Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Marysiu uważaj nie mów głośno, że główka boli się dowie ............... proponuję Amol ale boli bo cni się do harowania w ziemi a tu ani zdrowia ani pogody ;:196
A ten fioletowy w ciapki to liliowiec bo jakby Datura
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2016, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu też się teraz naszukałam. ;:306 Faktycznie listki podobne do ruty.
Będę szukać w sklepie rutewki żółtej. To jednoroczna czy bylina?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale niebo złapałaś!! Niesamowite, jakie soczyste kolory powstają tylko dlatego, że światło pada pod takim niskim kątem ;:333
Mówisz, że z nasion nie ma co się spodziewać cudów liliowcowych? No to może dobrze, że nie mam ich bardzo wiele, skoro już zebrałam i stratyfikuję, to wysieję, ale na szczęście też zamówiłam trochę nowych odmian, bardzo mi pasują między tulipanami, bo ich listki rosną późno, ale szybko i zakrywają brzydkie suszki, a potem pod koniec lata znów jest ładnie i kwitnąco.
Te z ostatnich zdjęć są śliczne, ale na ostatnim to chyba lilia? Czy takie liliowiec?
Co do kur, to mi i mama, i Babcie mówi to samo, stare kury nie niosą i tyle. Ale moje mają pół roku, więc mogę odwlec to nastawianie jajek i jakoś się powoli oswajać z myślą o kurczakach- kogutkach. W każdym razie wszystko mam co potrzeba, żeby wykluć kurczaczki więc w swoim czasie na pewno się pojawią.
A twoja relacja będzie dla mnie dodatkowo edukacyjna ;:180 ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Ta ostatnia fotka to lilia Lankon? Piękna! Miałam i ja dwa lata temu ale w zeszłym jakoś nie wylazła z ziemi chyba znowu nornica przegryzła doniczkę :(
Kupiłam kiedyś rzodkiewkę na taśmie i guzik mi wylazło ;:131 a jak jedna na dziesięć się zasiała to była niejadalna zdrewniała.
Mówisz, że zima jeszcze wróci? To okryję hortensje ...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witajcie! walczę z wirusem głównie w łóżku, a wczoraj to nawet czytać nie miałam siły. Dzisiaj lepiej i nawet wizytę u lekarza zaliczyłam i co nieco zjadłam więc jest szansa na poprawę!

Na parapecie wzeszło na razie jedno nasionko zasiane na próbę ciekawego arbuza którymi się zajadałyśmy w maju w Kołobrzegu. Owoc niewielki (ok 1 kg) z maleńkimi pesteczkami, że musiałam przed jedzeniem wydłubywać. Ciekawa jestem co z niego wyrośnie?

Irenko Ty w nocy a ja w dzień przespałam wczoraj w większości, ale dzięki temu mam nadzieje że zwalczyłam wirusa. Obrazek

Dorotko rok temu kupiłam liliowca u Starkla i mam nadzieję że w tym roku zakwitnie, bo rok temu jakoś marnie przyrastał i nie kwitł, a w tym takie wpadły do koszyka:
Liliowiec LAVENDER BLUE BABY
Liliowiec BOWL OF CREAM
Liliowiec MILDRED MITCHELL
Zobaczymy jak się sprawią! Lilia, o której piszesz to Lancon. Dzięki ;:168

Kasiu Dzięki, właśnie nie pamiętałam jak jest z tym ślazem ale pewnie jak się wcześnie posieje to i wcześniej zakwitnie. Zdziwiłam sie czytając o nim że jest jednoroczny czy dwuletni, jak u mnie jedna sadzonka była parę lat nim przepadła...ale się wysiała Obrazek Ja też zdziwiłam się na widok pomidora...może do uprawy towarowej, ale amatorskiej ;:oj
Moja siewki redlove posadziłam pojedynczo i niestety pojechałam do sanatorium. Po powrocie nie wszystkie przetrwały suszę, a potem nie miałam czasu do nich zaglądać bo rosną pod krzewem aronii. Na wiosnę się okaże ile jest sadzonek, jak przetrwają mam ochotę podpędzić i zabawić się w szczepienie Obrazek

