Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

Cześć Lucynko!
Podoba mi się ta Ballerina i też poszukam nasion.Może to nawet dobrze,że jednoroczna,nie trzeba przechowywać przez zimę.W jednym roku
wyrośnie i zakwitnie.No problem. :D
Fuksja śliczna taka delikatna.Moja teraz kwitnie i jest różowoczerwona.
Wczoraj było fajnie,dziś już nie jest.W nocy padało i teraz też pada.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Zgodnie z prognozą mam słońce, ale żeby nie było mi za dobrze, wieje silny wiatr z jeszcze silniejszymi porywami, a dodatkowo temperatura powietrza nie przekroczyła 9 stopni. Jednym słowem: zimnica. ;:145 ;:145
Postanowiłam wyjść choćby na mały spacerek, ale pod wiatr chwilami podejść nie miałam siły, więc zawróciłam i więcej nawet nie próbowałam. W całym mieszkaniu słyszę wycie wiatru. Nawet Mikrus się boi. Tylko kota śpi sobie w najlepsze, z krótkimi przerwami na pojadanie.
Jest jednak małe pocieszenie w prognozie na kolejne dni. Podobno ma być 'babie lato' z temperaturami dochodzącymi nawet do 20 stopni! :tan Już się cieszę, bo jakoś tak ckni mi się za dłuższym pobytem na działeczce.

Nawet zdjęcie z tego minispacerku przyniosłam, jednak wiatr mną targnął chyba, bo fotka jakaś krzywa. ;:306

Obrazek

Aniu [anabuko] - fuksja jedną zimę już w domu przeżyła, ;:333 liczę więc na to, że z drugą też sobie poradzi. Tylko że osiągnęła dość duże rozmiary i dopóki nie pojawi się mróz na moim IX piętrze, będzie sobie stała na balkonie. ;:108

Danusiu [danuta z] - witaj!
Gdy będziesz kupowała nasiona 'Balleriny', to od razu kup co najmniej dwa opakowania. ;:108 Nie jest łatwo. ;:185 Mnie się tak zdarzyło w ubiegłym roku, że z dwóch torebek nasion wyhodowałam jedną roślinę. ;:224 Nie pamiętam, ile nasion jest w takiej torebeczce, ale zdaje się, że na palcach jednej ręki można policzyć. ;:306
Bardzo ładny kolor ma Twoja fuksja, taki zdecydowany, głęboki. ;:215 No i jeszcze młodziutka. ;:63 Łatwo da się przechować w domu. ;:333
Moja już tak wybujała, że ciężko będzie, ale może da się jakoś ukorzenić szczepki z niej pobrane... ;:218 W ubiegłym roku mi się nie udało. ;:222 Może w tym pójdzie lepiej. W każdym razi będę próbować. ;:108

Kwitła całe lato, teraz wygląda tak:

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Zazdroszczę Ci tego zapowiadanego babiego lata, bo u mnie w prognozie na razie tylko deszcz ;:222 Długoterminowa obiecuje jakieś słońce w następnym tygodniu, ale ja do takich obietnic podchodzę ostrożnie. Nie bardzo w nie wierzę, ale nadzieję mam.
Dynię z Twojego przepisu na pewno zrobię, bo tak jeszcze nie jadłam. Jadam pieczoną, ale taką bez niczego. A Twoja wygląda tak smakowicie, że aż mi ślinka pociekła ;:180 Upiekłabym od razu, ale nie mam sera, a już nikomu nie chce się wychodzić do sklepu. Wróciliśmy właśnie z wesela i każdy padnięty. Dynię uwielbiam, a zupkę szczególne.
Ksawery nas ominął, ale widziałam jego skutki po drodze ;:222
Zdrówka dla Was obojga i obiecanego babiego lata ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lucynko :wit
Piękne te fuksje. piękne.
I ja jedną teraz dostałam od Krysi. :heja Aby mi tylko przezimowała w domciu. :roll:
Słoneczka, i ciepłych dni życzę ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko1 - będziesz mieć 'babie lato'. ;:108 Wszyscy mamy je mieć, ale dopiero po niedzieli. ;:333
Dynia pieczona jest naprawdę pyszna, ale właśnie z serkiem, który dodaje takiego specyficznego posmaku. ;:92
Dziękuję pięknie za życzenia, które z radością odwzajemniam. ;:167 ;:196

Aniu [anabuko] - fuksja spokojnie Ci w domku przezimuje. ;:108
Ja będę próbowała zrobić kilka sadzonek ze swojej. ;:218

Na dobranoc bukiecik moich chryzantem.

