Moje spełnione marzenie... tu.ja cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo! Bardzo mi przykro...
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu wiem co przeżywa Twoja córka ,u mnie była podobna sytuacja .Ale prawdą jest że czas leczy rany .Trzymajcie się ,za parę dni będzie już lepiej.Pozdrawiam milutko :D :D :D
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Iza piękne masz roślinki i jaka różnorodność...a Twoja rabata leśna strasznie mi sie podoba :)
Strażnika działeczki też masz świetnego :wink: Uwielbiam koty, tylko, że jestem na nie uczulona :(
Przykre zdarzenie z tym konikiem :( :( Smutne to
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i jak tam się czujecie?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki Dziewczyny za dobre słowo! Dziś jest już troszkę lepiej. Jak są obowiązki do wykonania to nie ma tyle czasu na myślenie i rozczulanie się. Fakt zdarzenie przykre, ale takie jest życie...

Pogoda wciąż słoneczna, ogród wzywał, więc poszłyśmy z Mamą. Przygotowałam sobie pod leszczyną miejsce na krokusy. Potem było pielenie - Mama wypieliła truskawki ( mimo zimna i deszczu mocno zarosły), a ja rabatę z bylinami. Nie obyło się oczywiście bez walki z jeżynami. Wciąż wyłażą mi w kwiatach, bo poprzednik miał z tamtej strony cały płot zarośnięty jeżynami. Ja oczywiście w zeszłym roku po zbiorach zlikwidowałam je, bo to jedyne słoneczne stanowisko na działce. Na działkach ludzie robią już jesienne porządki i spalają resztki. Wszędzie unosi się dym i ten specyficzny zapach jesieni. My jutro też planujemy "małe ognisko".

Co do mego "znaleziska" to rozdałam je dobrym ludziom. Mi wystarczy w zupełności jak moja się rozrośnie.

Nie zapomniałam też o zdjęciach. Niestety nie wszystkie wyszły dobrze. Chciałam pokazać w szerokim planie rabatę po prawej stronie furtki. Nie sprawdziłam ustawień aparatu ( wczoraj córka go używała ) i zdjęcia bardzo kiepskie. Jutro zrobię poprawkę. Ta rabata jest co nieco łysawa teraz, bo szykuję tam miejsce na cebule wiosenne. W większości będą tam niskie tulipany botaniczne. Latem posadzę jakieś jednoroczne i może powstanie w końcu w narożniku moje wrzosowisko.

Zakwitł jednym kwiatkiem krzew dziurawca od sąsiadki - to chyba znaczy,że się przyjął. Na razie rośnie w donicy.

Obrazek Obrazek

Pierwsza posadzona przeze mnie róża o ogromnych kwiatach wciąż kwitnie:

Obrazek

A nad głową miałam takie widoki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A w drodze powrotnej zrobiłam takie fotki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, to będę czekac na fotki całej rabaty. Zdjęcia z parku sa przepiękne! Fajnie, ze przyjął się ten mały żółty kwiatek. Niby to juz bardzo zimno w nocy, a ten dzielnie kwitnie...Super! Róża też wspaniała!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Izo!
Śliczne to zachodzące słoneczko w parku! Ładnie to uchwyciłaś. A ten żółty to chyba dziurawiec kielichowaty? Zdjęcie niewyraźne ale tak mi się zdaje po tym pięknym środku kielicha - duży słupek i kryza drobniutkich pręcików. A z jeżynami to Cię czeka niezła orka, bo one pewnie głęboko w ziemi (?) Ja nigdy nie miałem jeżyn, ale one chyba podobnie jak maliny się rozrastają :?: A jak tam dracula? Moja zaczyna już żółknąć.
Życzę Ci dużo siły i zapału do pracy!
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Izo ślicznie jest u Ciebie na działce i ponad działką też
;:112 Czy gdzieś niedaleko jest lotnisko?
Bardzo mi się podoba zachód słońca. lubię takie zdjęcia z błyskiem słoneczka.
Przesyłam pozdrowienia z Gdańska Maria
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgodnie z wczorajszym planem ( tylko ciut później niż zamierzałam, bo prawie do 11-tej utrzymywała się mgła) poszłam na działkę. Prawie pół dnia paliłam zielsko i liście. Dojrzewam do decyzji o ścięciu orzecha. Mój sad miałby więcej światła, a ja mniej roboty. Posadziłam dwa nowe nabytki od Ani-Raczek. Dostałam kolejną, śliczną funkię do mojej małej kolekcji i omiega. Niestety nie zrobiłam żadnych zdjęć, choć miałam ze sobą aparat. Byłam tak zaaferowana ogniskiem, że zapomniałam. Obiecuję się poprawić. Moje cebulowe wciąż czekają na posadzenie.
Mario -miło Cię gościć. Gdzieś już chyba wspominałam,że mieszkam w pobliżu lotniska sportowego. Oprócz samolotów pasażerskich ( liniowych) wszystko co lata można u mnie zobaczyć. Czasem VIP-y nawet na nim lądują.
Jacku - moja dracula wciąż zielona, choć jeszcze nie potrafię stwierdzić czy się u mnie zaaklimatyzowała. Jeżyny są jeszcze gorsze od malin. Odrastają ( jak najgorsze chwasty) nawet z małego kawałka zostawionego w ziemi, a korzenie mają bardzo, bardzo głęboko. Chyba na wiosnę czeka mnie "pędzelkowanie" roundapem, bo inaczej ich się nie pozbędę. A kwiatek rzeczywiście należy do dziurawca.
Aga - daj znać jak dojdzie przesyłka. Miałam nadzieję,że już dziś dostaniesz...
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Izo!
No, to masz inaugurację jesieni...Pewnie się narobiłaś z tym spalaniem, co?
Na wiosnę będzisz miała pięknie! Co tu wchodzę, to Ty coś dosadzasz. Połowy nazw jeszcze nie znam,nie mówiąc już o wyglądzie;) ale będe czekać na fotki przyszłoroczne :lol:
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

