Lilie - uprawa Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lilie - uprawa

Post »

Taką cebulę lilii Lawon wyciągnęłam dzisiaj z ziemii :roll:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To jej trzeci sezon u mnie, w poprzednich latach kwitła obficie.
Łuski wyglądają na zdrowe, w środku dziura i zniekształcony chyba stożek wzrostu.
Uda się uratować? W jaki sposób?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Baiano , pierwsza lilia na pewno jest lilią orientalną , jeśli Twój aparat nie zmienia kolorów to prawdopodobnie odmiany Casablanka . Natomiast druga była mocno niedozywiona w pierwszym stadium rozwoju , stąd nierównomierne ulistnienie i osłabienie , które mogło spowodować do spółki z nadmiarem wilgoci rozwój jakiejś choroby grzybowej . Ja spróbowałbym oprysku przeciwgrzybicznego i ograniczył podlewanie . W tym roku już nie zakwitnie , ale cebulkę powinno dać się uratować. Powodzenia :D

Basjak , cebulka jest tak uszkodzona , że najskuteczniejsze będzie jej podział i rozmnożenie , bo odzyskanie jej jest możliwe tak w trzydziestu procentach . Metoda jest dość popularna i opisałem ją w jednym ze swoich postów.
Również powodzenia :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W mojej pięcioletniej przygodzie z liliami spotkałem się z takim przypadkiem po raz pierwszy :
ObrazekObrazek
Lilia Orientalna utworzyła cebulkę powietrzną w chłodni , w czasie przechowywania , pomimo kompletnego kwiatostanu i braku jakichkolwiek impulsów zewnętrznych :D
Czy ktoś z Państwa spotkał się już z podobnym zjawiskiem ??
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam pytanie, czym nawozić lilie gdy są w gruncie.
Mam kilka lilii po poprzednim właścicielu i kilka własnoręcznie wsadzonych.
Czy lilie mogą być podsypane Azofoską, tak jak mieczyki?

Macie piękne lilie, z zazdrości, że możecie sobie poszaleć z sadzeniem różnorakiej roślinności to aż ściska tu i tam. Macie duże wspaniałe ogrody a ja malutkie poletko działkowe :(
Pozdrawiam Dana :)
sylwekw

Post »

mamciax2 pisze:....
Macie piękne lilie, z zazdrości, że możecie sobie poszaleć z sadzeniem różnorakiej roślinności to aż ściska tu i tam. Macie duże wspaniałe ogrody a ja malutkie poletko działkowe :(
Spokojnie .. na małym terenie tez mozna stworzyć coś ładnego - OK będzie mniejsze ale to nie znaczy, że gorsze :-) Powinnaś widzieć te miniaturki ogródków tutaj w Holandii - a też potrafią cieszyć oko.
Awatar użytkownika
Plumbum
50p
50p
Od: 7 kwie 2008, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie przerażają Was te majowe deszcze ?? Bałem się, że lilie wykończy mi zima tymczasem zrobi to majowy deszcz. Nic tylko leje i leje, nic więcej. Na liliach już widać pierwsze oznaki szarej pleśni, różom też się oberwało. Nie przypominam sobie tak deszczowego maja.
Pozdrawiam Marcin
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

A co gorsze to zapowiadają dalsze deszcze na cały tydzień.Chyba w tym roku nie nacieszymy się tymi pięknymi kwiatami ;:223
Miłośniczka wszystkich kwiatów
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Witam!
Pierwszy raz posadziłam lilie :) W sumie 8 lilijek. Wszystkie ładnie wypuściły łodygi i liście na odpowiednią wysokość, mają pąki, tylko jedna lilijka zanim urosła już zaczęła kwitnąć :shock: na łodydze ok 8 cm. Śmiesznie to wygląda i nie wiem o co jej do końca chodzi :wink: Jest to lilia Prato. Może ktoś mi wytłumaczy co z nią zrobić, bo wszyscy się z niej śmieją :(

Obrazek
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Ja mam podobnie. Jedna sztuka puściła rozetkę tuż przy gruncie (na jakieś 3-5cm) i już widać w środku pączki kwiatowe. Będę miała "lilię gruntową". :;230
Agata
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

...ale czy to znaczy, że już nie przybierze na wzroście i nie zakwitnie?
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

Z tego, co mi się kojarzy, to lilie z małych cebul, świeżo posadzonych, mogą nie osiągać swoich docelowych rozmiarów w pierwszych latach po posadzeniu. I kwiatów mają z reguły mniej. Ale może niech jakiś znawca to potwierdzi.

I czy nikt nie jest w stanie mi pomóc z tymi popodwijanymi liśćmi? ;:180
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31

Post »

Zibi bardzo dziękuję za odpowiedź. Postaram się uratować chociaż cebulkę jednej lilii. Byłam przekonana, że obie są liliami azjatyckimi - taką informację dostałam w sklepie ogrodniczym :) - dzięki za uświadomienie. życzę ;:3
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coccinello , spotkałem w handlu lilie z podobnie ukształtowanymi liśćmi , ale nie wiem , co było tego powodem . Może w tej odmianie ma tak być :?: Na Twoim miejscu sprawdziłbym liście od spodu , czy nie kryją się pod nimi jakieś pasożyty , możliwe nawet bardzo małe , które powodują jednostronne przysuszanie liści . Jeśli nie , możesz tylko czekać , niestety. :(

A tak na marginesie , moja kolekcja wzbogaciła się dzisiaj o kolejne czterdzieści lilii azjatyckich . Trochę późno na sadzenie i za mokro , ale zastosowałem metodę plantatorską , znaczy posadziłem je ponad poziomem działki i nadsypałem grządki nad nimi :
ObrazekObrazek
Zobaczymy co z tego wyrośnie :!: :D :D
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Iwonko (Coccinello), pierwszy trop , który wskazał Zibi , nie jest chyba trafiony , bo nie jest to "normalny" stan liści.Zobacz, jak w tamtym sezonie wyglądały moje lilie tej odmiany - mają normalne liście.
Obrazek

Może więc ta druga możliwość , o której pisze Zibi , jest bardziej realna.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Zakwitła u mnie pierwsza lilia - wprawdzie troszeczkę podpędzona w doniczce i wsadzona do gruntu, ale jednak :)

Miniaturowa azjatka 'Pink Pixie'
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”