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . W taką kratkowaną pogodę dobrze jest trochę posiedzieć w kuchni a jeśli się to lubi to już w ogóle bomba ;:215 . Astry masz bardzo ładne ale i chryzantemy wcale nie są w tyle ;:333 . Ciekawa jestem tego " babiego lata " ;:224 . Może i u mnie będzie ale ja będę już wtedy siedziała w murach na turnusie z córą. No nic, nie będę narzekała . Zdjęcie z minispaceru bardzo fajne ;:333 . Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko soczek to z pigw czy z pigwowca, bo mam parę owoców pigwy i nie wiem do czego mogę użyć? cukru nie używam, a pigwy szybko gniją :wink: Co innego pigwówka z pigwowca ...tu mi cukier nie przeszkadza :;230
Pamiętam Twoja fuksję i obserwuje jak dzielnie rośnie, ja miałam kiedyś ale do dalszych zakupów zniechęciły mnie mszyce czy jakieś inne szkodniki, które nie dość że opanowały roślinę to jeszcze po oprysku padła!
Wczorajszy wieczór był taki zimny, że po ciemku wciągnęłam rośliny z tarasy bo byłam pewna sztywnego trawnika rano...a tu niespodzianka ranek duże cieplejszy od nocy!
Pozdrawiam i życzę słonka i tych 20 st przynajmniej w dzień ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Lucynko i mnie się marzy dłuższy pobyt na działce bo ostatnio tylko przelotem bywam... ;:oj
Temperatura rośnie , ;:3 przyświeca, może dzisiaj się uda...choćby ze 2 godzinki... ;:65 chciałoby się...
Bukiecik z chryzantem masz bogaty! ;:333

Miłego dnia , niech i Tobie ;:3 przyświeci! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko masz rację tych nasion na pewno będzie mało.Na bagienną też miałam kupione trzy torebki.
Chryzantemy też śliczne.Nie wiadomo co z moimi.Jak byłam w sobotę były tylko pąki.A teraz leje i leje jak w dzień tak w nocy.Chyba od
tego deszczu nie mieliśmy ani internetu ani telewizji.Przysłali smsa,że jest awaria.Przy okazji skończyłam czytać książkę.
Faktycznie Twoja ułanka piękna,duża,ale jak masz dla niej miejsce w domu,na pewno się przechowa.Jak będziesz ukorzeniała to może ja się
załapię? ;:196

Serdecznie pozdrawiam. ;:167
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szafa z przetworami robi wrażenie a i działeczka jeszcze wabi kolorami,moje dzieci też chętnie korzystają ze spiżarni ,syn poszedł na studia i juz zapowiedział,że słoiczki będzie brał,ale ja lubię robić przetwory więc cieszy mnie jak schdzą.Pozdrawiam i zdróweczka dla Was :wit
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dawno mnie u Ciebie nie było, musiałam nadrobić kilka stron w tył.
Śpiżarnię masz super zaopatrzoną. I bardzo różnorodnie!
Dynia pieczona wygląda bardzo smakowicie.
Astry w bukieciku rozweselają mieszkanie.
Przydałoby się jeszcze wiele słoneczka i względnego ciepła. Mam takie zaległości w ogrodzie, że głowa mała...
Dopiero jako tako uporałam się z warzywniakiem, a cała reszta straszy...
Cebulki jeszcze nie posadzone... Oj, nie wiem kiedy to wszystko ogarnę...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Zimno, ale na szczęście niebo już nie moczy ziemi. Wiatr nie ustaje, słońce od czasu do czasu przyświeca, więc po trochu osusza.
Działka leży odłogiem, ponieważ jakiś kaszel i lekka chrypa się do mnie przyplątały i staram się z nimi walczyć. Nic wielkiego, acz niepokojące wobec bliskiego wyjazdu do mamy, z którego nie mogę się wymiksować, jako że wszyscy domownicy chcieliby pojechać na wesele.
Przejrzałam zbiory nasion, uporządkowałam pojemniczki, porządnie je opisałam i wbrew moim przypuszczeniom okazało się ich bardzo dużo. Jestem zaskoczona ich ilością. :shock: Sama nie wiem, kiedy tyle tego nazbierałam.

