Mój ogród....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród....

Post »

Adasiu - jaaaa!!!! Ale zaszalałeś z nasionkami :roll: O matko! To Ci parapetów zabraknie!!! Chyba, że w tempie expresowym wybudujesz szklarnię :;230
Koniecznie pokazuj fotorelację z siania i sadzenia! Ja nie mam dobrych doświadczeń z sianiem i jestem pełna podziwu ;:180 ;:180 Ha! optymista z Ciebie wychodzi!
Pozdrawiam Cię serdecznie - Ula
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Geniu
Nie ma sprawy, przy najbliższej okazji wpadnę do K. :)
Magda
Ciekawe co jeszcze planujesz z wysiewów w tym sezonie :)
Grzesiek
Kudzu to piekne i pożyteczne pnącze, sproszkowany korzeń badany jest pod kątem możliwości leczenia niektórych rodzajów uzależnień.
Zamówiłem już porcję nasion :),
Ula
Z nasionami to jeszcze nie koniec choć nie sztuką je kupić. Piszesz optymista, hmmm pewnie tak... choć od razu nie nastawiam się na stuprocentowe wschody gdyż różnie bywa z ich żywotnością, potem część siewek zagniwa, część zasuszam bo zapomni mi się je podlać i w końcu tak jak w naturze... wygrają najsilniejsi. Później wielką frajdę sprawia możliwość przyglądania się jak kwitną i owocują, czasem nie tak szybko i obficie jak kupne. Dla mnie ważne jest również to że niskim nakładem kosztów można uzyskać sporo roślin i wtedy zaszaleć z nasadzeniami :) Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Adaś dziś byłam po pracy w Kwiatonie i dokupiłam sporo nasionek m. in. rzodkiew Sugi (50-60 cm długości), łubin trwały biały i czerwony, kabaczka Kveta, dynię Early Butternut, aksamitkę białą, bratki Orange Violet, szarłat trójbarwny, naparstnicę jednoroczną, koleusa Rainbow, i ogórek wężowy Chinese Slangen ;)

ale ten Twój kosmos :D znalazlam w necie nasionka ale ich cena to rozbój prawie 10 zł :|
adamian
500p
500p

Post »

Witaj Magda
A jednak :wit Zaciekawił mnie biały łubin, u Marka/Orinoko/ widziałem fantastyczne zetawienia właśnie białych łubinów z niebieskimi szałwiami. Magda parę sadzoneczek Kosmosa dla Ciebie się znajdzie, :wink:
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A dla Ciebie Adaś białego łubinu :) i czerwonego również :)
adamian
500p
500p

Post »

Magda :wit
Świetnie Dzięki

Proszę pierwszy raz zakwitła zimą Brassia-Cambria//www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/66e6036e59497ae4.html]Obrazek[/url]
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Adaś piękny ten storczyk to domowy czy ogrodowy ?

Genia
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Achch, Geniu, wyobraziłam sobie, co by było, gdyby Cambrie były ogrodowe.... No, czysto Amazonia!
Jest piękna i wysoce egzotyczna, jak roślinny drapieżca...
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród

Post »

adamian pisze:Pełny kosmos udało mi się zamówić w sklepie internetowym Vilmorin, wiedziałem, że wpadnie Ci w oko bo to nowość... a będzie ich jeszcze trochę :) Pozdrawiam serdecznie
Witaj Adamie, ja tak samo jak Ty kupiłem kilka nowych odmian kosmosu, również i odmianę pełną jestem ciekaw jak to wszystko wyrośnie, pozdrawiam :wink:

Obrazek
x-d-a

Post »

