Słodkie ziemniaki bataty
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Słodkie ziemniaki bataty
Na spokojnie, jest jeszcze czas. U mnie w uproszczeniu to, miesiąc żeby dobrze ruszyły, miesiąc żeby urosły długie pędy, i półtora na ukorzenianie sadzonek pędowych. Razem trzy i pół miesiąca, więc spokojnie na drugą połowę maja będą.
Wsadzanie bulw do wody, oraz ukorzenianie odciętych pędów w wodzie, zanim trafią do doniczki, przyśpiesza proces.
Tak samo temperatura w jakiej rosną sadzonki.
Wsadzanie bulw do wody, oraz ukorzenianie odciętych pędów w wodzie, zanim trafią do doniczki, przyśpiesza proces.
Tak samo temperatura w jakiej rosną sadzonki.
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Skończyły mi się moje bulwy i dzisiaj kupię w sklepie . Wrócę do sprawdzonej metody bo czas
ucieka .
ucieka .
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
To ja też wykładam
, przegapiłam nieco. Mam 2 odmiany, jedna jak w sklepach, druga buraczkowa 

Anna
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Aniu jaka nazwa buraczkowego ?
-
- 200p
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wsadzajcie do wody, to nie ma sensu. Co prawda korzenie urosną trochę szybciej, ale bulwa dość szybko zgnije. Do do mokrej ziemi, nieważne którą stroną. Do ziemi wsadzić pionowo, końcem, na głębokość 2-3 cm wystarczy. Jeżeli gdzieś widać już kiełki, to kiełkami do góry a nie w ziemię oczywiście. Lampy nie są wymagane, wystarczy jasny, słoneczny parapet i temperatura przynajmniej 23-24, jak wyższa to lepiej - kaloryfer nie przeszkadza, tylko pilnować żeby ziemia nie wyschła.
Ukorzenianie sadzonek najlepiej prosto w ziemi, ale jeśli ktoś chce się bawić to można i w wodzie, a potem do ziemi gdy puści korzenie. Można też trzymać w wodzie aż do wysadzenia do ogrodu, ale nie za długo, maksymalnie kilka tygodni.
P.S. nie marnujcie ziemi na ukorzenianie bulw i sadzonek. Nie warto, naprawdę wystarczy taka ziemia jak w ogrodzie. Kupna ziemia z worka nic tu nie poprawi, nie ma to żadnego znaczenia.
Ukorzenianie sadzonek najlepiej prosto w ziemi, ale jeśli ktoś chce się bawić to można i w wodzie, a potem do ziemi gdy puści korzenie. Można też trzymać w wodzie aż do wysadzenia do ogrodu, ale nie za długo, maksymalnie kilka tygodni.
P.S. nie marnujcie ziemi na ukorzenianie bulw i sadzonek. Nie warto, naprawdę wystarczy taka ziemia jak w ogrodzie. Kupna ziemia z worka nic tu nie poprawi, nie ma to żadnego znaczenia.
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
Nigdy nie uprawiałem batatów, ale wydaje mi się że obojętnie jak się wsadzi czy przesypie całe ziemią na płasko, to i tak wypuszczą pędy z ukrytych oczek do góry
podobnie jak imbir , Imbir uprawiałem.
Batat gdy poczuje wiosne , to i bez wody i ziemi wypuści jakieś pędy.
Ja tylko tak myślę na logikę.
podobnie jak imbir , Imbir uprawiałem.
Batat gdy poczuje wiosne , to i bez wody i ziemi wypuści jakieś pędy.
Ja tylko tak myślę na logikę.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- 200p
Jest tak jak piszesz. Ale lepiej końcem tylko wsadzić do ziemi, ewentualnie położyć bokiem w doniczce. Bo chcemy jak najwięcej pędów z jednej bulwy. Z tych oczek, które znajdują się od spodu gdy np leży bokiem, pędy nie wyjdą do góry, tylko po bardzo długim czasie wybije pęd z korzenia, który się rozrośnie na boki. Najlepiej mieć jak najwięcej oczek nad ziemią, wtedy ze wszystkich wyrastają pędy i to bardzo szybko.
