Aniu tak, jesteś u mnie pierwszy raz.witaj u mnie

limit to już dawno przekroczyłem, a teraz jadę na drugim koncie więc
Madziu zdjęcia robiłem aparatem szkolnym a na dwa fronty bym nie dał rady, ale jak się zdjęcia pokażą na str. szkolnej to pokaże, bo przecież ja je robiłem, więc mam do nich prawa autorskie
bebeluch witaj

muszę się nauczyć twojego imienia, dzisiaj na pewno będzie jakaś relacja, ale musze wybrać jakiś temat, który by was zainteresował
Ewo a jak inaczej po prostu spowiedź

dzisiaj coś wam opowiem ale jeszcze nie wiem co
Stasiu jestem bardzo rozgadany, ale tylko do osób, które lubię, bo jak kogoś nie lubię to staję się cichy jak mysz kościelna

jak na razie myślę co by wam opowiedzieć ciekawego, ale napiszę coś, co wam również się przyda. W Krotoszynie jeszcze nie byłem, ale teraz mamy wiele szkoleń przewidzianych na ten rok, więc może i tam pojedziemy
Relacja na pewno będzie może o zielarstwie?
Zielarstwo jest znane od ok. 2 tysięcy lat i jest często stosowany w medycynie. Zioła możemy podzielić na 3 główne grupy. Pierwsza to ziała lecznicze, na świecie jest ok. 2500 gatunków roślin leczniczych. Stosowane są w medycynie i zioło lecznictwie, ale również większość leków zawiera związki pozyskane z ów roślin. te rośliny to np.
Arcydzięgiel litwor,
Arnika górska,
Babka lancetowata,
Bazylia wonna,
Berberys zwyczajny,
Bez czarny,
Borówka czerwona,
Brzoza brodawkowata
Bylica Boże drzewko
Bylica piołun
Bylica pospolita
Cebula
Centuria pospolita
Chaber bławatek
Chmiel zwyczajny
Chrzan pospolity
Cykoria podróżnik
Cząber ogrodowy
Czosnek pospolity
Dziewanna wielkokwiatowa
Dziurawiec lekarski
Fiołek trójbarwny
Glistnik jaskółcze ziele
Głóg dwuszyjkowy
Gorczyca biała
Goryczka żółta
Hyzop lekarski
Jałowiec pospolity
Jarząb pospolity (Jarzębina)
Jasnota biała
Jemioła pospolita
Jeżyna pospolita
Kasztanowiec zwyczajny
Kminek zwyczajny
Kolendra siewna
Konopie siewne
Koper ogrodowy
Koper włoski
Kozieradka pospolita
Kozłek lekarski
Kruszyna pospolita
Krwawnik pospolity
Lawenda lekarska
Len zwyczajny
Lipa drobnolistna
Lubczyk ogrodowy
Łopian większy
Rośliny przyprawowe. wielu z nas pewnie codziennie zużywa jakieś przyprawy od cynamonu do pieprzu. Zioła przyprawowe zawierają olejki eteryczne. a oto niektóre z nich:
wrotycz pospolity
kurkuma
lawenda lekarska
lubczyk ogrodowy
bylica piołun
bylica estragon
chrzan pospolity
itp...
Ostatnią z nich są zioła olejkodajne. Są stosowane jako rośliny, których pijemy olejki w postaci wywarów, herbat itp. do ów ziół nalezą
cynamonowiec
dzikie róże
goździki
melisa lekarska
mięta pieprzowa