Aprilkowy las cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.3

Post »

Iwonko, nie mam nic przeciwko temu żeby się trawka rozrosła. Mam gdzie sadzić :uszy A orliki są od dwóch tygodni więc jeszcze ich na straty nie spisuję. choć myślałam że są efektowniejsze. Poczekamy, zobaczymy.
Aga to faktycznie turzyca miękka Holcus mollis ale 'Variegatus'. Trochę bardziej biała od Jackdaw's Cream. Dam radę, to tylko dziesięć sadzonek. Liczę na to że się rozrośnie. Wiadomo że na moich piaskach rośliny są znacznie mniej ekspansywne niż w innych ogrodach.
A kosiarkę kupię, jak będę miała do czego :;230 na razie u mnie trawy brak...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu ale u Ciebie się dzieje ;:oj
Ciekawe jest dokumentowanie od podstaw jak powstawał ogród :uszy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jola, jak Twoja działeczka zmieniła się od chwili kiedy pierwszy raz ją nam pokazałaś ;:oj
Teraz to się nazywa prawdziwy ogród. Rośliny posadzone w zeszłym roku nabrały ciała, coraz więcej ich widać. Niedługo będzie gąszcz.
Niestety spotkanie musiałam przełozyć na 1 weekend lipca. Jeśli Ci nie pasuje, to zapraszam w innym terminie.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu,ten ogród w lesie to piękna sprawa ,on ma swój niepowtarzalny urok aż chce się oglądać,kiedyś w przyszłości to będzie pokazowym ogrodem ;:180 ;:138
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Orliki bywają słabo widoczne, pojedyncza roślina ginie. Las orlików pochodzi z torebki nasion, siewki sadziłam kępkami i mam taki widok, że trudno go nie zauważyć. Teraz jest właściwy czas na sianie :D
Podoba mi się ta perłowa lilia :D Też czekam na nowe, które sobie posadziłam w kilku miejscach.
Robienie rabat u Ciebie wymaga chyba użycia koparki :shock:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Jednak ten Twój las robi wrażenie... :D Chociaż dopiero na podstawie zdjęć mogłam sobie wyobrazić ogrom włożonej pracy. Cudowne lilie :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Jolu, ależ zrobiłaś piękne rabaty. Te zaokrąglone kształty są boskie, no i podoba mi się, że sadzisz rośliny grupowo (z tym zawsze mam problem :roll: ). Trawki śliczne, fajnie kontrastują z ciemnymi cisami i resztą ;:333

Jak możesz mówić, że to żałośnie wygląda, moim zdaniem wygląda świetnie ;:63 Bardzo dobrze, że sadzisz z dużym zapasem miejsca. Oczywiście przez pierwszy rok czy dwa trzeba się trochę przemęczyć, choć ja kiedyś pisałam u siebie, że od jakiegoś czasu kręcą mnie takie nasadzenia z oddechem - wydają się być bardziej uporządkowane i eleganckie, niż busz. No i nie ma później problemu z przesadzaniem zbyt gęsto rosnących roślin (ja ostatnio znów coś musiałam przerzedzać).

Generalnie jestem w szoku, jak u Ciebie zielono i kwitnąco ;:oj
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

