Fasolka szparagowa cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fasolka szparagowa cz. 3
Ja raczej staram się wysiewać ostatnią partię fasolki do gruntu na początku lipca. Jak tylko zwolni mi się grządka po wcześniejszych uprawach. Wczesne odmiany fasolki szparagowej potrzebują minimum 60-70 dni licząc od wysiewu do zbioru. Przy sadzeniu z rozsady plonowanie rozpoczyna się po ok. 50 dniach od wysadzenia. Pierwsze podebranie fasolki z tunelu.

-
- 50p
- Od: 1 gru 2020, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie fasolka złota saxa była już gotowa po 46 dniach. Kupiłem na szybko i bez rewelacji bo szybko są włókna.
- Malagenia
- 100p
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
@Farmer1111
Aż trudno uwierzyć ...
Saxy od dziesiątek lat wiodą prym, są jednymi z najpopularniejszych wśród amatorów.
Może jakieś odbiegające od norn warunki uprawy na ten efekt wpłynęły ... choć trudno mi to uwierzyć wobec tylu lat ich popularności i praktykowanych tak dalece od zaleceń warunków uprawy, po prostu nie wierzę ...
A może zasadnicze pytanko - źródło nasion ... ?
A może najzwyczajniej w świecie zostałeś Acan oszukany, bo np. ktoś pozbywał się niechcianych nasion i wciśnięto Ci kit ? Przecież w chwili kupna ziaren nie wiesz co to za one i co mają w środeczku, w genach ...
I cóż z tego, że dały oczekiwany, szybki plon, skoro nie spełniają oczekiwań ?
Myślę, że Twoja opinia należy odosobnionych i sugerowałbym wobec niej daleko posuniętą ostrożność.
Wątpiący, a przejmujący się tą opinią, zawsze mogą jednak sięgać po inne odmiany lub po prostu kupować nasiona w zaufanych sklepach / witrynach

Aż trudno uwierzyć ...

Saxy od dziesiątek lat wiodą prym, są jednymi z najpopularniejszych wśród amatorów.
Może jakieś odbiegające od norn warunki uprawy na ten efekt wpłynęły ... choć trudno mi to uwierzyć wobec tylu lat ich popularności i praktykowanych tak dalece od zaleceń warunków uprawy, po prostu nie wierzę ...

A może zasadnicze pytanko - źródło nasion ... ?
A może najzwyczajniej w świecie zostałeś Acan oszukany, bo np. ktoś pozbywał się niechcianych nasion i wciśnięto Ci kit ? Przecież w chwili kupna ziaren nie wiesz co to za one i co mają w środeczku, w genach ...

I cóż z tego, że dały oczekiwany, szybki plon, skoro nie spełniają oczekiwań ?
Myślę, że Twoja opinia należy odosobnionych i sugerowałbym wobec niej daleko posuniętą ostrożność.
Wątpiący, a przejmujący się tą opinią, zawsze mogą jednak sięgać po inne odmiany lub po prostu kupować nasiona w zaufanych sklepach / witrynach

Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
U mnie Saxa zawsze była włóknista. Powiem więcej, do tej pory tylko na takie opinie o niej trafiałem.
Wśród znajomych ogrodników nikt jej nie sieje z tego właśnie powodu.
Pozdrawiam, Jacek
-
- 50p
- Od: 1 gru 2020, o 10:54
Pokusiłem się bo wczesna a siałem 13lipca chyba. Kupiłem też zieloną to bardzo dobra tylko zapomnialem odmian. Tak to jest jak się nie wie
- Malagenia
- 100p
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
Łojejciu
a gdzie Ty kupiłaś takie cudo ? 
Powinna nie wyrosnąć wysoka, bo 'dwarf' i 'nano' widoczne na opakowaniu oznaczają niewysokie rośliny.
Mam nadzieję, że się tu pochwalisz za parę miesięcy co Ci wyrosło

Powinna nie wyrosnąć wysoka, bo 'dwarf' i 'nano' widoczne na opakowaniu oznaczają niewysokie rośliny.
Mam nadzieję, że się tu pochwalisz za parę miesięcy co Ci wyrosło

Pozdrawiam serdecznie, Iza
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Też jestem ciekawa jaka będzie. Napisz koniecznie.
Powodzenia.
Powodzenia.
Pozdrawiam. Sławka
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Na pewno ją posieję i zdam relację .

W ramach eksperymentu kupiłem dzisiaj fasolę Processor. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?
Mignęła mi gdzieś informacja, że to odmiana profesjonalna ale nie jestem pewien.
Mignęła mi gdzieś informacja, że to odmiana profesjonalna ale nie jestem pewien.
-
W tym roku po raz pierwszy będę uprawiał żółtą fasolkę szparagową SV 1003GF. A ponieważ w zamrażarce została już tylko niewielka ilość fasolki pierwszy zbiór w sezonie 2025 będzie z tunelu. Przy ścianie tunelu, od strony wschodniej wysadzę fasolkę jednym rzędem (4 m długości). W pierścieniach umieszczam po 3 skiełkowane nasiona. Mimo zaprawienia część nasion jest porażonych. Świetnie to widać bo nasiona podkiełkowuję w perlicie. Do chorych nasion perlit się przykleja a zdrowe są suche i bez perlitu.

- bioy
Przemku, SV 1003GF to dobra odmiana. Plonuje intensywnie, ale bardzo krótko, więc trzeba pamiętać, żeby częściej wysiewać kolejne partie.
U mnie dawała tylko 3-4 obfite zbiory, co dwa dni i na tym koniec. Mam zapisane, żeby wysiewać co 10 dni kolejne, żeby utrzymać ciągłość zbiorów.
Zazwyczaj fasolki siałem co trzy tygodnie i zbiory częściowo się na siebie nakładały, a przy tej odmianie miałem długie przerwy między kolejnymi partiami.
U mnie dawała tylko 3-4 obfite zbiory, co dwa dni i na tym koniec. Mam zapisane, żeby wysiewać co 10 dni kolejne, żeby utrzymać ciągłość zbiorów.
Zazwyczaj fasolki siałem co trzy tygodnie i zbiory częściowo się na siebie nakładały, a przy tej odmianie miałem długie przerwy między kolejnymi partiami.
Pozdrawiam, Jacek
-
Dzięki za info. Czyli wychodzi na to, że w tunelu powinna się sprawdzić bo będzie tylko na I rzut i później wchodzą pomidory.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

- bioy
W zależności od prognoz, 5-10 maj.
Nasiona namoczę przed siewem.
Nasiona namoczę przed siewem.
Pozdrawiam, Jacek