Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta
Z tymi gigantami to już zależy i to od wielu czynników. Wyhodowanie roślinki to chyba najmniejszy problem nie mamy za dużego wpływu na nasionko jedynie co możemy to podlewać. A z pielęgnacją rośliny to już inna bajka trzeba wokół niej pochodzić pilnować kontrolować by mieć olbrzyma bo inaczej może się okazać że skończymy z dużą dynia ale nie w klasie gigantów.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Obecny rok pokazał mi że na sukces składa się wiele czynników. Niekoniecznie najwiekszą może być ta którą najwięcej się zajmujemy
oczywiście 20% to jest nasionko tzn jego możliwości. Kolejne 40% to przygotowanie miejsca pod krzak (to jest wg mnie najważniejsze) 20% podlewanie i 20%prace pomocnicze. Jednak mówię tu o wielkiej dyni a nie rekordzie Polski 

BobejGS pisze:A propo przygotowań do następnego sezonu dyniowego przy przymrozkach które kończą obecny, chciałbym zapytać obecnych tutaj oraz zaglądających o chęć udziału w następnym roku w rywalizacji o największą dynie. Chce tylko znać nicki osób oraz ilość krzaków gigantów które bedą sadzić. To tylko jak na razie dla mojej ciekawościMam nadzieję że chęć udziału zgłosi jak najwięcej osób co pozwoli na lepszą wymianę doświadczeń i uniknięcie błędów przez innych forumowiczów(nie wszystkim trzeba się dzielić zostawcie jakieś tricki dla siebie
) Ja zgłaszam się do rywalizacji jako pierwszy krzaków będe mieć 4(tyle teraz planuje). Pozdrawiam.
Szans na zajęcie wysokiej lokaty nie mam, ale mogę się przyłączyć

W tym roku na próbę posadziłem dynię olbrzymią w ziemię nie przygotowaną, rosła trochę samopas.
O wyniku nie informuję - był proporcjonalny do włożonej pracy.
Zakupiłem i uprawiałem dynię BIG MAX ST i teraz doczytałem się na opakowaniu że dorasta do 30 - 50 kg.
I teraz pytanie - jaki gatunek uprawiacie/skąd macie nasiona?
Być może już gdzieś są odpowiedzi na moje pytania , ale nie mogę na nie trafić ...
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
my uprawiamy największe dynie na świecie czyli atlantic giant pumpkin.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
dziękuję za informację, mam nadzieję, że do wiosny upoluję nasiona.
- BobejGS
- Kontakt:
Tak jak powiedział Wojtek uprawiamy atlantic giant pumpkin. Co do tego skąd mam nasiona to pisałem ale nie ma problemu, powtórzę
Od zeszłego roku biorę udział w konkursie na największą dynie który organizuje tutejsze stowarzyszenie. Prowadzili nasiona z Ameryki i cześć od największych z Polski(Tak mówili czy prawda nie wiem). W zeszłym roku dostałem od nich sadzonkę tej właśnie dyni. Osiągnąłem wynik 142kg i drugie miejsce. W tym roku uprawiam dynie z nasion z tamtej dyni. Serdecznie zapraszam do rywalizacji bo tu nie chodzi o to kto wygra ala żeby ci bardziej doświadczeni dawali wskazówki innym wymieniali się itp.

-
- 500p
Trochę porywalizować można, zdrowa rywalizacja jest ok i pewnie każdy chciałby wygrać. Ja chce, kiedyś
na razie bardziej niż wygrać chce mieć roślinkę samo dochowanie się dyni będzie jak wygrana. Będę miał własne nasionka może będę mógł nimi dzielić jak ktoś zechce. Same pozytywy a przy okazji będzie zajęcie a ja lubie być zajęty:D

- BobejGS
- Kontakt:
to pisz książke albo czytaj
Jasne że tu chodzi o taką zdrową rywalizacje a najbardziej o wymiane doświadczeń czy spostrzeżeń. No i rozpowszechnienie uprawy giganta przez nagłośnienie sprawy. No może się za parę lat spotkamy na ogólnopolskim konkursie paczką tu z fo 

- BobejGS
- Kontakt:
-
- 500p
U mnie dziś było -2,5 o 7;45 nad ranem. Aż przykro patrzeć teraz to już definitywny koniec, teraz mogło by być i 30 stopni i nic to nie da. Błażeju miałeś rodzinie więcej pościeli zabrać:p
Najważniejsze że masz giganta na konkurs mam nadzieje że wygrasz:D

- BobejGS
- Kontakt:
Zabrałem! Kumple mnie dziś wyśmiali że świątecznymi obrusami dynie przykryłem 

-
- 500p
Nie znają się! O dynie trzeba dbać same się nie okryją. A szkoda by było 250kg okazu.
- BobejGS
- Kontakt:
Dzisiaj wnosiliśmy kumpla dynie do garażu(ok 150kg) dawno nie mierzył. W czwórke na kocu było co nieść. W trasie do garażu śmialiśmy się jak zapakujemy moją 

-
- 100p
- Od: 10 maja 2010, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
BobejGS Moja dynia też jeszcze trzyma się ogonka a liścia niestety padły tak jak u ciebie.
Ciekawe czy po tych przymrozkach nasze dynie nie zaczną tracić na wadze ?
Moją też otuliłem ale w niedziele myślę zakończyć sezon na dynie, tykwy dziś go zakończyły

Ciekawe czy po tych przymrozkach nasze dynie nie zaczną tracić na wadze ?
Moją też otuliłem ale w niedziele myślę zakończyć sezon na dynie, tykwy dziś go zakończyły

Pozdrawiam Janusz
- BobejGS
- Kontakt:
Dlatego chce trzymać żeby na wadzę nie traciły. Chyba korzeń nadal będzie pompować wode