Mój ogród - eleka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

A może można wrzucać na kompost z ziemią...
Pewnie można część darni, ale tylko trochę, a z resztą nie wiadomo co zrobić. Jednak na kompostowaniu, to ja się nie bardzo znam.Po raz pierwszy, tej wiosny założyłam sobie kompostownik, ale czy wyjdzie kompost, to nie bardzo w to wierzę.
Ja wykorzystałam sporą część darni, do podniesienia pewnych nierówności, wyschniętych miejsc z trawą itp.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fleur 78 pisze:... A może można wrzucać na kompost z ziemią... :?:
Oczywiście - część zielona powinna być skierowana do dołu, korzenie z ziemią do góry. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki, Erazmie! To bardzo dobra dla mnie wiadomość, bo zawsze miałam kłopot, co z tym zrobić! :D :D :D
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54

Post »

Elu, Erazm doskonale podpowiedział.
Darń można kompostować i jest to doskonały dodatek do pryzmy, bo nie trzeba poszczególnych warstw przesypywać ziemią. Ziemia jest wtedy gratis!
Mój ojciec nie mógł się dopracować dobrego kompostu, bo był zbyt porządnicki. Rośliny wyrwane z gruntu, były jak wylizane, bez grudeczki ziemi. I kompost wychodził mu kiepski, taki "mazisty". Za to u mnie nie mógł mu się nadziwić, a ja ciągle powiększałam rabaty i spore płaty darni lądowały na kompostowniku.

Elu, Alu - glina, czy grunt piaszczysty, darń trzeba wrzucać na kompostownik! Szkoda byłoby zmarnować taki dodatek.
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Grzegorz B

Post »

Elu, widzę że znalazłaś sobie zastępcze zajęcie :) Coś ostatnio wzięło wszystkich na dzierganie aniołów, skąd tyle cierpliwości. Jak, gdybym nawet posiadł umiejętność takiego plecenia, to i tak po paru chwilach, wszystko było by porozrywane :oops: Ja już w podstawówce musiałem się uczyć robić na drutach, też mi pomysł :evil: , ale nie dla mnie te tajniki (na całe szczęście), więc wole popatrzeć na efekty. Elu widzę, że jesteś i w tej dziedzinie fachowcem, te barwne motyle są świetne :shock:

Elu a ta roślinka jaką mi dałaś, o ta

Obrazek

to jest... :?:

Mi też się ładnie rozrosła :wink:

Miło znowu było odwiedzić znajomych :D
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grzesiu, toż to naradka.
Grzegorz B

Post »

Elu naradka, ciężko byłoby mi odgadnąć. :oops: A może wiesz jaka odmiana :?:
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Anya pisze:Elu, Erazm doskonale podpowiedział.
Darń można kompostować i jest to doskonały dodatek do pryzmy, bo nie trzeba poszczególnych warstw przesypywać ziemią. Ziemia jest wtedy gratis!
Mój ojciec nie mógł się dopracować dobrego kompostu, bo był zbyt porządnicki. Rośliny wyrwane z gruntu, były jak wylizane, bez grudeczki ziemi. I kompost wychodził mu kiepski, taki "mazisty". Za to u mnie nie mógł mu się nadziwić, a ja ciągle powiększałam rabaty i spore płaty darni lądowały na kompostowniku.

Elu, Alu - glina, czy grunt piaszczysty, darń trzeba wrzucać na kompostownik! Szkoda byłoby zmarnować taki dodatek.
Dziękuję, Aniu! :D Jak już wcześniej mówiłam, jest to dla mnie bardzo dobra nowina! A co dodajesz do kompostu, jako aktywator? Ja czasami kupowalam specjalny srodek, ale może są jakieś bardziej domowe sposoby, których nie znam. Czytałam, że świetnym aktywatorem kompostu jest piwo, ale chyba trochę za drogo by to wyszło... :lol:
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grzesiu, byłam tylko na moment na necie, w szkole i myślałam, że będę mogła więcej popisać,nie udało się.Dlatego już się poprawiam.To naradka rojnikowata.Pięknie i obficie powinna zakwitnąć Ci na wiosnę.Cieszę się, że tak ładnie przyrosła.
Aniu, Erazmie, podpowiedzi o tym kompostowaniu są dla mnie dobrą wskazówką.Mój kompost wyjdzie pewnie taki " mazisty", bo za mało mam w nim materiału suchego.
Alu, poczytaj o Efektywnych Mikroorganizmach (EM), a czytałam gdzieś, że dobrze byłoby mieć trochę przerobionego kompostu od kogoś kto ma już "dojrzały" kompost.Lecz i w tym wypadku, to takie plączące się w mojej głowie, strzępy wiadomości.Może Anya lub Erazm znów coś nam doradzą?
Grzegorz B

Post »

Elu dziękuję za informację :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

eleka pisze: Alu, poczytaj o Efektywnych Mikroorganizmach (EM), a czytałam gdzieś, że dobrze byłoby mieć trochę przerobionego kompostu od kogoś kto ma już "dojrzały" kompost.Lecz i w tym wypadku, to takie plączące się w mojej głowie, strzępy wiadomości.Może Anya lub Erazm znów coś nam doradzą?
Nigdy nie słyszałam o Efektywnych Mikroorganizmach. Dziękuję za podpowiedz! Poczytam. ;:37 Ja sama mam taki już dojrzały kompost, bo mam trzy pryzmy kompostowe, każda w innym stadium kompostowania... :D Ale ile tego dojrzałego trzeba dodać, do tego świeżego? Łopatę?
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alu, nie mam pojęcia ile tego należy dodać.Poczytaj jeszcze, bo jest sporo o kompostowaniu i kompostowniku.Ja zobaczę co na wiosnę zastanę w moim kompostowniku.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Poczytam, Elżuniu! Człowiek cały czas się uczy! :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam świątecznie i trochę poświątecznie.Obejrzałam Wasze wystroje ogrodów i świątecznych dekoracji, które bardzo mi się podobały.Ja w tym roku jakoś nie mogłam się ze wszystkim wyrobić.Miałam pożar przed świętami w budynku przy domu.Było sporo strat, kupa smrodu i bałaganu.Na szczęście nikomu nic się nie stało.
Niewiele udało mi się przygotować do dekoracji.Po raz pierwszy nie zrobiłam tradycyjnego stroika z jodły.Niemniej jednak coś tam udłubałam.
Obrazek Obrazek Obrazek

I choinka

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich odwiedzających

Obrazek
Grzegorz B

Post »

Elu, nieszczęścia chodzą po ludziach :( , dobrze że nikomu nic się nie stało, a to jest najważniejsze :D Mimo, że nie miałaś dużo czasu, to i tak bardzo świątecznie u Ciebie. Stroik super, aż dziw że takie cuda samemu można zrobić :shock: Nie ma co Elu talent, to Ty masz. Choineczka bardzo ładnie przystrojona, podoba mi się taki styl :D

Elu życzę miłego spędzenia ostatnich chwil tych najpiękniejszych świąt :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”