April, już zakwitla pierwsza lilia?! ;:oj Szybciutko!
Zebrałaś niesamowitą kolekcję, jak wszystkie zakwitną to będzie spektakl ;:170
Nowa rabatka zapowiada się pięknie, ramy cisów bardzo mi się podobają ;:333
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jolu,pieknie u ciebie się zagęszcza.Pisałaś o wyrywaniu młodych lilii,czy dobrze zrozumiałam?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes, dokumentuję od ponad roku wszystko co robię, tzn odkąd jestem na Forum ;:306 Nie pokazuję wszystkiego żeby nie zniechęcić oglądających ale fakt że czasem to wygląda masakrycznie. Trzymam wiele fotek żeby mieć później do pokazania przed i po. Sama uwielbiam oglądać takie fotki. Bardzo mnie motywują. Dzięki za namiary ;:196 Zaraz będę zgłębiać temat.
Margo, zmienia się, to fakt. Sama już zaczynam to zauważać. Bo wcześniej miałam wrażenie że robię i nic nie widać ;:306 I zaczęło się pierwsze przesadzanie. Wczoraj wykopałam trzy pigwowce, przesadziłam dwa pierisy żeby posadzić jednego miskanta w zaplanowane miejsce :;230 Teraz nie wiem co zrobić z pigwowcami...
A że spotkanie przesunęłaś to dla mnie bomba, nawet lepiej. Bo w niedzielę teściowa zapraszała na imieniny właśnie na ten termin czerwcowy, miałabym trudny orzech do zgryzienia ;:224 No i jeszcze mam dwudziestą którąś rocznicę ślubu :lol:
Marto, nie żartuj nawet. Ogród pokazowy to masz Ty. Ja musiałabym zatrudnić setkę pracowników żeby to jakoś wyglądało. Ma swój urok, nie przeczę. Jeszcze parę lat i będzie mi się podobał. To dopiero drugi sezon prac w ogrodzie. Musiałabym kupować od razu wielkie rośliny żeby był efekt. A po pierwsze, nie stać mnie na to, ciągle wykańczam dom. A po drugie, na tym piachu to by się mijało z celem. Nie poradziłyby sobie rośliny. Małe, mam nadzieję, zdążą się zaaklimatyzować. Czas pokaże które sobie radzą a które były tylko moim kaprysem..
Jak tam pogodowo? Nie zalało Was? Może wreszcie się uspokoi pogoda.
A co do rdestu, naprawdę mogłabym liczyć na sadzoneczkę? Napiszę zaraz na pw.
Ewo majowa, ja orlików posadziłam po osiem sadzonej w jednym miejscu w odstępie po 20-30cm żeby miały miejsce na rozrost. Czyżby za rzadko? Widziałam Twój las orlików. Cudo.
A u siebie ja jestem najczęściej koparką ;:306 Czasem pomaga M lub Młody, jak akurat są w domu. Ulubionym zajęciem mojego M jest podlewanie. Też dobrze....Nie zawsze linia kroplująca wystarcza, poza tym wczoraj podlewał Florovitem...
Ewo gajowa, ja już nie mogę się doczekać na lilie. Sporo ich dosadziłam w tym roku. Mają pąki już dawno i czekają, czekają....nie wiem na co :;230
Czytałam o przeprowadzce ;:63 Trzymam kciuki.
Dominiko ;:168 ciągle walczę. Najczęściej nie jestem zadowolona z tego co zrobiłam. W planach wszystko mi się ładnie układa a potem jest problem z wykonaniem. Jakoś nie zawsze umiem przełożyć jedno na drugie. No i jak wyżej pisałam już przesadzam ;:306 Conajmniej o rok za późno odkryłam forum. Teraz dopiero klaruje mi się w głowie co chcę osiągnąć.
Czemu nic u siebie nie piszesz i nie pokazujesz? Z pewnością masz się czym pochwalić.
Kasiek, lilie trochę pędzone w domu. Potem na tarasie pod pudłami. Pamiętasz że ja sadzę w donicach. Choć teraz już się zastanawiam że jak będę miała w większości zarysy rabat to i do gruntu mogę zacząć przesadzać.
Widziałam podwiązaną robinię...mam nadzieję że uda ci się ją uratować. Też kiedyś o takiej marzyłam ale właśnie z powodu jej kruchości zrezygnowałam. Za często wieją u mnie silne wiatry.
Małgoś, młode lilie po przekwitnięciu, na jesieni, muszę wyłuskać. Mam posadzone w donicach i jest już ciasno. Co dwa lata muszę rozsadzać, czyli teraz pierwszy raz ;:306 Nie umiem tego robić więc już przeżywam. Nie udało mi się to w pierwszym roku, myślałam że to łatwiej się robi. Więc sobie darowałam. Ale teraz już nie mam wyjścia...
Dzięki za info na pw ;:168
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek nowy zakup, może dziś się uda posadzić...

