Ogród Ignis05 cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Ignis05 cz2

Post »

Krystyno, takie rośliny dla kolekcjonerów zazwyczaj sadzę przy tarasie, bo z bliska jest szansa je zauważyć, jak np. listki peltoboykinii. ładne nawet, ale jest malutka i znika na rabacie... ;)

widzę, że masz różowe liatry, w tym kolorze też wyglądają fajnie! :)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Róża Ghislane de Felingonde jest wspaniała, iście romantyczna, szkoda że przez komputer nie czuć zapachów..Krysiu za różą Gizela w tle, po lewej stronie, rośnie duży krzew (wydaje mi się że to berberys). Czy możesz powiedzieć co to jest, a jeśli berberys to jaki?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Krysiu, Nevada widać bardzo się stara i trzymam kciuki by pięknie Ci się rozrosła ;:108 ;:65 W tym roku u mnie
liatry strajkują. Ale to i lepiej bo były nie na tej rabacie co trzeba i kolory się mocno gryzły.
U nas dzisiaj promyk słoneczka ;:3 oby został z nami jak najdłużej ;:224
Milutkiego dnia ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam miłych gości ;:7

Agatko, :wink: masz rację. ;:108 Ale nie pomyślałam o tym, kiedy zaczynałam przygodę z ogrodem.
Do tego taras mam przy południowej stronie domu i latem jest tam bardzo gorąco.
A takie rośliny są często delikatne i szybko by zginęły w takich ekstremalnych warunkach.

Olu, :wink: to rzeczywiście berberys, taka zwykła Atropurpurea.

Wiesiu, :wink: dziękuję ci za kciuki i myślę, że Nevada zrozumie, jaka jest ważna i dalej tak będzie się starała. :lol:
Milutkiego wieczoru ;:196

Dzisiaj od rana było parno i ciepło, a po południu lunęło. :roll: Ogród podlany. ;:138
Powietrze zrobiło się rześkie . Teraz nie pada. Jakieś pół godziny temu tak wyglądało niebo od zachodu :shock:

Obrazek

Obrazek

I jaka będzie jutro pogoda ?

:wit
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Ta duchota była nie do wytrzymania. Nareszcie jest czym oddychać. Niebo śliczne a jaka będzie pogoda? zobaczymy jutro. Poczytuję Krysiu Twój wątek i przyswajam sobie nazwy róż i nie tylko. Podziwiam ich urodę i może w przyszłym roku skuszę się na różyczki.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lusiu :lol: , teraz już całkiem jest czym oddychać. Nawet jest dość chłodno. Ale podobno ma być znowu cieplej w przyszłym tygodniu. A tymczasem znowu wieje wiatr i chmury przegania. Czasami tylko coś tam z nich kapnie.
Różyczki Ci polecam, zwłaszcza takie od rugosy i historyczne, te bardziej nadają się na nasz region. Z takich wielkokwiatowych na pewno warto mieć Chopina i Kronenburg. Sprawdzą się też takie jak wielokwiatowe Leonardo da Vinci i angielki. Takie na strefę od 5b.
Zobacz, mój Fisherman Friend znowu kwitnie. :tan

Obrazek

A to już Red Eden Rose , temu już trudniej przychodzi rozwój i kwitnienie w moim ogrodzie
Obrazek

A to Chopin, róża P. Żyły polskiego hodowcy, jak dla mnie wszystkie Glorie i Peace mogą się przy niej schować do mysiej dziury.
Myślę, że jej do nich zabrakło tylko dobrego marketingu. Ale kto ją ma , ten z pewnością ją docenia.
Obrazek Obrazek

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

O, to ja to ja! Ja ją mam i bardzo doceniam, jest druga po Grahamie Thomasie na mojej liście bestsellerów :-) Gloriadei też piękna, ale komu się chce czekać tak długo na każdy kwiatek, jak u Chopina całe ich naręcza w jednym czasie sie pojawiają... a to ciekawe, bo opinię na forum ma taką sobie, a to mączniak, a to wymarza...u mnie akurat nic z tych rzeczy.

