Ciemiernik(Helleborus) cz.1
- wisia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ciemiernik Helleborus cz. II
Ale ma moc kwiatów, czy wysadzisz go do gruntu, czy będzie rośliną pokojową? Jaka to odmiana?
- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Kontakt:
selli7 piękny okaz
,wiosną był już duży?

Wiosną zeszłego roku miał kilka kwiatków.Gdy go kupowałam były seledynowe, już przekwitłe.Chodziłam koło nich dwa tygodnie w naszym ogrodniczym, bo na etykietce było napisane'Silver Monn', a ja już mam kupowanego pod taką samą nazwą ( na str.6 tego wątku jest zdjęcie), no i dość drogi.Okazało sie jednak, że ma inny kształt płatków i po przekwitnieniu wyglada inaczej niż tamten.Doszłam do wniosku, że to jednak inna odmiana..
Do gruntu go nie posadzę, bo podobnie jak wspomniany w gruncie marzną mu pąki, a jeśli nawet miał by szczęście, to nie bedzie tak okazały.Tamten też aktualnie kwitnie, w donicy już chyba 5 rok.U mnie sa ozdobą tarasu aż do czerwca, gdyż przekwitłe kwiaty ciągle wygladają jakby kwitł.Teraz stoi w nieogrzewanym, zimnym, ale jasnym miejscu i aż się dziwię, że tak kwitnie, bo ogólnie ciemnawo, słońce nie pamiętam kiedy widziałam.
Do gruntu go nie posadzę, bo podobnie jak wspomniany w gruncie marzną mu pąki, a jeśli nawet miał by szczęście, to nie bedzie tak okazały.Tamten też aktualnie kwitnie, w donicy już chyba 5 rok.U mnie sa ozdobą tarasu aż do czerwca, gdyż przekwitłe kwiaty ciągle wygladają jakby kwitł.Teraz stoi w nieogrzewanym, zimnym, ale jasnym miejscu i aż się dziwię, że tak kwitnie, bo ogólnie ciemnawo, słońce nie pamiętam kiedy widziałam.
Dzisiaj zostałam posiadaczem ciemiernika białego z biedronki.Mam pytanie czy one kwitną tak jak na etykiecie od stycznia do kwietnia czy tylko ta odmianan którą ja mam?I czy ewentualnie są jakieś odmiany kwitnące latem?Pozdrawiam
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Weroniko, niger kwitnie w tym terminie, inne , czyli wschodnie kwitną koniec kwietnia do maja.
Owszem H. niger - ciemiernik biały kwitnie od stycznia jeśli jest w doniczce, w gruncie pąki rozwinie dopiero po mrozach, najwcześniej w marcu jeśli mróz ich nie zniszczy.Ciemiernik biały ma też odmianę 'Praecox' która zakwita w październiku listopadzie.
- julibrissin
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lut 2013, o 03:19
e-genial!
Są bardzo dobrych marek. Są piękne! Następny rok będzie nowa rasa, która została kwitnie na 7 miesięcy, od sierpnia:

http://www.transatlanticplantsman.com/t ... ybrid.html
Są bardzo dobrych marek. Są piękne! Następny rok będzie nowa rasa, która została kwitnie na 7 miesięcy, od sierpnia:
http://www.transatlanticplantsman.com/t ... ybrid.html
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
julibrissin dziękuję uwielbiam ciemierniki , poprzedniej zimy dużo mi zmarzło .
Fajny pomysł z tymi ciemiernikami kwitnącymi 7 miesięcy .
Genia
Fajny pomysł z tymi ciemiernikami kwitnącymi 7 miesięcy .
Genia
Gieniu,bardzo obfite kwitnienie tego ciemiernika,u mnie bida z nędzą,raptem 2 kwiatki 

Geniu, odmianę 'Praecox' kwitnacą jesienią szukać trzeba nie w sklepach, ale raczej w starszych ogrodach, gdzieś na działkach, to stara odmiana.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Mirko z moimi białymi o pojedynczych kwiatkach nie mam kłopotu .
Może u Ciebie ziemia im nie pasuje , najlepiej czują się w mieszance ziemi próchnicznej z odrobiną gliny, wapnia oraz oborniku. no i najlepiej żeby rosły w zaciszu i półcieniu .
selli7 wiesz w sklepach to jest różnie z tymi kwitnącymi jesienią .
Genia
Może u Ciebie ziemia im nie pasuje , najlepiej czują się w mieszance ziemi próchnicznej z odrobiną gliny, wapnia oraz oborniku. no i najlepiej żeby rosły w zaciszu i półcieniu .
selli7 wiesz w sklepach to jest różnie z tymi kwitnącymi jesienią .
Genia
- alexm
- 100p
- Od: 19 lut 2013, o 13:42
Gieniu cudowne masz ciemierniki. Będę takich szukać.
Pozdrawiam Ala
Pozdrawiam Ala
Ja kupiłam trzy kolory przed tymi mrozami i od razu posadziłam,chyba będę musiała się z nimi pożegnać.