Pomidory uprawiane w donicach...
Re: Pomidory w donicach
Tak malo?;d
Na 2 osoby to chyba za dużo. W zeszłym roku miałem 15 sztuk, 3/4 owoców było wydane. Przetworów nie robię. Ten rok to zaznajomienie się ze smakami 16 różnych odmian.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie, zer nie potrzeba, bo one są i będą stały w kuwetach, tylko ten jeden krzak z większą doniczką postawiłem na ziemi, aby pozował do zdjęcia i zaraz poszedł gdzie inne, do kuwety. Jeśli taki krzak jak ta malinówkaVP-1 wyda plon 4kg, to powinno siostrze wystarczyć, otrzyma 10sztuk. Ziemia w doniczce, to 80%obornika końskiego (kompost), a tylko trochę ziemi, żeby nie zrobiła się mazia . Na razie dobrze rośnie, tylko pojawiła się sucha zgnilizna wierzchołkowa, ale kilkakrotny oprysk wapniówką i dodatek do gleby dolomitu zahamował chorobę.Katasia pisze:
Czy tu zera nie brakuje przypadkiem? 2 litry to raczej za mało dla pomidora (?) i te donice wyglądają na zdjęciu na większe
Ja się zastanawiam, czy donice 15 litrowe starczą na pomidory koktajlowe (Yellow Pearshaped, Black Cherry, Red Cherry itp.), czy lepiej w większe celować?
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poniżej mój największy pomidorek, o którym wspominałam dziś wcześniej. Zaczyna się wybarwiać
Garten Pearl

Garten Pearl

-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Zazdroszczę
U mnie bardzo małe pomidorki na razie. Po wczorajszej burzy wyglądały strasznie oklapłe. Dzisiaj dostaną kolejny oprysk OW.

-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A na moich pomidorkach dopiero pączusie sie pokazują.
Ahaekopom pisze:Nie, zer nie potrzeba, bo one są i będą stały w kuwetach, tylko ten jeden krzak z większą doniczką postawiłem na ziemi, aby pozował do zdjęcia i zaraz poszedł gdzie inne, do kuwety. Jeśli taki krzak jak ta malinówkaVP-1 wyda plon 4kg, to powinno siostrze wystarczyć, otrzyma 10sztuk. Ziemia w doniczce, to 80%obornika końskiego (kompost), a tylko trochę ziemi, żeby nie zrobiła się mazia . Na razie dobrze rośnie, tylko pojawiła się sucha zgnilizna wierzchołkowa, ale kilkakrotny oprysk wapniówką i dodatek do gleby dolomitu zahamował chorobę.Katasia pisze:
Czy tu zera nie brakuje przypadkiem? 2 litry to raczej za mało dla pomidora (?) i te donice wyglądają na zdjęciu na większe
Ja się zastanawiam, czy donice 15 litrowe starczą na pomidory koktajlowe (Yellow Pearshaped, Black Cherry, Red Cherry itp.), czy lepiej w większe celować?

-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Karate jest środkiem kontaktowym ,więc owady siedzące na spodzie liści mogą po takim oprysku pospadać ale.... ze śmiechu
Konieczny jest oprysk spodniej strony liści albo inny preparat systemiczny.

-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Staralam sie pryskać od spodu też,teraz nie widze zeby cos było na nich,wiec nie wiem czy warto je trzymac.forumowicz pisze:Karate jest środkiem kontaktowym ,więc owady siedzące na spodzie liści mogą po takim oprysku pospadać ale.... ze śmiechu![]()
A możnawiedziec co to sa te czerwone pełzajace robaczki po balkonie.
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Te dwa pomidory o których wspominałem, trafiły właśnie do doktorka. Bardzo sie ucieszył, no i postawiliśmy w dosyć nasłonecznionym miejscu po ścianą. Południowy wschód. Byłoby fajnie gdyby po paru godzinach nie przyszła wielka ulewach z gradem włącznie. Woda przelewala sie górą z doniczki a grad ciapał po liściach na moich oczach.
Chrzest bojowy już przeszły, chyba nie będę sie musiał martwić o potajemnie nawożenie.

Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Przeżyły ten chrzest? Lekarz udzielał pomocy ?:)