Ewelinko - bardzo lubię kuchenne zajęcia, nienawidzę sprzątania, które przecież samo też się nie wykona. ;:145
Nawet nie wiem, jak teraz moje astry czy chryzantemy wyglądają. Mam nadzieję na jutrzejszy ich ogląd.
Ewelinko, z takiego 'siedzenia na turnusie' też są jakieś korzyści. Przynajmniej nie będziesz musiała zajmować się codziennymi obowiązkami domowymi. Odpocznij więc sobie przy okazji. ;:196

Marysiu [Maska] - mój soczek jest z owoców pigwowca. Dlaczego nie możesz wykorzystać pigw na nalewkę? Nie nadają się? Ja robię nalewki "ze wszystkiego, co się rusza", jak mawia M. ;:306
Może moje dziewiąte piętro jest za wysoko dla mszyc, bo nigdy ich nie miałam na balkonowych roślinach. Pewnie dzięki temu fuksja ma się dobrze, a że na antykociej siatce puściłam wilec, to i ocieniona była. ;:333
Moje ranki i wieczory też dość chłodne, ale przymrozków jeszcze nie miałam, a teraz idą cieplejsze i słoneczne dni, to i mrozek może się przyplątać. Mnie jest wszystko jedno, zamykam bowiem sezon działkowy. Przecież nie będę marzła dla przyjemności. ;:224
Dziękuję i wzajemnie życzę Ci słonecznych i ciepłych dni. ;:196
A! Nocy też. ;:303

Maryniu - pewnie byłaś na działeczce... Ja nie. ;:185 Wybieram się jutro.
Liczę nie tylko na ;:3 , ale też na mniejsze podmuchy wiatru. Prognozy mi taką pogodę na jutro obiecują.
Kochana jesteś. Dobre życzenia zawsze w cenie. Dziękuję i odwzajemniam. ;:196

Danusiu [danuta z] - będzie mało. Wiem, bo kupowałam już.
To Ty bagiennego hibiskusa z nasion wyhodowałaś? ;:111 Próbowała. Nie wyszło. ;:222 Kupiłam sadzonkę.
Jeśli tylko fuksje mi się ukorzenią, obdzielę wszystkich zainteresowanych. Proszę więc trzymać kciuki.
Buziaki. ;:196

Tereniu [tencia] - mnie też bardzo cieszy, gdy dzieci ładują do toreb moje przetwory, ponieważ także bardzo lubię je robić i uwielbiam dogadzać swoim kochanym "słoikom". Głównie robię takie przetwory, które rodzinie najbardziej smakują. ;:108
Pozdrawiam i wzajemnie zdrówka Wam życzę. ;:97 ;:196

Mariolko - moja spiżarnia - moja duma. :;230
Spokojnie, idą cieplejsze dni, uporasz się ze wszystkim. Przy Twojej pracowitości migiem wszystko ogarniesz i jeszcze sobie odpoczniesz. ;:138

Sąsiadka obdarowała mnie dzisiaj takimi pięknymi winogronami.
Obrazek
Jej działka znajduje się w drugim końcu miasta, a patyczki już mam obiecane. Winogronka nie tylko duże i pyszne, ale też rosną na wolnym powietrzu i nie marzną.
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Lucynko, zdrowiej szybko . Babie lato nadchodzi a to nie czas na chorowanie ;:224 . Żartuję ;:196 . Pogoda jest tak paskudna że łatwo coś złapać , więc kuruj się . Zwłaszcza że masz zająć się mamą.
Na pierwszy rzut oka myślałam że na zdjęciu są czarne porzeczki a nie winogrona.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lucynko :wit
Przede wszystkim zdrowia życzę. Lecz się wszelkimi sposobami aby nic bardziej cię rozlozylo.
Winogrona ladniutkie.A jak smaczne to warto takie mieć I siebie. Ja jeszcze nie wszystkie nasiona mam zebrane.Aksamitki nie. :cry:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”