Kasiu!
Mamy ten komfort, że nasza działka, jest dość duża i problem z dużym zapotrzebowaniem brzozy na wodę i pokarm jest mniej istotny. (Orzech jest dużo gorszy, ale nikt nie narzeka

)
To duże drzewo i trzeba się z tym liczyć, że w promieniu korony (i jeszcze odrobinę) ,,plony" są mniejsze. Dobrym rozwiązaniem jest, więc posadzenie jej na skraju działki, np. od strony drogi.
Wiosną (znaczy się już za chwilkę

) pokażę dokładnie jak wyglądają świerki, które praktycznie pod nią rosną.
Brzoza ma pewne wady: duży pobór wody, opadające liście, gałązki itp., ale nawet przez moment nie żałowałam, że ją mam.
Brzoza ma też sporo zalet: to jedno z najpiękniejszych drzew liściastych będące ozdobą zarówno wiosną, latem, jesienią jak i zimą, a to już sztuka, przyciąga dużo ptaków oraz grzybów! To najczęściej pod sosną można znaleźć koźlarze, prawdziwki itp. i wiem, co mówię
Dodatkowo o czym nie każdy wie działa pozytywnie na człowieka : ,,...BRZOZA - obdarza dobrym samopoczuciem, uspokaja i pociesza w kłopotach. Medytując w jej cieniu, poczujesz przypływ dobrych pomysłów i wyraźne rozbudzenie intuicji. ..."
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/m ... tml?page=1&
Prawie rozprawka mi wyszła

Sorki
-- 24 mar 2013, o 19:44 --
P.S. Doczytałam dalej ten artykuł na 2 stronie i może jednak posadzę ze dwie dodatkowe wiśnie