Wiosna w ogrodzie Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiosna w ogrodzie Doroty

Post »

Nadrobiłam zaległości i jestem pełna podziwu, tyle różyczek kwitnie i powojniki. ;:oj
Z tym czyśćcem to dobry pomysł, mój powypuszczał kwiatostany takie długaśne i przewracają się pod wpływem wiatru, muszę je poucinać i będzie super wyglądać, tak jak u Ciebie. ;:215
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko nie dziwię się ,że z ogrodu wyjść nie możesz ,można bez końca patrzeć na Twoje kompozycje i wspaniale rozwijające się róże...i to jakie... :shock: Pieris jak i Rh bardzo dobrze się czują u Ciebie,po pierisie w ogóle nie widać obmarznięcia...szybko się zregenerował... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam was niedzielnie :wit
Uff poczatek wakacji iście tropikalny ;:3 U nas to albo ziąb albo skwar :?

Aga, rabata na trawniku (wydaje mi się) wygląda teraz znacznie lepiej. To znaczy będzie wyglądać jak ten czyściec troszke sie rozrosnie. Lawenda jest świetnym towarzystwem dla róż, ale ta moja z odmian bardziej gigantycznych nadaje sie raczej do pnących :;230
Jedna przesadzona do Edena, jedna do szalejącej Tea Cliper.
W ogrodzie ogólnie cała gama kolorystyczna, ale na poszczególnych rabatach staram się jednak nie szaleć :wink:
Obrazek

Majeczko, och dziękuję. Jednak ja wiem, ze jest wiele niedoróbek dlatego ciągle przesadzam, kombinuję. Ale chyba wszyscy tak mamy prawda? :) Zaraz własnie zmykam do ogrodu.

Kleo, Kiścienie też kwasolubne, ale u mnie znacznie gorzej zimują. Dopiero teraz zaczynają po zimie dobrze wyglądać. O kwitnieniu nawet nie marzyłam. Pierisy polecam, to fajne rosliny i przynajmniej u mnie dobrze sobie radzą. A widzę, ze coraz więcej odmian pokazuje się w handlu. Tutaj pośrodku widać Pierisa 'Little Heath'
Obrazek

Aniu, Chopin to piękna róża. Mimo, że mam ją już trzeci rok to dopiero teraz zaskoczyła, ale kwiaty obłędne ;:108 Zachwycona jestem ;:167

Katju Larissa omyłkowo trafiła do mnie, ale bardzo się ciesze z tej pomyłki. Ślicznie sie zapowiada.
Cieniste rabaty- prosze zgapiaj tych u mnie sporo :wink:
Obrazek

Obrazek

Moniko, niestety kwitnie na szczytach pędów, ale pędy róznej wysokości, więc nie ma problemu. ;:215

Gosiu, dziękuję. zastanawiam się nad tymi rózami. Poczekam aż otworzy sie więcej kwiatów i wstawię obie obok siebie. Ta domniemana Heritage (Geoff) miała i takie mniej pelne kwiaty. Zobaczymy co pokaże dalej.

Barbarello. bardzo lubię Coral Palace. Ma rzadki kolor. Krzew nie jest wysoki. Około 80 cm. Była mocno cięta wiosną.

Gosia, niestety część róż już kończy pierwszy rzut. Przekwitła Mary Rose, Gartentraume ale juz puszczają nowe pędy, kończy Leonardo, Baronesse, Clair R.
Ale niektóre dopiero zaczynają i to mnie cieszy :lol:
Przed Edenem długo sie broniłam, ale na żywo jest wspaniały.
Obrazek

Gabrysiu ;:196

Majeczko, nie lubię kwitnącego czyśćca, więc wybijające kwiatostany usuwam na bieżąco. Często go tez przerzedzam z najstarszych liści. na razie jestem z niego zadowolona jako z obrzeża rabaty.
Róże kwitną jak szalone. Jest pięknie :)
Obrazek

Nelu, Magiczna Siła działa cuda :;230 Po tej zimie wszystkie zimozielone wyglądały nieciekawie a teraz juz nie znac po nich mrozów. Cos czuję, ze jesienią będę miała sporo pracy z zabezpieczaniem roślin.
Rzeczywiście w ogrodzie teraz jest pięknie. Nie jest to co prawda taki busz jak u ciebie :wink: ale kolory widać.
Zastanawiam sie jak mogłam tak długo nie mieć w ogrodzie róż i lilii. Co w takim razie kwitło u mnie latem? Nie pamiętam :lol:

