. :)

Iwonko jestem taka szczęśliwa, że udało mi się kupić tą różową hortensję, chociaż na razie nie wygląda zbyt efektownie, pędy ma bardzo cieniutkie i pokładają się, ale myślę, że z wiekiem nabierze stabilności, jak ta zwykła Anabella.
Jeżówki kupiłam dwie o pojedynczych kwiatach, ale ja dopiero zaczynam kolekcję, mam piękną pełną od Wandzi i te zwykłe różowe i białe .
A nowe nabytki to Harvest Moon i Tiki Torch.
Moje ubiegłoroczne sangwinarie nie wyrosły wiosną.
Ta Pani, która mi sprzedała powiedziała, że one nie zmarzły tylko wyschły latem .
Teraz posadziłam trzy i będę podlewała, pomimo, że już opadły liście .
Szczawik chilijski u mnie także ma prawie zaschnięte liście, ale to jest roślinka cebulowa i one tak mają.
Na wiosnę z pewnością wyrośnie. Zresztą mogę Ci jeszcze ukopać.
Rutewki siewek na razie nie ma, może wysieje się na drugi rok, a wawrzynka na szczęście jeszcze nie wyrzuciłam, więc Ci także ukopię i przywiozę do Danusi, może pod koniec lata łatwiej się przyjmie.
No i pamiętam o bodziszku .
Nie smuć się. :D

Marzenko już nie pamiętam, czy oglądałam Twoją hortensję, gdyż jestem bardzo zakręcona ostatnio, ale od września może Adaś będzie chodził już w końcu do przedszkola, a ja odpocznę.
Najgorsze te dojazdy poza Lublin, a on woli w swoim domku być.
Kora moim zdaniem jest nieoceniona.
Ty masz lepszą sytuację, gdyż ogród przy domu, więc możesz na bieżąco podlewać, u mnie bez kory było by już po roślinach . :)
Aguniu dziękuję Ci Kochana. ;:196 Twoje słowa są zawsze takie cieplutkie i miłe .
Sobota była jak zwykle pracowita, a w niedzielę, jak to często latem u nas bywa Gości, w sumie było miło.
Rano do wnuczka, po przyjeździe chwilę w komputerze i zabieram się za robienie ostatnich ogórków, które już wysychają.
Pozdrawiam Cię serdecznie. ;:196

Agniesiu dziękuję Kochana za odwiedziny i miłe słowa. ;:196
O fioletowym floksie pamiętam, jak ten jasny trochę podrośnie, to także otrzymasz. ;:108
W ogrodzie mnóstwo kwiatów jeszcze kwitnie, tylko nie podlewana trawa zaczyna żółknąć i wysychać. :)

Wandziu floksy pachną przepięknie, szczególnie wieczorem, gdy podlewam jest tak cudownie.
Ubiegłej zimy zmarzł mi taki pomarańczowo- czerwony floks, pozostałe przetrwały .
W końcu i biały powolutku zakwita, jeszcze tydzień temu nawet pąków nie miał.
Liliowce te przy oczku obok studni wszystkie są sadzone po jednej szt, ale rosną już 12 lat więc się rozrosły, to są takie starsze odmiany .W sumie sześć szt posadzone, tylko taki kremowy i żółty pełny najwolniej się rozrastają. :)

Misiu witaj . :wit
Na 10-tej fotce znajduje się klematis Purpurea Plena Elegans.
Dzięki za floksy, że Ci się podobają. ;:196

Obrazek
Adaś szalał w ogrodzie, kopiąc w wolnych chwilach piłkę z dziadkiem
Obrazek

Obrazek
Pink Anabella mój nowy nabytak
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Pięknie zakwitły Twoje katemie. Ja mam tylko fioletową. Po borówkach u mnie już tylko wspomnienie zostało.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Hmm!!.Chciałbym mieć taki porządek na moich 400 m kw.Wspaniałe hibiskusy.Chyba trzeba długo czekać na takie okazy ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Ale jeszcze masz dużo miejsca na kolejne zachcianki ;:oj Wspaniale kwitnie ketmia moja już też w pąkach. Szczęśliwy uśmiech dziecka... ;:167
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko mam trzy odmiany ketmii syryjskiej, jedna zmarzła poprzedniej zimy. ;:224
Ładne mają kwiaty, ale nie trwałe, podobnie jak liliowce, jak mam chwilę, to je obieram . ;:306
Borówki już były trzy razy zrywane i jeszcze dużo na krzewach. :)

Janku dziękuję za odwiedziny. ;:196
Twój ogród jest o wiele bardziej wypielęgnowany. Lubiłam oglądać ciekawe roślinki na skalniaczkach, a teraz kłódka wisi. :(
No może trochę przez letnie wyjazdy wymaga więcej pielęgnacji.
Mnie cały maj nie było, to nie mogłam sobie poradzić z chwastami, które szalały po deszczach .
Dwie ketmie są dość duże- 12-to letnie, ale tak głupio posadziłam wciśnięte za magnolię, która się rozrosła, a ścianą domu. Nawet zdjęcia nie mogę zrobić. Jedna tegoroczna po uschniętym migdałku posadzona. :)

Ewuniu ten większy plac na zdjęciu, to podwórze, a w ogrodzie tylko wąziutkie alejki trawiaste, ledwie kosiarka się przeciśnie.
Chcąc posadzić hortensję, M wykopał trawę mozgę, u mnie już także krucho z miejscem .
Adaś przysiadł na chwilę w cieniu na ławce bujanej przed kolejną rundą z dziadkiem . ;:306
Pomimo to, że często choruje jest bardzo żywym dzieckiem .
Pozdrawiam Cię serdecznie . ;:196
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Tajko, drzewo na zdjęciu, ma podobne liście do akacji, jak się nazywa? Sangwinaria piękny kwiat, ale musi go być dużo, bo inaczej ginie, za mały, z odległości niewidoczny. Mam ją już dwa sezony, trochę się rozrosła.
Ketmie śliczne, zresztą przepadam za nimi.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu to drzewo, to igliczia trójcierniowa .
Bardzo ładne drzewo, ale niebezpieczne z uwagi na potężne kolce.
Po przycinaniu zawsze wędruje do ognia .
Kwitnie w czerwcu na oliwkowo żółto . Ma 11 lat .
Wiem, że sangwinaria jest nie wielką bylinką, dlatego uprosiłam taką panią, która koło mnie sprzedaje kwiaty i przyniosła w ubiegłym tygodniu jedną, a w piątek jeszcze dwie szt.
Podziwiałam Twoje ketmie, ale nie miałam nawet czasu się wpisać. :)
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Tereniu, tak typowałam, że to igliczia bo ja też posadziłam, ale moje ma może 30 cm, nie wiem czy doczekam jej kwitnienia :lol:
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Tereniu jak miło było mi zobaczyć mamcię Twoją ... pozdrawiam... ;:196
..a ketmia piękna...podziwiam trawnik ;:138 to naprawdę jest trudno utrzymać w takiej kondycji gdy deszczu ciągle brak... ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”