Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy.

Post »

Iguniu bardzo gratuluję Ci wygranej. ;:196
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

iga23 pisze:CaramelThierry Delabroye, 2003 rok. U mnie od dwóch lat, w pierwszym roku raczej wegetacja niż rosnąca roślina, w drugim zaczynała ginąć. Z dwóch uratowałam jedną. Poszła do dużej ceramicznej donicy i sukces, jest ładna, choć do prawidłowej wielkości jej daleko. Rośnie w cieniu, i na zimę do ziemi, a wiosną donica, nie ma innej rady. :roll:
U mnie prawie rok męczyła się w ziemi i gdy już dogorywała, wsadziłam do doniczki, oprysk na grzyba i odżyła. W między czasie dostałam drugą i ta od początku w donicy ma się dobrze. Zimują w nieogrzewanej szklarni. Nie bardzo rozumiem Twój sposób na tę odmianę, że zimą do ziemi, a wiosną donica. Do ziemi w donicy, czy jak?
Wychodzi na to, że istnieją żurawki wyłącznie doniczkowe, dobrze kombinuję? :? :?:
Pozdrawiam. Jola.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Coś mi umknęło, jaki konkurs? I ja gratuluję wygranej. Nakieruj mnie, gdzie, co i jak! A żurawki marzenie. Jak zapowiadałam , odwiedzę Ciebie ( wcześniej się zapowiem). Pa Mirka
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Jolu, dobrze kombinujesz, tylko to, że pisałam na zimę do gruntu, do dosłownie, nie zimuję roślin w doniczkach, tylko wyjmuję je i wsadzam do gruntu, szklarnię mam od tego roku, jeżeli Tobie tak doskonale zimują w doniczkach w zimnej szklarni, to spróbuję.
Czy t są rośliny doniczkowe??? Tego nie powiem, bo widziałam rosnące w gruncie, przy tylu różnych odmianach nie każdej pasują nasze warunki ogrodowe, i dlatego jak któraś nie bardzo rośnie w gruncie sadzę do doniczki. Ale ta sama u kogoś innego może być doskonała. :roll:

Tajeczko, dziękuję. :lol:

Ilonko, nie widziałaś innych forumowych ogrodów, ja już sporo tak. ;:224 Dziękuję serdecznie. ;:196

Agatko,
dzięki, myślę, że da radę. ;:108

Mireczko
był wybierany dzień forumowicza i zabawa w wybory na różne tematy, zupełnie niesłusznie wygrałam Najpiękniejszy ogród, ale cieszę się niezmiernie. :tan

Krysiu, nie kuszę , :roll: staram się krzewić wiedzę. ;:224 Mamy dopiero początek alfabetu. ;:224

Zanim żurawek ciąg dalszy mały przerywnik, dekoracja tarasowa.

Obrazek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Super opisy....jak ja jeszcze nic nie wiem ;:223
Bardzo mi się podobają te lampiony....cudne te śnieżynki na nich :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iguś i ja bardzo gratuluję ;:196
Bardzo się cieszę, ze postanowiłaś zrobić tę encyklopedię żurawek, to naprawdę bardzo pomocna rzecz. Można i wiele się dowiedzieć , ale i tworzyć kolejną listę 8-) :lol:
Dekoracja na parapecie super, u mnie ozdoby też już powyjmowane, ale jeszcze czekają w pudłach na założenie firan :D
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agnieszko, u mnie okna myje Piotrek, wiec jak się umyło , to można było dekoracje założyć. To okno tarasowe , bez firan, patrze przez nie całą zimę na świat.....

Grażynko , witaj :wit

Color Dream., van den Top , 2005 rok. Sport od Beauty Color. U mnie od wiosny tego roku, posadzona na wystawie wschodniej. Raczej maluszek, potrzeba kilku by było je widać.

Obrazek

Obrazek

Chocolate Ruffles,
Terra Nova , 1994 rok, jak na żurawkę to stara odmiana, piękna, zdrowa , kompaktowa, średniej wielkości, zmienna kolorystycznie, do cienia i na pełne słoneczko. Dobrze przyrasta i doskonale się rozmnaża. W dużej grupie rewelacyjna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cinnabar Silver, Dan Heims , 2003. Mała, srebrna perełka, i do cienia i na słoneczko. Doskonała w większej grupie, pojedynczo ginie na rabacie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Creme Brulee
, Terra Nova , 2005. U mnie od dwóch lat, pierwszą dostałam od Joli Graj ;:196 , nie znałyśmy wtedy dokładnie odmiany, potem kupione następne w markecie, jako żurawka w odmianach, to mi się zawsze podoba, :uszy . Mam kilka sztuk, ładnie rosną, zmienna kolorystyka, ciekawa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Crimson Curls, Brown, 1999 rok. Pochodzi od Chocolate ruffles, mocno karbowana, średniej wielkości, inny kolor liścia od spodu i od góry. Doskonała na rabaty słoneczne. U mnie od 3 lat, nie narzekam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iguś u mnie wszystkie okna odkryte, firany jedynie udrapowane pod samum karniszem i puszczone luźno po bokach.....ale już praktycznie za oknem, żeby go wcale nie zasłaniały 8-) :lol: ....bo do mnie ogród musi wchodzić do domu.....troszkę walki z tym miałam z rodzinką, bo nawet od ulicy nie zgadzam się na firany....moja rodzinka snuje teorię spiskową, ze jesteśmy podglądani ;:224 :;230 ....ale wieczorem od czegóż są rolety.....też cieniutkie, żeby cenie drzew prześwitywały 8-) :lol:
A odnośnie drzew, pamiętasz przy waszej wizycie naszą rozmowę dotyczącą tych 2 ogromnych świerków.....złożyłam wniosek o zgodę na wycięcie.....
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agnieszko, pamiętam :lol: sadzimy takie maleństwa, cieszymy się, że rosną, a potem rosną za duże. Już patrzę z obawą na moje jodły. ;:14

