Aprilkowy las cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 2

Post »

Jolu, ja też mam dwie sadzonki hakonechloa pod stopami hortensji. U Szmita wygląda ona wspaniale przy bordowym konwalniku. Świetny kontrast. Ona faktycznie powolutku przyrasta. Wydaje mi się, że tym moim w ogóle od wiosny nic nie przybyło.
A propos. Jadę do Szmita w sobotę, bo się już stęskniłam za tamtymi widokami. :D
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Urocza ta Hakonechloe, nie znałam jej :)
Wyczytałam, że lubi gleby cięższe wilgotne, ale dobrze przepuszczalne... wilgoci u mnie nie brakuje, gorzej z przepuszczalnością.... ale z drugiej strony jak jest przepuszczalnie to woda ucieka :roll:
Pomyślę o niej do projektu :roll:
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Viola, podsypiesz piasku w nogi to i przepuszczalnośc poprawisz.

Jolu, ja by w Twoim lesie posadziła Wrednego. On nie lubi intensywnego słońca. Jeśli u Ciebie miałby go choć trochę to pieknie by wygladał taki żóltek na tle lasu. Ale musi mieć choć troszeczke światełka
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

April, Madziu - ja robiłam ostatnio wywiad w okolicznych szkółkach i głogi Paul's Scarlett szczepione na wysokości ok. 2 metrów (bo takich szukam) to cena ok. 150 zł. Martwią mnie o opinie, że są chorowite, bo ogrodnik zapewniał mnie, że ogólnie są zdrowe, sporadycznie łapią grzybowe choroby i mszyce....a bardziej ozdobne niż wisienki..Hmm..już sama nie wiem.
April, pokaż to miejsce na drzewka, pomyślimy wspólnymi siłami ;:138
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Agness ;:196 przecież już pisałam że się nie gniewam, ja tylko tak dla śmiechu zwróciłam na to uwagę bo imię nowe nie było mi obce :D Ja też mam niesamowite zaległości, chcę wszystkich odwiedzić a się nie da. Czasem jak mnie wciągnie dyskusja w jednym wątku to potem już nie zdążę do innych. Każdy tak ma więc mam nadzieję że nikt się nie obraża że czasem przerwy są dłuższe, takie życie. Na zimę, jak zamknę wątek to nadrobię wszystkie zaległości :uszy
Marzenko, nic nowego, u mnie podobna bajka, rozumiem i trzymam kciuki ;:173
Joanno, cześć Sąsiadeczko :D To dobrze że Twoje piwonie nie reagują na zakwaszanie korą. Ale ja mam już kwaśną ziemię i igły dookoła więc nie chcę im dodatkowo dokładać. Z pewnością niewielkie ilości kory nie zaszkodzą ale może jeszcze lepiej by rosły jakby miały środowisko zupełnie odkwaszone? Ja głównie korzystam z rad tu na forum i bardzo dużo osób mnie ostrzegało przed zakwaszeniem piwonii więc jak miałam słomę to ją lekko słomą potraktowałam. Jeszcze nie wiem jak u mnie będą rosły bo to pierwsza zima była i z dwóch ocalała jedna, trudno tu więc mówić jeszcze o jakimś doświadczeniu.
Dominiko, ja już sama nie wiem. Tego miejsca jeszcze nie pokazywałam bo robiony tam był niski płotek oddzielający teren psi od terenu mojego :;230 Porobiłam foty ale dziś nie dam bo zapomniałam zmniejszyć ;:223 Trochę się boję z tym głogiem choć przyznam że bardzo mi się podoba. Te graby u mnie nie zmieszczą się ale też fajne. Chyba w tym roku już nie podejmę wyzwania, zwłaszcza że wczoraj wstąpiłam do ogrodnika po Score, bo mam mączniaka na azaliach i.....kupiłam Limelight i jałowca Horstman. Zima mnie zastanie z tym sadzeniem, jeszcze lawenda czeka i ościstej nie znalazłam miejsca ;:223
