Dziękuje Ci za odpisanie na mój problem. Tydzień temu została roślinka przesadzonanorbert76 pisze: ↑9 maja 2023, o 16:22 A co ma pH tutaj wspólnego?![]()
![]()
Czytaj ze zrozumieniem...
Napisałem żebyś poczytał wątek, a znajdziesz wszystkie odpowiedzi, zresztą od tego powinieneś zacząć zanim zaczniesz zadawać pytania.
Wystarczy poczytać chociaż kilka ostatnich stron, ludzie...
1. Żadne specjalne podłoże, tylko mieszanka ziemi i żwirku albo perlitu w proporcji około 3:1. Nie ma znaczenia czy zrobisz otwory w tej osłonce czy kupisz normalną doniczkę z odpływem.
2. Od razu podlewasz. Kolejne podlanie jak przeschnie wierzchnia warstwa.
3. Nawóz mineralny dopiero po miesiącu od przesadzenia.
4. Odetnij te liście z plamami i zrób oprysk fungicydem, np. Saprol, Scorpion 325sc, powtórz po tygodniu.
Pamiętaj żeby postawić blisko okna.
Co pH ma wspólnego to chodziło o to,że ja przeczytałem iż kencja ma mieć pH 5.5 i myślałem,że obojętnie jaka ziemia będzie ok.
Przesadziłem w ziemie compo sana, spryskałem wczoraj drugi raz roślinkę Substral`em.
Na dół dałem z 1.5cm kremzytu, wymieszałem ziemie z tym perlitem.
Chciałbym żebyś zerknął jak kwiatek wygląda teraz i mam pytanie o te czarne plamki (one są z tamtego okresu) zaznaczyłem je na czerwono co z tym zrobić, roślinka się sama zregeneruje, a na jednym zdjęciu jeszcze zaznaczyłem obcięcie tych liści i nie wiem czy na dobrej wysokości, ta łodyga ma zostać czy ściąć ją całkowicie od dołu?
Kwiatek jest od strony zachodniej, więc od popołudnia ma słońce, czy może tak stać cały czas?
Od przesadzenia (7 czy 8dni temu) nie podlewałem jej jeszcze, z wierzchu jest sucha, ale jak się włoży palec w ziemie to co prawda bardzo delikatnie, ale czuć wilgoć, czy już teraz mogę podlać? I czy jak podlewam to taką ilością wody żeby z dołu wyciekła?
Dziękuje za pomoc.