Krysiu, Twoje maczki dzielnie kiełkują ;:138
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

I ja też, ja też :wink: Kupiłam ją z czystej pazerności, no, z ciekawości trochę też i jestem oczarowana tą różą- piękno, zapach, klasa... I tak jak pisze Stokrotka- pęki kwiatów bez czekania tygodniami. Teraz, gdy kilka razy dziennie jest naprawdę porządna ulewa a w pozostałym czasie wieje na potęgę, Chopin stoi sobie i kwitnie niewzruszony- prawdziwy wirtuoz :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Skoro tak go zachwalacie, to może się skuszę i ja. Chodził mi jakiś czas temu "po głowie", ale gdzieś czytałam - chimeryczny, wybujały i odpuściłam sobie. A jednak trza szukać Chopina.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Krysiu, a ja zazdraszczam Wam tych kilku uparnych dni. Przynajmniej wiecie że to lato jest jeszcze w pełni. ;:3 U nas dzisiaj ma być w końcu ładniej, słonko i w ogóle znośniej choć nie za ciepło. Ale na jak długo to słonko? Już mnie zmęczyły te ciągłe deszcze ;:223
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Dziękuje Krysiu, ;:196 piękne róże. Mam środek działki zostawiony na jakąś ekstra rabatę, chyba będzie to różanka. Tylko musimy wykończyć dom i w nim zamieszkać. Niestety nie będzie to jeszcze w przyszłym roku. A Chopina już oglądałam gdzieś na zdjęciach i wydawał mi się biały.
Przy tej pogodzie fajnie pracowało się w ogrodzie. Deszcz tylko przez chwilkę przeszkadzał ale potem jakie były tęcze. ;:224
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Cieszę się, że maczki zakwitły, mam nadzieję, że kolejne będą dorodniejsze ;:196
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Dziękuję ;:180 za cały krzaczek Ghislane
cudownie wygląda ;:138 ubolewam bo gdzie ja ją bym wcisneła ;:223
ślicznie u Ciebie ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich serdecznie ;:7

Agnieszko :wink: Z Glorią jest dokładnie tak, jak napisałaś. Moja też tak ma. Niestety mój Graham już nie sprawia mi aż takiej radości. Jednak dają mu się odczuć nasze zimne i suche wiosny. A Chopin, chociaż wymarza mi do kopczyka, to pięknie odbija i znowu jest taką wspaniałą różą.

Beatko, :wink: Dokładnie tak jest. No, może deszcz i chłodny wiatr trochę działa na kolor kwiatów, ale to nic z takimi delikatesami, którym kwiaty np. butwieją i nie rozwijają się wcale.

Izuniu :shock: to Ty jeszcze nie masz Chopina. Musisz to jak naszybciej zmienić. :lol:

Wiesiu, ;:196 rzeczywiście, tam we Francji w tym roku pogoda sprawia Wam psikusy : najpierw wczesne wiosenne upały i np. róże szybko przekwitły, a później ziąb i deszcze. Zupełny galimatias. Cieszę się, że jadąc tam trafiłam na jeszcze całkiem dobrą pogodę. Teraz u nas wieje i temperatura spadła. Czasami coś kapnie z nieba. Jutro ma podobno więcej padać.
A od niedzieli zapowiadają powrót ciepełka . Czego i Tobie serdecznie życzę. ;:3

Lusiu, ;:196 oj , będzie ładnie. Szkoda, że jeszcze nie teraz. Fajnie masz, że mogłaś coś zrobić w ogrodzie.
Ostatnio jakoś tak czas mnie goni, że już na ogród nie mam siły. Muszę wyrwać się na kilka chociaż dni na urlopik.
A wtedy ;:170 "całkowite zanurzenie" i może nadrobię wszystkie zaległości. :lol:
Kwiaty Chopina są takie biało kremowe, w pąku jakby bardziej żółtawe. Dodatkowo, może też to ochłodzenie i opady miały jakiś udział w tworzeniu tego koloru. :?

Aniu, ;:196 maczków jest coraz więcej. I raczej drobniutkie. Ja i tak się cieszę, bo jak już posiałam, to gdzieś tu wyczytałam, że je najlepiej najpierw posiać do doniczek, bo inaczej całkiem zginą. Na szczęście nie zginęły i są. Teraz, to one powinny już same się rozsiewać, tak , jak np. naparstnice czy niezapominajki. :lol:

Dzidziu :wink: biorąc pod uwagę klimat w Twojej okolicy, to GF powinna Ci urosnąć jeszcze piękniejsza.
A co tam - posadż ją, będziesz miała śliczną różę na widoku. ;:196

:wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę aktualnych fotek z ogrodu. :wink:

Rozkwitają kolejne lilie :lol: