Reanimacja storczyków, w kamykach ,żwirku itp cz.1

Zablokowany
anna87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 cze 2013, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Reanimacja storczyka w kamykach - żwirku

Post »

Witam,

Jestem tu nowa i mam nadzieje, że dobrze trafiłam z moim problemem.
8 marca dostałam od teścia storczyka o białych kwiatach. Część była zakwitnięta a część jeszcze w pączkach. Później rozkwitły kwiaty i powoli zaczęły wszystkie usychać. Jeszcze się tym nie martwiłam bo myślałam, że może przekwita.
Obecnie mój storczyk wygląda tak:
Obrazek

Miał dwie łodygi ale gdy jedna uschła to wyczytałam na innym forum, żeby ją przyciąć i to spowoduje, że roślinka się obudzi. Po tym zabiegu uschła mi druga łodyga na wiór :/ Zostawiłam go w spokoju z nadzieją, że może coś się zregeneruje. Obecnie rośnie w środku roślinki nowy liść:
Obrazek
Obrazek

Mam pytanie - jak mam rozumieć pojawienie się tego listka? To oznacza, że z roślinki jeszcze coś może być ? Jak dalej ze storczykiem postępować?
Oto jeszcze zdjęcia korzeni:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uschnięcie łodygi absolutnie nie oznacza, że ze storczykiem dzieje się coś złego, to naturalny proces :) Kwiaty kwitną a po jakimś czasie przekwitają, bo storczyk to nie maszyna, tez potrzebuje odpoczynku. Pędy po przekwitnięciu mogą zostać zielone i kiedyś odbić z uśpionego oczka - nazywamy to kwitnieniem wtórnym, bo kwitnie na starej łodydze, ale może też zasuszył pędy i takie suche obcinamy najniżej jak to możliwe bo z nich już nigdy nic nie będzie. Storczyka natomiast należy cały czas pielęgnować w zgodzie z zasadami uprawy Phalaenopsis, a po pewnym czasie spomiędzy liści wypuści on nowe pędy, które znów zakwitną :) Pojawienie się listka jest dobrym sygnałem bo znaczy, ze roślina jest zdrowa i aktywna. Wiosna to idealny czas na wypuszczanie nowych listków i korzeni. Kiedy storczyk wystarczająco się wzmocni wypuści pęd kwiatowy :) Zazwyczaj najpierw pojawiają się listki i korzonki a później kwiaty :) Czas oczekiwania na kwiaty może być bardzo różny, jedne storczyki od razu po przekwitnięciu wypuszczają młody pęd a inne nie spiesza się z tym.. W teorii storczyki kwitną raz do roku, więc Twój storczyk ma prawo teraz chwilę odpocząć a za rok, lub nawet wcześniej pojawią się kwiaty :)

Phalaenopsis jest roślina, która się "nie budzi" bo jest aktywna cały rok :) Ten rodzaj storczyka nie ma żadnego okresu spoczynku, więc nie trzeba go w żaden sposób mobilizować, należy go jedynie cały rok odpowiednio pielęgnować. Radze abyś poczytała o tym jakich warunków i jakiej pielęgnacji wymaga ten storczyk, informacji jest cale mnóstwo w internecie a u nas też, wystarczy tylko skorzystać z wyszukiwarki :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
anna87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dzięki za dobre rady.
Ucieszyłam się, że mój storczyk nie nadaje się tylko na śmietnik ale może z niego być jeszcze śliczny kwiat :) Poczytam jak najwięcej i uzbroję się w cierpliwość. Jak się coś zmieni na + to na pewno pochwale się zdjęciami :)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

storczyki absolutnie nie są roślinami "jednorazowymi" ;) Niektóre prawidłowo uprawiane dożywają sędziwego wieku :D Ponadto uczą cierpliwości ;) Życzę sukcesów!

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Tak, Ania ma rację, mój najstarszy storczyk ma już 7 lat :) i właśnie należy do tych kwitnących raz w roku :)
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Mój najstarszy ma około 8-9 lat, więc życzę powodzenia! :wit
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
anna87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Imponujące wyniki :) Gratuluje ;:303 Mojego na razie obserwuje. Na razie dałam mu spokój i go nie podlewam. Powiedźcie mi jaki macie sprawdzony sposób na poznanie kiedy storczyka należy podlać. Ja mam storczyka w ziemi dla storczyków gł. kora.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jeśli korzenie są zielone wstrzymujemy się z moczeniem, jeśli szaro-srebrne a doniczka lekka to moczymy :) Pamiętaj jednak, ze korzennie przy doniczce mogą szybciej obsychać niż we wnętrzu podłoża, dlatego jeśli nie masz pewności czy całość przeschła możesz delikatnie wbić w podłoże drewniany patyczek i sprawdzić po kilku minutach czy jest suchy :)

