Nowy ogród Jacka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Nowy ogród Jacka 2010

Post »

Jacku, jakie piękne widoczki :!: Jak zielono-kolorowo-bujnie ;:63
A jakie rabatki wypielone :!: Ani jednego chwaścika nie wypatrzyłam :;230
U mnie dzisiaj gorąco, duszno i parno, no i już zaczyna padać...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku jakie piękne kolory na Twoich rabatach, prześlicznie rozrósł sie przetacznik i wspaniale wygląda taka masa niebieskich kwiatuszków :D ślicznie kontarastuje z różową mydlnicą :D Piękne strzeliste kwiatostany łubiny górują nad rabatami :D i bodziszek, faktycznie wspaniała dorodna kępa obsypana kwiatami :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Cześć Marcin :!: U mnie też gorąco i komary tną niemiłosiernie. Wczoraj jedną ręką pieliłem a drugą zabijałem komary i się drapałem :;230
Ja też bym się wkurzył, jakby mi ktoś tak wyciął w pień kwiaty. Rozumiem kilka łodyg ale całą ;:14
Lasu za płotem nie mam - rosną stare drzewa, to robią za tło :) I trochę krzaczorów zasłaniających zaplecze.

Mariola, traktujesz czyśćca wielkokwiatowego jako chwasta :?: :shock: W tej chwili mam tak jak u Marcina - było - burza kwiatów. Ale się nie rozrasta szybko więc nie wiem, czy mówimy o tej samej roślinie :)

Zuziu, łubin dobrze się prezentuje na rabacie bylinowej i marzą mi się inne kolory. Dziś w jednym ogródku wypatrzyłem biały i żółty więc muszę się pouśmiechać tam i ówdzie :wink:

Igo, cieszę się, że oliwnik rośnie i mam nadzieję, że sobie z nim poradzisz. Mój przemarzł i sadziłem nowe pędy. Jego zapach jest cudowny więc choć bywa uciążliwy, nie może go nie być.
A ogród - rozbujał się trochę :D

Dalu, dziękuję :) ale chwastów u mnie dużo. Zwłaszcza na nowo pozyskanych terenach. Oczywiście nie pokazujemy tego, co nie warto, ale kiedyś przedstawię budowę nowej rabaty, to zobaczysz i chwasty :)
U nas też straszą burzami :?

Agnieszko, bodziszek przy mydlnicy, to ząbkowany. Rzeczywiście rozrósł się bardzo ale po kwitneniu będzie przycięty, bo zajmuje pół ścieżki.
Bodziszki, tak jak pisałem u Ciebie - prezentują się w tym roku świetnie i rozkwitają kolejne. Żałobnego muszę przesadzić, bo zasłonił inne rośliny, przerósł je i moje oczekiwania :)
Łubin jeden pójdzie out, bo kolory się powtarzają i na to miejsce przybędzie inny :)
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Jacku , to ja tylko po tych wszystkich pochwałach mogę napisac , że masz klimatycznie i konsekwentnie.
A komary , to mnie chyba zjedzą . W Niemczech płaci się co roku 4 euro na odkamarzanie :lol: , dwa razy w sezonie przeprowadzane są opryski na terenach podmokłych , zalewowych . Ale te paskudy co przeżyją tą batalię to są jakieś wybitnie złośliwe mutanty gryzące wszystko co stanie im na drodze. :evil:
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jacku - u mnie czyściec był prawie na wszystkich rabatach więc chciałam się go pozbyć, podobnie jak maków, dąbrówek, tojeści Aurea, floksów , miechunki i kilku innych roślin.
Jak coś już rosło w jednym miejscu to od razu było porozsadzane po całym ogrodzie.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku u mnie rano burza a potem ulewa przez 3 godziny , miałam tak pięknie popielone a teraz wszystko zaszorowało. Iryski udało się postawić i nawet ładnie wyglądają, ale pracy dużo .
Teraz gorąco dobrze ze komary nie gryza , może dopiero wieczorem będą .

Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Greto, dziękuję :) Trochę uczy doświadczenie połączone z wyobraźnią i tak pomału coś powstaje.
U was się płaci za walkę z komarami, u nas nie ale widzę efekt taki sam :D

Mariolu,trochę znam ten sposób sadzenia, o którym piszesz z ogródków mojej dalszej rodziny i niestety skutki są takie, jak u Ciebie.

