Moje orchidaria - Anaka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lana, obserwacja to ważna rzecz przy orchideach.Nie ma bowiem jednej i tej samej recepty dla nawet dwóch jednakowych storczyków 

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
O tak, nadmiar opieki raczej storczykom nie służy. Z moich obserwacji wynika,że nie lubią takiego dotykania, obracania doniczki,żeby obejrzeć co tam wyrasta, pęcznieje, itp.
Lepiej oglądać je jak stoją na swoim stałym miejscu, bez obmacywania
Lepiej oglądać je jak stoją na swoim stałym miejscu, bez obmacywania

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Z uchwyceniem kwiatu Brassavola cucullata jakieś parę dni nie mogłam sobie poradzić
Aż pojawił się kochany Grześ
I oto przedstawiam

Aż pojawił się kochany Grześ

I oto przedstawiam

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Piękny, delikatny kwiatuszek Aniu
.
W nawiązaniu do wcześniejszej odpowiedzi, to chyba muszę się zgłosić do ciebie na lekcje nieobmacywania
, chociaż staram sie za bardzo moich podopiecznych nie molestować
. Poznęcam się tylko nad nimi podczas namaczania w miseczce, a Madzia nazywa tę czynność przesłuchiwaniem hi, hi... Nawet wtedy staram się tylko trzymać samą podkładkę, ale niechcący mogę czasami dotknąć jakiegos korzonka
.

W nawiązaniu do wcześniejszej odpowiedzi, to chyba muszę się zgłosić do ciebie na lekcje nieobmacywania

-
Koralina,Sylki,Łukasz, Lana - dziękuję za miłe słowa
W odpowiedzi na dyskusję z Laną na temat tzw. obmacywania storczyków, to ta Brassavola jest zamontowana na podkładce, która z kolei wisi na macie kokosowej. Nigdy tego storczyka, jak i innych umiejscowionych u mnie w podobnych miejscach, nie zdejmuję do moczenia.
Z prostej przyczyny - rośliny korzeniami powrastały w matę.
Dlatego Lano, można takich na podkładkach jednak nie obmacywać

W odpowiedzi na dyskusję z Laną na temat tzw. obmacywania storczyków, to ta Brassavola jest zamontowana na podkładce, która z kolei wisi na macie kokosowej. Nigdy tego storczyka, jak i innych umiejscowionych u mnie w podobnych miejscach, nie zdejmuję do moczenia.
Z prostej przyczyny - rośliny korzeniami powrastały w matę.
Dlatego Lano, można takich na podkładkach jednak nie obmacywać

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Aniu to zdradź mi swój sekret, w jaki sposób je nawadniasz i dbasz, aby korzonki się napiły ? Tylko je spryskujesz i to wystarczy, czy może jeszcze w inny sposób ? Jestem bardzo ciekawa, może się czegoś nowego nauczę. To zadwałaby się mało prozaiczna rzecz, ale jak bardzo potrzebna. "Podkładowców" nie mam za długo i to moje pierwsze roślinki posadzone w ten sposób. Nie mam jeszcze zbyt dużo doświadczenia
.

-
Podobnie mam ze storczykami na podkładkach, które rosną w szklanych orchidariach. Powrastały korzeniami w maty z korka. Widocznie jest im dobrze i nie mam zamiaru tego zmieniać, bo rośliny same wiedzą co jest dla nich odpowiednie.
Spryskuję je jedynie. Z nawozem lub bez.
Te na macie kokosowej mają mniejszą wilgotność - taką jaka aktualnie jest w oranżerii.
Te w orchidariach mają lepiej, bo dodatkowo je nawilżam - za pomocą nawilżacza :P
Nie wiem, jak to byłoby w warunkach parapetowych, ale storczyki zamontowane na podkładkach można wtedy umieścić np. w szklanym akwarium i problem rozwiązany

Spryskuję je jedynie. Z nawozem lub bez.
Te na macie kokosowej mają mniejszą wilgotność - taką jaka aktualnie jest w oranżerii.
Te w orchidariach mają lepiej, bo dodatkowo je nawilżam - za pomocą nawilżacza :P
Nie wiem, jak to byłoby w warunkach parapetowych, ale storczyki zamontowane na podkładkach można wtedy umieścić np. w szklanym akwarium i problem rozwiązany

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Aniu przepraszam, że tak wiercę ci dziurę w brzuchu
. Moje maleństwa właśnie rosną w akwarium, poprzyczepiane na haczykach do korku. Na samej podkładce mają troszkę sphagnum, które po jednym, dwóch dniach robi się jak beton, mimo codziennego spryskiwania. Dlatego raz na tydzień namaczam je w miseczce, ale widocznie to jeszcze nie jest to, co powinno być.