Moja wielka improwizacja Fleur 78 - cz.2/2008/

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jako że dowieziono mi prawdziwego, polskiego białego sera, wczoraj i dzisiaj robiłam pierogi ;:137 : 201 ruskich i 58 z mięsem (te już tak z rozpędu...) ... Podzieliłam na porcje, zamroziłam i mam teraz zapasy na zimę... :lol: :lol: :lol:

Grażynko, róże są piękne, przyznaję, chociaż za rok czy dwa będą z pewnością znacznie piękniejsze. Niemniej jednak dla Ciebie jestem gotowa zamieścić wszystkie zdjecia jakie sobie zamarzysz... (no... prawie wszystkie... :lol: :lol: :lol: ) Jeśli chodzi o Rose des Cisterciens- bardzo dobry wybór! Repeta będzie! (słowo pochodzi od francuskiego répéter- powtarzać :lol: :lol: :lol: )

Edytko, miło mi, że o mnie nie zapomniałaś... :D :D :D Ja tez uwielbiam łubiny! Zaglądałam do Twoich róż. Są piękne! Zauważyłam, że mamy jedną taką samą różę, którą u siebie podpisałam Tom Tom, bo jako taką ją kupiłam. Chyba jednak nie jest to ta róża... U Ciebie nie ma podpisu... Może którejś z nas uda się wreszcie odkryć jak się naprawdę nazywa. Udało mi się już zidentyfikować kilka moich pięknych nieznajomych.

Bogusiu
, miło mi Ciebie powitać! Wybór świetny! Ciąg dalszy nastąpi wkrótce. :D

Kózko kochana, a cóż za dyrdymały ten Twój kozi móżdżek Ci podpowiadał... ;:78 :lol: Przecież ja Was tak łatwo nie opuszczę! Zatęskniłabym się!!! ;:97 Bobik też się już za Wami stęsknił!

Haneczko słodziutka, już Ty mnie nie czaruj... :lol: obie doskonale wiemy, że na tym forum duch z głodu nie umrze! :lol: :lol: :lol: Ja, w moim wątku , czasem Was trochę pogłodzę, ale za to potem "nakarmię" do nieprzyzwoitości... Niewykluczone, że wkrótce poczujesz się przejedzona... :lol:

Isiu, Ty rowniez dokonałaś doskonałego wyboru! Problem polega jednak na tym, że z mojego punktu widzenia prawie każdy wybór będzie doskonały! :D :D :D

Kociaczku
, już Ci obiecałam, że zrobię dokładniejszą prezentację wszystkich róż. Pamiętam, że szczególnie zależy Ci na informacji o zapachu. Wiesz przecież że Twoja przyjemność jest moją przyjemnością... :D ;:197

Agniesiu, ;:68 ;:75 ;:72 :;230

Cynamonku, bardzo mi miło, że wpadłaś i bardzo się cieszę, że Cię zaraziłam "różyczką"! Niestety nie wszystkie róże pachną, ale są tak piękne, że im to wybaczam... Bardzo jestem ciekawa jakie róże Ty kupiłaś. :?: :?: :?: :D

W przerwie między różami, żeby Was nie zemdliło :lol: :lol: :lol: , bukiet z... samych "chwastów" (czyż nie są piękne?!) i kilka Bobików... :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alutku, psie śliczności :!: Dobrze, że moje dziewczyny tego nie widziały i że sa daleko.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Alutko, wiem że obiecywałaś, ale ...nie byłam pewna, czy pamiętasz... Wybacz moje zwątpienie :oops: Bedę cierpliwie czekać na uzupełnienie, póki co zachwycając się kolorami i kształtami :D
Dziękuję za "Bobiczki" ;:79 Stęskniłam się za tą słodką mordką :D
Awatar użytkownika
stokrotka12311
500p
500p
Od: 18 gru 2006, o 00:43

Post »

Obrazek
Fantastyczny ;:108 :D
Masz cudowne róże :roll: a fotki ekstra ;:63
Fajnie ze już jesteś ;:168
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:111 Dlaczego ja nie zauważyłam, że Ala wróciła ??? ;:125 I Bobik ! Nareszcie ;:50

Witaj, Alu po dłuższej nieobecności :wit . Fajnie, że znowu jesteś z nami ;:168 .