Ateno, witam po długiej przerwie i dziękuję. Wstyd się przyznać ale ja u Ciebie też całe wieki nie byłam :oops: A Hakonehloa od posadzenia ruszyła z kopyta, pewnie później przystopuje ale na razie z maleństwa urosła już drugie tyle. Chcę obok dosadzić rozplenicę żeby kolorek podciągnąć albo Red Barony, które są w pobliżu po przeciwnej stronie ścieżki. Ale to dopiero na wiosnę jak się sprawdzą że dają radę zimować. Ale mam dzień do zmiany imienia :;230
Juleńko, piwonie posadziłam po dwóch stronach tych ściętych pieńków w których miałam calibrachomę, na rabacie północnej-słonecznej. W pobliżu mam krzaczek białej piwonii oraz białe pięciorniki cięte na kulki, więc powinno być super. Sadzonkom nic się nie stało, były świetnie zapakowane.
Wiesz ja też ostatnio skłaniam się bardziej ku tej wisience, a u Agusi widziałam na żywo, bardzo fajnie wygląda ;:108 Teraz się tylko zastanawiam czy dwie czy jedną. Chyba przez zimę ogarnę temat i na wiosnę wystartuję. Wtedy może już zaplanuję całą dużą rabatę to może jeszcze coś się wykluje. Nie chcę potem przesadzać. A tam dość sporo jest miejsca, jakieś 80-100m 2 w które też chcę wkomponować warzywniak. Więc chyba rozsądniej będzie rozplanować całość niż po kawałeczku.
Wando, a ja właśnie przeciwnie, wydaje mi się że moje od posadzenia czyli bardzo niedawno, powiększyły się dwukrotnie. Może to pierwszy taki skok a potem zwolnią. Też muszę im dosadzić kontrast po bokach, tylko jeszcze nie wiem czy rozplenicę czy Imperaty red Baron.
Jak Ci zazdroszczę wyjazdu do SZ. niestety nie dam rady, ciągniemy dalej prace z ogrodzeniem ;:224 Zrób zdjęcia, please ;:65 Ciekawa jestem jesiennych kolorków ;:173
Violu, ja tą trawkę poznałam niedawno, po wiosennym szkółkingu Małgochy u SZ. Zdjęcia zrobiły swoje :;230 U mnie glebę ma zdecydowanie przepuszczalną, trochę cięższej jej dosypałam a podlewanie ma zapwenione bo to rabata hortensjowa. Mam nadzieję że się odwdzięczy :tan Jak się ma moja ulubienica? Pogryzła już coś? Jak moja wilczyca rosła to był czas że dzieci bawiły się ActionMenami, nie było to tanie tak ze 100-150 za lalkę. A ona pogryzła 5 szt oraz dwa łóżka syna ;:223 . Życzę żeby Ci się bardziej zdyscyplinowany egzemplarz trafił.
Margo, Wredny też jest na liście :tan W tym miejscu będzie sporo słoneczka bo przecinkę robimy i jest to moja miejscówka do opalania się. Niestetu tu niebyłby na tle lasu ale garażu więc piękno niezupełnie wydobyte. Ale jest poważną kandydaturą. Dam jutro fotki to podumamy wspólnie ;:4
Kasiu, też chyba powinnam takiego 2 m kupić jak się zdecyduję, żeby można było pod nim swobodnie przejść wzdłuż garażu, zwłaszcza że tam się często kręcimy bo jest tam kran na ścianie. To dość drogo znalazłaś ;:131 Ja jeszcze nie zgłębiałam tematu w okolicznych szkółkach bo się nie wyrabiam z czasem. Chyba decyzję odłożę do wiosny, przez zimę spokojnie i dokładnie rozplanowując przestrzeń.

Tak podsumowując plany zakupu drzewek to osiołkowi w żłobie dano.....
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Tak króciutko, ale zaglądam. Żadnych zdjęć? Może jednak pokaż, jak podpowiada Kasia to miejsce do obsadzenia?
pozdrawiam serdecznie, ledwo żywa ;:145
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, jutro bo zapomniałam zmniejszyć zdjęcia a teraz nie mam takiego programu ;:223
Za dużo pracy bo wiek to raczej jeszcze nie ;:131
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

