Kompostownik i jego rola.
-
- 200p
- Od: 9 lut 2015, o 15:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kompostownik i jego rola.
OOOOO na zielony nawóz - wiosną siać co??? Ja myślę o peluszce, łubinie żółtym, faceli i gorczycy. Przed plonem głównym zetnę i na kompost wrzucę. Korzonki zostawię w ziemi.
-
- 200p
Re: Kompostownik
Kompostem nawożę i ściółkuję w zależności od stadium.
W tym sezonie będę robił pryzmy kompostowe do wysiewu i sadzenia.
Serdecznie polecam.
W tym sezonie będę robił pryzmy kompostowe do wysiewu i sadzenia.
Serdecznie polecam.
-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Byłam wczoraj na działce.Mam plastikowy kompostownik kupiony chyba w maju 2014 i napełniany sukcesywnie.Przesypywałam go też preparatami do przyspieszania kompostowania.Wczoraj zaglądając przez dziurki stwierdziłam że wygląd kompostu nie zmienił się ani trochę.Wyglada jak zasuszone odpadki.Zero czarnego koloru.Planuję teraz go przerzucić-czy to dobra pora czy za zimno?
-
- 200p
Prawdopodobnie kompost został przesuszony, bo nie był podlewany. Kompost musi mieć zwartą strukturę o zapachu lasu- wówczas mówimy o dojrzałym produkcie 

-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Był podlewany ale może za mało?Bałam się żeby trawa nie zgnila od wilgoci.Czy przerzucenie zawartości teraz to dobry pomysl?
A ja w swoim będę sadzić pelargonie i inne tarasowe.Tradycyjnie ,co sezon tak samo.
-
- 200p
- Od: 24 lut 2015, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeczytałam, muszę w ciągu kilku dni rozejrzeć się za kompostownikiem. Tak by był gotowy na pierwsze pielenie a potem koszenie trawy, gotowy na przyjęcie materiału zielonego.
Pozdrawiam Paulina
Koszona trawa jak najbardziej ale pielone to należy się zastanowić.
]
]
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie
W ubiegłym roku zacząłem od pryzmy - w tym roku chce mieć już prawdziwy kompostownik.
Wybrałem konstrukcje drewnianą, z ryflowanych desek. Będzie wyglądać to mniej więcej tak:

tyle, że będzie przedzielony na 2 komory oraz będzie wyższy do ok. 85 cm.
Z racji, że wysokość jest regulowana ilością założonych desek jego objętość będzie również różna, ale maksymalnie będzie to ponad 1000 litrów.
Drewno fabrycznie było zaimpregnowane ale dodatkowo jeszcze doszlifowuję dechy i zabezpieczam olejem do drewna Altax. Olej ma certyfikat PZH. Czy kompost może mieć kontakt z tak zabezpieczonym drewnem? Trochę się boję, że chemia z drewna przeniknie do kompostu i dalej do roślin - również jadalnych...
Druga sprawa: czy zabezpieczacie kompost od dołu przed kretami? np. siatką o małych oczkach?
Jak robicie?

W ubiegłym roku zacząłem od pryzmy - w tym roku chce mieć już prawdziwy kompostownik.
Wybrałem konstrukcje drewnianą, z ryflowanych desek. Będzie wyglądać to mniej więcej tak:

tyle, że będzie przedzielony na 2 komory oraz będzie wyższy do ok. 85 cm.
Z racji, że wysokość jest regulowana ilością założonych desek jego objętość będzie również różna, ale maksymalnie będzie to ponad 1000 litrów.
Drewno fabrycznie było zaimpregnowane ale dodatkowo jeszcze doszlifowuję dechy i zabezpieczam olejem do drewna Altax. Olej ma certyfikat PZH. Czy kompost może mieć kontakt z tak zabezpieczonym drewnem? Trochę się boję, że chemia z drewna przeniknie do kompostu i dalej do roślin - również jadalnych...

Druga sprawa: czy zabezpieczacie kompost od dołu przed kretami? np. siatką o małych oczkach?
Jak robicie?
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
-
- 50p
- Od: 30 mar 2010, o 18:07
Mój mąż zrobił podobną konstrukcję z desek odrywanych z palet. Też przedzieliśmy na 2 komory po 1 m2.
Własciwie przez 1 rok uzbierała się połowa 1 części i do przesiania ale i tak się cieszymy
Na dno wysypaliśmy warstwę drobnych gałązek o wysokosci ok 8 cm i kreta nie było ale zadomowiła się myszka, mąż ją przegonił ale pewnie w jakiś kosmiczny sposób wróci
Własciwie przez 1 rok uzbierała się połowa 1 części i do przesiania ale i tak się cieszymy

Na dno wysypaliśmy warstwę drobnych gałązek o wysokosci ok 8 cm i kreta nie było ale zadomowiła się myszka, mąż ją przegonił ale pewnie w jakiś kosmiczny sposób wróci

A jakie macie doświadczenia między pryzmą a kompostownikiem?Mam wrażenie że na pryzmach szybciej się rozkładają resztki.
-
- 50p
- Od: 30 mar 2010, o 18:07
Magdo też mi się tak wydaje. My zdecydowaliśmy się na skrzynię, a kuzynka męża wrzuca wszystko na przymę jak leci. Kupka ma około 1,5 m wysokosći, o. 3 metry długa i wydaje mi się, ze szybciej im się te resztki rozkładają.
Tylko czy nie jest to zasługa pozostawiania resztek na wolnym powietrzu i czy część z nich nie jest po prostu wywiewana nie mam pojęcia
Tylko czy nie jest to zasługa pozostawiania resztek na wolnym powietrzu i czy część z nich nie jest po prostu wywiewana nie mam pojęcia

Właśnie tak samo mi
wyszło z obserwacji pryzm kompostowych u ludzi w mojej miejscowości.
wyszło z obserwacji pryzm kompostowych u ludzi w mojej miejscowości.