Obrazek Veilchenblau obiecuje już bardzo dużo. Nie wiem tylko czemu tyle pączków ma na jednym krzaczku a na drugim ani jednego...

Obrazek hosta Fire and Ice. Teraz jej prawie nie widać ale w przyszłym roku ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Anabelki już mają spore krzaczki

Obrazek

Obrazek

Obrazek róża Peace, też już z pączkami

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu jestem pełna podziwu jak dużo się u Ciebie dzieje w ogrodzie.... praca wre.... bez przerwy ;:180
Już lilie Ci kwitną ;:oj u mnie jeszcze daleka droga do tego...... taka beznadziejna pogoda, zimno , deszczowo..... myślałam, że wcześniej zakwitną, ale wygląda na to , że opóźnią się .......
Zachwycam się też Twoimi skrzyniami, donicami i rosnącymi w nich kwiatuchami.....cudnie....
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, chyba będę nudna i powielę swoją wczorajszą opinię. Bardzo ładnie u Ciebie. Ogród dojrzewa a Twój gust też jest super. Urządzisz ogród nim się obejrzysz. A efekty już teraz widoczne.
Bardzo podoba mi się to, ze wszystko robisz z planem i głową. Obrzeża barat to super sprawa. No i trawnik chodzi Ci po głowie... Z tym się nie spiesz, bo teraz będziesz pieczołowicie go zakładać, a potem będziesz go zrywać na poszerzanie rabat ;:306
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu ale masz dobrze,Annabelki aż dwie....masz sporo miejsca ;:108
Hosty grupowo posadzone...no ślicznie ;:108
Na Veilchenblau też czekam,w zeszłym roku bardzo zmarzła ;:224
Te żuraweczki czerwone i limonkowe znasz odmiany?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agness, codziennie staram się coś skubnąć w ogrodzie. Czasu mało bo jak wracam ok 18 to już i sił niezbyt wiele. W weekendy to wiadomo a to goście, a to zakupy a to ogrodzenie. Na ogród zostaje niewiele. Za to wczoraj wykopałam 3 pigwowce, przesadziłam dwa pierisy i posadziłam miskanta variegatusa i głodka, przesadziłam macierzankę. Potem komary próbowały wypić moją krew więc uciekłam. M podlał mi jedną rabatę (30 m długą) Florowitem i dzień się skończył ;:306
Lilie pędzone miesiąc kwiecień w donicach, dlatego już kwitną. Bardzo je lubię, to jedne z pierwszych kwiatów u mnie i się fajnie sprawdziły. W tym roku znacznie powiększyłam ich kolekcję ;:170
Bardzo mi miło, że ci się moje ogrodowe początki podobają ;:180 Bo drugi sezon (niby trzeci ale wtedy to tylko thuje) to przecież początki ;:224
Marzenko, nie jesteś nudna, wiesz jak się oblizuję na pochwały :;230 Są motorem mojej wyobraźni i sił witalnych w ogrodzie :lol: Trawnik planuję tylko tam, gdzie wiem że już nic nie będę zmieniać. Zresztą nie wiem czy w tym roku z nim zdążę ;:131
Annes, Anabelki mam trzy ale trzecia, rozmnożona przez mojego Tatę z patyczka, jest posadzona na innej rabatce. W tym miejscu mam w sumie pięć hortensji po dwie z odmiany po obu stronach hortensji pnącej. Po lewej Anabelki a po prawej Limelight. To róg rabaty 30 stopni więc Limki wydają się z tyłu.
Obrazek limki po prawej w głębi

Obrazek widoczna jedna Anabelka po lewej od pnącej

Obrazek tak kwitła limka w zeszłym roku. Fotka w zachodzącym słonku ;:173

Obrazek wrzesień

Obrazek Anabelki i pnąca - wrzesień

Obrazek zapomniałam o czterech ogrodówkach :lol: ale kwitnących pojedyńczymi kwiatami...

Obrazek limka początkiem sierpnia

Obrazek
Anabelki lipiec, bardzo się kładły. mam mało zdjęć bo były nieatrakcyjne.

O żurawkach napisałam u Ciebie :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”