No ja też czekam na fotki, a teraz lecę sprawdzić co to jest to hako..coś tam :;230
Czytam o dylematach i śmieję się pod nosem... mam to samo. Najpierw coś mi się obłędnie podoba, decyzja że tak, na pewno, 100% , potem (czasem już po kupieniu niestety) okazuje się, że może lepsze byłoby coś innego ;:223
kobieca przypadłość :;230
April, Madziu - ja robiłam ostatnio wywiad w okolicznych szkółkach i głogi Paul's Scarlett szczepione na wysokości ok. 2 metrów (bo takich szukam) to cena ok. 150 zł. Martwią mnie o opinie, że są chorowite, bo ogrodnik zapewniał mnie, że ogólnie są zdrowe, sporadycznie łapią grzybowe choroby i mszyce....a bardziej ozdobne niż wisienki..Hmm..już sama nie wiem.
April, pokaż to miejsce na drzewka, pomyślimy wspólnymi siłami ;:138
Kasiu, jak są starsze, to mniej chorują, ale początki trudne. Myślałaś o wisience KANZAN?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Zaglądam i stale czytam o kolejnych nowościach :) Faktycznie zima Cię zastanie z tym sadzeniem...
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Wisienka Kanzan rośnie duża, choć ja mam posadzoną w podobnym miejscu, co Monika Soczewka (na rabacie wzdłuż domu) i w planach cięcie, żeby dało się przejść. Na razie rośnie głównie w górę, gałęzie nie sterczą za bardzo na boki.

Amanogawy mam na zaprzyjaźnionym osiedlu, też wysokie skubańce, tylko wąskie.

No i jednak nowe zakupy :lol: Ciężko się powstrzymać :roll:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo, no właśnie Baby już takie są albo jak w filmie Baby są jakieś inne :;230
Ja też się zastanawiałam nad Kanzan ale ona duża rośnie. Kasiek bardziej by pasowała ale o ile pamiętam to też je chciała przy ogrodzeniu więc musiałyby być bardzo wysokie.

Aguś, no tyle nowości co Ty to chyba nikt w tym sezonie nie wprowadził, no Kasia też szaleje. Może z tą zimą nie będzie tak źle, już została do posadzenia tylko lawenda, parę iglaczków i te wczorajsze ;:173 Ale przecież Ty też jeszcze coś planujesz ;:224 Czyżbyś zrezygnowała?

Dominiko, no właśnie Kanzan też piękna ale za duża. A że Amanogawa wysoka to zupełnie mi nie przeszkadza, mi chodzi o to by wąska była bo do dachu garażu 2m.
A z nowymi zakupami to wiesz, ja niewinna to On mnie namówił :;230 Zresztą Limelight i tak chciałam jedną dokupić, no może nie koniecznie teraz ale ceny są już świetne, 16 zł. A na Horstmana poluję od roku. Jak ja uwielbiam te wszystkie płaczki. Iteę kupiłaś?????
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Normalnie w czołówce jesteś ścisłej z ilością nasadzeń i zakupami. Ja chba sie jednak wypalam na ten sezon. Drobne poprawki i korowanie. Dość. Dziecku też muszę czasu troche poświęcić. Ogród nie zając, a syn rośnie.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

April pisze:A z nowymi zakupami to wiesz, ja niewinna to On mnie namówił :;230
Ja właśnie próbuję u siebie zrzucać odpowiedzialnośc wg powyższego przepisu... :;230
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Nic już nie kupiłam, bo się nie wyrabiam się z sadzeniem... A podlewanie tych, co mam w doniczkach jest upierdliwe na dłuższą metę. Próbowałam coś tam zaplanować na tej rabacie, którą będę przerabiać (skąd przenoszę część roślin), ale idzie mi jak krew z nosa. Muszę chyba najpierw wszystko wykopać (to co jest do wykopania) i dopiero kombinować :roll:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No patrz Ewo, znów się minęłyśmy, ja u Ciebie a Ty u mnie :;230 :;230 Pocieszałam Cię :lol: no przynajmniej bardzo się starałam ;:196

Marzenko, no nie żartuj, z pewnością Ty mnie wyprzedzasz w ilości nasadzeń. Ja może się tylko bardziej chwalę :oops: Ostatnie zakupy to na pocieszenie, przypadkowe, już chciałam spasować ale jakoś ciężko ;:223

Dominiko, no chociaż jeden głos rozsądku. ;:180 ;:180 Podziwiam nastawienie że chwilowo nie kupujesz. Ale pamiętaj, ja też takie plany miałam ;:223
A co do planowanej rabaty to widząc poprzednie nasadzenia to jestem pewna że wymyślisz coś ciekawego ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”