Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Post »

Elizabetko powiedz,co Ty robisz ze storczykami że tak pięknie kwitną ?
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Geniu nie jest tak różowo jak piszesz niestety.
Wiele uśmierciłam z różnych przyczyn ale głównie przez to, że nie stworzyłam im odpowiednich warunków bo one lubią wilgoć w powietrzu.
W tym roku się opamiętałam i musiałam znaleźć czas, żeby ostatnie dwa wynieść na dwór.
Tak jak wcześniej pisałam wyciągnęłam je z ciasnych doniczek i włożyłam do skrzynki balkonowej zasypując korą.
Z doniczką powędrowały w najciemniejszy zakątek, tj za altankę, gdzie tylko rano miały słonko. Deszcz je podlewał a w czasie upałów podlewałam deszczówką i od czasu do czasu dałam nawozu. Upały i wilgoć je uratowały....ku naszej wspólnej radości.
A teraz niech kwitną jak najdłużej. ;:167

Jadę załatwiać sprawy 'smogowe' ...życzcie powodzenia.......a po drodze odbiorę z poczty przesyłki .
Do miłego. ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dziękuję pewnie dlatego nie mam problemu ze storczykami ogrodowymi.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, na parapetach masz busz ale PIĘKNY BUSZ!
Ja chciałem zrezygnować albo przynajmniej ograniczyć ilość roślin w domu ale jak to zrobić, skoro lituję się nad każdą mizerotą przeznaczoną na śmietnik (w kwiaciarni) i przynoszę do domu ;:223 Albo jak wsadzam do ziemi każdą pestkę awokado i drzewek przybywa pomimo rozdawania ;:223 Przynajmniej w sezonie niemal wszystkie kwiaty eksmituję pod chmurkę.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja traktuję pelargonie jak jednoroczne
Nie mam gdzie przechowywać
Wiosną kupuję najczęściej w Auchanie kilka za parę złotych
Tak samo zrobiłam z chryzantemami od Zibiego
Jeśli przetrwają to fantastycznie, jeśli nie, kupię nowe
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit
Dziś przymroziło dosyć ładnie...szron okrył ogród.

Geniu u Ciebie rosną dobrze storczyki a u mnie bez problemu rosną jedynie rojniki, rozchodniki i ładnie rozsiewają się naparstnice.
Ale tym większa radość dla mnie jak coś się uda. :heja

Florek masz rację ciężko zredukować roślinki domowe. Dlatego wszystkie nadwyżki namnożonych oddaję albo odstępuję w dobre ręce.
Pędzenie awokado też przeszłam ale rosło to okropnie w górę i zrezygnowałam. :wink:
Jakbyś miał w nadwyżce jarząb owocowy 'Kubowaja' albo ' Likjornaja' to chętnie przygarnę.

Gosiu mam nadzieję, że uda mi się przetrzymać pelargonie przez zimę na klatce schodowej.
To prawdziwe rarytasy, których w markecie nie kupię a w dodatku pochodzą od forumowiczki więc są podwójnie cenne. ;:167
A co do chryzantemy to mam z wymiany chryzantemę skandynawską, piękną wysoką o pełnych jasno różowych kwiatach.....Ewiczko ;:196
I na samą myśl, że mogłaby mi paść żal się robi.

Kochani już część róż okopczykowałam w poniedziałek. Reszta w następny poniedziałek.
Znalazłam dla Was resztę kolorów na mojej zegrodce. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

koperek :wink:
Obrazek

Obrazek

Jabłka dla ptaków.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego i owocnego dnia życzę wszystkim odwiedzającym moja wiosenno zegrodka. Bo u nas zawsze wiosna. ;:167
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Elu, podziwiam żółtego storczyka. Bardzo lubię storczyki, ale w domu nie mam żadnego. W pracy za to moje dwa parapety kwitną cały rok różnymi barwami i nie wiedziałam nigdy od czego to zależy. Bo o nich nie dbam i dostają kawkę, czyli fusy z kawiarki. :lol:
Pięknotka śliczna ;:333 Może kiedyś i ja doczekam się takich kuleczek cudnych.
Pelaśki też wniosłam ;:333 o domu, stoją na najchłodniejszym parapecie, tak 15 stopni mają. Myślisz, że dadzą radę? Nie za ciepło?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Elusia ;:196 u mnie też przymroziło ,ale nawet nie chciało mi sie brać aparatu na ogródek .Szybciutko dałam kotom jeść i do chałupy brrr .Trzeba sie dopiero przestawić na te temperatury ;:196 Pięknotka i u mnie zdobi krzew swoimi koralikami
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Kalikarpa śliczna! Zatęskniłem za tym krzewem ale już nie zdecyduję się na niego ponownie.
Nie mam tych jarzębów. W ogóle nie mam jarzębów ;:173
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pouzupełniałam formularz i poczyściłam to teraz hop na zegrodki. :heja