Kończymy literkę C

Cordifolia. Sercolistna.Wiem, że tak się nazywa, nie znalazłam więcej danych na jej temat. Rośnie u mnie od wielu lat, bardziej przypomina Tiarelle. Ale jest na c.

Obrazek

Obrazek

Cylindrica stara odmiana, kwiaty białe, bardzo długie łodygi, rośnie na słoneczku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Citronella, ??? nie mam pewności, dostałam kawałek od Joli Graj, całkiem ładnie rośnie od dwóch lat.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cherry Cola
, odmiana Terra nowy, roku 2010. Tę roślinę stworzono chyba dla kwiatów, jak czytam, że niektórzy obcinają kwiaty żurawek, to tak jakby obcinali je różom. :roll: NA jej kwiaty mogę patrzeć godzinami, są cudne, mała kompaktowa roślinka, kępy niskich kwiatów, jak dla mnie jedna z lepszych z tego roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

I jak tu ma być zima jak niedźwiedzie polarne w ciepełku siedzą.
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Witam . Piękne żurawki i ślicznie skomponowany ogród:) Przepraszam z góry że tu pytam ale na forum jestem nowa (więc wybacz) czy jeśli chcę kupić od Ciebie wiosną żurawki ( a chcę, tyle pochwał naczytałam się już zwiedzając forum) to muszę kliknąć w Twój link w podpisie? otwiera się sklep internetowy i czy to tam? czy to będą te żurawki od Ciebie które w tak wielu ogrodach na forum wychwalają? Pytanie może naiwne ale najtrudniejszy zawsze ten pierwszy raz:)Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam.
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Iguś głowa mnie boli o tych Twoich rarytasów. Czy tylko będą te, które bym chciała, jak zjawię się u Ciebie?
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moniko, tak to będą te żurawki, chwalone, cóż cieszę się bardzo. :lol:

Mirko, zabraknie, nie chyba nie, do późnej jesieni mamy prawie cały wybór. :roll:

Literka D. to tylko jedna roślinka.
Darc Secret, Luc Klinkhamer, 2008. U mnie od 3 lat, same zalety. Rośnie doskonałe i w cieniu i w słońcu. Raczej zaliczana do większych, do posadzenie na drugim planie, liście wysoko idą do góry, sztywne, rośnie ładnie, w ciągu roku przyrasta .

Obrazek

Obrazek

Literka E

Elektra, Terra Nova 2010 roku, zaliczana do małych, przyrasta w sezonie niewiele, lepiej rośnie w donicy, mocne wybarwienie zimowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elektric Lime, siostra Elektry,Terra Nove 2010 roku. Większa od Elektry, ale tak samo , nie zawsze jej odpowiadają warunki glebowe, lepiej rośnie w donicy. Przy niskich temperaturach mocne użyłkowanie,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ebony and IvonyDan Heims, 1997 rok.Roślina u mnie od jesieni, raczej zaliczana do dużych.

Obrazek
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

No coraz większą liczbę fanów masz ;:63 i super.
A teraz Moja Droga super wiadomośc jak dla mnie: przeglądałam sobie wątek Babopielki w zakresie hortensji bukietowych, ale żeby krzaki nie były zbyt rozległe. A mój M cichaczem za mną "a co oglądasz?" No to tłumaczę, że piszę, że się dowiaduję, że się radzę bo u nas glina i co by niedużo miejsca zajmowały bo ty chcesz miec trawnika dużo. A on na to "a tam trawnik, jakiś krzaków, oprócz iglaków nam brakuje. Będzie trzeba coś kupic" Mało nie doznałam szoku i nie zsunęłam się z tego skórzanego siedziska :shock: :shock: :;230 Także aby do wiosny ;:65 ;:65
A jeszcze jedno, gdzie zamawialiście sobie dobrą ziemię?
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

iga23 pisze:Mam nadzieję, że ktoś czyta moje wypociny. :roll:
Ależ oczywiście, że czytamy i lista rośnie ;:224
Jak tak dalej pójdzie, to wiosną będę musiała znaleźć dodatkową pracę :;230 .
Igo, będę chciała Cię później dopytać, czy wszystkie wybrane przeze mnie rośliny mają szansę rosnąć w niemal pełnym słońcu. Nie wiem, czy mogę listę zamieścić w wątku czy na PW?
I mam jeszcze jedno pytanie: z czym związana jest zmienność kolorystyczna u żurawek, np. Chocolate Ruffles? Czy zmieniają się z porą roku, czy w zależności od naświetlenia ;:88
Jaki kolor ma Cafe Ole w słońcu?
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”