Witaj Adamie, jestem pod wrażeniem - tyle nasionek do wysiania!
Ja dzisiaj wysiałam rącznika czerwonolistnego, mam jeszcze minę lobatę; posieję też być może jeszcze jakieś pnącze (chyba tunbergię) i na tym koniec :!:
W piwnicy czekają bulwy begonii i kłącza kanny, więc i tak pół pokoju będzie zawalone donicami...
Na więcej nie mam warunków, chociaż masz rację, że to doskonały sposób na zagospodarowanie wolnych miejsc w ogrodzie stosunkowo niedużym kosztem :P
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłej niedzieli :wit
adamian
500p
500p

Post »

Geniu
Cambrie u mnie rosną w domu, jednego roku dostałem inną odmianę, niestety opanowaną przez tarcznika. W ramach kwarantanny przebywała na dworze, nawet wytrwała do jesieni.
Wiele spośród egzotycznych storczyków można przetrzymać w okresie lata na zewnątrz np Cattleje, Cymbidia, Zygopetala, Stanhopee... Zygopetalum zakwitło dwa lata temu wystawione wlaśnie do ogrodu.
adamian
500p
500p

Post »

Dalu
Rączniki u Ciebie świetnie się rozwijają, w tym roku spróbuję zestawić go z ciemnopurpurowym daliami Black Cat, titonią, szarłatem i cannami o ciemnych liściach, powstanie drapieżna soczysta, krwista rabata :) Z pnączy Dalu nie planujesz wysiać Kobei?

Ula
Orchidea od razu wpadła mi w oko, a może... to ona mnie do siebie zwabiła...pajęczyca...
Przepięknie pachnie choć precyzyjnie dozuje go przez kilka godzin dziennie kusząc i nęcąc..a na zapachy to jestem szczególnie wyczulony.

Alinko
Przyznam się, że nie wiem, producent nie precyzuje jakich kolorów i gatunków to mieszanka. Zobaczymy. Pozdrawiam

Matemax
Gdzie zdobyłeś nasiona żółtego Kosmosa? Cuudo. Miałem już kiedyś odmianę jasnoróżową z ciemniejszym brzegiem Picotee, niestety wysiałem wprost do gruntu, późno ale pięknie zakwitła, niestety nasiona nie zdążyły dojrzeć przed przymrozkami. Odmiana nie jet jednorodna, u mnie z wysiewu rozwinęły się rośliny o różnych odcieniach. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
A właśnie dziś w OBI za 5 zł kupiłam 3 falki i jedno zygopelatum (było jedno jedyne).
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Adamie :D
Chyba kupiłeś po jednej paczce z każdego rodzaju w sklepie :!: To się nazywa tęsknota za wiosną :lol:
Powaliły mnie najciemniejsze rośliny: ciemna nasturcja, cynia, groszek, słonecznik i oberżyna.
Tą ostatnią zakupiłam i się zastanawiam czy się uda na dworze :?: :?
Muszę kupić taki ciemny słonecznik, c. fiolet groszek .Chciałam zapytać o cynię, chyba Legutki, czy mógł byś Adamie ją opisać albo pokazać zbliżenie torebki :D :?:
Chciałam zapytać jeszcze o blado - niebieskie kwiatki wśród żółto - pomarańczowej serii , co to ?
Pozdrówki ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
adamian
500p
500p

Post »

Witajcie
Magda Zygopetalum bardzo łatwo regeneruje i szybko rośnie, pewnie niedługo będziesz się cieszyć jego zapachem. Pozdrawiam

Agnieszko witaj
proszę, zauważyłaś rarytaska co do którego mam wielkie nadzieję. Niebieski kwiaty to Szałwia otwarta S. patens, która jest bulwiastą byliną choć w naszych warunkach kwitnie w pierwszym roku i można spróbować przetrzymać ją przez zimę w chłodnym miejscu. Jest niesamowita. Kwitnie poźnym latem i jesienią, i ma kwiaty jaskrawoniebieskie, świetnie komponujące się z kwitnącymi w odcieniach żółci i pomarańczu letnimi kwiatami. Widziałem ją kiedyś w towarzystewie siarkowożółtych aksamitek.
Pozdrawiam

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”