Krzaczki Kani

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krzaczki Kani

Post »

Kasiu, posadź lobelię do półcienia, na pewno będzie jej lepiej. Ja ją miałam właśnie w takim miejscu w ubiegłym roku i bardzo ładnie rosła. Słoneczne miejsce w tym roku to test. Chcę spróbować czy w słońcu z wilgotną glebą (u mnie bardzo rzadko wysycha) da sobie radę. Dwie kępki posadziłam w dość głębokim cieniu, to też będzie sprawdzenie czy tak lobelie lubią.
Efekty pracy w Twoim ogrodzie są wspaniałe, u mnie, no cóż efekt jest bardzo naturalistyczny :wink: .
W tym roku przeforsowałam pomysł spędzenia urlopu na działce :heja . Na razie Mężuś przyklasnął a starszy syn ma złudzenia, że mi przejdzie :;230 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, zaproponuj juniorowi obóz przetrwania :;230 , wtedy będzie matuli dziękował za możliwość spędzenia części wakacji w rodzinnym gronie.
Ałycza bardzo dobrze rośnie na takiej glebie jaką Ty masz, ja zresztą też, tylko moja dosyć sucha, dobrze, że wreszcie pada od dzisiejszej nocy bo do tej pory ani kropli deszczu, wczoraj podlewaliśmy majową czereśnię w obawie, że będzie tylko skórka i pestka a już dojrzewa.
Mszyca ta uwielbia śliwki, walczę z nią, wykonany w porę oprysk eliminuje ją skutecznie.
Powinny u Ciebie świetnie rosnąć brzoskwinie, musisz jednak mieć pewność, że podkładka użyta do szczepienia to ałycza.
Twoja łączka podobna do mojej, te żółciutkie takie same, ale takiej stokrotki to u mnie nie ma, wyrosły, niestety. :;230
Z utęsknieniem czekam na róże, Ty pewnie też, choć przy następnej wizycie w ogrodzie pewnie zastaniesz pierwsze kwiaty.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Kasiu, u mnie lobelie w słońcu wyschły by na wiór , na mojej lekkiej ziemi :wink:
Posadzę w półcieniu i myślałam o donicy, jedna już trafiła do donicy z fuksją.

Spędzenie urlopu na działce to świetny pomysł, żeby tylko synuś starszy za bardzo się nie nudził i nie psuł wam humoru przez cały pobyt :wink: ale może nie będzie tak źle i tylko marudzi, moja córka jest z takich marud, zanim do czegoś się przekona, to klękajcie narody :;230
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu, mój synek jest na takim etapie, że życie rodzinne, to dla niego jeden wielki obóz przetrwania :wink: . Zapytasz go która godzina, to coś tam odburknie i zrobi minę, że znowu się go czepiasz, znowu coś chcesz a tak w ogóle to cały czas tylko się go czepiasz i w ogóle, to on ma najgorzej na świecie :roll: .
Dziękuję Ci Kochana za radę w sprawie brzoskwini ;:196 . Jedną niby mam, słabo się przyjęła i wyprowadzam jej teraz przewodnik z bocznej gałęzi. Maleńka jest jeszcze i nie sprawdzałam na jakiej podkładce. Rozejrzę się za brzoskwinię na ałyczy ;:108 .

Kasiu, Młody może uczestniczyć w tym, co robimy i wtedy nie będzie się nudził. Mniej więcej kilometr od nas jest jezioro z całym zapleczem sprzętu dla turystów, ośrodki wczasowe z basenami, kręgielnią itp. są organizowane wycieczki drezyną po pięknym kaszubskim terenie, we wsi działa klub piłkarski i mają całkiem fajne boisko, są dwie stadniny, które proponują lekcje jazdy konnej, jest szlak po rezerwacie krajobrazowym Jar Reknicy. Uważam, że okolica jest naprawdę piękna i atrakcyjna więc jeżeli tylko będzie chciał, to spędzi ten czas ciekawie a jak będzie miał ochotę marudzić, to trudno, dostanie rękawice, kosiarkę i przynajmniej będę miała ładnie działkę obrobioną :wink: .
Już nie mogę się doczekać, kiedy znowu pojadę na działeczkę, chociaz pogoda u nas bardzo nieciekawa.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to macie mnóstwo atrakcji całkiem niedaleko , jeśli tylko będzie chciał, będzie korzystał.
Znam całkiem dobrze te zachowania, mój (16 lat), raz jest do rany przyłóż i chętnie pomoże, a innym razem zamknie się w pokoju i nie chce z nikim gadać :wink: Tak, ma też ma najgorzej na świecie :wink:
Koszenie też jak ma wenę a jak nie to tak na odpieprz, że musi poprawiać :evil:

U nas pada już któryś dzień,wydaje mi się że strasznie długo :wink: i wieje, nie da się nic podłubać w ogrodzie ;:185
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, mój synek (lat 15) ma jeszcze zarezerwowany obóz, który miał być formą dopingu do dobrych ocen, ale jak sobie patrzę na te tróje, które w większości będą na świadectwie :evil: , to z obozu jednak będą nici, za to zostaje działka. I pomyśleć, że dla mnie to jest największa nagroda :wink: . No, ale ja zasłużyłam! ;:170 :lol: Lobelie są na razie sponiewierane przez deszcz, bo mają wiotkie łodyżki ale spodziewam się, że w miarę wzrastania w ziemi będą się miały lepiej.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzieci mają inne priorytety niż my :wink:
Mam nadzieję ,że kiedyś dorosną i zaczną doceniać nasze starania ogrodowe, i też się wciągną ,i polubią przebywanie w ogrodzie i pracę w nim .
Oj, sama nie wierzę w to co napisałam :;230

Szkoda ,że obóz mu przepadnie, ale może jeszcze trochę nadrobi ocen .