Alu wszyscy z utęsknieniem czekamy a tu po niedzieli ma być coraz zimniej, jak długo nie wiadomo, ale ja z doświadczenia wiem że luty to był miesiąc ferii moich dzieci i zawsze był solidny mróz :wink: Dzięki i trzymajcie się również zdrowo ;:196 ;:196

Oleńko dziękuję bardzo ;:196 liliowce to moja pierwsza miłości z wyboru jak wyczytywałam gazety ogrodnicze urządzają pierwszą działkę w życiu i jestem im wierna. Te pierwsze są ze mną do dzisiaj. Mój żeniszek już kiełkuje, wszystkie siewki w dobrym stanie, tylko stroiczka marnie wygląda, chyba trzeba będzie zasiać jeszcze raz ;:222 Nie martw się o cebulowe, poradzą sobie, a jakby przyszedł duży mróz to rzuć na nie trochę stroiszu albo suchych liści. Nasza koleżanka w razie dużego mrozu okrywa swoje róże nawet kożuchami... sama się nie dogrzeje, a kwiaty ochroni ;:306 Bardzo proszę wspomnień jeszcze trochę będzie bo to i dla mnie radość! wierz mi! że nie raz nie pamiętam że coś tak ładnie kwitło Obrazek
Olu i ja Ci życzę samych sukcesów w ogrodowaniu ;:196

Zuziu to Lankon z Lily.... to dziwna lilia raz jest a raz jej prawie nie ma. Pogoda nas nie rozpieszcza ale najważniejsze żeby wiosna i lato było ciepłe. I ja nie mam już słońca ;:168

Ewelinko aparatów to ja mam teraz 3 Obrazek ale coraz częściej jestem ze zdjęć niezadowolona, bo oko widzi inaczej i chciałoby żeby aparat też tak widział :wink: Zwierzęta są nieodłączną częścią naszych ogrodów, chociaż ja u Ciebie nie widziałam psa czy kota? a może coś przeoczyłam??? Na wszystkie kwiaty, które nie powtarzają kwitnienia czasem narzekamy że krótko kwitną :oops: Pozdrawiam!

Lucynko no i główka zapowiadała coś gorszego, ale mam nadzieję że już panuje nad sytuacją ;:223
Mnie trzeba było więcej snu ale idzie na lepsze. Niebo było rzeczywiście fantastyczne ale księżyc to ja tylko sekundę widziałam dzień wcześniej a potem jak miał być to chmury go skrzętnie zakryły. pewnie świecił nocą ale wtedy to ja śpię ;:19
Lilia to Lancon bardziej fioletowe ma kropki niż niebieskie, ale tak wyszło na zdjęciu.
Wzajemnie kochana zdrówka życzę ;:196

Aniu cóż z tego że mówić nie będę ;:306 Nigdy nie miałam tego Amola Obrazek
Oj chciałoby się pogrzebać w ziemi cały dzień zapomnieć o bożym świecie, a tu trzeba jeszcze w chałupie posiedzieć Obrazek Ten fioletowy to lilia Lancon! ;:196

Tereniu może nareszcie spotkanie dojdzie do skutku, bo chyba mamy do siebie najbliżej i nie szukaj! chętnie się podzielę rutewką...to jest bylina Obrazek

Agnieszko co czytam!!!! masz już klujnik...dajesz w kość...uwielbiam Cię ;:168 a ja dalej grzebię i przeliczam bo nie chciałabym trzymać ptactwa za długo w domu, wolałabym od razu dać je do altany z żarówką.
Niebo czasem się trafi wyjątkowe to znaczy chmury są takie malownicze, że nie dziwię się malarzom ;:224
Liliowce ciekawe wychodzą ale trzeba odmianowe zapylać samemu i zawiązać kwiat żeby ktoś nie poprawił, tak robią miłośnicy liliowców. Spotkałam takowych Aguniu z tego forum. Dwóch zakręconych facetów którzy potrafili godzinami rozprawiać o falbankach Obrazek Ja nie stratyfikowałam nasion tylko moczyłam i do doniczki w lutym, a zakwitły w drugim roku. Ja Ci życzę cudownych niespodzianek liliowcowych! ;:196