Kosmos - te kwiaty są ogromne. az trudno uwierzyć, że z takiego pączka rozkwita taki gigant
Obrazek

Jedyne kwiatki na obmarzniętej Vilchenblau. mam nadzieje, że w przyszłym roku wreszcie zobaczę to morze kwiatów...
Obrazek

Rhapsodu in Blue bardzo ładnie zakwitła, wielkimi bukietami ;:138
Obrazek

I pierwszy kwiatek nowości - Global Water.
Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Pieknie u Ciebie Dorotko jak zwykle ,nasycam sie i zachwycam ;:224
Kosmos cudny , chyba sie skusze na niego, Larisa też z mi siedzi juz w głowie i ta Rapsody......
Miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Cudne te letnie widoki z ogrodu.
Nie ma jak letnią wieczorową porą posiedzieć w ogródku i cieszyć się efektami swojej pracy.
Oby jak najwięcej takich widoków i dni. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Majeczko, och dziękuję. Jednak ja wiem, ze jest wiele niedoróbek dlatego ciągle przesadzam, kombinuję. Ale chyba wszyscy tak mamy prawda? Zaraz własnie zmykam do ogrodu.

Dorotko, nie dziękuj, a ciesz się , że my Twój ogród widzimy doskonałym. ;:108
Przecież to sama przyjemność coś zmieniać, każdy to robi. Zmieniamy i oceniamy jakie efekty uzyskaliśmy. ;:108
Często znowu zmieniamy, a miedzy innymi dlatego, że katalogi nie oddają prawidłowych kolorów kwiatów. :wink:
Cieszę się, że Edenka zyskała Twoje uznanie. Chyba nie ma takiej osoby, która jak ja zobaczy, to jej nie ;:167
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Witaj Dorotko ... weszłam tutaj na chwileczkę i...
niczym zaczarowaną księgę z pięknymi bajkami .. odkrywam twój ogród na nowo...

Z oczami prawie na monitorze i szczęką na klawiaturze ... ani się obejrzałam , jak cofnęłam się o kilkanaście stron .. to był cudny , pełen wrażeń spacer :)
dziękuję :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Dorotko! Wspaniałe są Twoje rabaty, jestem zachwycona.
Ponieważ dziś zrobiłam dłuższy spacer po Twoim ogrodzie ,wspomnę jeszcze ,że drewutnia bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

Normalnie wpadam w straszne kompleksy! Takie cudne róże, cały ogród jest przepiękny, taki naturalny, a jednocześnie zadbany. Po prostu bosko!!
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Piękne są te Twoje rabatki ;:138 Bardzo podoba mi się jak dobierasz rośliny :) Róże, lilie i ostróżki to idealne trio!
A ta kompozycja jest rewelacyjna ;:333
Obrazek
Czy trawa w środku to owies wiecznie zielony? To jest kropka nad "i" na tej rabatce ;:333
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dorotko, wszystkie róże zachycające, ale tercet Baronesse, Clair R., i James Galway..Brak mi słów ;:180
Będę polować na te piękności, chciałabym taki zestawik u siebie... ;:131 Masz bardzo dorodne krzewy, fantastycznie podziwiać takie róże, kolorystyczne pejzaże...nie dość, że powalają urodą to jeszcze pozwalają uwierzyć, że można wyhodować takie ogromne, zdrowe okazy. Na pewno kosztują wiele zabiegów i pracy, ale efekty...powalające :D
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Już u kogoś w ogródku to pisałam... ale powtórzę się :wink: James Galway to bardzo dobry flecista, miły starszy pan, którego miałam okazję poznać :wink: Tylko jakoś mało podobny do tej róży :;230
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Dorotko, Kosmos ma na prawdę olbrzymie kwiaty i do tego wyglądają na bardzo trwałe. Przy obecnych upałach wygląda dalej bardzo dobrze. Dodając do tego świetne zdrowie wychodzi super róza. No nie pachnie, to minus...
Rhapsody niestety szybko sypie płatkami, ale paków jest bardzo dużo więc w sumie kwitnie długo. Moja na razie wypuściła dwa długie pedy, które przytnę mocno po kwitnieniu.