No hej Izo.Ja też pomału spalam gałęzie -pogoda w miarę więc siedzimy na działce.
U mnie cebulowe już dawno zakopane-myślę czy nie za wcześnie.
Daj znać co postanowisz z orzechem-mój też zacienia mocno działkę,ale go nie ruszę.
Sąsiad do dziś mi o tym truje :lol: .
Słoneczka ci życzę 8) .
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Witaj Izo, wpadłam popatrzeć co nowego, a tu altanka się buduje... postanowiłaś już co z basenem? Współczuję walki z jeżynami (to kolcowe czy bezkolcowe?) ja mam wyrodzoną Thornlees Evergeen - tzn. pędy kolczaste, ale owoce super i dlatego, mimo iż zawsze wychodzę z tej walki pokłuta, zostawiłam ją :)

Ach, i zazdroszczę Ci jeszcze takiego śmietnika w poblizu :P
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

"Śmietnikowce" rosną najpiękniej.
One chyba wiedzą, że mają drugie, darowane życie.
U nas, taki śmietnik jest pod murem cmentarza.
Hmmm. dziwny szacunek dla zmarłych, dotyczący tylko wewnętrznego obrysu muru.
Bo za nim już donice z zaschłymi kwiatami, lampki, rośliny zadarniające,
czasem jakieś powyrywane thuje, czy jałowce...
Straszna alegoria powolnej śmierci.
Ale !
Przyniesione stamtąd sukulenty, nawet na glinie rosną jak na drożdżach :lol: .
Izuś, głowa do góry!
Skoro umiesz zobaczyć piekne widoki zachodzącego słonka,
to wiesz także, że wstaje kolejny, pełen niespodzianek dzień,
który warto witać z nadzieją na lepsze, tęczowe jutro. :P

Somewhere Over the Rainbow
http://pl.youtube.com/watch?v=2A2Jt4WOxN8
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny dzień ze słonkiem. Aż się chciało iść pracować w ogródku. Dzisiaj było totalne pielenie z powiększaniem rabatek. Niestety było co pielić. Szczególnie darcie "niby trawnika" do gołej ziemi daje się we znaki. Oczywiście we dwie praca idzie szybciej. Każda z nas pieli w innej pozycji. Moja Mama pieli schylona, a następnego dnia narzeka na kręgosłup. Ja pielę w kucki. Są tacy co robią to na kolanach. ciekawa jestem jaką Wy preferujecie pozycję przy bliskich kontaktach z ziemią :D :D :D Udało mi się nawet posadzić kilkanaście cebulek. Jest to jednak 'kropla' w morzu moich zasobów.

Haniu - dziękuję! Jak to dobrze,że taki mądry i ciepły człowiek jak Ty udziela się na Forum. Zastanawiam się jak Ty to robisz,że na każdą okazję i sposobność masz filmik, żart lub piosenkę. Muszę się przyznać,że jestem stałym gościem u Ciebie ( ale z zasady cichutkim...)

Aniu-zanno - nie wiem jak patrzyłaś,ale altanka u mnie jest dopiero w planach...i nie wiadomo kiedy ją zobaczę na działce. Jeżyny są z kolcami - w zeszłym roku moje ręce wyglądały koszmarnie. W smaku były super, ale to za mało bym pozwoliła im rosnąć - szczególnie w tym miejscu.

Witam obie Agnieszki. Cieszę się,że zaglądacie do mnie regularnie.

A teraz kilka obiecanych fotek: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Izuś, to dobranocnie lub porankowo :lol:

Israel Kamakawiwo'ole - Wonderful World
http://pl.youtube.com/watch?v=Po8rG4nXpUs