Małgosiu PEPSI ja uwielbiam storczyki i mogłabym ich też mieć cały parapet...ale tak to mosz ;:306 jak za dużo kole nich chodzisz to one mają nas gdzieś i wielką łaskę robią, że w ogóle zakwitną a kiedy nimi się nie zajmujemy to kwitną i chcą tym kwitnieniem na siebie zwrócić uwagę. Tak było w przypadku mojego Oncidium i tak jest w przypadku Twoich storczyków w pracy.
A co do pięknotki to moja musiała zawiązać owoce żeby w razie czego przeżyć. :wink: Nie ma u mnie lekko bo rośnie blisko lilaka. :wink:
Muszę ją okopczykować a na wiosnę wytnę stare, brzydkie pędy. Ona kwitnie na pędach tegorocznych więc cięcie korekcyjne jej się przyda.
Moje pelargonie też mają podobno temperatura...bydzie kole 15 stopni. :wink: I oby do wiosny nam przetrwały. ;:168

Jadźko rano ładnie słonko świeciło to przy okazji jak niosłam na kompost resztki cyknęłach fotki. Ale było fajnie tak sobie pospacerować.
Ale fajnie jest też w ciepełku patrzeć przez okno. ;:138 Pięknotka jest fajna. ;:215

Florek wiem, że nie masz miejsca jak my wszyscy ale kalikarpę wolałabym mieć. :wink:
Na wiosnę ruszę w poszukiwaniu za tymi jarząbami...głównie chodzi mi o owocowe na przetwory, no i dla ptaków.

Dziękuję, że wpadliście na zwiady. :lol: :D
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Przymroziło w nocy -10.
Jakie jarząby? Jadalne też są? Muszę pooglądać.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit
Beatko zimno wszędzie ale od jutra ma być cieplej to zdążymy dokończyć prace ogrodowe.
Te jarzęby mnie już ciekawią od jakiegoś czasu...po świętach się tym zajmiemy. ;:65 ;:196

Ale, ale....przyszła zamówiona przesyłka z nasionami. :tan
Najbardziej byłam ciekawa dyni bezłupinowej Junona i też od razu otwarłam paczuszkę.
One faktycznie są bez łupiny i można je tak po prostu brać i chrupać.

Obrazek

Obrazek

Poza dynią: rzodkiewka x2, fasolka szparagowa zielona x 2, ogórki do gruntu x2, musztardowiec x2 i pietruszka naciowa.
Obrazek

Obrazek

Czyli jednym słowem wiosna na mojej zegrodce ciągle trwa czego i Wam życzę. ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Elżbietko i po kolorach! moje chryzantemy po kilkudniowym mrozie zszarzały! Teraz już tylko przyjdzie wypatrywać pierwszych kiełków na wiosnę :D Pięknotkę okryłam ale cieszyło tych parę kolorowych kulek, bo te na winniku niestety opadły. Posiałam kiedyś tą dynię bezłupinową, ale powiem szczerze coś mi w nich nie pasowało. Ja sporo pestek kupuję bo moje zupy dyniowe podaję z prażonymi pestkami. Będę musiała jeszcze raz spróbować :oops:
Dobrego tygodnia z zegrodce ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Elusia aleś szybka juz nasionka na przyszły sezon ;:oj Kurcze przeca jeszcze sezon sie całkowicie nie zakończył a Ty juz myślisz o przyszłym. Dzisiaj trochę podlewało mam nadzieję ,że u Ciebie również spadło nieco kropelek. Miłego tygodnia ponoć ma być cieplo ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Na dworze leje i jest nieprzyjemnie zimno...moje plany kopczykowania roślin odkładam na inne lepsze czasy. :wink:

Maryśko i moje chryzantemy skoszone przez mróz wiszą smętnie. Taka kolej rzeczy...z wieloma musimy się pogodzić i nabrać dystansu.
A co do winnika to przymierzałam się do niego bo ma piękne te porcelanowe kuleczki, no ale cóż wszystkiego mieć nie można.
Zobaczymy co to z tej mojej dyni wyrośnie...czyli mówisz, że nie ma co się nastawiać na duże zbiory. ;:306

Jadźko w tym roku z wiosny ciężko było mi dostać takie odmiany jaki potrzebuję, dlatego się ubezpieczyłam ;:306 ...no i już mam.
Udało mi się kupić świeże nasiona.Takie małe a cieszy. ;:33
No, u mnie od wczoraj wieczora podlewa i bardzo dobrze bo przynajmniej zimozielone i róże się nasączą.

Nieciekawie na dworze ale zawsze można się pocieszyć domowymi.
Na dziś dzień tak to wygląda. :D

Nowy nabytek. Do lutego się nim nacieszę a potem będzie prezentem urodzinowym. ;:167
Pawełku dziękuję. :wit
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do miłego. ;:167 ;:4
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”