Róże, jak przystało na ;:59 róż, masz imponujące - nie umiem wybrać najpiękniejszej .
Bobiczek znów poprawił mi humor - jest w dalszym ciągu rozbrajający - przesyłam mizianko ;:168

Ciekawy też zestaw polnych kwiatków z kryształowym wazonem :shock: - wytworność i pospolitość w jednym :lol: .

Czekam na dalszy ciąg zaległej kolekcji zdjęć, które jesteś nam winna ;:106

Wysyłam w kierunku zachodnim moc Obrazek ... łap !
Awatar użytkownika
biedronka171
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 mar 2008, o 06:56

Post »

Alu dla kazdego masz zawsze cos dobrego do powiedzenia, a czasem obdarowujesz milymi niespodziankami.... dziekuje Ci za przemila niespodzianke.Bobik jest po prostu przeuroczy, mile stworzenie, zawsze z przyjemnoscia ogladam zdjecia,prosze o wiecej. Ah te roze, kolory i tylko mozna sobie wyobrazic jak one moga pachniec... dziekuje za ta wspaniala uczte i oby to bylo jak najczesciej
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja po kryjomu kilkakrotnie już upajałam się widokiem róż i prawie czułam ich zapach.
Zapach pełnego lata, bo u mnie to już jesień puka do drzwi. :cry:

Bobiczek przeuroczy w pozach odpoczynku.
A jak jemu podobają się te różane zapachy - czy przypadkiem nie podkopuje jakiegoś krzaczka ?
Wczesny ranek utkany kolorami róż, przepełniony ich zapachami i świeżego , czerstwego powietrza w promieniach wschodzącego słońca ,spędzany na tarasie przy porannej kawie - żyć nie umierać Alutko z krainy czarów. :wink: :lol:

Uściski dla Ciebie i czułe mizianko dla króla różanego ogrodu. ;:100
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Magdusiu, Izuniu, Danusiu, jak zwykle jest mi bardzo miło Was gościć! ;:168 ;:196

Aneczko
, no przecież zauważyłaś, że wróciłam, bo się odzywasz! :lol: :lol: :lol:
A "chwasty" czy też, jak to pięknie określiłaś "polne kwiaty", są w kryształowym wazoniku, bo... nie jestem rasistką :D :D :D
Obiecane zdjęcia już "idą"...
P.S. Całuski złapałam! ;:168 Łap moje!!! ;:79

Biedroneczko, będzie więcej! ;:113 ;:168 ;:196

Grażynko, wcale nie musisz się ukrywać! :D Fakt, że kwitnie jeszcze mnóstwo kwiatów: lagerstroemie, tamaryszek, oleandry, hibiskusy, róże i wiele, wiele innych. Myślę jednak, że za rok o tej porze będzie znacznie piękniej (jeśli pogoda dopisze... :wink: ), bo rozrosną się lepiej róże, które w pierwszym roku są jeszcze dosyć skromne.
Bobik krzaczków nie podkopuje (za słabe ma pazurki! :lol: :lol: :lol: ), ale czasem coś obsiusiuje... :lol: Na szczęście dla roślinek, ma słabego cela :;230 ;:168 ;:196

No to jeszcze tylko prześlę Wszystkim moim gościom ;:4 serdecznego całuska ;:196 i przystąpię do ostatniej, czwartej odsłony róż. Zobaczycie tu 4 "Piękne Nieznajome" . Może pomożecie mi je zidentyfikować. Myślę jednak, że będzie to łatwiejsze po bliższej prezentacji, kiedy zamieszczę więcej zdjęć i mały opis. (Numeracja róż anonimowych może się Wam wydawać nielogiczna, ale zamieszczam zdjęcia według dat ich wykonania a róże mają numery od najstarszej do najmłodszej). Są też 2 róże o "wątpliwej nazwie", ale pewnie lepszej nie mają... :D

Obrazek Obrazek

Astronomia................................................................................................................................Salzburg

Obrazek Obrazek

New Dawn.........................................................................................................................................Anonim 2

Obrazek Obrazek

Anonim 4..............................................................................................................................................Anonim 3

Obrazek Obrazek

Anonim 1.............................................................................................................................................Rosier Rose

