Pod Jesionem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem

Post »

Renatko ;:167 zaszalałaś w ogrodniczym :wit
Gratuluję udanych zakupów i trzymam kciuki, żeby wszystko pięknie zakwitło, będzie co podziwiać ;:168
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Halinko! Dzięki za wizytę! :wit Masz piękny awatarek, to on mnie ściągnął do Twojego ogródka. ;:138
Mam nadzieję, że będę mogła pokazać efekty tego zakupowego szaleństwa, bo mam olbrzymie plany wysiewu... :;230
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu ;:167 pamiętaj, że nie warto za wcześnie wysiewać.
Doświadczenie nauczyło mnie, że kwiecień jest najlepszym okresem do wysiewów, prawie w 100 % wysiewy są udana.
Ja, zawsze kieruję się kalendarzem ekologicznym, wysiewam w dni korzystne dla danego siewu i to działa.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też kilka lat z niego korzystałam :uszy , ale od zeszłego roku nie mam i sieję kiedy popadnie ;:185
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Postanowiłam zakończyć sezon zimowy i pokazać ostatnie! zdjęcia ogrodu w zimowej szacie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze kilka:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Renatko, naprawdę piękna zima na Twoich zdjęciach. Szkoda tylko, że się nie wstrzeliła w swój czas.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu! :wit
Te zdjęcia robiła moja Młoda kilka lat temu! Ta zima nie jest taka ładna ;:185 Miałam je w złym formacie i po przerobieniu postanowiłam zakończyć nimi sezon zimowy (taka sugestia dla zimy: "Pani już dziękujemy" :twisted: ).
Zdjęcia bardzo lubię (mnie takie ładne nie wychodzą :;230 ) i warte były pokazania (mam nadzieję), ale teraz już czekam tylko wiosny! ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu ;:167 ależ CUDNĄ masz te brzozę ;:138
Ile ona ma lat :?:
Jak, ja, kocham brzozy :tan

Obrazek

Nie wyobrażam sobie ogrodu bez brzozy. Jest cudna o każdej porze roku i taka delikatna.
Mam kilka brzóz, a ta najstarsza ma 10 lat i też jest już spora.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też ją bardzo lubię. ;:168 Ta rośnie na granicy naszej działki i jest naprawdę wysoka, ma ponod 50 lat (ponoć, bo ja tyle jeszcze nie mam ;:3 ).
Mam jeszcze jedną z drugiej strony zaraz za moim płotem, ale to ''młodziak" ot, góra 23-24 lata i nie jest tak ładnie wyeksponowana, bo rośnie w ,,parku".
Mam jeszcze pięknego modrzewia, który latami dzielnie walczył z wyrywającym go wiatrem, a teraz stoi dostojnie, niestety zbyt blisko domu... :;230
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niech przyjdzie ocieplenie, bo mojej Kici już totalnie odbija :twisted: . W ostatniej chwili uratowałam prze upadkiem wazon z forsycją - wylądowałby prosto na pożyczonej drukarce... ;:223 Musiałam jej znów urwać listka i biega z nim po całym salonie jak mały kociaczek. ;:7
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Jai wspaniały wypucowany ogródeczek . ;:63 ;:63
Piękna brzoza , za pewne wiele z nią miłych wspomnień . ;:138
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jatra! Witaj! :wit
Brzoza to pierwszy widok jak wracam do domu i ostatni jak wyjeżdżam. Ma takie delikatne gałązki, że po każym wietrze mam nimi usłany podjazd. Jest naprawdę piękna, a ponieważ ma ponoć pozytywną energię, więcej mi nie trzeba. ;:168
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja również zaliczam się do wielbicieli tych drzew ale wiem, że sporo osób ich nie toleruje, głównie ze względu na spadające liście i gałązki ale też dlatego, że w pobliżu brzozy ponoć nic nie chce rosnąć. A jak to wygląda u Ciebie? Pewnie przy tej starej brzozie ziemia przerośnięta jest korzeniami i rzeczywiście żadna roślina nie ma szans a może się mylę?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu!
Mamy ten komfort, że nasza działka, jest dość duża i problem z dużym zapotrzebowaniem brzozy na wodę i pokarm jest mniej istotny. (Orzech jest dużo gorszy, ale nikt nie narzeka :;230 )
To duże drzewo i trzeba się z tym liczyć, że w promieniu korony (i jeszcze odrobinę) ,,plony" są mniejsze. Dobrym rozwiązaniem jest, więc posadzenie jej na skraju działki, np. od strony drogi.
Wiosną (znaczy się już za chwilkę :evil: ) pokażę dokładnie jak wyglądają świerki, które praktycznie pod nią rosną.
Brzoza ma pewne wady: duży pobór wody, opadające liście, gałązki itp., ale nawet przez moment nie żałowałam, że ją mam.
Brzoza ma też sporo zalet: to jedno z najpiękniejszych drzew liściastych będące ozdobą zarówno wiosną, latem, jesienią jak i zimą, a to już sztuka, przyciąga dużo ptaków oraz grzybów! To najczęściej pod sosną można znaleźć koźlarze, prawdziwki itp. i wiem, co mówię :wink:
Dodatkowo o czym nie każdy wie działa pozytywnie na człowieka : ,,...BRZOZA - obdarza dobrym samopoczuciem, uspokaja i pociesza w kłopotach. Medytując w jej cieniu, poczujesz przypływ dobrych pomysłów i wyraźne rozbudzenie intuicji. ..."

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/m ... tml?page=1&

Prawie rozprawka mi wyszła :oops: Sorki ;:196

-- 24 mar 2013, o 19:44 --

P.S. Doczytałam dalej ten artykuł na 2 stronie i może jednak posadzę ze dwie dodatkowe wiśnie ;:224 ;:170
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”