Dziękuję MirkuL, zatem wykopię ją, zrobię fotki i opiszę. Dzięki również za wskazanie byka
Kolory usychania iglaków Cz.1
Re: Kolory usychania iglaków
Witam
Dziękuję MirkuL, zatem wykopię ją, zrobię fotki i opiszę. Dzięki również za wskazanie byka
.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum

- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
nie wykopuj! wyrwijpiecia273 pisze:Witam
Dziękuję MirkuL, zatem wykopię ją, zrobię fotki i opiszę. Dzięki również za wskazanie byka.
Co podejrzewam nie będzie wielkim wysiłkiem...
A ten 'Smaragd' w P9- a było rozstawić, byłby ladny. A że stoi w kupie to i uschło od dołu.
A ten 'Smaragd' w P9- a było rozstawić, byłby ladny. A że stoi w kupie to i uschło od dołu.
Pod twoją nieobecność mogło też zwyczajnie przeschnąć w tak niewielkiej doniczce.
-
kudlaty_1985
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 29 mar 2009, o 17:18
w p9 to nie smaragd tylko zwykła thuja, p9 są rozstawione i jestem pewien, że były podlewane... w p15 thuje wsadzone na wiosnę i również cały czas regularnie podlewane poza tym obsychają wszystkie również te na skraju które mają dostęp do światła 
czy jest możliwość, że thuje mają za mokro i stąd przysychanie od dołu?? padło mi również kilka świerków prowadzonych w gruncie ale te całe usychają (mam 200 świerków i z 10 uschło w różnych miejscach)
pozdrawiam
czy jest możliwość, że thuje mają za mokro i stąd przysychanie od dołu?? padło mi również kilka świerków prowadzonych w gruncie ale te całe usychają (mam 200 świerków i z 10 uschło w różnych miejscach)
pozdrawiam
Ok. Mam nadzieję, że dam radę, mają ponad 2m.pogotowie ogrodnicze pisze:nie wykopuj! wyrwijpiecia273 pisze:Witam
Dziękuję MirkuL, zatem wykopię ją, zrobię fotki i opiszę. Dzięki również za wskazanie byka.
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Panowie, a nie jest to spowodowane brakiem magnezu ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Mam to samo z moimi tujami , świeżo wsadzone, byłem na szkółce gdzie kupiłem i kazała psikać środkami grzybobójczymi.
Sąsiadka kupowała w lecie w tej samej szkółce co ja i jak jej mowiłem o tym to u niej wszystkie były OK , a dzisiaj słyszałem że dzwoniła do szkółki co ma robić bo jej zaczynają żółknąć .
Sąsiadka kupowała w lecie w tej samej szkółce co ja i jak jej mowiłem o tym to u niej wszystkie były OK , a dzisiaj słyszałem że dzwoniła do szkółki co ma robić bo jej zaczynają żółknąć .
No cóż,wygląda na brak światla. Ale jeśli twierdzisz, że rozstawione... to Ci powiem, że tyle szarej pleśni co latoś to chyba przez całe życie nie widzialem.kudlaty_1985 pisze:w p9 to nie smaragd tylko zwykła thuja, p9 są rozstawione i jestem pewien, że były podlewane... w p15 thuje wsadzone na wiosnę i również cały czas regularnie podlewane poza tym obsychają wszystkie również te na skraju które mają dostęp do światła
Zasychanie najstarszych gałązek o tej porze to norma. Ale- to mlode rośliny. Proces nasila się, jak roślinom źle- za mało lub za dużo wody, brak żarełka (wycofywanie czego się da z najstarszych gałązek). Na zamierające gałązki wchodzi szara pleśń. która jest niby saprofitem- ale w sprzyjających warunkach (niska temperatura, wysoka wilgotność) atakuje żywe. I objawy się nasilają.
U mnie w tym roku 'Holmstrup' tak silnie się czyści.... ale wiem, że to moja wina. Rośliny ponad 1,2 m a męczą się w C5
-
kudlaty_1985
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 29 mar 2009, o 17:18
Co proponujesz w walce z pleśnią?
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Są dwie nowe choroby w Polsce wystepujące również na żywotnikach. Jedną z nich opisałem już dla Klientów IPO. Do drugiej zbieram materiały w terenie .Postaram się ją opisać w najbliższych miesiącach na IPO. Czekam na publikację w krajowej prasie ogrodniczej lub ISiK.
Najważniejsze to usuwać i palić porażone pędy(igły) aby nie stawały się źródłem dalszych infekcji
Najważniejsze to usuwać i palić porażone pędy(igły) aby nie stawały się źródłem dalszych infekcji
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
wybij sadzonki z doniczek i pokaż korzeniekudlaty_1985 pisze:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
ten odcień żółtego
wskazuje na okresowy nadmiar wody w podłożu
wskazuje na okresowy nadmiar wody w podłożu
- sylwia13
- 50p

- Od: 15 maja 2010, o 09:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Faktycznie teraz ziemia jest cały czas mokra, bo wciąż pada i pada. Ale jeszcze jedno pytanko. To są trzy kule z cyprysów i środkowa całkiem uschła, czy mam ją wykopać, czy może stać do wiosny. Bo nie mam pomysłu na uzupełnienie tego miejsca.