Podobnie jak Krysia czekam na kwitnienie astra płożącego
Moje marzenia -maniusika część III
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje marzenia -maniusika część III
Piękny eukomis czubaty
Zastanawiam się, czy ten gatunek nie jest późniejszy, bo u mnie dopiero teraz zawiązuje kwiaty.
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
U mnie nareszcie pada , Podleje porządnie wszystko , Było bardzo sucho ,drzewa już zaczynają porządnie się żółcić z tej suszy kwiaty też odżyją ..
Jacku zaczynają kwitnąć już średnie i karłowate marcinki od ciebie i moje , ten czerwony jest śliczny jeszcze jeden jest w pąkach ,jestem ciekawa jaki będzie kolor .. Duże astry jeszcze w pąkach tylko gdzie nie gdzie rozwija się kwiatuszek . Też czekam na kwiaty białego ale on naprawdę jest jesienny i rozkwita dopiero w październiku razem z jesiennymi krokusami ..
Jacku zaczynają kwitnąć już średnie i karłowate marcinki od ciebie i moje , ten czerwony jest śliczny jeszcze jeden jest w pąkach ,jestem ciekawa jaki będzie kolor .. Duże astry jeszcze w pąkach tylko gdzie nie gdzie rozwija się kwiatuszek . Też czekam na kwiaty białego ale on naprawdę jest jesienny i rozkwita dopiero w październiku razem z jesiennymi krokusami ..
- maryla-56_56

- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Janeczko
jak ja dawno u Ciebie nie byłam.
Śliczne masz te kwitnące rabatki, zawilec też.
A co to jest " lagierka z własnego siewu"?
Ja też na wszystkie mówię marcinki, nie odróżniam, który jest nowoangielski czy nowobelgijski.
Czy jest jakaś różnica między nimi, oprócz niski, wysoki.
Pozdrawiam.
Śliczne masz te kwitnące rabatki, zawilec też.
A co to jest " lagierka z własnego siewu"?
Ja też na wszystkie mówię marcinki, nie odróżniam, który jest nowoangielski czy nowobelgijski.
Czy jest jakaś różnica między nimi, oprócz niski, wysoki.
Pozdrawiam.
- maniusika

Witaj po pięknym lecie , Lagerka to skrót Lagerstremi miałam trzy a została mi jedna pięknie kwitną w krajach śródziemnomorskich na ulicach .. U nas lepiej je przenosić na zimę w cieplejsze miejsca aby nie zmarzły
Teraz wygląda tak ale w styczniu mocno ją przytnę i może zakwitnie ..
Też nie rozróżniam marcinków ale ważniejsze że teraz zaczynaj a ładnie kwitnąć i upiększają ogród jak większość kwiatów już szykuje się do zimy ,,
Teraz wygląda tak ale w styczniu mocno ją przytnę i może zakwitnie ..
Też nie rozróżniam marcinków ale ważniejsze że teraz zaczynaj a ładnie kwitnąć i upiększają ogród jak większość kwiatów już szykuje się do zimy ,,
- Zenia

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janeczko..Lagerka. Nic ta nazwa mi nie mówi
, nie znam jej choć jak widzę spory już kwiatek.
. Cieszę się że u ciebie troszkę popadało...u mnie troszkę wczoraj ale ciągle to za mało. Grzybków pewnie nie będzie bo w lasach u nas bardzo sucho.
.Ciekawe czy u mnie kwitną już marcinki. Nawet nie wiem, nie jeżdżę ...czekam aby się troszkę ociepliło. 
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
To może podam kilka wskazówek, jak rozróżnić astra nowoangielskiego od nowobelgijskiego
Nowoangielski - nie rozłazi się, ma lekko owłosione listki, najczęściej kwiaty w kolorze malinowym lub różowym zawiązują się wysoko, bo łodygi nie rozgałęziają się
Nowobelgijski - rozłazi się (niestety), mocno się rozkrzewia, stąd kwiaty pojawiają się już w połowie łodygi, liście gładkie, czasem wraz z łodygą purpurowe, kwiaty zazwyczaj drobniejsze od poprzedniego ale bardzo liczne w kolorze: fioletowy, różowy, biały i pośrednie.
Nowoangielski - nie rozłazi się, ma lekko owłosione listki, najczęściej kwiaty w kolorze malinowym lub różowym zawiązują się wysoko, bo łodygi nie rozgałęziają się
Nowobelgijski - rozłazi się (niestety), mocno się rozkrzewia, stąd kwiaty pojawiają się już w połowie łodygi, liście gładkie, czasem wraz z łodygą purpurowe, kwiaty zazwyczaj drobniejsze od poprzedniego ale bardzo liczne w kolorze: fioletowy, różowy, biały i pośrednie.
- peonia

- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Czytam , ze tu mowa o marcinkach , Janeczko prosze o zdjecia , bo je kocham

Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- AAleksandra

- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Ja swoją Lagerkę
wyprodukowałam z nasionka i zasuszyłam podczas pobytu na urlopie
Właściwie nie spodziewałam się, że można dochować się takiego okazu jak Twój
W przyszłym seznie powtórka z siania 
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- skorpion811-51

- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Janeczko czyżbyś w doniczkową uprawę zamieniła ogród
Takie okazy piękne,lagerka nawet nie wiem co to jest
mój Eukomis jakoś w tym roku bardzo ładnie w ziemi dawał sobie radę
mój Eukomis jakoś w tym roku bardzo ładnie w ziemi dawał sobie radę
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Janko, moje spostrzeżenie takie samo jak przedmówczyni
Dużo roślin masz w donicach 
Poza tym kolorowo, kwitnąco. Rabatka od drogi pięknie się prezentuje
Poza tym kolorowo, kwitnąco. Rabatka od drogi pięknie się prezentuje
- szyszunia
- 1000p

- Od: 4 lis 2009, o 13:38
Janeczko eukomis pięknie sie prezentuje a rzeczywiście czas jesienny to królowanie marcinków. Ja mam tylko taki jasno fioletowy ale i tak się cieszę bo kwiaty długo się utrzymują w wazonie.
- maniusika

Dzisiaj piękni popadało ,cały dzień . Córka znalazła sporo grzybków w naszym lasku , małe umarnowała , średnie udusiła a duże suszą się na kaloryferze , Mąż specjalnie pali w piecu aby mieć trochę suszonych na wigilię ,dobrze że na dworze zimno to nawet palenie przydało się bo milej posiedzieć w ciepłym domku ..
W donicach rosną takie kwiaty ,które muszą być przenoszone na zimę do piwnicy , przynajmniej nie zapomnę ich wykopać ,gdy zaczyna być zimno szybko ich mogę schować ..Zaczynają pięknie kwitnąć marcinki i chryzantemy , może w drugim tygodniu będę miała aparat to postaram się pokazać ich piękno i mój nadal pięknie kwitnący ogród ..
W donicach rosną takie kwiaty ,które muszą być przenoszone na zimę do piwnicy , przynajmniej nie zapomnę ich wykopać ,gdy zaczyna być zimno szybko ich mogę schować ..Zaczynają pięknie kwitnąć marcinki i chryzantemy , może w drugim tygodniu będę miała aparat to postaram się pokazać ich piękno i mój nadal pięknie kwitnący ogród ..
- martinez_82
- 500p

- Od: 1 wrz 2008, o 10:18
A u mnie lilia ananasowa w donicy wogole nie zakwitłaliście za to ma piękne i duże . Pozdrawiam
- peonia

- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
maniusika pisze:..Zaczynają pięknie kwitnąć marcinki i chryzantemy , może w drugim tygodniu będę miała aparat to postaram się pokazać ich piękno i mój nadal pięknie kwitnący ogród ..
Cierpliwie poczekamy na te piekne widoki.
Zakupiłam następnego z niskich astrów ASTER SPECIOSUS 'CONNECTICUT' ASTER PŁOŻĄCY, czy to nie twój?
Zajrzyj do mnie , pokazałam jeszcze inne gatunki marcinków!
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
Mark Twain
Mark Twain
- Jatra

- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:
Witaj Janeczko , z niecierpliwością poczekam na wspaniałe Twoje chryzantemy .