Datura - praktyczne porady - cz.2 (06.2011-10.2012)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura--praktyczne porady cz.2

Post »

W USA w Luizjanie trąby anielskie są drzewami całorocznymi, rosną solidnie i rozłożyście.
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

To tak z mojego doświadczenia - szklarnia w lato to porażka w hodowli - chorują dużo częściej ,a kwiaty mają o wiele krótszą żywotność bo dopada je jakiś grzyb i brązowieją.
Po 15 maja wkopuję doniczki do ziemi tak, że wystaje góra 2 cm. Nie robię tego po to żeby puszczały korzenie tylko po to żeby doniczki się nie przewracały przy wietrze. Do każdej doniczki mam kroplownik i codziennie podlewam - przy dużym słońcu to dwa razy dziennie i za każdym razem z nawozem.
Na słońcu i przy stałym wentylowaniu rosną najszybciej i kwitną najbardziej obficie. Żeby wentylacja była dobra to obcinam wszystkie duuuże liście dzięki czemu praktycznie w ogóle nie łapie się ich żaden grzyb.

U siebie mam zawsze minimum 50 dużych donic z daturkami
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Iza tu masz link o rozmnażaniu z nasion, dość przystępny na moje oko i foto z nasiennikami, wszystko opisane http://translate.google.pl/translate?hl ... md%3Dimvns

oryginał tu http://www.abads.org/abads/seed/

Twoje nasiona to chyba jakiś mieszaniec Brugmansia suaveolens x ..warto spróbować wysiać
pH mieszanki ok. 6, im świeższe nasiona tym lepiej, więc przetrzymaj je jeszcze na roślinie, bo na wysiew zdecydowanie za wcześnie wg mnie.
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40

Post »

I znowu nie poczytam....
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Iza dlaczego nie poczytasz?
w Google wpisz http://www.abads.org/abads/seed/ i wyświetli Ci się możliwość tłumaczenia ...
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

nie wyświetla mi się tłumaczenie strony, a nie znam angielskiego - i tyle...
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

izabela skula pisze:nie wyświetla mi się tłumaczenie strony, a nie znam angielskiego - i tyle...
Fragmenty tekstu możesz też +- przetłumaczyć korzystając z http://translate.google.pl/ na zasadzie kopiuj/wklej.
x-xm-a

Post »

udało ci się?
wejdź w link, który podał Xipe, w ramkę wklej http://www.abads.org/abads/seed/ i po prawej stronie masz już link w tłumaczeniu (nieudolnym, ale zawsze coś) i wystarczy tylko najechać kurosem, użyć paluszka i gotowe :wit

i jeszcze coś, na dole strony, którą podał xipe jest "włącz tłumaczenie na bieżąco", jak wciśniesz to przy każdym wejściu w google powinnaś mieć od razu możliwość tłumaczenia
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

Dzięki Aneta - bardzo ciekawa lektura. ;:196
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

Nie produkuję nasion.
U siebie dbam o rzetelność odmianową, a to eliminuje hodowlę z nasion.
Robię tylko nowe odmiany fuksji i to w trochę innych warunkach niż amatorsko bo do opisu z czego powstała odmiana muszę mieć 100% pewność, która roślinka z którą się seksiła :) Żeby to osiągnąć to dane rośliny są wstawiane do miejsca gdzie nie mają dostępu owady itp.
x-xm-a

Post »

szkoda.. bo chyba wyrzucasz :( a może jakiś fajny mutant by się trafił klientowi :D
szkoda też, że Twoja 'rzetelność odmianowa' jest później kawałkowana i bezkarnie sprzedawna :evil: ..ale to już inna sprawa
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

A mie spotkała niespodzianka - miałem badylki , które sobie stały sobie w piwnicy , część wypuściła niewielkie odrostki , ale nagle większość mi po prostu bez powodu zgniła !!!!!!
Nawet te które mają odrosty póki co nie ma śladów przyszłych korzonków , tak więc z badylków został tylko jeden .....
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Moje datury wczoraj w końcu poszły pod nóż, ale tylko dwie. Trzecia jeszcze stoi i kwitnie i w końcu rozwiała moje wątpliwości dotyczące koloru - kwiat rozwinął się dwa dni temu i okazał się biały. :) Jak przekwitnie róznież ją przytnę i schowam do garażu. Mam nadzieję, że będą się miały dobrze, bo tnąc starałam się zostawić "y", a większość była jeszcze częściowo zielona...
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Mam problem z moimi uciętymi zielonymi "badylkami". Po ścieciu stały dzień w wodzie i było wszystko ok, wczoraj moczyłam je w ukorzeniaczu i powsadzałam do doniczek, obficie podlałam. Dziś rano poszłam zobaczyć, co u nich i wszystkie leżały na płasko, bez wigoru. Proszę o pomoc, co robić... Wyciągnąć je z doniczek i wsadzić ponownie do wody? Stoją w chłodniejszym pomieszczeniu (15-18*C) przy oknie. :? Oberwałam też przed sadzeniem większe liście, by nie obciążały rośliny.
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

Wsadziła bym je z powrotem do wody... ale nich się inni wypowiedzą
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”