I jeszcze jedna przydatna informacja - warto poczekać, aż pędy będą długie bo można je ciąć na kawałki i ukorzeniać na rozgałęzieniach. Nie muszą to być pędy oberwane bezpośrednio z bulwy.
Sama bulwa tez wypuszcza pędy bez niczego, ale one nie będą rosnąć długo, z czasem zaczną obumierać jeżeli bulwa będzie leżeć luzem bez korzeni.
I jeszcze jedna przydatna informacja - warto poczekać, aż pędy będą długie bo można je ciąć na kawałki i ukorzeniać na rozgałęzieniach. Nie muszą to być pędy oberwane bezpośrednio z bulwy.
Sama bulwa tez wypuszcza pędy bez niczego, ale one nie będą rosnąć długo, z czasem zaczną obumierać jeżeli bulwa będzie leżeć luzem bez korzeni.
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
Można kombinować, ciekawe jak by go rozciąć na pół i posadzić na leżąco dwie połówki.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
Nawet nie trzeba batata rozcinać, wystarczy go w cisnąć do ziemi na boku.
Prawdą jest, że dużo sadzonek można uzyskać z bulwy bez wody i ziemi. Ja kładę batata w woreczku foliowym na parapecie, kiedy zawiązki się pojawią zdejmuję woreczek i pozwalam im rosnąć jak chcą. Potem kroję na kawałki, wkładam do wody na 2-3 tygodnie i można sadzić do gruntu lub doniczek.
Prawdą jest, że dużo sadzonek można uzyskać z bulwy bez wody i ziemi. Ja kładę batata w woreczku foliowym na parapecie, kiedy zawiązki się pojawią zdejmuję woreczek i pozwalam im rosnąć jak chcą. Potem kroję na kawałki, wkładam do wody na 2-3 tygodnie i można sadzić do gruntu lub doniczek.
-
- 200p
Wtedy też puści korzenie i pędy, ale tylko z warstwy blisko skórki, tam gdzie są oczka a nie z miejsca przecięcia. Ale ryzykujesz, że te miejsce rozcięcia zasypane ziemią może zacząć się psuć. Nie musi tak być, ale ryzyko większe niż jak zasypujesz nieuszkodzony.
Kiedyś robiłem takie eksperymenty. Korzenie wtedy wychodzą po obwodzie, z tej warstwy przy samej skórze i z oczek, które też są zakopane/zanurzone w wodzie. No ale ta przecięta część - środek może się łatwo zacząć psuć. Lepiej jak jest ze skórą.
Kiedyś robiłem takie eksperymenty. Korzenie wtedy wychodzą po obwodzie, z tej warstwy przy samej skórze i z oczek, które też są zakopane/zanurzone w wodzie. No ale ta przecięta część - środek może się łatwo zacząć psuć. Lepiej jak jest ze skórą.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2025, o 06:46 przez jokaer, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączenie postów
Powód: połączenie postów
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bioy pamiętasz jakie bulwy miał ten batat o purpurowych liściach co pokazywałeś?
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Różowa skórka, pomarańczowy środek. To była bulwa z marketu na L.
Aktualnie uprawiam bataty od koleżanki z forum. Dostałem jakiś czas temu długie pędy do pocięcia na sadzonki.
Za co raz jeszcze dziękuję.
Aktualnie uprawiam bataty od koleżanki z forum. Dostałem jakiś czas temu długie pędy do pocięcia na sadzonki.
Za co raz jeszcze dziękuję.

Pozdrawiam, Jacek
Mój batat wreszcie zaczął wypuszczać maleńkie pędy, a już traciłam nadzieję 

-
- 100p
- Od: 30 gru 2024, o 15:29
Zachęcona wątkiem i Waszymi sukcesami kupiłam bataty. Jedną bulwę włożyłam do wody i po czterech dniach już korzonków mam dużo. Teraz czekam na pędy i mam nadzieję, że na połowę maja zdążę kilka sadzonek wyprodukować.