Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
ewat, jeszcze jedna uwaga do ostatniego zdjęcia: takie pozostawienie ułamanego pędu może być w najbliższej przyszłości pożywką dla szarej pleśni, bo soki pokarmowe dłużej wypływają z łodygi i trudniej się goi rana. Dobre wietrzenie i światło wpłynie na dalszy prawidłowy rozwój.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Yvona, zdjęcia nie zrobiłam, tylko od razu to wyrzuciłam. Ale wyglądało mniej więcej tak:
http://tnij.org/vudl
legina, nie wiem, czy za wcześnie. Nie chciałabym, żeby to zaatakowało pomidory.
Wczoraj i dziś w czasie dnia mamy dość ciepło, wieje wiaterek, więc ziemia ładnie się wysuszyła. Krople z folii też ładnie obsychają, więc mam nadzieję, że ta pleśń już nie wyjdzie. Oby tylko nie padało tak, jak ostatnio, przez cały dzień
http://tnij.org/vudl
legina, nie wiem, czy za wcześnie. Nie chciałabym, żeby to zaatakowało pomidory.

Wczoraj i dziś w czasie dnia mamy dość ciepło, wieje wiaterek, więc ziemia ładnie się wysuszyła. Krople z folii też ładnie obsychają, więc mam nadzieję, że ta pleśń już nie wyjdzie. Oby tylko nie padało tak, jak ostatnio, przez cały dzień

Mam na imię Ilona...
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Anabelka!!!
Mimo to proponuję jednak jeśli oczywiście masz taką możliwość,nawet codziennie lekko
zagrabić wilgotną ziemię.tedy szybko obsycha i pleśni nie ma.W warukach dużej wilgo-
tności starczy w ziemi kawałek patyczka,zerwanej roślinki,czy inn.farfocli i tam najszybciej tworzy się pleśń.Miałem u siebie kilka dni temu podobne zdarzenie w cieniu zaczęła wychodzić pleśń.Zagrabiłem i mam spokój.Chemię zostawiam na naprawdę coś
poważnego,już zagrażającemu uprawie.To moje zdanie,a teraz po ukazaniu się już zz i tak powinniśmy b.dokładnie i przez cały czas sprawdzać jak rosną pomidorki.
Mimo to proponuję jednak jeśli oczywiście masz taką możliwość,nawet codziennie lekko
zagrabić wilgotną ziemię.tedy szybko obsycha i pleśni nie ma.W warukach dużej wilgo-
tności starczy w ziemi kawałek patyczka,zerwanej roślinki,czy inn.farfocli i tam najszybciej tworzy się pleśń.Miałem u siebie kilka dni temu podobne zdarzenie w cieniu zaczęła wychodzić pleśń.Zagrabiłem i mam spokój.Chemię zostawiam na naprawdę coś
poważnego,już zagrażającemu uprawie.To moje zdanie,a teraz po ukazaniu się już zz i tak powinniśmy b.dokładnie i przez cały czas sprawdzać jak rosną pomidorki.

- anabelka23
- 200p
- Kontakt:
legina, dziękuję za radę
Tak właśnie będę robiła. Dzisiaj już ziemia została zgrabiona
Ale na pewno będę bacznie obserwowała co się dzieje.

