Zielony Zakątek-Lucy 09 cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Re: Zielony Zakątek-Lucy 09 cz.2

Post »

To napiszę co to za odmiany:
MEGA MINDY (Ilvomindy)
MAGICAL FLAME (Bokratorch)
MAGICAL MOONLIGHT (Kolmagimo)
LITTLE LIME (Jane)

I nie mam gdzie posadzić. Ale jakoś...została jeszcze jedna.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko ależ cudne zakupy..... wspaniałe odmiany i krzaczyska takie ogromne...... ;:138
A z tym brakiem miejsca do sadzenia, to widzę, ze zawsze problem, czy ogród mały.....czy duży :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Lucynko, jak Cię znam to cos wykombinujesz i dasz im najlepsze warunki jakie możesz.Dla takich piękności znajdziesz miejsce :uszy
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, jedną gdzieś jeszcze upchnę. Ale w kolejce na wiosnę czeka ok. 8 maleństw do posadzenia. ;:303
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dasz radę :uszy .Wierzę w Ciebie :wink: .Pokaz moją ulubioną rabatkę hostowo-żurawkowa ;:180
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Lucynko -dla takich odmian załóż nową rabatę kosztem trawnika - pierwszy rząd hortensje przed nimi hosty a na pierwszym planie żurawki- ja uwielbiam jak hortensje robią za żywopłot - nie mogę mieć jak Maryla z Zielonego Wzgórza, ale bukietowe świetnie zastępują ogrodowe :wit
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dzięki za wiarę ;:306 ale czasami to nazbyt mało...
Beatko, taki miałam plan, aby hortensje podsadzać hostami i żurawkami. Niestety to wymaga niezłej rewolucji.
Jeśli chodzi o cienistą rabatkę to w tym roku nie wygląda najlepiej. Wiele żurawek wypadło. Nawet nie mogę się ich doliczyć. Wiele zniknęło bezpowrotnie np. Miracle. Hosty bardzo się rozrosły i zagłuszają całą resztę (będę je rozsadzać i będą nadwyżki) Poza tym ten rok, to rok zdecydowanie "HOŚCIASTY". Do tej pory wiele host mam nie posadzonych, gdyż nie mam miejsca. A w dodatku hortensje również czekają.
I tak powoli ukształtował się trzon mojego właściwego OGRODU- hortensje,różaneczniki, rododendrony, hosty i inne cienioluby drobne w tym żurawki. Ma się rozumieć również drzewa i krzewy iglaste. Jakieś ze dwie trzy trawy. Brzozowy lasek zostaje. Skalniak powoli, samoistnie zamieni się we wzniesioną rabatkę pokrytą różnorakimi poduchami.
A ja wtedy już będę mieć 100 lat i w swoich okularach będę patrzeć i patrzeć i będę szczęśliwa... :wink:
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Życzę ci z całego serca tego szczęścia dużo wczesniej :)
ale wiesz jak nie dasz rady posadzić to ja mam miejsce, od ciebie rosną u mnie jak na drożdżach ;)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, szkoda Żurawek, ale cóż.Moze nic na siłe.Ja też ze stratą niektórych musiałam się pogodzić.Potrzebujemy obydwie roślin które będą chętnie z nami współpracowały, a nie które będziemy musiały do tej współpracy bardzo namawiać :wink: .Brzozowy lasek jest The Best ;:215 .Sama chcę mieć brzozy koło domu, ale na razie nie wiem gdzie posadzic żeby nie wchodziły w paradę mojemu mężowi i jego pojazdom ;:224 .
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem Grażynko, że tak jest. Bo one jak już się wyrwą z takich kiepskich warunków glebowych to wtedy rwą się do życia.
Aniu, prawda o brzozach nie jest taka różowa. Ale ja innych nie mam, więc lubię je najbardziej ze wszystkich...Brzozy bardzo piją wodę ponieważ mają powierzchniowy system korzeniowy. Korzenie są wszędzie! Bardzo śmiecą. Setki, miliony drobniusich listeczków, nasiona, które są wszędzie (oczywiście i w domu), łamliwe gałązeczki, które lecą ci wprost na głowę. Jeśli już to wszystko zaakceptujesz to są zalety.
-takiego cienia filtrowanego pozazdroszczą wszyscy
-dają specyficzny dobry klimat i energię, spokój
-zawsze masz czym okryć rośliny na zimę
-świetnie tworzą kompost ponieważ łatwo się rozkładają
-zawsze masz dostępną podpałkę do kominka
No cóż są zalety są i wady. :wink:
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widze ze sprowadzasz mnie na ziemię :;230 :;230 .Sama prawda to co piszesz.Przemyślę oczywiście wszystkie złe strony zwłaszcza, ale brzoza zajmuje w moim serduchu wyjątkowe miejsce i jest to chyba jedyne drzewo które mogę powiedzieć ze uwielbiam.Kiedyś rwałam listki na susz i na pierwsze drobne wydatki miałam fundusz.Suszyłam na strychu, ale był zapach ;:224 .
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, a co to, i po co ten susz?
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rwałam ,suszyłam liście brzozowe a potem sprzedawałam do zakładu który skupował różne zioła, pokrzywy, babkę, lipę, płatki chabra polnego i takie tam różne np. korzeń perzu ;:306.Chaber był najdroższy.80 zł za kilogram suszonych płatków, ale wex tegi kilo nazbieraj ;:oj ;:172 ;:306
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właściwie to miałaś szczęście, że był w pobliżu taki zakład i mogłaś w ten sposób zdobyć pieniądze. Teraz młodzież w mieście roznosi ulotki lub stoi przy barze.
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Lucynko- zioła sprzedawać do herbapolu to praca cięższa niż rozdawanie ulotek- Mamafrania- budzi mój podziw - z małym dziekiem- to najlepiej drugie sąsiadki przygarnąć i można zarobić, siedząc w domu :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”