Doniczkowi Przyjaciele-Hoje,Kohlerie,"Staruszki" i "Nowinki"

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowi Przyjaciele-Hoje,Kohlerie,"Staruszki" i "Nowinki"

Post »

Elu, nie wiem jak długie są Twoje, ale uważaj z tym cięciem, bo niektóre gatunki do kwitnienia potrzebują odpowiedniej długości pędu. Czemu uważasz, że one nie lubią owijania? U mnie wszystkie poskromione na drabinkach :D i wcale nie chcą spać, dalej rosną i kwitną ;:223
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p
Od: 12 lis 2012, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Filigranowa27
To Chirita Aiko. :wit
kubasia
dość długie, niektóre maja przyrosty i z dwa metry...wszystko nawijam na drabinki, więc tak tego nie widać...ale jak mi sie puszcza pęd po sznurku do góry i go ściągam, żeby zapleść na drabince, to mi marnieją młodziutkie pędziki, główny rośnie, jak szalony, listki się trzymają, a te dodatki przy listkach marnieją, wyglądają jak malutkie pączki kwiatowe, ale usychają... ;:108

Cerpoegie

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Reszta zdjęć, jak będę mogła wrzucić, bo coś szwankuje Imageshack.us
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

aha, Dzięki! Masz racje, sam rozporowy moze nie styknac z racji wagi doniczek. Cos będę szukac, jak mi dorosnie do wiszenia w oknie ceropegia i reszta "antkow" - na razie to jeszcze nie wisza z niczego, choc ceropegia zaczyna. No, z wiertarka, to m, ale gdyby sie buntowal, zawsze jest sasiad! :;230
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p

Post »

Cd...
Ceropegie

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Aeschynanthusy

Obrazek Obrazek

Chirita Aiko

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Hoje, które kwitną albo już konkretnie pokazują, że będą chciały zakwitnąć...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Grudniki już zakwitły, te z południowego okna, bo te które miałam na wschodniej stronie na szafce prawie nie urosły nic...wniosek grudniki lubią jasno i ciepło... niestety miałam sporo różnych spraw i przegapiłam kwitnienie czerwonego - nie zrobiłam fotki, a różowego to już resztka, ale zauważyłam, że Grudniki tam, gdzie mieszkam kwitną już teraz ślicznie na oknach wielu osób...te Grudniki, to zeszłoroczne nabytki - miały po dwa, trzy segmenciki...

Ten kolorek ma tylko jeden kwiatuszek...

Obrazek Obrazek

Różowy ostatek, a z tyłu przekwitnięte czerwone...

Obrazek

Skrętniki

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Euforbia Mili

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Wyhodowana z listka kolejna młodziutka Chirita...niestety na razie NN

Obrazek

"Wyniańczona" Dischidia pectinoides, dosłownie - zdobyłam szczepek z 6 listkami, początkowe próby ukorzenienia spełzły na niczym, zostały tylko dwa nieduże listeczki, na szczęście siła przetrwania dała znać o sobie i Dischidia zaczęła puszczać konkretne korzonki i pojawiły się dwa pierwsze nowe - dość pokaźne listeczki ;:215

Obrazek

Ta Begonia jest u mnie 14 lat bywało z nią różnie, teraz wygląda tak:

Obrazek Obrazek

A tą udało mi się na nowo pozyskać Begonia Masona,kolejny raz wypatrzona u kogoś na oknie...

Obrazek

A ta cudem "odrodziła się" albo wcześniej przy pierwszym przymrozkach obmarzła i taką mi przysłał sprzedawca, albo źle zniosła podróż, pierwotna roślinka całkiem zginęła, ale wypuściła nową, już nie myślałam, że coś z niej będzie, jak widziałam, co się dzieje z nią z dnia na dzień, ale zostawiłam ją, lekko podlewałam, bo zauważyłam, że przy ziemi pieniek jest dalej żywy i zielony i tak się odrodziła Paulownia Tomentosa... :tan

Obrazek

-- 15 lis 2013, o 09:58 --

crazydaisy
drążek rozprężający też będzie, tylko musisz go zawiesić na trzech haczkach: na końcach i w środku - koniecznie, tak samo i inna rurka, musisz dać trzeci haczyk po środku... :D
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

