Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

O kurczątko :shock: , przecież one wyglądają jak prawdziwe.... Masz spryt w "ręcach" , bo nie wątpię ,że to Twoje dzieło. ;:215
Szybko naprawiaj aparat i cykaj foty , bo pięknie u Ciebie się robi na pewno.
Pozdrawiam,Małgorzata
magda-hm
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 08:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję ślicznie za odpowiedź ;:180
Kupowałam dalie w kilku punktach, ale w żadnym nie trafiłam na taką, a szkoda. Może na przyszły sezon lepiej sobie poradzę jak dożyję ;:131
Te Twoje są naprawdę cudne, oczu od nich oderwać nie można!
Pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie. Magda
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Witajcie! :wit

Agness jest kolorowo, a wręcz biało-niebiesko za sprawą niezapominajek, jabłoni i narcyzów, kocham te widoczki majowe :) Strat jako takich nie zauważyłam jak na razie, nawet wypuściła liście lilia, którą uważałam za wymarźniętą rok temu ;) U nas na szczęście rośliny w styczniu mocno nie rozpoczęły wegetacji, więc były lepiej przygotowane na tą prawie bezśnieżną zimę.
Ewo, będziesz zachwycona daliami, zawsze miałam do nich wielki sentyment z dzieciństwa, tylko odzywała się główny problem - jak je przezimować, bo w bloku w piwnicy nie da rady. Co roku woziłam tu i ówdzie po rodzinie, zawsze kilka karp wypadało, ale w tym roku wreszcie trafiła się idealna piwnica - u siostry:D Wszystko pięknie przezimowało. A to wykopywanie wcale nie jest takie nudne ;)
Grzegorzu, zaraz poniżej będą dopiero sielskie widoczki niezapominajkowe ;)
Małgosiu, moje narcyzy, przyznam nieskromnie, ze i mi bardzo spodobały się, nawet miały więcej, bo trochę ich narobiłam przed świętami. Aparat trochę naprawił się, więc fotki będą.
Magdo najbardziej zadowolona jestem z zakupów daliowych na all..., też kupowałam w stacjonarnych sklepach ogrodniczych karpy ze znanej w Pl firmy i niestety większość dalii (i nie tylko) nie zgadzała się odmianowo.

Czas wreszcie pokazać aktualne fotki i krótki opis z otwarcia sezonu ;)
Kilka tygodni temu wreszcie zabrałam się za jaśminowca, miał za ciasno na białej rabacie, poza tym nigdy nam nie zakwitł, więc nosiłam się od roku z zamiarem przesadzenia go. Stało się to dopiero w tym roku, przenieśliśmy (łatwo nie było) go na drugą działkę, tworząc z niego kawałek osłony przeciwsąsiedzkiej ;) Przesadziłam też kilka róż, miejmy nadzieję, że na dobre im to wyjdzie oraz clematisa Jan Paweł II. Wszystko przyjęło sie, bo wypuściło liście :)

To czas na fotorelację:

Rabaty przed domkiem:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz moje ulubione w maju - niezpominajkowe błękitne obłoczki. Kocham te widoki unoszących malutkich delikatnych kwiatuszków, a pośród nich wyrastające większe kwiatostany narcyzów, tulipanów, a jeszcze wyżej kwitnące sady, nic tylko patrzeć, podziwiać i napawać się tym widokiem na cały rok.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lubię niezapominajki :D Zaczęły pojawiać się w całym moim ogrodzie, bo pozwalam im się rozsiewać. Dosiałam paczkę różowych, ale pojawiły się tylko pojedyncze sztuki.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
magda-hm
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 08:29
Kontakt:

Post »

Piękny gąszcz kwiatowy. Czy te tulipany teraz kwitną? U nas na działkach większość już przekwitła. Tylko pojedyncze jakieś u sąsiadów jeszcze się pokazują.
Pozdrawiam serdecznie. Magda
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Alanko, udane te narcyzy bibułkowe :) Widzę, żu Ciebie także niezapominajkowo. Ładnie podsadzone jasnotą kosaćce, zrobię tak samo :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo nasze niezapominajki to także samosiejki, kiedys przywiozłam kilka sadzonek zza miasta z jakiejś polany, przyjęły sie i tak sukcesywnie od kilku lat rozsiewają się. Uwielbiam te kwiatuszki. Mam też w tym roku więcej białych, a nawet jedna lekko różowa sie pojawiła.
Magdo, tulipany jeszcze nieliczne kwitną, kilka w ogóle nie rozkwitł, bo upał z początku maja upiekła kilka tulipanów. A w ogóle z tulipanami nie będę się już tak mocno "bawić", co orku trzeba kupować nowe, bo te coraz nowsze cebulki nie radzą sobie same, na następne lata coraz gorzej rosną, wcale nie kwitną. Lepsze narcyzy, te przynajmniej rozmnażają się szybko i pięknie i długo kwitną.
Irminko, moja roślinna duszo, nawzajem będziemy dzielić sie własnymi koncepcjami ;)