Mam na imię Ilona...
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Obecnie wilgotna pogoda i warto wykonać oprysk pod folią preparatem POLYVERSUN , już trzeci raz w tym sezonie zrobiłem to wczoraj, mam gdzieniegdzie szarą pleśń, ale nie rozwija się w szybkim tempie. W gruncie nie wyobrażam uprawy pomidorów, ze względu na ogrom chorób jakie występują przy niesprzyjających warunkach pogodowych.
pozdrawiam Ludwik
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Potwierdzam obawy Ludwika. W moim foliaku pojawiły się pierwsze objawy szarej. Delikatne ale jednak. Niestety, oprysk będzie zastosowany. Brandywine zaczęły gubić kwiaty.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
darbo a jakiego preparatu zamierzasz użyć w tym oprysku ,czy też Polyversum czy coś bardziej "chemicznego" ?
- darbo
Teraz zastanawiam się nad Polyversum. Ludwik ma dobrą opinię o nim, jednak pewnie go nie dostanę w sklepie. W ubiegłym roku skuteczny był Switch, dlatego już wcześniej go kupiłem. Najpierw Curzate CU, po 10-14 dniach Switch. Na tę chwilę owoców brak, więc nie obawiam się stosować chemie. Szara przynosi duże straty w kwiatach a tym samym owocowaniu. Już taka to historia we wczesnych nasadzeniach amatorów.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- 100p
- Od: 6 maja 2012, o 20:15
- Kontakt:
Stosując preparaty poczytał bym dokładnie o czasie działania i czasie bytności w roślinie, inaczej rozkładzie,
ale to forumowicz niech da dobra ściągę w tym temacie.
ale to forumowicz niech da dobra ściągę w tym temacie.
-
Ale Curzate Cu mam - ja jeszcze moich pomidorów w foliówce niczym nie pryskałam poza miedzianem podczas wysadzania.
- darbo
Olga. Ja też jeszcze nie pryskałem. Przy wysadzaniu dostały Previcur. Zastosuje taką kombinacje, bo muszę mieć pewność wyniszczenia szarej. A Ty widzisz u siebie jakieś oznaki, czy prewencyjnie ?
Spokojnie. Czytam od lat. Jeśli nie muszę, nie stosuje chemii. Jednak, jeśli choroba atakuje lub jest komunikat, nie dywaguje tylko działam. Takie są moje wybory.mk1a pisze:stosując preparaty poczytał bym dokładnie o czasie działania i czasie bytności w roślinie inaczej rozkładzie
ale to forumowicz niech da dobra ściągę w tym temacie
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
Objawów szarej pleśni nie widzę ale różne plamki i przebarwienia na liściach to i owszem mam ale wydaje mi się ,że to z braków lub nadmiarów poszczególnych makro czy mikroelementów.
Kilka lat temu zamęczyłam swoje pomidory nadmiernym nawożeniem i opryskami bo chciałam na każdą zmianę na liściach zareagować
.
Wracając do szarej pleśni to w zeszłym sezonie miałam problem "zasychających" pąków kwiatowych ale pojawił się on zdecydowanie później chyba przy 3 gronie - teraz u mnie dopiero pierwsze grona kwitną ..
A CurzateCu dopiero teraz będziesz stosował czy już prysnąłeś nim ?
Kilka lat temu zamęczyłam swoje pomidory nadmiernym nawożeniem i opryskami bo chciałam na każdą zmianę na liściach zareagować

Wracając do szarej pleśni to w zeszłym sezonie miałam problem "zasychających" pąków kwiatowych ale pojawił się on zdecydowanie później chyba przy 3 gronie - teraz u mnie dopiero pierwsze grona kwitną ..
A CurzateCu dopiero teraz będziesz stosował czy już prysnąłeś nim ?
- anabelka23
- 200p
- Kontakt:
U mnie niestety tego preparatu, który poleca Ludwik nie było, tylko Topsin i Signum... Na alllll jest, ale wolałam działać, a nie czekać.
Mam na imię Ilona...
- darbo
Dokładnie Olga. W ubiegłym roku, szara była u mnie też zdecydowanie później. Biorę pod uwagę jeszcze, że przeżarte są. Dlaczego ? Dlatego, że objawy nietypowe są. Zapodam zdjęcie.
Curzate Cu dopiero zastosuje. Bije się jeszcze z myślami, czy to na pewno szara.

Curzate Cu dopiero zastosuje. Bije się jeszcze z myślami, czy to na pewno szara.

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
A mam pytanie, czy Wy zamykacie tunele? Bo pleśni nie powinno być jeśli jest dobry przewiew.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie