Neoporteria nidus piękna!
Widać Marku, że te rośliny już Ci się trochę znudziły po zdjęciach W sumie po sposobie ich robienia. Skupiasz się głównie na kwiatach (które widocznie jeszcze uznajesz za interesujące), a bardzo rzadko pokazujesz całą roślinę Zdjęcia kwiatów są jak zawsze genialne ale brakuje mi dodatkowego ujęcia, gdzie można zobaczyć kaktusa w całej okazałości
Mateuszu- faktycznie kwiaty uważam za bardziej ciekawe niż całe rośliny .... dla mnie mają swój urok...
w końcu większość tych roślin hoduje aby cieszyć się ich kwitnieniem , a ponadto oznaka kwitnienia jest znakiem że prawidłowo ją uprawiam
i że roślinka jest w niezłej kondycji. Może na moich zdjęciach mniej jest widoczna roślina ... cóż są pewne ograniczenia sprzętowe.
Może łączenie fotek kwitnącej roślinki z roślinką "jako taką" będzie ciekawsze dla oglądającego .... pomyślę nad tym
Heniu - sprzętu się nie czepiajmy
Podczas dzisiejszego spotkania wspominałem o paskudnej chorobie w kolekcji.... na gymnocalycium wyskoczyły jakieś narośla ...
ni to grzyby ni jaka inna choroba , przeważnie na wierzchołkach ale i czasem na boku rośliny.
Te narośla wyglądają jak jakieś owocniki grzybów. Najprościej to by było jakoś zwalczyć chemicznie ...
nawet nabyłem jakiś drogi solidny środek .....ponoć załatwia wszystko...Roundup 360 SL
Czy ta choroba może się przenieść na inne rośliny ????
To powszechna o tej porze roku choroba Moje gymnokalicja też tak chorują. Ale nie powiem, dałam się nabrać Poczucie humoru masz
Zdjęcia, jak zawsze, obłędne!