Grazynko, na razie u nas tropiki, ale wieczorem już jest chłodniej i można cieszyć się ogrodowymi widokami i zapachami. Zaczynają kwitnąc lilie, na razie te nie pachnące,a le już niedługo rozkwitną pachnidła.
A i liliowce otwierają się coraz liczniej. Niestety szczyt kwitnienia mnie w tym roku ominie - wyjeżdżam na urlop, ale nie można miec wszystkiego :wink:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Majeczko, szczera prawda. Nie wyobrażam sobie momentu kiedy juz niczego nie przesadzę w ogrodzie :;230
Edenka jest niesamowita! I do tego kwiat trzyma się bardzo długo. Zobaczymy jak będzie z drugim kwitnieniem.
Zachwycił mnie w tym roku Knirps - przepiękna miniaturka
Obrazek

Bernadziu, prosze bardzo ;:196 Wpadaj częściej. Choc z drugiej strony sama wiem jak jak to teraz jest. Człowiek nie ma czasu siedzieć nad kompem, szkoda lata :wink: Lepiej usiąść w ogrodzie i podziwiać, wąchać, chłonąć....
Porannie....
Obrazek
Obrazek

Tamaryszku, rabaty w tym roku już dojrzalsze, zachwycają bujnością. Cos tak czuję, że w przyszłym roku będę rozsadzać, ale na razie jest dobrze.
Drewutnia sie sprawdziła, juz załadowana drewnem. W tym tygodniu M. zakończył pracę nad śmietnikiem. W podobnych 'klimatach' tyle, że deski zachodzą na siebie a nie ma przerw.

Kleo, nie ma co popadac w jakieś kompleksy czy inne melancholie :wink: Każdy ogród jest piękny, jest przecież odzwierciedleniem naszych marzeń, pracy. Niektóre młodsze, inne starsze i te drugie siłą rzeczy bujniejsze więc wyglądają okazalej.

Bożka, tak to owies. Niestety w tym roku już zaczyna gorzej wyglądać, wiosną będę go odmładzać. Ale zostaje w tym miejscu, bo rzeczywiście dopełnia kompozycję.
Tez lubię połączenia lilii, róz i ostróżek. Niektórzy mówią, ze róże ni lilie nie powinny byś sadzone razem, bo sie przycmiewaja urodą, ale dla mnie takie połączenie wygląda dobrze. O takie jeszcze zdjęcie mam
Obrazek

Kasiek, te trzy róże idealnie razem wyglądają. Kolory wspaniale ze soba harmonizują. Nie pamietam czy pokzaywałam to zdjęcie, ale tutaj widać resztę otoczenia. Powojniki (niestety w tym roku kiepskawo po zimie) Andromeda i Fujimusume, Penstemon 'Dark Tower' o ciemnobordowych liściach i przepieknych porcelanowych kwiatach oraz ciemne żurawki u stóp. Bardzo jestem zadowolona z tego kawałeczka.
Tutaj jeszcze przed pełnym rozkwitem
Obrazek
a to niestety nie najlepsze zdjęcie, ale kolory widać.
Obrazek
Ja wiem czy róże aż tak wiele pracy kosztują? Co kilka dni przelecę z sekatorem, poobcinam przekwitłe kwiaty, poskubię liście. Raz na jakiś czas oprysk na robale i grzyby, trochę zasilić (w przyszłym roku przerzucę się na długodziałający) i to w zasadzie wszystko.

Przedstawię wam różę, która mnie w tym roku zachwyciła. To 'Pas de Doux' Poulsena. Climber, u mnie sadzona w zeszłym roku latem, dość dobrze przetrwała zimę, przycięta mniej więcej do wysokości 50cm. Teraz ma ok. 1,2m.
Pąki żółte, kwiaty w rozkwicie szybko bieleją więc bukiety są różnokolorowe. Ślicznie to wygląda. Teraz kwitnie na wysokości ok. 80 cm, ale wypuściła już długie pędy. Zawijam ją dookoła podpory. Do tej pory zdrowiusieńka, nie pryskana.
Pierwszy rozkwitający bukiecik -
Obrazek
i następne
Obrazek
Obrazek

Musze jej zrobic taka dłuższą sesję. Jest tego warta.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Trochę przypomina Ghislaine de Feligonde z tą zmianą kolorów.
Masz rację, szkoda czasu na kompa.
Ja wykorzystuję południowe upały i póżne wieczory, ale też nie zawsze mi się chce przy nim siedzieć.
Grażyna.
kogro-linki
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Dorotko dziękuję za komplement, mój ogród ma piękne położenie ale Twój jest przepięknie skomponowany i Twoje rabaty są dla mnie wzorem ;:108 . Po dzisiejszym spacerze zachwycił mnie u Ciebie James G. Już jest na liście chciejstw...... a spacer był długi i cudowny...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”