Ankowo cz.3
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ankowo cz.3
Siberio, moich iglastych nie prezentowałam nigdy zbiorczo, bowiem są to bardzo pospolite gatunki i odmiany, nie wyróżniają się żadnymi nadzwyczajnymi cechami. Jak będzie jakaś rozsądna pogoda to spróbuję zrobić jakieś zdjęcia. Na razie jest paskudnie szaro, bardzo tęsknię za odrobiną słońca 

Tzw. pospolite rośliny to właśnie to, co ja lubię najbardziej
Lubię normalność, nie udziwnienia 
Czekam na fotki normalnych zimozielonych drzew

Czekam na fotki normalnych zimozielonych drzew

-
- 1000p
- Od: 24 sie 2009, o 11:06
Ja też mam takie całkiem zwykłe iglaki ,ale zastanawiałam się nad kosodrzewiną .Duża ona rośnie docelowo bo miejsca u mnie pomału jak na lekarstwo 

pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Spełnione marzenie Marzenki
- Zielona_Ania
Siberio, ja chociaż wolę u siebie sadzić raczej pospolite rośliny, chętnie oglądam różne okazy w innych ogródkach. A przyznasz, że wiosenne przyrosty iglastych potrafią zauroczyć, kiedy wyraźny staje się kontrast barw.
Marzenko, mam dwie kosodrzewiny, obie rosną dość wolno, osiągnęły po kilkunastu latach ok. 1m wysokości i nieco ponad metr średnicy. Za to u sąsiadów posadzone trzy okazy śmignęły w górę, mają dobrze ponad 2 metry wysokości i luźny, drzewiasty pokrój. Jest to bardzo zmienny gatunek, z różnymi formami, więc jeśli zależy Ci na niewielkich rozmiarach i zwartym pokroju lepiej poszukać konkretnych odmian, np. 'Mops', 'Benjamin', 'Humpy' - ich roczne przyrosty to zaledwie kilka centymetrów, nadają się do małych ogrodów, są zwarte, gęste i mają bardzo małe wymagania siedliskowe.
Marzenko, mam dwie kosodrzewiny, obie rosną dość wolno, osiągnęły po kilkunastu latach ok. 1m wysokości i nieco ponad metr średnicy. Za to u sąsiadów posadzone trzy okazy śmignęły w górę, mają dobrze ponad 2 metry wysokości i luźny, drzewiasty pokrój. Jest to bardzo zmienny gatunek, z różnymi formami, więc jeśli zależy Ci na niewielkich rozmiarach i zwartym pokroju lepiej poszukać konkretnych odmian, np. 'Mops', 'Benjamin', 'Humpy' - ich roczne przyrosty to zaledwie kilka centymetrów, nadają się do małych ogrodów, są zwarte, gęste i mają bardzo małe wymagania siedliskowe.
Mam nadzieję, że mnie mój niechciany Conica zauroczy ;-) bo nie zmarzł

- Zielona_Ania
Siberio Conica może posłużyć do utworzenia kompozycji krzewów, u mnie rośnie koło niego kalina odmiany Compacta, wrzośce, żywotnikowiec. U Ciebie trzeba by go jakoś wkomponować ze swojskimi roślinami, dałabym mu za towarzystwo jakieś wesołe róże, tawuły japońskie i trawy. Na wymarznięcie nie licz. Jedyna nadzieja w przędziorku, jak będzie gorące i suche lato
Jako że wiosny nadal nie widać, zostawiam zdjęcia książek, jakimi mnie obdarowała rodzina pod choinkę i nie tylko. Wszystko na temat i w sam raz
Czasu aż nadto na lekturę

A dzisiaj siostra wypatrzyła na wyprzedaży takie cudo i teraz jestem chora na te róże

Jako że wiosny nadal nie widać, zostawiam zdjęcia książek, jakimi mnie obdarowała rodzina pod choinkę i nie tylko. Wszystko na temat i w sam raz

A dzisiaj siostra wypatrzyła na wyprzedaży takie cudo i teraz jestem chora na te róże

