Wiejski ogród początki , radości i problemy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski ogród początki , radości i problemy

Post »

Joasiu ,żeby dokładnie rozpoznać róże musi być też wyrażne zdjęcie .Ta żółta to chyba Fresja z pięknymi zdrowymi i błyszczącymi liśćmi jeśli w pąku jest żółta .Biała ma nutkę różu z tego co widzę ,albo tylko tak wygląda na fotce .Wielkie liście pasowałyby do Chopina ,ale on jest raczej lekko kremowy .Co to za różnica jak sie zwą ważne ,że cieszą Twoje oczy i zdrowo rosną.Także to ,że zajrzałaś do nas ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu zgadzam się ale ciekawość mnie zżera i chciałabym wiedzieć jak je pielęgnować.Oj Chopin mi się marzy.Fotki poprawę przed weekendem.Teraz korzystam z chwilki bo niema jeszcze budowlańców.Pa do wieczorka możne mi się uda jeszcze dzis do Was zaglądnąć.Życzę pięknego i słonecznego dnia ;:168 :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gogo76p
500p
500p
Od: 23 maja 2012, o 18:54

Post »

ładne różyczki :D życzę miłego dnia i szybkiego końca remontów :wit
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w upalny poranek u mnie teraz już 25 stopni.Jeszcze raz biała róża Obrazek

Obrazek

Obrazek
Uciekam bo tynkarze mnie poganiają.Miłego dnia. :wit ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Witaj Joasiu :wit
Piekne kwitnienai masz :D
Rózyczki ładne,ja tez mam duzo bez nazw,jak kupowałam kilka lat temu,to ich nie zapisywałam, ;:223
teraz kążdą roślinkę zapisuję ;:108
Pieski fajniusie ;:215
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu ,obejrzałam Twoje różyczki i wydaje mi się ,że biala to jest Pascali ,a żółta to na pewno Frezja ,co do rożowej ,to za dużo róż pasuje i nie mogę jej właściwie rozpoznać .Może ,jak będzie ich więcej na krzaku ,to się prędzej coś ustali . ;:196 ;:3
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

remont trwa dalej i ciągle mamy niespodzianki .teraz walczymy i rurami od wody. ;:oj Do końca jeszcze daleko. ;:145 Ale może o przyjemniejszych rzeczach.wczoraj było lato kwiatów zakupiłam Hortensję bukietową, Żurawka,Azalie,Róża pustyni tylko sprzedawca zapomniał dodać że, ma silnie trujące soki.polowałam na piwonie,wrzosy, wrzośce ,pigwowca japońskiego ale nie było.Lawenda była w jednym miejscu ale okropna.Szukam nazw niskich krzewów kwitnących .
Było bardzo dużo kwiatów wieloletnich.
Oto skromne zakupy

Obrazek
róża pustyni
Obrazek
kilka fotek z ogrodu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec różyczka jeżeli ktoś rozpozna będę wdzięczna.

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich odwiedzających. ;:168 Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Joasiu to z tym grubym pniem to róża pustyni? Ale fajne to jest! Jak to rośnie? W doniczce? Superowa roślinka. Napisz coś o niej.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie przez dwa dni nie miałam internetu.
Madziu zmoże tutaj poczytaj.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=14

Łatwa w uprawie roślina doniczkowa. Adenium zwane różą pustyni w naturalnych warunkach występuje w pustynnych obszarach Półwyspu Arabskiego i w Afryce. Adenium jest sukulentem o charakterystycznym grubym, u dołu najczęściej sporo szerszym pniu. Liście mięsiste, ułożone spiralnie na grubych gałązkach. Kwiaty duże, pojedyncze, najczęściej koloru różowego, jasno lub ciemno czerwonego.
Róża pustyni ma biały bardzo trujący sok.
Adenium kwitnie od kwietnia do września.
Obrazek

zdjęcie z internetu.kiedy moja tak zakwitnie?Może za kilka lat gdyż teraz ma 18 miesięcy :D
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aha, dzięki za informacje. W wolnej chwili przejrzę link. Ciekawi mnie bardzo ta różyczka.
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Joasiu :wit
Różyczki piękne zakwitły, inne kwiatki również. Nie znam nazw więc nie nazwę ich, ale ta czerwona roślinka i fioletowo- różowa bardzo ciekawa. Jak się nazywają?
Zakupy ciekawe, czy już znalazły miejsce w Twoim ogrodzie? Jeśli chodzi o różę pustyni to ciekawa roślinka tylko szkoda ze ma silnie trujący sok. Bałabym się ją mieć w domu. Nie mam dzieci ale jednak wole poparzyć na nią na zdjęciu.
Pozdrawiam cieplutko ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Joasiu,cieszę się że mnie odwiedzasz i spacerujesz po ogrodzie ja też teraz nie mam czasu bo poszłam do pracy na czas urlopów ,wstaję o 6 rano ,przyjeżdżam do domu o 17 i nie wiem co mam robić ,muszę zrobić obiad, teraz jest czas owoców więc do nocy robię kompoty -napoje na cały rok około 400 litrowych słoików ,bo bardzo nie lubię żadnych sztucznych napojów, robię też dżemiki dla dzieci ,do ogrodu nie mam czasu iść ,właściwie robię tylko zdjęcia bo potem wszystko przekwitnie,za tydzień i dwa dni kończy się urlop pracownika i jeżeli nic nie wypadnie to będę miała więcej czasu dla ogrodu,pozdrawiam cię gorąco, ;:196 i zapraszam znowu
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwuniu zastanawiam się co z róża pustyni zrobić bo ja również nie lubię takich roślin.Gdyby sprzedawca mnie poinformowała że, posiada trujące soki nigdy bym nie kupiła.sadzonki które kupiłam są juz posadzone ale zrobiło się bardzo zimno.Pogoda w tym roku nie sprzyja rośliną.Warzywa też są bardzo marniutkie.Muszę przed zimą przekopać warzywnik z obornikiem bo ziemia tez jest wyjałowiona.daleko mi jeszcze do waszych ogrodów wypełnionych pięknymi okazami.
Martusiu jak mogłabym nie odwiedzać moich ulubionych ogrodów przecież macie tyle pięknych roślinek a ja dopiero się uczę wszystkiego i korzystam z waszego doświadczenia i wiedzy.
Martusiu ja tak pracowałam przez 18 miesięcy od poniedziałku do soboty.wiem i rozumiem .wszystkie prace domowe nadrabiałam wieczorami niejednokrotnie brakowało sił.Na szczęście u Ciebie będzie trwało krótko.Prace w ogrodzie nadrobisz masz piękny ogród i parę chwastów nie odbierze mu uroku.Jak będziesz miała chwilkę to napisz z czego robisz przetwory i jak robisz dżemy.Ja w ubiegłym roku odrobinę przesmażyłam.
Odwiedzający wpisujcie przepisy na przetwory. ;:138 ;:168
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Joasiu, nie martw się, że róża pustyni ma trujące soki. Jest wiele takich roślin: oleander (w sokach arszenik), diffenbachia, datura ;:oj , i wiele innych. A są piękne i tylko trzeba być świadomym ich drugiej natury ;:224
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Kochanie widzę że ogród nabiera rumieńca ,superowo :wit :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”