Dzisiaj zimna Zośka, miejmy nadzieję, że wszelkie możliwe przymrozki (na szczęście u nas nie było) dadzą nam juz spokój i będzie można balkonową hodowlę po woli przenosić na działkę, pomidory niecierpliwie czekają. Czy już wszyscy powysadzali swoje dalie? , teraz tylko trzeba czekać na dobra pogodę i rozwój róż lilie, no i cit dłużej na dalie ;) Gorzej z różami, bo jak co roku bruzdownica nie omija moich róż, co gorsze atakuje nawet nowe sadzonki :twisted:

Dzisiaj jest święto niezapominajki, a ja już ostatnio wyszłam przed szereg ;) To dzisiaj kilka jeszcze zaległych fotek tulipanów, narcyzów, jabłoni... etc.

Obrazek

Obrazek

Polecam tulipany strzępiaste, papuzie, kwitną długo (w sumie niezawodnie każdego roku), a widok jest niesamowity
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cudowne najzwyklejsze jaskry:
Obrazek

Obrazek

Trochę białej rabaty:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sad, a raczej sadzik
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec bibułkowe przebiśniegi i krokusy:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W moim sadku kwitnienie jabłoni nie było tak obfite, ale cieszę się, że w ogóle jakieś kwiaty się pojawiły. W zeszłym roku nie było żadnego :shock:
Tulipany strzępiaste to moje ulubione, ale niewiele ich się pojawiło. Kupowałam na targach cebule i z 30 pojawiły się trzy strzępiaste, reszta to zupełnie inne.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu ;:97, pamiętaj o naszych wspólnych koncepcjach ogrodowych
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zostawiam znak po sobie abym mogła tu powrócić . Pozdrawiam łaciatą !. Czy dalej łazi po ogórkach . Moje mają w tym roku zakaz wstępu na ogród :wit
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy doczekam się gospodyni? Alanko, serduszko... ;:65...
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokaż szybko zdjęcia z minionego sezonu, bo zaraz zaczniemy nowy :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Alu, wiem ze jestes... Napisz kilka slow o planach ogrodowych na ten sezon :)
Pozdrowienia!
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam, witam witam! :)

Omijałam swój wątek, bo nic mi się nie chce pisać o działce. Od 2-3 sezonów strasznie mokro się u nas zrobiło, gleba trochę się wyjałowiła, to i rośliny gorzej rosną. Dwa lata temu po letnim potopie straciłam połowę swojej kolekcji dalii, pogniły mi w glebie. Chyba po modernizacjach terenów wokół ROD pozatykały się różne dreny, odpływy wody i w naszej lekkiej glebie jest zbyt dużo wody. Dlatego cieszę się, że tegoroczna zima była uboga w śnieg, za to ubiegłoroczny początek sezonu przeszedł do historii - jak przerzucę foty ze starego kompa, to pokażę Wam ile śniegu było na przełomie marca i kwietnia.
Na ten sezon planuję dokupić jedynie kilka odmian lilii, może jakąś różyczkę i tylko jedne nasiona - cynie (zapewne do czasu dopóki nie dojdę do ogrodniczego ;)).
Na razie mało fotek, bo lenistwo przeze mnie przemawia i niewiele fotek przeniosłam ze starego komputera na nowy, więc na razie kilka obrazowych.

To na miłe powitanie gości kilka letnich:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I ostatnimi czasy moja mania prześladowcza - mini ogródek ziołowy:
Obrazek

Obrazek

I Trumphator do powąchania:
Obrazek

Miłego oglądania :wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hortensje pięknie Ci wyrosły :D Podziwiam też malwy, u mnie jakoś nie mają szczęścia, kiedy posiałam te o pełnych kwiatach, ładnie wzeszły, a w następnym roku były tak rdzawe, że z żalem wyrzuciłam. Coś się wysiało i może zakwitnie-jak ostatnio, na wysokości kolan :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”