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Ja też zagłębiam sie w lekturze.
Aniu, Conica stanowczo do kompozycji
Najchętniej z pnączem ;-) Eksponować go nie zamierzam 
Cenne prezenty

Cenne prezenty

- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, rozumiem, że chodzi głównie o te różane naleweczki, konfiturki i powidełka.
Chyba u Ciebie na wątku kuchennym widziałam przepis na mus różany i płatki w cukrze.
Apetycznie wygląda ta karafka z bursztynową zawartością
Ogród w zgodzie z naturą wpisuję na listę lektur.
Chyba u Ciebie na wątku kuchennym widziałam przepis na mus różany i płatki w cukrze.
Apetycznie wygląda ta karafka z bursztynową zawartością

Ogród w zgodzie z naturą wpisuję na listę lektur.
- Zielona_Ania
Dorotko, ale czy to jest ogrodnicza lektura? Coś ciekawego wyszukałaś?
Siberio czyżbyś miała niecny zamiar zakryć tę Conicę całkowicie?
Asiu, no głównie chodzi mi o piękne kwiaty i zapachy. A te nalewki i ciastka, wodę różaną i syrop to tak przy okazji można mieć
Ja pokazywałam tylko różaną konfiturę. W tej książce są podane najlepsze odmiany pachnące - większość różowa!
Siberio czyżbyś miała niecny zamiar zakryć tę Conicę całkowicie?
Asiu, no głównie chodzi mi o piękne kwiaty i zapachy. A te nalewki i ciastka, wodę różaną i syrop to tak przy okazji można mieć

Nie, Aniu, podejrzewam, że mi serce zmięknie
A jak znam życie, to ta najbardziej niechciana Conica może stać się moim pupilkiem
a nawet pupilką ;-)

- Zielona_Ania
Gosiu, róże to ja uwielbiam, tylko one nie lubią mojej gleby.
Siberio, może się tak zdarzyć. Oby rosła długo i szczęśliwie
U mnie zimowa aura, mróz i śnieg. Przysłuchiwałam się dzisiaj dyskusji dotyczącej nasiennictwa. Najciekawsza konkluzja fachowców była taka, że w Polsce najbardziej restrykcyjne przepisy i kontrole są przy produkcji broni, materiałów wybuchowych i materiału siewnego. Na paczkę nasion można patrzeć teraz z należytym szacunkiem
.
Siberio, może się tak zdarzyć. Oby rosła długo i szczęśliwie

U mnie zimowa aura, mróz i śnieg. Przysłuchiwałam się dzisiaj dyskusji dotyczącej nasiennictwa. Najciekawsza konkluzja fachowców była taka, że w Polsce najbardziej restrykcyjne przepisy i kontrole są przy produkcji broni, materiałów wybuchowych i materiału siewnego. Na paczkę nasion można patrzeć teraz z należytym szacunkiem

O, to cenna informacja, już teraz będę wiedziała, jak mam traktować nasiona... Chociaż przyznam, że ja osobiście z większym szacunkiem/respektem patrzyłabym jednak na brońZielona_Ania pisze: Najciekawsza konkluzja fachowców była taka, że w Polsce najbardziej restrykcyjne przepisy i kontrole są przy produkcji broni, materiałów wybuchowych i materiału siewnego. Na paczkę nasion można patrzeć teraz z należytym szacunkiem.

Aniu, książki robią wrażenie, a ja chciałbym zapytać, kiedy Ty napiszesz książkę o swoich kulinarno-warzywniczych wyczynach?
- Zielona_Ania
Martuś, w zeszłym roku siałaś chyba coś, a w tym jakiś opór dziwny.
Książkę, ja? Może na emeryturze, obawiam się jednak że będzie problem ze znalezieniem wydawcy, bo grafomańskie dzieła raczej nie mają wzięcia
Książkę, ja? Może na emeryturze, obawiam się jednak że będzie problem ze znalezieniem wydawcy, bo grafomańskie dzieła raczej nie mają wzięcia