Ankowo cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo cz.3

Post »

Siberio, moich iglastych nie prezentowałam nigdy zbiorczo, bowiem są to bardzo pospolite gatunki i odmiany, nie wyróżniają się żadnymi nadzwyczajnymi cechami. Jak będzie jakaś rozsądna pogoda to spróbuję zrobić jakieś zdjęcia. Na razie jest paskudnie szaro, bardzo tęsknię za odrobiną słońca ;:3
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tzw. pospolite rośliny to właśnie to, co ja lubię najbardziej :;230 :;230 Lubię normalność, nie udziwnienia :-)
Czekam na fotki normalnych zimozielonych drzew :-)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

Ja też mam takie całkiem zwykłe iglaki ,ale zastanawiałam się nad kosodrzewiną .Duża ona rośnie docelowo bo miejsca u mnie pomału jak na lekarstwo :roll:
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siberio, ja chociaż wolę u siebie sadzić raczej pospolite rośliny, chętnie oglądam różne okazy w innych ogródkach. A przyznasz, że wiosenne przyrosty iglastych potrafią zauroczyć, kiedy wyraźny staje się kontrast barw.

Marzenko, mam dwie kosodrzewiny, obie rosną dość wolno, osiągnęły po kilkunastu latach ok. 1m wysokości i nieco ponad metr średnicy. Za to u sąsiadów posadzone trzy okazy śmignęły w górę, mają dobrze ponad 2 metry wysokości i luźny, drzewiasty pokrój. Jest to bardzo zmienny gatunek, z różnymi formami, więc jeśli zależy Ci na niewielkich rozmiarach i zwartym pokroju lepiej poszukać konkretnych odmian, np. 'Mops', 'Benjamin', 'Humpy' - ich roczne przyrosty to zaledwie kilka centymetrów, nadają się do małych ogrodów, są zwarte, gęste i mają bardzo małe wymagania siedliskowe.
Siberia
---

Post »

Mam nadzieję, że mnie mój niechciany Conica zauroczy ;-) bo nie zmarzł :twisted:
:;230 :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siberio Conica może posłużyć do utworzenia kompozycji krzewów, u mnie rośnie koło niego kalina odmiany Compacta, wrzośce, żywotnikowiec. U Ciebie trzeba by go jakoś wkomponować ze swojskimi roślinami, dałabym mu za towarzystwo jakieś wesołe róże, tawuły japońskie i trawy. Na wymarznięcie nie licz. Jedyna nadzieja w przędziorku, jak będzie gorące i suche lato :;230

Jako że wiosny nadal nie widać, zostawiam zdjęcia książek, jakimi mnie obdarowała rodzina pod choinkę i nie tylko. Wszystko na temat i w sam raz :D Czasu aż nadto na lekturę ;:132
ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

A dzisiaj siostra wypatrzyła na wyprzedaży takie cudo i teraz jestem chora na te róże ;:7
Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Ja też zagłębiam sie w lekturze.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Siberia
---

Post »

Aniu, Conica stanowczo do kompozycji :-) Najchętniej z pnączem ;-) Eksponować go nie zamierzam :-)

Cenne prezenty :-)
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, rozumiem, że chodzi głównie o te różane naleweczki, konfiturki i powidełka.
Chyba u Ciebie na wątku kuchennym widziałam przepis na mus różany i płatki w cukrze.
Apetycznie wygląda ta karafka z bursztynową zawartością ;:152
Ogród w zgodzie z naturą wpisuję na listę lektur.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, ale czy to jest ogrodnicza lektura? Coś ciekawego wyszukałaś?

Siberio czyżbyś miała niecny zamiar zakryć tę Conicę całkowicie?

Asiu, no głównie chodzi mi o piękne kwiaty i zapachy. A te nalewki i ciastka, wodę różaną i syrop to tak przy okazji można mieć :) Ja pokazywałam tylko różaną konfiturę. W tej książce są podane najlepsze odmiany pachnące - większość różowa!
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No tak, Ania skusiła się na róże, :D
Siberia
---

Post »

Nie, Aniu, podejrzewam, że mi serce zmięknie :-) A jak znam życie, to ta najbardziej niechciana Conica może stać się moim pupilkiem :;230 a nawet pupilką ;-)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, róże to ja uwielbiam, tylko one nie lubią mojej gleby.

Siberio, może się tak zdarzyć. Oby rosła długo i szczęśliwie :)

U mnie zimowa aura, mróz i śnieg. Przysłuchiwałam się dzisiaj dyskusji dotyczącej nasiennictwa. Najciekawsza konkluzja fachowców była taka, że w Polsce najbardziej restrykcyjne przepisy i kontrole są przy produkcji broni, materiałów wybuchowych i materiału siewnego. Na paczkę nasion można patrzeć teraz z należytym szacunkiem :lol: .
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Zielona_Ania pisze: Najciekawsza konkluzja fachowców była taka, że w Polsce najbardziej restrykcyjne przepisy i kontrole są przy produkcji broni, materiałów wybuchowych i materiału siewnego. Na paczkę nasion można patrzeć teraz z należytym szacunkiem :lol: .
O, to cenna informacja, już teraz będę wiedziała, jak mam traktować nasiona... Chociaż przyznam, że ja osobiście z większym szacunkiem/respektem patrzyłabym jednak na broń :;230 A tak z drugiej strony...zważywszy na to, że moje nasiona wciąż niewysiane w torebkach sobie leżą, mogę teraz powiedzieć, że taki szacunek mam do nich, że nie śmiem ich tknąć :;230
Aniu, książki robią wrażenie, a ja chciałbym zapytać, kiedy Ty napiszesz książkę o swoich kulinarno-warzywniczych wyczynach?
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś, w zeszłym roku siałaś chyba coś, a w tym jakiś opór dziwny.
Książkę, ja? Może na emeryturze, obawiam się jednak że będzie problem ze znalezieniem wydawcy, bo grafomańskie dzieła raczej nie mają wzięcia :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”