Słonecznik - wysiew,wymagania,problemy cz.1
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Słonecznik - uprawa
Sądząc z opisu o takim słoneczniku jak Sunzilla marzę już od kilku sezonów!
Nasionek Tytana mam 5, wysieję, opiszę efekty i jeśli się uda wyhodować coś fajnego, będę udostępniać nasionka chętnym.
Aha- słoneczniki można sadzić obok siebie? Nic nie słyszałam, żeby się tak entuzjastycznie zapylały międzyodmianowo jak dynie czy kukurydze.
Nasionek Tytana mam 5, wysieję, opiszę efekty i jeśli się uda wyhodować coś fajnego, będę udostępniać nasionka chętnym.
Aha- słoneczniki można sadzić obok siebie? Nic nie słyszałam, żeby się tak entuzjastycznie zapylały międzyodmianowo jak dynie czy kukurydze.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
W tym roku posieję słonecznik. Zamówiłam na akcji wymiany w tamtym roku, a potem o nim zapomniałam. Na woreczku nie pisze od kogo on... Co dobrze posiać w sąsiedztwie?
U mnie z czterech sunzilli które miały prawie 4 metry uzyskałem dwulitrowy słój z nasionkami. Chętnie się podzielę.
-
- 100p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
Ja siałam, w tamtym roku słonecznik, trochę za gęsto, ale wzrósł i było nawet kilkadziesiąt owoców. To co mogę stwierdzić, to że słonecznik nie potrzebuje opieki i jest nie wymagający. Daje sobie rade sam, tak jak pisze McMArchewka wystarczy wzruszyć ziemię, w moim przypadku nie trzeba było nawet pielić, bo wzrastające rośliny im nie przeszkadzały. Trzeba uważać tylko na mszyce, bo u mnie bardzo go atakowały. A co do ptaków, jeśli nie zabezpieczysz to nie będą miał nic na jesieni. Wiem, bo u mnie tak samo miało być - dla ptaków na zimę, ale nawet jesieni nie doczekały, bo już w lato nawet jeszcze nie dojrzałe ziarenka mi wyjadały 
A co do przesadzania słonecznika, to przeżyje, ale będzie mały, słabo rósł i skąpo bądź wcale nie zaowocuje, nada się jedynie na bukiet kwiatowy.
Jakie nasiona używacie, ja wysiałam takie suszone ziarna słonecznika na targu u rolnika, co się kupuje głównie dla kur, ptaków i mi urosły, na ten rok odłożyłam już 1300 dużych ziaren, ale ptaki będą miały uciechę

A co do przesadzania słonecznika, to przeżyje, ale będzie mały, słabo rósł i skąpo bądź wcale nie zaowocuje, nada się jedynie na bukiet kwiatowy.
Jakie nasiona używacie, ja wysiałam takie suszone ziarna słonecznika na targu u rolnika, co się kupuje głównie dla kur, ptaków i mi urosły, na ten rok odłożyłam już 1300 dużych ziaren, ale ptaki będą miały uciechę

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja będe wysiewał nasiona ze swoich zeszłorocznych zbiorów, czyli Sunzille i Skycrapera. Chyba, że uda się jeszcze jakieś nagionka z tych wysokich zdobyć. Liczę, że w przyszłym roku przekroczę 4m 

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Noo, ja też chcę jak największe wyhodować
Hmh, końskie dawki azofoski powinny starczyć 

-
- 100p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
BobejGS będziesz czymś nawoził aby osiągnąć te 4 metry, cz to taka, wielka odmiana? A tak trochę z innej beczki ile trzeba posiać słoneczników by uzyskać 2 kilo ziarna?
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Wzrost powoduje azot.
Ile słoneczników na 2 kg ziarna
To zależy od odmiany chyba.
Ile słoneczników na 2 kg ziarna

- BobejGS
- Kontakt:
Zwykły tak nie urośnie. 

-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
Jeszcze nigdy nie widziałam słonecznika o wysokości 4 m .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- BobejGS
- Kontakt:
Ja sobie zostawilem na działce dwie nogi moich najwyższych słoneczników z myślą, że później sobie zrobie z nimi zdjęcie.
No i tak zostały do teraz.
W tym sezonie również będe miał Sunzille i Skycrapera. Postaram się w tym roku wysiać wcześniej, bo w tamtym sezonie zbyt późno zdobyłem nasiona. Co do nawożenia, to będe eksperymentować.

W tym sezonie również będe miał Sunzille i Skycrapera. Postaram się w tym roku wysiać wcześniej, bo w tamtym sezonie zbyt późno zdobyłem nasiona. Co do nawożenia, to będe eksperymentować.

- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Pochwalę się słonecznikami, których nasiona dostałem od Błażeja. Zdjęcia z okresu jak były młodziutkie.

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Adam, w jakiej odległości od siebie rosną?
Pięknie to wygląda
.
Pięknie to wygląda

- annodomini
Pytanie podchwytliwe
bo wszystko przekopane, ale sadziłem w okręgach, odstępy od sadzonek +- 1 m, a okręgi od siebie +- 0,5 m. I naprzemiennie.

- annodomini
Słoneczniki osiągnęły jakieś 2,5 m h, talerze od 15 do 25 cm średnicy. Nie są to jakieś giganty, ale bezproblemowe i rozjaśniają ogród. U mnie wyrosły na słabej, pobudowlanej ziemi, podlewane 3 razy w sezonie, kurzakiem. Z większych kwiatów pobrałem nasiona (chętnym rozdam), mniejsze wysuszyłem w całości i wywieszałem późną jesienią ptakom.