Mój domowy roślinny miszmasz....

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój domowy roślinny miszmasz....

Post »

A ja trochę z innej beczki. Jak Twoje avocado i mango Kasiu. W końcu liczę na Twoje doświadczenia. No na kimś muszę bazować. ;:196
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magda...avokado to jedno pęknięte wsadziłam do ziemi...niech tam siedzi.. drugie stawiłam do słoika jak radziła Filigranowa...ale to jest okrągłe i jemu się nic nie dzieje, to co wsadzone to jest w kształcie orzecha laskowego ..jak sama mnie uświadomiłaś to dwa gatunki..no to niech posiedzi i tez wsadzę..pewno wcześniej niż z okresem wzrostu innych roślin nic nie wypuści..a mango wypuściło taki guzek, zalążek kiełka bo na wierzchu jest..i wiele się nie powiększa.. teraz raczej to już ten czas ,że rośliny wszystkie przestaną rosnąć..sądzę,że jak coś ruszy to dopiero w końcu stycznia..

Dziś po przestawiałam rosiczki..bo ta jedna okazała się nie zimująca całkiem..i musiałam jej znaleźć lepsze miejsce.. dzbanki też, reszta na razie stoi w zimnie..jak przyjdą mrozy będę kombinować co z nimi.. nie wiem tylko co z tymi szczepkami epi i grudników i gruboszów ..maja zimować w zimnym pokoju? w świetle czy światło tez im ograniczyć? nie wiem?..ciężko doczytać..bo wszędzie piszą raz tak , to znów rozdzielają na podgatunki..a ja nie wiem co z nimi..
Jak ktoś wie.. to niech mnie oświeci..proszę!!! ;:180

;:4
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie przelej twisterka:) , a nawet jakby stracił listki to nie wyciągaj go z ziemi, często od podstawy puszczają pędziki młode;) :wit
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie nie.. bardzo pilnuję ..i maja drenaż na spodzie..nakryte butelkami..więc nie wysychają..na razie wyglądają ok..tfu tfu...

A to pochwalę się jeszcze... 2 rodzaje moich "Całusków" czyli " Nagarbii" :tan :tan :tan
też się ukorzeniają... ;:65 a ja się denerwuję... ;:65

Obrazek Obrazek

;:167
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p
Od: 28 wrz 2011, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też mam jeden zimny pokój, muszę właśnie się zebrać i powynosić tam kaktusy i inne zimnolubne w zimie :heja
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zrób tak..ja nie mam nic w zastępstwie..ale trudno..teraz nie maluję , to poświęciłam.. ;:138
Oby tylko zima była łaskawa.. ;:218
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Kasiu u mnie epiphyllum zimuje w temp pokojowej,, dlatego myślę, że te Twoje młodziutkie też lepiej trzymaj na razie w takiej temp. Jak podrosną wtedy możesz im zapewnić trochę chłodu jeśli masz taką możliwość. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Kontakt:

Post »

Kasiu pozwól, że zacytuję Tomka i wydaje mi się, że ma rację
blabla pisze:To że Schlumbergera jest kaktusem to jasne. Ale nie ma ona wymagań identycznych z typowymi, pustynnymi kaktusami bo to jest rosnący w lasach deszczowych na drzewach epifit. Zatem zimą nie wymaga chłodu i należy go sporadycznie podlewać. A kwitnie w grudniu, bo do zawiązywania pąków wymaga krótkiego dnia. Można spokojnie postawić go na parapecie okiennym i traktować jak każdą inną roślinkę parapetową. Moja mama nie ma pojęcia o kaktusach a grudniki kwitną jej co roku tak, że mi szczęka do samej podłogi opada.
Jak mój tata zobaczył grudnik to palnął "o komunistyczny wypust" [nikogo nie obrażając] ale istotnie ten kwiatek był bardzo popularny w domach naszych rodziców. Nie sądzę [ a nawet wiem ] żeby te kwiatki traktowano w jakiś specjalny sposób i...zimowano.
Budowano wtedy bloki z mieszkaniami "na masę" więc normą były tzw. rzygowniki ( balkon bez możliwości wystawienia nogi poza otwarte okno balkonowe)....ot barierka za oknem i tyle. Więc nawet wiosną/latem nie były wystawiane na zewnątrz. Rosły sobie przez okrągły rok...i kwitły zamknięte w domach.