Ewciu no tak wątku nie masz a lilie rozpoznajesz...ładnie to tak! Obrazek
Czekaj na nią ja mam co drugi rok wysyp Lankona. Już myślałam że ją straciłam a ona na drugi rok dała kilkanaście kwiatów i to w miejscach że albo się sieje albo coś roznosi łuski dokoła.
Też miałam podobnie z warzywami na taśmie, bo trzeba ostro lać wodę. A tu człowiek spodziewa się cudów ...cudów nie ma Obrazek Okryj hortensje moje cały czas okryte!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, zaatakowała nas podobna dolegliwość. ;:108 Mnie tez dopadł wirus. :oops: Prawdopodobnie przywleczony przez M, który od kilku dni już dycha. ;:131 Na szczęście on jedynie kaszle i smarcze, a mnie dziś wszystkie mięśnie bolą. ;:145 Pokasłuję, owszem, ale niegroźnie i wygrzewam stare kości w obronie przed łóżkiem. Nienawidzę leżenia we dnie pod kołderką.
A pogoda przez okna widziana całkiem przyjemna, ze słoneczkiem. ;:333
Kuruj się, kochana, ;:167 szkoda czasu na choroby.( I kto to mówi? ;:306 )
Szybkiego powrotu do pełnego zdrowia życzę. ;:167 ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wirusa wyleżeć, coś o tym wiem, reszta może poczekać - dla zdrowotności możesz sobie poklikać :heja
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,czytam,że Cię zmogło jakieś dziadostwo wirusowe ,więc życzę zdrowia ja i Boguś się jakoś się ratujemy ,ale dzieciaki na zmianę przychodzą do domu z wirusami i leżą ,wspomnienia ogrodowe cudowne ,róże takie masz cudowne i całą resztę też bo wszystkie kwiaty uwielbiam i nigdy mi za dużo patrzeć na nie ,może wypijemy jutro razem kawkę jak masz dużo czasu,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu zdrowiej , wygrzewaj się, deleguj zadania na domowników, żebyś nie przeziębiła przeziębienia, bo to już nieżarty ;:168 ;:167 Kolekcję liliowców powiększyłaś o ciekawe egzemplarze... zwłaszcza ten kremowy pełny BOWL OF CREAM zapowiada się po królewsku
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryś trzymam kciuki za wysianego arbuza. :D
Kuruj się bo wiosna coraz bliżej. ;:168 ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Marysiu ;:196 widzę że i Ciebie zmogło - szkoda bo kto zadba o kurki ?? Zdrówka życzę i dużo sił ;:168
Ja niby już wyzdrowiałam ale jak pojechałam na działkę to sił brak i musiałam wrócić - Ty też się wygrzej , wyleż bo zdrowie mamy jedno a my czasem tak sobie lekceważymy . Nasze kwiatuszki sobie poradzą bez nas :)
Zdjęcia nieba i wspominkowe przepiękne - jak to dobrze że możemy powspominać bo wtedy wiemy co mamy bo latem czasami nam usiekaną niektóre .
Marysiu jeszcze raz zdrówka i miłej niedzieli ;:196 ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Pogoda paskudna, to wirusy zbierają swoje żniwo, niestety ;:222 Zdrowiej, nie dawaj się bo mimo zapowiadanego powrotu zimy, to jednak szkoda kilku dni przeleżanych w łóżku. Życie poza nim jest przecież ciekawsze ;:333 Niebo jak zwykle u Ciebie cudowne, zazdroszczę takich widoków ;:138
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu - z grzańcem przybywam ;:304 Jak nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi. ;:172
Też jestem za liliowcami. Może w tym roku wreszcie zakwitną wszystkie, które mam?
Twoje nowozakupione muszą się dobrze sprawić, innego wyjścia nie mają ;:215 ;:306
Zdróweczka! ;:168
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Marysiu, w środę, tak jak obiecałam, wysłałam Ci nasiona. czyżby znowu jakieś kłopoty z pocztą? Szkoda by było, bo już jedno nasiono mi kiełkuje. Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam i bardzo przepraszam, ale pokonał mnie wirus grypy i nie jestem w stanie nic....nawet pisać. Wszelkie obowiązki w domu przejął M, ale wątku mu nie powierzę ;:306
Jak przestanie boleć to się odezwę!
Trzymajcie się zdrowo!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”