Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
Dzięki , to uszczęśliwię sąsiada mam nadzieję , bo rzeczywiści fajna brzoskwinka i to kupiona w castoramie jak pamietam a on ma z pestki wychodowaną i owoce wielkości orzecha a moje większe od jabłek .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
- mathun
- 200p
- Od: 6 maja 2016, o 08:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli chodzi o naprawdę duże konary to przyjęte zrazy zostawia się na dłużej, żeby cały konar żył i dopiero po czasie pozbywamy się tych nie potrzebnych, żeby na końcu zostawić jeden. Jeden najsilniejszy. Na pewno nie w tym samym roku.ania1590 pisze:Ścinałam gruby konar i za korę wsuwałam przycięte 3-4 zrazy. Przycięty konar grubo maścią ogrodniczą żeby nie wysychało, obwiązujesz taśmą (ja stosuję izolacyjną).Zostawiasz potem jeden zraz, resztę usuwasz, ale szansa że szczepienie się uda jest większa.
A co do maści to przede wszystkim jak ktoś ma stosować maść sumin to lepiej nic nie stosować. Poza tym maść nie stosuje się po to żeby konar nie wysechł, a po to żeby zabezpieczyć ranę przed chorobami i ułatwić gojenie.
Wszystko się da tylko zależy z jakim skutkiem. Ja zrazy z jabłoni pobierałem jak już liście puściły i się poprzyjmowałyberthold61 pisze:czy da się pobrać zraza z jednego drzewa i od razu szczepić na drugim ? jeśli tak to kiedy najlepiej to zrobić , już teraz czy początek marca aż soki ruszą ,one zresztą chyba już ruszyły .

Poczytaj trochę, może coś znajdziesz ciekawego:
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=582
https://www.rynek-rolny.pl/artykul/szcz ... osoby.html
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze." Sokrates
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
Dzięki za lekturę ,
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Powiedzcie mi, czy do szczepienia konieczny jest specjalny nóż okulizak, czy może być jakiś zwykły, dobrze naostrzony nóż?
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w tamtym roku nożykiem budowlanym szczepiłem z 80 % skutecznością, także myślę że można.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Teraz to raczej szczepak, ten sierpowaty. Łatwo się nim równo tnie. Okulizak ma za to tępą stronę klingi przystosowaną do podważania kory.
Jeden i drugi jest wygodny, ale możesz szczepić używając dowolnego ostrego noża.
Jeden i drugi jest wygodny, ale możesz szczepić używając dowolnego ostrego noża.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Dzięki, znajdę jakiś nóż, który się nada. Na początku chcę spróbować zaszczepić wierzbę Hakuro, ale to nie ten temat
W tunelu mam zadołowane pestki brzoskwiń i moreli na podkładki, jeśli dobrze pójdzie, to w lipcu niektóre już zaokulizuję. Mam nadzieję, że ładnie urosną do lata 

-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Nożykiem do tapet można.
- mathun
- 200p
- Od: 6 maja 2016, o 08:09
Musi spełniać dwa wymogi, musi być ostry i czysty--julian-- pisze:czy do szczepienia konieczny jest specjalny nóż okulizak, czy może być jakiś zwykły, dobrze naostrzony nóż?

Osobiście używam skalpeli chirurgicznych (dokładnie to się nazywają tak: ostrza chirurgiczne ze stali węglowej). Tanio kupiłem kartonik 100sztuk + rączka. Kiedy wychodzę na "pole" otwieram jednego (każdy jest jałowy, zapakowany oddzielnie). Jedyny mankament jest taki że przy grubszych gałązkach może się złamać...ale i tak starczy mi ich do końca życia.
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
Wystarczy zwykły nóż do tapet, jeżeli masz pół zdrewniałe gałązki, jeżeli grubsze zdrewniałe to ten nóż do okulizacji.
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
Ja odwrotnie najgrubsze okulizak. Przykładowo jesion, buk, orzech włoski, lilak, owocowe jabłoń, grusza, śliwa. Tylko okulizak musi być troszkę mocniejszy i dobrze leżeć w dłoni oraz ostrza też nie są identyczne jeżeli idzie o twardość.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Temperatury jak na wiosnę, zaraz ruszą soki. Zazwyczaj spóźniam się z szczepieniem dlatego mam zamiar zaszczepić już teraz.
Szczepicie już jabłonie i grusze?
Szczepicie już jabłonie i grusze?
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja już na półmetku. Poszczepiłem jagody kamczackie i śliwy japońskie na wisienkach. Teraz nadchodzi czas na grusze. Jabłonie zostawiam na koniec.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Od wtorku zaczęło się górowanie Księżyca i termin niby dogodny ale u mnie temperatury minimalne pewnie jeszcze przez najbliższy miesiąc bedą oscylowały w pobliżu zera. Zacznę po 20 marca.