Btw
do gruboszy do tej pory mam awers. Więc jak mniemam zasada ta sama.
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko skoro tak radzisz?.. a okno?..musi być południowe? bo chwilowo mam pozajmowane..jak się ukorzenią te esze..i całuski..to będzie luźniej ;:131
dzięki Masik
wiecie..no tak myślałam, zresztą czytałam dokładnie to samo...ale potem było o tym ziębieniu ich bo lepiej kwitną..i nie byłam pewna do jakiej temperatury ich wsadzić... ;:173 , szczególnie Epi..bo grudnika to miałam ..i mam swojego..jest bardzo stary..z pewnością pamięta te komunistyczne czasy.. :heja i tez nigdy mu nie dogadzałam..ale widzę że niektórym z Was ...no dobra..głównie Dorotce,(jej się ponoć sznurówki ukorzeniają nawet, gdyby tylko ustała w jednym miejscu chwilkę :;230 ) kwitną małe szczepki.. to może jakby postały trochę w chłodzie a potem je przynieść..to by i mnie zakwitły???? ;:oj
AleksandraBdg

Post »

Kasiu, Ty się módl,żeby się nie ukorzeniły. Bo jak się ukorzenią to nie mam zielonego pojęcia gdzie Ty to wszystko poukładasz.. Męża pewnie wystawisz na dwór a do łóżka ustawisz doniczki :heja
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Nie będę się wymądrzać, ale... grudnika mam może z pięć lat, zawsze stał w domu i zawsze kwitł tylko kilkoma kwiatkami. Tegoroczne lato i jesień spędził na podwórku i był dosłownie obsypany kwiatkami.
Kiedyś okna nie były zbyt szczelne i nawet jak kwiatek stał cały czas na parapecie, to nieźle na niego wiało i temperatura przy oknie nie była wysoka. To wystarczało do obfitego kwitnienia. Przy szczelnych oknach, w temperaturze ok. 25 stopni, kwitnienie nie będzie obfite. Takie jest moje zdanie na podstawie własnych obserwacji i nie wszyscy muszą się z nim zgadzać :D
Najlepiej wypracować własną metodę, bo gdzie dwóch Polaków, tam trzy poglądy :;230
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oluśka spokojnie..jeszcze cała łazienka do obsadzenia.. ;:138

Nolinko..właśnie..Ty chyba pisałaś o tym..dlatego wyniosłam, bo na dwór już nie wystawię..ale jakby ciut poziębiły się to za miesiąc przyniosę i może zakwitnie jakiś????? :tan :tan :tan

Mój stary grudnik..pięknie kwitnie..ale właśnie nie każdego roku, a ostatnio zakwitł wiosna w marcu...jak nigdy..teraz mam kilka szczepek i te epiphyllum ....dlatego nie byłam całkiem pewna.. a że w każdym pomieszczeniu mam inne warunki... ;:224 to pytałam co im zrobić ,żeby zakwitły..? :heja
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo możliwe, że zakwitnie. One potrafią kwitnąć kilkukrotnie w okresie jesienno-zimowym. Więc nie trać nadziei ;:333
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie mam taką malutką nadzieję???

Znalazłam dziś na jednym kwiatku zdobycznym pączek ;:138 ;:138 ;:138 ale tylko jeden i malutki..jak zakwitnie to się pochwalę, i huuuuuura ;:138 ...bo jeden z dwóch fiołków będzie kwitł.... dojrzałam maleńkie pączki...nie wiem tylko od kogo to był.. :cry: , jak zakwitnie może któraś pozna???? Ale czy uda mi się choćby z jednym listkiem ... żeby ukorzenić, to nie wiem..smutno mi..bo tak się cieszyłam na te kwiatuszki... ;:219
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uda się, uda. Tylko ty Kasiu strasznie niecierpliwa jesteś :D Wszystko byś chciała od razu. To, na co długo się czeka, bardziej się ceni :D Żadna to przyjemność kupić gotowca w kwiaciarni. Wyhodować od nasionka, od listka, od gałązki to jest coś ;:333
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”