Pozdrawiam Ania!
aligator40
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lip 2013, o 17:31

Post »

Witam :) ostatnio został mi podarowany felek miniaturka. Dostałam go od babci, której ktoś doradził by woda stale była w podstawce. Skutki tego są wiadome. Jak go tylko zobaczyłam to wiedziałam że korzenie będą zgnite ale nie przypuszczałam że aż tak. Obciełam je więc (został jeden mizerny i 4 powietrzne), miejsca odcieć zabezpieczyłam cynamonem i tak tego ancymona pozostawiłam na 2 dni żeby się przewietrzył. Znalazłam na innym forum metodę reanimacji storczyka w keramzycie ale nie wiedzić czemu na jedynym pozostałym korzeniu pojawiła się zgnilizna. Korzeń odciełam a felka wsadziłam tak, jak Ty tu radzisz. Zostawmy jednak keramzyt. Otóż owy kwiat zaczął puszczać nowe pędy, ma też 2 nowe korzenie a jakieś 4 dni temu zauważyła że ma keiki. I tu właśnie moje pytanie. Czy mam te młode pędy i keiki usunąć, czy zostawić? Dodam że jest to felek 4 gałązkowy. Jedna, która była zasuszona została odcięta a kolejna zasusza się chyba na rzecz keiki. Poza tym nie ma jak obierać składników mineralnych więc spryskuję liście nawozem co 2 dni. Czy to nie za często lub za rzadko? Myślałam o odcięciu bo wydaje mi się że roślina się wysila przy małym poborze elementów niezbędnych do życia ale mogę się mylić. Proszę o rade :)
młode korzenie
http://i41.tinypic.com/2ns9pnn.jpg
aranżacja wnętrza ;)
http://i44.tinypic.com/1idikl.jpg
całość rośliny
http://i39.tinypic.com/2vwemf4.jpg
keiki
http://i44.tinypic.com/2mmu2zc.jpg
to ta zasuszana gałązka
http://i41.tinypic.com/2lxtv5s.jpg

Moderacja postu
Zdjęcia ponad wymiarowe wklejone do postu, przekraczają ustaloną Regulaminem Forum zasadę § 3.7
- zostały zamienione na linki .
mod.J
butterfly_owa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 sie 2013, o 16:56

Re: Reanimacja storczyków jeszcze raz

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Niedawno dostałam 2 storczyki miniaturki.Po lekturze forum przyjrzałam się korzeniom,jedne były puste,inne przesuszone,a jeszcze inne jakby zgnite.Zrobiłam z nimi porządek i wsadziłam do drobnego keramzytu, wygląda to tak:
Obrazek

Proszę o radę czy coś ulepszyć/zmienić i przede wszystkim czy zamoczyć keramzyt w doniczce, czy wystarczy tylko ten na podstawce?
Przepraszam za kiepską jakość zdjęcia,ale aparat jest już niestety na umarciu ;/
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Możesz lekko pryskać je codziennie rano z góry wodą ;:108
sprzedam
butterfly_owa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za radę,zastosuję :)
Strasznie jestem niecierpliwa,chciałabym już zobaczyć efekty.Przy tych storczykach są jeszcze jakby 2 malutkie, wsadziłam je też obok tych dużych,tak luźno do keramzytu,mam nadzieję,że zaczną żyć same bo przy wyciąganiu z doniczki odczepiły się od mamy :(
Zaczęłam się teraz zastanawiać czy nie powinnam była umieścić ich w większych doniczkach???
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Doniczki są w porządku ;:333 Ja mam normalnego falka reanimowanego w keramzycie i pięknie przyrasta w nowe korzonki, których ma już 7 (nowych), więc myślę, że u Ciebie też niedługo będzie widoczny efekt ;:215
sprzedam
butterfly_owa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Callanthe a czy Twoje storczyki po reanimacji dalej są w keramzycie czy dałaś je w inne podłoże?
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Ja przerzuciłam się na uprawę prawie wszystkich Phalaenopsisów w keramzycie i u mnie bardzo się sprawdza ;:108
Więc te reanimowane w keramzycie już do końca w nim zostają. Mam tylko pojedyncze sztuki Phalków w korze, a mini w sphagnum :)
sprzedam
Zablokowany

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”