Kukurydza cz.1
Re: Kukurydza pekająca na popcorn.
zależy jaką masz piwnicę, ale ja osobiście polecam suchy strych
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No piwnicę to raczej wilgotną więc chyba pozostaje mi strych ;/
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
W piwnicy kukurydza może tylko zapleśnieć pomieszczenie musi być suche
właśnie wszystko zależy od warunków
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Re: Kukurydza cukrowa
Odkopuję temat.
Docelowo chcę pozyskiwać nasiona z własnej kukurydzy. Kupiłam zatem GOLDEN BATMAN, która jest średniopóźna. Nasiona wysiewać w maju - czerwcu.Zbiór we wrześniu - październiku. Kolby walcowate długości 20-22cm.Ziarna słodkie , delikatne , miękkie , bardzo smaczne.
Dodatkowo mam kukurydzę CUKROWĄ ZŁOTĄ. Z opisu wynika, ze kolby są karłowe (długości 12-15cm), ale sama jest wysoka(140cm). Odmiana wczesna.Nasiona wysiewać w marcu - maju.Zbiór w sierpniu - wrześniu. Co to za odmiana? Ktoś może się domyśla?
W jakim terminie je wysiać by nie zapyliły się? Moze cukrowa złotą z rozsady? Doradzicie?

Docelowo chcę pozyskiwać nasiona z własnej kukurydzy. Kupiłam zatem GOLDEN BATMAN, która jest średniopóźna. Nasiona wysiewać w maju - czerwcu.Zbiór we wrześniu - październiku. Kolby walcowate długości 20-22cm.Ziarna słodkie , delikatne , miękkie , bardzo smaczne.
Dodatkowo mam kukurydzę CUKROWĄ ZŁOTĄ. Z opisu wynika, ze kolby są karłowe (długości 12-15cm), ale sama jest wysoka(140cm). Odmiana wczesna.Nasiona wysiewać w marcu - maju.Zbiór w sierpniu - wrześniu. Co to za odmiana? Ktoś może się domyśla?

W jakim terminie je wysiać by nie zapyliły się? Moze cukrowa złotą z rozsady? Doradzicie?

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
na jakiej głębokości mam posiać kukurydze cukrową , bo na opakowaniu z nisionkami pisze że 4-6cm ale ja im nie ufam .
rok temu posiałem kukurydze cukrową na głębokości 5-6cm i słabo wzeszła .
Dziękuję z góry
Dziękuję z góry

Brakuje mi tu kukurydzy polskiej mieszańcowej jakim jest "Gucio". Mi bardzo przypadła do gustu.majs pisze:http://aa.ipan.lublin.pl/artykuly/acta_ ... _0_0_0.pdf
Wybierz to z :T produkcji 2004 powiazane artykuly: choć inne też się mogą przydać.
wodnik
6 cm, wydaje mi się, że za głęboko, powinno wystarczyć 3-4, ewentualnie, jak będzie zbytnio wystawać, to możesz usypać wokół korzenia, takie małe kopczyki.konrad008d pisze:na jakiej głębokości mam posiać kukurydze cukrową , bo na opakowaniu z nisionkami pisze że 4-6cm ale ja im nie ufam .
Dziękuję z góry
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Ktoś mi poradzi? W sieci nie znalazłam info...BRZOSKWINKA pisze:Odkopuję temat.![]()
Docelowo chcę pozyskiwać nasiona z własnej kukurydzy. Kupiłam zatem GOLDEN BAMTAN, która jest średniopóźna. Nasiona wysiewać w maju - czerwcu.Zbiór we wrześniu - październiku. Kolby walcowate długości 20-22cm.Ziarna słodkie , delikatne , miękkie , bardzo smaczne.
Dodatkowo mam kukurydzę CUKROWĄ ZŁOTĄ. Z opisu wynika, ze kolby są karłowe (długości 12-15cm), ale sama jest wysoka(140cm). Odmiana wczesna.Nasiona wysiewać w marcu - maju.Zbiór w sierpniu - wrześniu. Co to za odmiana? Ktoś może się domyśla?![]()

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Miałam w zeszłym roku, ale słabo mi rosła i niestety nie zdążyła dojrzeć, ale to może być wina klimatu albo fatalnego miejsca gdzie rosła ( przeciągi). U mnie wypada, zostaję tylko przy wysokich.
Niestety nie pamiętam jak to było z kwitnięciem, rosły od siebie daleko, więc nie zawracałam sobie tym głowy.
Niestety nie pamiętam jak to było z kwitnięciem, rosły od siebie daleko, więc nie zawracałam sobie tym głowy.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
harlej1-Dzięki
POZDRAWIAM KONRAD
POZDRAWIAM KONRAD
-
- 100p
- Od: 9 kwie 2011, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Żeby kukurydza ładnie pękała, to trzeba ją podsuszyć przed prażeniem. Ja na 12 godzin przed prażeniem daje ją na piec kaflowy, kukurydzy nie można przesuszyć ani nie może być za wilgotna. Kukurydze trzymam w kolbach w suchym ale zimnym pomieszczeniu, łuskam ją dopiero przed daniem ją na piec. Ogólnie to chyba za dużo jej posiałem, bo nawet połowy jeszcze nie zjadłem a jem ją dość często. Ale całe szczęście że powinna dwa lata bez problemu wytrzymać.
optymalna możliwości kiełkowania to 3 lata
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zastanawiam się, czy by nie wysiać pod agro w połowie kwietnia kukurydzy (i sorgo)?