Elu jestem jak zaczarowana ;:202 ceropegie bajeczne, hoje cudownie rosną i nawet mają chętkę zakwitnąć ;:oj chirita już na mojej liście chciejstw ale dischidia to moje chciejstwo numer 1 ustawiam się u Ciebie w kolejce jak Ci podrośnie :heja Ciekawe dlaczego ja nie mam ani jednego grudnika ;:24
x-Cz-a

Post »

Jestem ponownie i zdania nie żmieniłam ;:oj
Piękny ten Twój " doniczkowy świat" ;:138
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

No właśnie, u mnie też niektóre miały duże przyrosty dzienne :wink: Hoje mogłyby tak rosnąć :wink: Co do zasuszania to myślę, że to raczej brak wody. Ja swoje latem naprawdę mocno podlewałam ;:224 mimo, że to sukulenty. Teraz dostają trochę mniej wody i dziwi mnie to, że nie chcą szykować się do spoczynku ;:223 Jedynie c. aristolochoides powoli gubi liście...
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Dziś wspaniałe widoki u Ciebie. ;:oj

Wszystkie rośliny śliczne, kwitnące, kolorowe. Brawo! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ależ tutaj kwitnień...
Ceropegie, hoje, skrętniki...
Brawa dla maleńkiej dischidii ;:215
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Alutka1963
100p
100p
Od: 15 lis 2009, o 20:17

Post »

Elu!
Z pewna nieśmiałością przypominam się. Coś mi obiecałaś.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Kumam, kumam, Ela! Musi byc dodatkowy punkt bo doniczki swoje waza!
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Alutka1963 pisze:Elu!
Z pewna nieśmiałością przypominam się. Coś mi obiecałaś.
Ja już zrezygnowałam :wink: ...zero reakcji, zero wyjaśnień... :| chyba nie ma co sobie głowy zawracać wymianami z Elą :? .
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p

Post »

Tak, to prawda, nie kontaktowałam się z Wami od jakiegoś czasu, choć coś obiecałam każdej, niestety moje "łakomstwo" na nowe roślinki z różnych źródeł doprowadziło do tego, że dotarły do mnie rośliny z nieproszonymi gośćmi, którzy ukryli się bardzo skutecznie w ich pączkach i na nieszczęście nie zauważywszy, co jest grane dałam jedną do jednego pokoju, a drugą do drugiego, tak więc nie chcę komuś zrobić "przyjemności" takiej, jaką mi ktoś zrobił - pięknie ładnie zapakować roślinki i dodatkowo gratisowo mszycę, bo myślę, że byłybyście jeszcze bardziej złe na mnie, jakbyście otrzymały takie "cudka"...
Nie kontaktowałam się, bo Ci, co są "pod ręką" zawracają głowę, a jak sobie postanowiłam, że teraz muszę się zająć wysyłką, to przychodził czwartek, piątek, postanawiałam, że w niedzielę już na pewno się tym zajmę, błędne koło, nie mogę się ostatnio z niego wyrwać...bardzo mi głupio, że tak się podziało, jestem zła na siebie, niekiedy miałam takie urwanie głowy, że dochodziło do tego, że kwiaty podlewałam raz na tydzień...
Jak możecie, to wybaczcie...
Teraz mam drugi tydzień po zastosowaniu środka na te paskudztwa, oby zadziałał, bo nie wiem, co zrobię... :!: :!: :!:
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochana udanej walki życzę i trzymam łapki aby wszystko dobrze się zakończyło;).

Obejrzałam twe ceropegie przepiękne...a chirity pierwsza klasa też chyba na nie zachoruję;).
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p

Post »

Filigranowa27
Moje roślinki mają za sobą 9 dzień od podlania, zastosowałam Confidor 200 SL o działaniu systemicznym w roślinie, przy takiej ilości doniczek i biorąc pod uwagę, że wszystko dzieje się w domu oraz, że jedno z zaatakowanych okien mieści się w kuchni, nie mogłam zastosować oprysku, oby tylko zwalczył je, tak do końca, to nie wiem czy dobrze dałam, obawa przed "przedawkowaniem", na szczęście na razie roślinki żyją, a mszyca jakby "znikła"...chyba jeszcze powtórzę podlewanie w sobotę...nie wiem czy takie jednorazowe podlewanie wystarczy...
A propo Chirit, to ostatnio udało mi się kupić Diane Marie w Castoramie przecenioną...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”