Pomidory uprawiane w donicach...

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Jedrzej
50p
50p
Od: 2 maja 2013, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory w donicach

Post »

Tak malo?;d
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

Na 2 osoby to chyba za dużo. W zeszłym roku miałem 15 sztuk, 3/4 owoców było wydane. Przetworów nie robię. Ten rok to zaznajomienie się ze smakami 16 różnych odmian.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Katasia pisze:
Czy tu zera nie brakuje przypadkiem? 2 litry to raczej za mało dla pomidora (?) i te donice wyglądają na zdjęciu na większe :)
Ja się zastanawiam, czy donice 15 litrowe starczą na pomidory koktajlowe (Yellow Pearshaped, Black Cherry, Red Cherry itp.), czy lepiej w większe celować?
Nie, zer nie potrzeba, bo one są i będą stały w kuwetach, tylko ten jeden krzak z większą doniczką postawiłem na ziemi, aby pozował do zdjęcia i zaraz poszedł gdzie inne, do kuwety. Jeśli taki krzak jak ta malinówkaVP-1 wyda plon 4kg, to powinno siostrze wystarczyć, otrzyma 10sztuk. Ziemia w doniczce, to 80%obornika końskiego (kompost), a tylko trochę ziemi, żeby nie zrobiła się mazia . Na razie dobrze rośnie, tylko pojawiła się sucha zgnilizna wierzchołkowa, ale kilkakrotny oprysk wapniówką i dodatek do gleby dolomitu zahamował chorobę.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poniżej mój największy pomidorek, o którym wspominałam dziś wcześniej. Zaczyna się wybarwiać ;:138

Garten Pearl
Obrazek
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Zazdroszczę :D U mnie bardzo małe pomidorki na razie. Po wczorajszej burzy wyglądały strasznie oklapłe. Dzisiaj dostaną kolejny oprysk OW.
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

A na moich pomidorkach dopiero pączusie sie pokazują.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Katasia
50p
50p
Od: 25 lip 2013, o 21:05

Post »

ekopom pisze:
Katasia pisze:
Czy tu zera nie brakuje przypadkiem? 2 litry to raczej za mało dla pomidora (?) i te donice wyglądają na zdjęciu na większe :)
Ja się zastanawiam, czy donice 15 litrowe starczą na pomidory koktajlowe (Yellow Pearshaped, Black Cherry, Red Cherry itp.), czy lepiej w większe celować?
Nie, zer nie potrzeba, bo one są i będą stały w kuwetach, tylko ten jeden krzak z większą doniczką postawiłem na ziemi, aby pozował do zdjęcia i zaraz poszedł gdzie inne, do kuwety. Jeśli taki krzak jak ta malinówkaVP-1 wyda plon 4kg, to powinno siostrze wystarczyć, otrzyma 10sztuk. Ziemia w doniczce, to 80%obornika końskiego (kompost), a tylko trochę ziemi, żeby nie zrobiła się mazia . Na razie dobrze rośnie, tylko pojawiła się sucha zgnilizna wierzchołkowa, ale kilkakrotny oprysk wapniówką i dodatek do gleby dolomitu zahamował chorobę.
Aha :D To chyba muszę wątek dokladniej przejrzeć :wink: Wczoraj zapakowałam swoje trzy do donic 15 litrowych i Sterluxa uniwersalnego, ale cztery mniejsze do małych doniczek gdzieś około 2-3 litry, wszystkie koktajlowe (inne, nie koktajlowe w gruncie). Te większe wcześniej były w tych małych doniczkach i korzenie przez dwa tygodnie zdążyły przerosnąć całą bryłę ziemi, a zaczynają dopiero kwitnąć i dopiero parę mikroskopijnych pomidorków się zawiązało.
monika 2014
200p
200p
Od: 14 kwie 2014, o 16:28

Post »

witam ten mój pomidor od ostatniego psiknięcia karate jakoś sie nie poprawił,czy on już zmarnowany ?
I jeszcze jedno pytanie koło balkonowych skrzynek i balkonie chodzą mi czerwone jakies robaczki,pomidory mam w innym miejscu na balkonie ale czy one zagrażaja pomidorom.
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Karate jest środkiem kontaktowym ,więc owady siedzące na spodzie liści mogą po takim oprysku pospadać ale.... ze śmiechu :D

Konieczny jest oprysk spodniej strony liści albo inny preparat systemiczny.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Córka moja wzięła ode mnie parę sadzonek i po raz pierwszy w życiu uprawia je sobie na balkonie. A że ja się nie wtrącam to najlepszy dowód, że pomidorki nie są podwiązane pod pierwszym gronem. Będę musiał interweniować :D

Oto jak pomidory rosną jak im się da spokój :D

Obrazek
monika 2014
200p
200p
Od: 14 kwie 2014, o 16:28

Post »

forumowicz pisze:Karate jest środkiem kontaktowym ,więc owady siedzące na spodzie liści mogą po takim oprysku pospadać ale.... ze śmiechu :D

Konieczny jest oprysk spodniej strony liści albo inny preparat systemiczny.
Staralam sie pryskać od spodu też,teraz nie widze zeby cos było na nich,wiec nie wiem czy warto je trzymac.
A możnawiedziec co to sa te czerwone pełzajace robaczki po balkonie.
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

To moje tumbling tomy i yellow pearshaped, które do donic to się chyba średnio nadają , bo wielkie krzaczory...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Mój pierwszy zapalony pomidorek w tym sezonie - Betalux :tan :tan
Obrazek
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

Te dwa pomidory o których wspominałem, trafiły właśnie do doktorka. Bardzo sie ucieszył, no i postawiliśmy w dosyć nasłonecznionym miejscu po ścianą. Południowy wschód. Byłoby fajnie gdyby po paru godzinach nie przyszła wielka ulewach z gradem włącznie. Woda przelewala sie górą z doniczki a grad ciapał po liściach na moich oczach. :evil: Chrzest bojowy już przeszły, chyba nie będę sie musiał martwić o potajemnie nawożenie.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Przeżyły ten chrzest? Lekarz udzielał pomocy ?:)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”