Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2
Podejrzewam, że nagietkom pasuje nasza opolska wapienna gleba, natomiast sądzę, że w Kołobrzegu chyba macie dosyc kwaśną.
Waleria
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Blanka,
dzięki za pomysł na truskawki
, tylko czym oprócz agrowłókniny mogłabym je jeszcze ściółkować?? Do słomy dostępu nie mam, niestety, kora to chyba nie najlepszy pomysł, może coś podpowiesz.
U mnie nagietki też nie chcą się rozsiewać. Rośnie jeden dyżurny - pomarańczowy i to wszystko. Za to wszędzie rozsiewa się niezapominajka. Więc wyrywam ją i rozdaję gdzie mogę
.
dzięki za pomysł na truskawki

U mnie nagietki też nie chcą się rozsiewać. Rośnie jeden dyżurny - pomarańczowy i to wszystko. Za to wszędzie rozsiewa się niezapominajka. Więc wyrywam ją i rozdaję gdzie mogę

Joasia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lut 2014, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam to samo co Elwi
Zakochuję się w rośinach i sadzę wszystko, a choć staram się w tym zachować jakiś porządek, nie bardzo to w efekcie wychodzi. Do nieporządku dorobilam więc sobie koncepcję: "Chcę mieć w ogrodzie wszystko, co mi się podoba". I tego będę się trzymać, chociaż wiem, że to błąd... 

- belladonna
- Od: 27 sty 2014, o 19:30
Joasia, w kwestii ściółkowania nie mam jeszcze doświadczenia, na razie wsadziłam moje truskawki na agrowłókninę, bo też nie mam dostępu do słomy.
Ale poczytaj tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... %82kowanie .
Dużo się uczę czytając forum
Pozdrawiam i udanych prób z truskawkami i innymi roślinkami!
Ale poczytaj tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... %82kowanie .
Dużo się uczę czytając forum

Pozdrawiam i udanych prób z truskawkami i innymi roślinkami!
Blanka
"Co jest złe, można poprawić, ale nie można poprawić czegoś, czego nie ma". Jodi Picoult
"Co jest złe, można poprawić, ale nie można poprawić czegoś, czego nie ma". Jodi Picoult
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witajcie, od 3 lat uprawiam truskawki na agrowłókninie.Najpierw położyłam linię kroplującą, później rozłożyłam płaty agrowłókniny , pozostawiając niewielką przerwę i brzegi przypięłam drucianymi szpilkami. Pomiędzy brzegami agrowłókniny posadziłam truskawki, pomiędzy nimi wsadziłam po ząbku czosnku. Latem trzeba pilnować i usuwać tzw.wąsy.W zasadzie żadna chemia nie jest już potrzebna. Owoce są zdrowe i dorodne. Piszę w tym wątku ponieważ moją małą plantację truskawkową założyłam obok żywopłotu z tui kolumna. Moja linia kroplująca się nie wyrabia, muszę zasilać i podlewać bo te żarłoczne tuje i sąsiadów sosny i modrzewie, wyżerają wszystko w pobliżu. Gdybym miała jeszcze raz zakładać ogród to żadnych żywopłotów by nie było, chyba że byłby to ogromny ogród i na wszystko znalazłoby się miejsce.
ania1590
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Forumki Kochane jestem gospodynią przez przypadekElwi pisze:Waleria sorryPierwsze posty w tej części pisała Ruda i skojarzyłam, że to Ona gospodarzy... Mój błąd. Ale miło wiedzieć, że jednak tu zaglądasz i wykazujesz "czujność rewolucyjną". A cel został osiągnięty: odezwałaś się
![]()
Pozdrawiam Cię serdecznie i gratuluję znakomitego pomysłu na jakże potrzebny wątekElwi

Gospodarują w nim wszyscy, którzy opisują swoje wzloty i .... upadki

U mnie przez cały ubiegły sezon rosła taka roślina (rozsiała się, nie wiem czyje to dzieci). Pod koniec sezonu liście były wielkie jak kapusta, żadnych oznak kwitnienia

- belladonna
- Od: 27 sty 2014, o 19:30
Bardzo ładne to zielone... Ciekawe, co to jest? Czy to się płoży?
Blanka
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Nie dam sobie łapki odciąć, ale to wygląda jak liście rudbekii. Dostałam kiedyś plątaninę korzonków. W pierwszym roku miałam same takie właśnie zielone liście, a w drugim - roślina zakwitła. Tylko liście znowu aż takie duże to nie są 

- Ruda2011
Wiesz Aniu właśnie moje koleżanki obstawiają rudbekię Kobold. cokolwiek to oznacza bo nie mam takich kwiatków jeszcze u siebie
. Ale, jeżeli mówisz, że zakwitnie w nadchodzącym sezonie - może nie było wielkim błędem pozostawienie jej.
, chociaż liście (naprawdę duże pod koniec) zarosły mi całą rabatę.
Dzięki

Dzięki

- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Liście rudbekii są mniej lub więcej owłosione , zależnie od odmiany. Te są gładkie. Niestety , nie potrafię ich zidentyfikować 

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Moja rudbekia błyskotliwa Goldstrum ma takie liście 

- Ruda2011
Słuchajcie, nie musicie identyfikować
, nie o to mi chodziło w moim poście
Chciałam pokazać mój błąd. Nie poprzerywałam tego i zarosło mi całą rabatę
, tylko tyle.

Chciałam pokazać mój błąd. Nie poprzerywałam tego i zarosło mi całą rabatę

-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
Ruda może nie taki błąd jak okaże się,że ta roślina pięknie kwitnie. Przez dwa lata tępiłam według mnie chwasty.W ubiegłym roku nie miałam czasu i bardzo się zdziwiłam jak to zielsko ślicznie zakwitło.Przy okazji pojawiły się kwiatuszki,które wiele lat temu uprawiała moja mama. Czasami warto poczekać.
.Z takich dziwolągów mam też coś
co prawdopodobnie jest jakimś dzwonkiem,ale zanim zakwitnie ślimaki zdążą zjeść całą roślinę.Jest ona bardzo żywotna i co roku na wiosnę mam coraz większą kępkę.

Pozdrawiam!!!
- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Trzymam kciuki za ładne kwitnienie samosiejek Marioli
Wiecie, dzisiaj Dzień Teściowej, i tak w tym temacie przypomniałam sobie, że najlepiej rosnące rośliny w moim ogrodzie to te, które sadziła u mnie Moja Teściowa... bez mojej wiedzy
Takim to sposobem posadziła mi mydlnicę perską. Zanim się zorientowałam wypuściła kłącza gdzie się da (mydlnica, nie Teściowa) i teraz mimo, że co wiosnę wyrywam, i tak nie mogę się jej pozbyć. Co dziwne - ta roślina, jak wyczytałam, lubi miejsca słoneczne, a u mnie rośnie w prawie całkowitym cieniu
Życzę wszystkim Teściowym dużo zdrowia
Pozdrawiam, Elwi

Wiecie, dzisiaj Dzień Teściowej, i tak w tym temacie przypomniałam sobie, że najlepiej rosnące rośliny w moim ogrodzie to te, które sadziła u mnie Moja Teściowa... bez mojej wiedzy

Pozdrawiam, Elwi