Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz.1
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Truskawka łamiąca schematy
U mojej selwy szykuje się drugi rzut ( pierwszy przyciąłem) sporo będzie i duże, jednak ją rozmnoże, mi smakuje, a drugi rzut będzie po innych truskawach 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mr25ur czy owoce selwy są smaczne.Wiele osób na nią narzeka i nie wiem,czy ją zasadzić.
Pozdrawiam!!!
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też jestem ciekawa opinii.. co do smaku
- mr25ur
Opinie opiniami, myślę że każdy musi skosztować sam i ocenić, mam smaczniejsze odmiany od selwy, ta nie jest rewelacyjna może, ale jest dobra, a już w kefirze żadna różnica. A i rośnie bezproblemowo, i powtarza, czyli są truskawki po sezonie co też cieszy 

-
- 100p
- Od: 23 cze 2009, o 17:49
Re: Truskawki "zwisające"
moje kwiaty
pozdrawiam Iwona
pozdrawiam Iwona
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Truskawkami. Wąs ukorzeniłby się, gdyby dotykał ziemi w miejscu, gdzie formuje się młoda roślinka (czyli tam, gdzie wypuścił owoce). Wiele odmian truskawek posadzonych w skrzynce, donicy, tak by wąsy nie opadały na ziemię, zaowocuje na nich "w powietrzu". Co nie czyni z nich roślin "zwisających" czy "pnących". Podstaw takiemu doniczkę z ziemią to zaraz będzie puszczał korzenie.ewa2019 pisze:Truskawka wypuszcza wąsy. Wąs jest w powietrzu i ma owoce(niew ziemi), to jak nazwać takie truskawki?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
A ja się zastanawiam, czy na pewno łamiecie schematy?
O właśnie, może wiecie, jak rozmnożyć wąsy? U mnie na 10 wsadzonych w wielodoniczki, raptem 2 przeżyły...
O właśnie, może wiecie, jak rozmnożyć wąsy? U mnie na 10 wsadzonych w wielodoniczki, raptem 2 przeżyły...

- mr25ur
A podlewałeś? Tydzień temu poodcinałem te kępki z 3 cm ogonkiem, wsadziłem do ziemi, ( z pojemników z kefiru powycinałem denka, póżniej taką kefiro-doniczkę bez denka można wkopać od razu całą w ziemie) podlałem od razu, na 42 sadzonki z 7 gatunków na razie wszystkie zielone. Podlewałem ze trzy razy dziennie i zacieniłem przed słońcem. Tobie Slawgos pewnie przesuszały się w tych wielodoniczkach.
I wszystko jasne.
Zostawiłem wielodoniczkę centralnie na słońcu, a podlewałem co dwa/trzy dni... Uschły i nawet ostatnie burze nie pomogły. Następne rozsady będę trzymał w cieniu.
Aha- jakaś specjalna ziemia musi być, czy wystarczy taka normalna działkowa?

Zostawiłem wielodoniczkę centralnie na słońcu, a podlewałem co dwa/trzy dni... Uschły i nawet ostatnie burze nie pomogły. Następne rozsady będę trzymał w cieniu.
Aha- jakaś specjalna ziemia musi być, czy wystarczy taka normalna działkowa?
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Eeee, nooo, Sławek, dałeś ciała
Sadzonki powinno się ustawić w cieniu i chronić też przed wiatrem. Ja swoje przeniosłam na kilka dni do domu, bo ciężko mi jest znaleźć cieniste miejsce w ogrodzie. Nakryłam włókniną (bez niej więdły).
Możesz też pomóc sadzonkom, obcinając im liście, zostawiając ze 2. Ograniczy to parowanie.

Możesz też pomóc sadzonkom, obcinając im liście, zostawiając ze 2. Ograniczy to parowanie.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
u mnie w zeszłym roku sprawdziło się zakopanie doniczki z nową sadzonką w ziemię przy roślinie matecznej - wąsów nie przecinałam, zauważyłam, że znacznie lepiej się przyjmują, jak "pępowina" nie za szybko przecięta, ziemię miały zwykłą, na wierzchu piasek, też trochę to zmniejszało wysychanie ziemi w doniczce. Jak już ładnie się przyjęły, wąsy przecinałam, a tak zostawione w gruncie, ładnie przezimowały, na wiosnę 100% pokazało listki - zimowały w doniczkach z powodu nie gotowego nowego miejsca na jesieni, wiosną niestety również nie doczekały się nowego miejsca u mnie i powędrowały do przyjaciółki - bardzo była zadowolona....
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- mr25ur
Wygodny pomysł, przetestuje też. 

-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
(Jestem początkująca w ogrodnictwie) Moja Selva wypuszcza wąsy:) I nie wiem czy je teraz przysypać ziemią czy dopiero później jak już będzie po późniejszym owocowaniu? Sąsiadka chciała abym dała jej sadzonki, ale ja nie wiem jak się do tego zabrać i kiedy to robić:(
Jakie zabiegi wykonać przed zimą? Pościnać wszystkie liście? Czy tylko otulić na zimę i zostawić na balkonie. Bo nie mam gzie ich przezimować.
Z góry dziękuję za wskazówki.
Jakie zabiegi wykonać przed zimą? Pościnać wszystkie liście? Czy tylko otulić na zimę i zostawić na balkonie. Bo nie mam gzie ich przezimować.
Z góry dziękuję za wskazówki.
- mr25ur
Selwa w drugim rzucie pokazuje na co ją stać, mimo że nie jest tak pyszna jak np. honeyone czy elsante i tak ujdzie...