Obrazek Obrazek

Sherwood...................................................................................................................................Jude The Obscure

Obrazek Obrazek

Miniature.........................................................................................................................................Joëlle Marouani

Obrazek Obrazek

Pride Of Cheshire (About Face)......................................................................................................René Goscinny

Obrazek Obrazek

L'Alcazar (Elfe)................................................................................................................................Gertrude Jekyll

Obrazek Obrazek

Mille et Une Nuits..............................................................................................................................Claude Monet

Obrazek

Julio Iglesias
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Alutko, stworzyłaś niesamowitą kolekcję! Biały anonim wygląda jak Chopin, ale nie napisałaś przy anonimach, jakie to róże: wielkokwiatowe, pnące, parkowe? Trudno więc zgadywać.
A ta na drugim zdjęciu, to jaka? Wielkokwiatowa?

Buziaczki - najpierw dla Ciebie ;:79 , potem dla Bobiczka ;:79
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izuniu, po jednym zdjęciu, bez dodatkowych informacji, raczej trudno jest odgadnąć o jaką różę chodzi. Miło mi jednak, że próbujesz. ;:168 Jeśli chodzi o białą różę, myślę, że nie jest to Chopin. Chopin jest opisywany jako róża jasnożółta. Moja róża nie jest z pewnością śnieżnobiała, ale jest bez wątpienia biała. Chopin ma mieć delikatny zapach- ta nie pachnie wcale. Ponadto mam podstawy podejrzewać, że została ona stworzona przez François Dorieux. A tak swoją drogą, to Chopin z pewnością zagości w moim ogródku! :D :D :D
Ja i Bobik też Ciebie całujemy! ;:196

A skoro zaczęłam już mówić o tej róży, to brnijmy dalej... :D Tak więc zacznę powoli nieco dokładniejszą prezentację moich róż. Nie będzie ona zbyt naukowa. Informacje "naukowo-techniczne" znajdziecie w książkach i w internecie. Nie umiem określić zapachu róży językiem fachowym. Potrafię powiedzieć jak dany zapach na mnie oddziaływuje. Podzielę się z Wami tylko moim mizernym doświadczeniem a przede wszystkim odczuciami, jakie moje róże we mnie wywołują.

Anonim 2

Róża biała, wielkokwiatowa, bez zapachu. Rośnie u mnie trzeci rok. Kupiłam ją, jako różę "Thalassa" kreacji François Dorieux. Jak widać, nie ma z nią nic wspólnego. Przypuszczalnie ktoś zamienił etykietki. Moje podejrzenie, że może to być róża Dorieux pochodzi stąd, że zazwyczaj w sklepach róże są wystawiane w grupach od poszczególnych kreatorów: róże Meilland w jednym miejscu, róże Delbard w innym miejscu, itp. Niemniej jednak, może się zdarzyć, że ktoś nieumyślnie przestawi, czy zgubi etykietkę i postawi byle gdzie....

Piękna, dostojna, elegancka... Bardzo zdrowa. I chociaż nie pachnie, ani przez chwilę nie żałowałam, że znalazła się w moim ogrodzie. (Thalassę jeszcze sobie kupię... :lol: )

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Bukiecik z chwastów prześliczny. Te dwie ostatnie róże są naprawdę powalające.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

achy i ochy moje słychać z nad komputera przede mną uczta różana :D
Jadę 13.09 na Święto Róży i zakupy można zrobić lista przygotowana więc i ja powiększe moją kolekcję i jak wrócę mam nadzieję też pokazać :wink: :D :D
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

A u Ciebie jak zwykle zachwycające róże, gratuluję zapału i miłości do tych pięknych kwiatów. Mnie nieco denerwuje, że w mojej okolicy róże łapią wszystkie możliwe choroby i szkodniki, co chwilę bym musiał czymś je pryskać.... :cry:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Iglesias sprawił, że zaniemówiłam.............. :roll:

Uściski dla Ciebie i całuska dla mordeczki Bobika. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Alusiu :) , u Ciebie, jak zwykle różane cudności ... jeszcze tylko gdyby był zapach z ... monitorka :D Ja mam m.in. różę o zapachu cytrynowym, no może liści geranium ;), pierwszy raz taką spotkałam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”