Geniu, ja też ciągle wzruszam glebę na pustych rabatach, bo porobił się zlepek i nierówności. I ratuję rośliny, które zaczęły chorować z nadmiaru wilgoci w glebie. Złocień różowy od Ciebie zżółkł cały, zaczęły żółknąć ostróżki. Ręce opadają :cry:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku złocień różowy jak przekwitnie obetnij do ziemi on wypuści jeszcze raz liście i nawet zakwitnie , ja tak robię , może w odpowiedniej chwili popryskaj roślinki Topsinem u mnie od ziemi orliki też troszkę żółkną , ale poobrywałam zżółknięte liście i jest dobrze ,już kwitną .

Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Geniu :!: Złocienia już wczoraj przyciąłem a dziś przesadzę z nadzieją, że go uratuję.

Są oczywiście rośliny, które taką nasiąkniętą wodą ziemię uwielbiają i rosną w tym roku jak szalone. Irys żółty gigant i pójdzie w najbardziej mokre miejsce. Tak samo tawułki, funkie, tojeście, języczki. Nawet irys japoński zaszalał. Mam więc plany, jak poprzesadzać rośliny i wykorzystać mokre podłoże zamiast narzekać :D

W ub. tygodniu walczyłem ze skrzypem preparatem Starane. Efekt widać już teraz. Przy okazji oberwało się też daliom (chyba wiało) ale mam nadzieję, że się wyliżą.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jacku, bardzo podobają mi się zdjęcia pokazujące większy obszar ogrodu, masz wszystko super dobrane, nie ma haosu.
Lubię tak ;:108
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Jacku :D
Masz piękne kolorowe rabaty!! Z przyjemnością obejrzałam zdjęcia :)
Mój liliowiec chyba trochę się pomylił :lol: Pozostałe nie mają jeszcze pąków. Bez względu na liliowca nastało lato- u mnie dzisiaj było 31 st. w cieniu ;:138
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Aniu :) W szczegółach to jednak od błędów się nie uchroniłem. I zupełnie nie przewidziałem, takiego błota. Teraz rośliny chorują i nic tylko przesadzam w suchsze partie. Właśnie zaczęły chorować i kwitnąć ostróżki :) Biedne rośliny - robią wszystko, żeby wydać kwiaty i nasiona, pozbywając się wszystkich liści :cry:

Moniko, no fakt - coś z tym liliowcem nie tak, bo kwitną tylko te wczesne żółte.
U mnie była dziś taka patelnia, że rośliny pomimo mnóstwa wody w glebie powiędły. Na szczęście wieczorem doszły do siebie. Tylko łubiny,pięciornik złoty i dzwonek szerokolistny szybciej przekwitają.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Współczuję Wam upałów, u nas jednak morze łagodzi.
Cudne, pastelowe łubiny, Twoje rabaty soczyste i rozrośnięte :D
Szkoda przelanych roślin, wkurzające jest, jak pogoda psuje nam radość z wyczekiwanego kwitnienia ulubieńców.
Jacku, jestem ciekawa kosaćca japońskiego i innych, których jeszcze nie pokazywałeś :D :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, niektóre wczoraj musiałam podlać- przede wszystkim rh i hortensje.
Miłego dnia :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aguś :!: Tak, upał jak się patrzy i mi to specjalnie nie przeszkadza, bo w domu, czy w pracy i tak mam chłodek (nareszcie nie zimno!) ale rośliny takie sklapciałe to niemiły widok :?
Coś nie mogę się pozbierać ze wszystkim, a zdjęcia z pozostałymi irysami już od tygodnia czekają ;:223

Moniko, Ty musisz podlewać a ja osuszać. A to, że korzenie gniją czuję, kopiąc ziemię (zapach trochę jakby obornik). Przekopuję więc co się da, by wysychało i przesadzam rośliny.
Najbardziej zadowolone są funkie, które dzięki forumowej koleżance rzetelnie podpisałem (dzięki Aniu :) ) Szykują się do kwitnienia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”