Mój kończy gimnazjum, ciekawe czy dostanie się do upatrzonej szkoły :wink:

Lobelia na pewno poprawi się w ziemi, jak przestanie padać i wyjdzie słonko :D
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj Kaśki cóż ja tu czytam ........ i jakże się cieszę, że mnie tego typu dylematy nie dotyczą :wink: Za to pojawiły się inne nie mniej stresujące. Ale co tam, takie życie
Nie uważasz, że taki obóz przetrwania można zainscenizować na działce - jak wpadnie w to trawisko i chwastowisko to w sam raz :;230

Kasiu a może, przy dobrej aurze, wybierzesz się na działeczkę w te wolne dni.
No cóż stęskniłam się za Twoim ogródkiem i ciekawa jestem jak tam księżniczki i hortensje się sprawują
Oczywiście nie zapominam o lobelii "milion pińcet"
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, małe dzieci, mały kłopot, średnie dzieci :wink: -średni kłopot, dorosłe dzieci- jeszcze inne problemy ;:108

;:196
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kasiu :wink: a co słychać na Twojej działeczce ?
Już tam jesteś, czy jeszcze nie pora na urlop ?
Pomysł z urlopem na działce jest super. ;:138
:wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Kasiu ja też mam syna może ciut młodszego,ale to trudny wiek...raz humorek,raz kaprysik... :uszy
Próbuję mu chociaz troszkę zaszczepić ogrodnika,ale na razie to niemożliwe.To może przyjdzie z czasem...
Cały czas pokazuję moim dzieciom,że nie komputery,a przyroda jest ciekawa...ale co ja wiem? ;:224

Co słychać na działeczce? :uszy
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, Ilonko, Krysiu, Aniu ;:4 ;:196
Dziecko mi się w oczach prostuje, uczy się teraz jak szalony, żeby wyciągnąć oceny (zależy mu ;:oj ), w ogóle zrobił się jakoś tak miły, dowcipny, pogodny i nawet sam proponuje pomoc :shock: . Normalnie jak człowiek się zachowuje :lol: . Najwidoczniej perspektywa nadchodzących wakacji odmienia mu ciało, które jak się okazuje dysponuje również mięśniami twarzy służącymi do uśmiechu, i unosi duszę :;230 . Urlop mam dopiero w lipcu ;:65 . W weekend na dzień dziecka zabraliśmy chłopaków na kręgle, bilard, basen i inne takie do hotelu, który znajduje się w okolicy, gdzie mamy działkę. Potem na działce zrobiliśmy ognisko z kiełbaskami i Młody nawet przekonał się do wakacyjnego pobytu na naszej wsi :wink: , jak zobaczył, że można tam nie tylko dziobać w ziemi :lol: . Tylko, że ja zmęczyłam się tym hotelowo - restauracyjnym luksusem i już nie mogłam się doczekać, kiedy następnego dnia przebiorę się w swój ogrodowy mundurek i wrócę na grządki. Widać zdziwaczałam już do reszty ;:306 .
Lobelia w większości jednak jeszcze leży na ziemi i już nie jestem takiej dobrej myśli. Z miliona pińcet leży gdzieś tak z pińcet.
Księżniczki różane mają się dobrze a miałyby się bardzo dobrze, gdyby nie paskuda bruzdownica, która podobnie jak w ubiegłym roku zaczęła sobie z różanych pędów robić puste w środku słomki :evil: . Jednak jest jej, jak do tej pory, o wiele mniej niż ostatnio. Przełamałam się i prysnęłam chemią (jak ja nie znoszę oprysków chemicznych!) wieczorem, jak pszczoły przestały już latać. Ciekawe czy to odniesie skutek, bo zaraz potem zaczęło trochę padać a co się działo w kolejnych dniach, to już nie wiem, bo pojechałam do domciu.
Uwielbiam przyrodę majową i czerwcową. Wszystko pięknieje, nawet moje miejskie osiedle, którego położenie znów mnie zachwyciło :D . Gnając codziennie na trasie praca - przedszkole - dom zazwyczaj nie zauważam jakie ładne widoki mam tuż za blokiem.
Obrazek
Obrazek
Ktoś wymyślił komfortowy punkt widokowy ;:306 . Ta kanapa rzeczywiście jest solidnie usadowiona, mój mąż wypróbował, ja się nie odważyłam.
Obrazek

A na działce jeszcze mało co kwitnie. Serduszka i mój nowy nabytek - pełnik europejski. Na zdjęciu widać też jedyną hortensję ogrodową. Czy mam obciąć te suche badylki?
Obrazek
Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kasiu :) moje lobelie wylądowały w ... kompostowniku. ;:131
Obraziły się na koreczki torfowe i nawet przesadzone do doniczek z ziemią nie chciały rosnąć. :;230
Taka ze mnie ogrodniczka. :oops:
A te badylki od hortensji też już wczoraj obcięłam. Chyba już nic więcej zielonego nie wypuszczą.
:wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Piękne widoczki masz wokół siebie ;:224 Hortensję przytnij nad pąkiem zielonym ;:108
Dobrze,że synek pozytywnie myśli,hormony buzują raz w te raz wewte ;:224
Punkt widokowy haha niezły pomysł ;:215
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Kasiu, pewnie że obetnij, tam nic zielonego nie widać. Ja ze swojej jestem bardzo zadowolona, ma mnóstwo pąków, jak zakwitnie będzie raj. Przepiękny krajobraz masz wkoło swojego ogrodu, a Junior na pierwszym zdjęciu - bomba.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”